Начало Блог Сиди: Днес Зоран Заев има възможността да поправи една историческа несправедливост

Сиди: Днес Зоран Заев има възможността да поправи една историческа несправедливост

Подписването на Договора за добросъседство с Македония и признаването на българското малцинство в Албания са два невероятни успеха за българската външна политика и то само в рамките на няколко месеца, това коментира Александър Сиди, народен представител и член на Изпълнителния комитет на ВМРО за предаването „Темите“ по ТВ Европа.

Ето какво каза още депутатът:

Първият тур на местните избори в Македония показва само едно, че позицията, която Зоран Заев зае още с идването си на власт, позиция за сближаване на отношенията между България и Македония, всъщност е припозната от една голяма част от македонските граждани.

Кампанията в Македония, макар и вяло отразена от нашите медии, беше много тежка. Опозицията в лицето на Груевски и ВМРО – ДПМНЕ през цялото време казваха, че „глас за Заев е глас за Договора за добросъседство, глас за България“. Така че всъщност народът на Македония показа къде е неговото бъдеще.

Наистина комунистите са тези, които създадоха проблемите между България и Македония. Те са тези, разделиха българския народ, създадоха недоразумението „македонска нация“ и въведоха македонизма като идеология на държавата. Днес обаче Зоран Заев има възможността да направи ревизия на дейността на своята партия. И съответно да поднесе извинение, което той и прави реално със своите политически действия, и да поправи една историческа несправедливост. Какво по-добро от това тази историческа несправедливост да бъде поправена именно от тези, които я създадоха.

Един от големите проблеми пред еврочленството на Македония е проблемът с нейните съседи и най-вече отношения ѝ с България и Гърция. Път в правилната посока е подписването на Договора за добросъседство и ако те изпълняват клаузите на договора, който подписахме, не мисля, че България ще противостои на пътя на Македония към ЕС. Надявам се и скоро да разрешат и проблема с името с Гърция.

България в момента са намира в невероятна външнополитическа кондиция. България за първи път има златния исторически шанс да бъде решаващ фактор на Балканите. И сега бавно и полека решаваме своите проблеми и несправедливостите в исторически план. През следващата година България ще бъде председател на Европейския съвет и като такава има тежката роля и отговорност да умиротвори Балканите и да реши всички конфликти, които биха могли за избухнат тук в бъдеще, за да може Западните Балкани един ден да бъдат интегрирани в европейското семейство.

С признаването на българското малцинство в Албания беше развенчан митът за македонизма. Защото македонизмът твърди, че на запад от Петрич няма нито един българин. Твърдят, че там има една хилядолетна нация, която е наследник на Александър Велики. Сега обаче с признаването на българското малцинство в Албания и с българското население в Петрич, от едната страна имате българи, от другата страна отново имате българи, а в средата са някаква друга група хора, които се наричат по различен начин. Македония с ресурса на Сърбия и на Русия направи всичко възможно да спре този процес в Албания само и само, за да продължи да живее в лъжата на македонизма, но това беше развенчано.

По-важното е това, че беше призната една голяма компактна българска общност, която е останала в пределите на Албания. Всъщност това са най-западните части на старата Санстефанска България и те са останали в Албания по времето, когато България беше разделена на Берлинския конгрес. И ние днес възстановихме историческата несправедливост, създадена още на Берлинския конгрес.

Държавата, която винаги е създавала основните проблеми на Балканите, това е Сърбия. И нещата, които в момента коментираме са причина и следствие от разпадането на една великосръбска шовинистична идея, каквато беше Югославия. Това, което сега виждаме на Балканите, е отглас от една много дълга експанзивна политика, провеждана от сърбите. България има проблеми със Сърбия по отношение на Западните български покрайнини, където има почти 100% компактно българско население.

Влизането в ЕС ще реши въпроса с прекрояването на границите, защото когато падне границата между България и Македония, няма да има значение дали си роден в Петрич или в Струмица, ти ще имаш еднакви права. И тогава ще се реши историческата несправедливост, каквато е била мечтата на нашите дядовци преди сто години – мечта, за която са загивали хиляди по фронтовете на България.

Целия разговор може да проследите във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари