Начало Народно събрание Александър Сиди: Няма да подкрепим ветото на президента

Александър Сиди: Няма да подкрепим ветото на президента

Ние от ВМРО сме „за“ борбата с фалшивите новини и затова не можем да подкрепим президента

Не можем да отречем активността на президента. Чудесен опит да се позиционира в кризата. Опит, който се надяваме, че не демонстрира политически егоцентризъм.

Така започна своето изказване от парламентарната трибуна депутатът от ВМРО Александър Сиди по време на извънредното пленарно заседание.

Няма как да подкрепим ветото в частта с фалшивите новини, защото те са съвременният бич на обществото. Чрез тях се създава паника и напрежение, манипулира се обществото, демонтира се държавността. Според президента не можело да се разбере кое е невярна информация и кое не. Ами ето пример: депутатите излязоха в 45-дневна ваканция и си гласуваха по 5 хил. лв. за лечение – това е публикувано на Фейсбук профила на баща на депутат от БСП.

Ние от ВМРО сме „за“ борбата с фалшивите новини, затова изработихме пакет от мерки, с които да се опитаме да спрем това безумие. Това е причината да не подкрепим президента в желанието му да се спре разпространяването на невярна информация, по-бързо и от коронавируса, категоричен бе Сиди.

Не е изненада, че президентът наложи вето. Изненада е, че президентът върна текстове на БСП. Текстове, които бяха прокарани по тъмно, с шантаж. Текстове, които много напомнят по съдържание и гласуване на едни други времена – тези на 1984 година – не по Оруел, а по времето на Живков, заяви депутатът.

Относно начина за борба със спекулата – той е недомислен, абсурден, неправилен, вреден. Замразяването на цените на всички стоки и услуги към определен момент не отговаря на пазарната икономика. Освен това ще направи незаконно намаляването на цените на горивата, въпреки спада на цената  на петрола. Както и с тока, и с парното, при спада на газта. Дори на зеленчуците за салата, които напролет логично поевтиняват. Салата, необходима на българина, в комбинация с противогрипното средство, което използват, каза Сиди.

И допълни:

Всички в тази зала сме убедени, че трябва да се борим срещу спекулата. Не разбираме защо нашите партньори от ГЕРБ се поддадоха на изнудването на БСП и подкрепиха техния текст, а не подкрепиха нашето предложение – единственото смислено в този дебат. То дава възможност на министъра на икономиката да определя потребителска кошница с основните храни и стоки за дезинфекция, на които да се определи максимална търговска надценка. Не на всички – само на основните. И да, колеги – и на тоалетната хартия.

Няма да подкрепим ветото днес и ще внесем закон за изменение и допълнение, в който да предложим тези промени отново. Призоваваме нашите колеги от ГЕРБ да отхвърлим ветото и да гласуваме на първо и второ четене необходимите текстове бързо и да приемем работещ механизъм, какъвто ние от ВМРО имам изготвен. Борбата срещу спекулата и фалшивите новини трябва да се доведе до успешен край.

Сиди в дуплика към депутата от БСП Александър Симов отговори:

Четете програма на Обединени патриоти, но не четете какво правим. Само през последните 2 седмици имаме декларации в защита на българските журналисти – това първо. Второ – другата седмица ще внесем и останалата част от пакета мерки за борба с фалшивите новини. Пак не сте прочели.

Защитихте ветото в частта с фалшивите новини, но така и не разбрах какво е мнението на БСП относно спекулата – предложение, което сами Вие направихте, а президентът отхвърли.


Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари