Начало Народно събрание Александър Сиди: Няма да подкрепим ветото на президента

Александър Сиди: Няма да подкрепим ветото на президента

Ние от ВМРО сме „за“ борбата с фалшивите новини и затова не можем да подкрепим президента

Не можем да отречем активността на президента. Чудесен опит да се позиционира в кризата. Опит, който се надяваме, че не демонстрира политически егоцентризъм.

Така започна своето изказване от парламентарната трибуна депутатът от ВМРО Александър Сиди по време на извънредното пленарно заседание.

Няма как да подкрепим ветото в частта с фалшивите новини, защото те са съвременният бич на обществото. Чрез тях се създава паника и напрежение, манипулира се обществото, демонтира се държавността. Според президента не можело да се разбере кое е невярна информация и кое не. Ами ето пример: депутатите излязоха в 45-дневна ваканция и си гласуваха по 5 хил. лв. за лечение – това е публикувано на Фейсбук профила на баща на депутат от БСП.

Ние от ВМРО сме „за“ борбата с фалшивите новини, затова изработихме пакет от мерки, с които да се опитаме да спрем това безумие. Това е причината да не подкрепим президента в желанието му да се спре разпространяването на невярна информация, по-бързо и от коронавируса, категоричен бе Сиди.

Не е изненада, че президентът наложи вето. Изненада е, че президентът върна текстове на БСП. Текстове, които бяха прокарани по тъмно, с шантаж. Текстове, които много напомнят по съдържание и гласуване на едни други времена – тези на 1984 година – не по Оруел, а по времето на Живков, заяви депутатът.

Относно начина за борба със спекулата – той е недомислен, абсурден, неправилен, вреден. Замразяването на цените на всички стоки и услуги към определен момент не отговаря на пазарната икономика. Освен това ще направи незаконно намаляването на цените на горивата, въпреки спада на цената  на петрола. Както и с тока, и с парното, при спада на газта. Дори на зеленчуците за салата, които напролет логично поевтиняват. Салата, необходима на българина, в комбинация с противогрипното средство, което използват, каза Сиди.

И допълни:

Всички в тази зала сме убедени, че трябва да се борим срещу спекулата. Не разбираме защо нашите партньори от ГЕРБ се поддадоха на изнудването на БСП и подкрепиха техния текст, а не подкрепиха нашето предложение – единственото смислено в този дебат. То дава възможност на министъра на икономиката да определя потребителска кошница с основните храни и стоки за дезинфекция, на които да се определи максимална търговска надценка. Не на всички – само на основните. И да, колеги – и на тоалетната хартия.

Няма да подкрепим ветото днес и ще внесем закон за изменение и допълнение, в който да предложим тези промени отново. Призоваваме нашите колеги от ГЕРБ да отхвърлим ветото и да гласуваме на първо и второ четене необходимите текстове бързо и да приемем работещ механизъм, какъвто ние от ВМРО имам изготвен. Борбата срещу спекулата и фалшивите новини трябва да се доведе до успешен край.

Сиди в дуплика към депутата от БСП Александър Симов отговори:

Четете програма на Обединени патриоти, но не четете какво правим. Само през последните 2 седмици имаме декларации в защита на българските журналисти – това първо. Второ – другата седмица ще внесем и останалата част от пакета мерки за борба с фалшивите новини. Пак не сте прочели.

Защитихте ветото в частта с фалшивите новини, но така и не разбрах какво е мнението на БСП относно спекулата – предложение, което сами Вие направихте, а президентът отхвърли.


Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Коментари