Начало Блог Ангел Джамбазки: Да наложим вето върху сделката за Брекзит

Ангел Джамбазки: Да наложим вето върху сделката за Брекзит

Във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета „Мобилност“ в Европейския парламент, които пряко засягат интересите на българските превозвачи и обещават да се отразят негативно (катастрофално) върху икономическите резултати на транспортния бранш, Агенция и Радио „Фокус“ представят мнението на българските евродепутати и как те възнамеряват да се борят за защитата на българските фирми и за правата на българските предприемачи и водачи.

В интервю пред Деница Катанска медията представя мнението по пакет „Мобилност“ на депутата от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Фокус: По отношение на Пакета за мобилност 1 министър Росен Желязков заяви пред медиите, че оттук нататък приетият общ подход на Съвета е най-лошият вариант за превозвачите, който би могъл да се случи, т.е. в законодателния процес в Европарламента и по време на триалозите се очакват облекчения на заложените рестрикции. Въпреки това, обаче, на заседанието на 11 декември докладчикът г-н Ертуг отново е включил в своите предложения това, от което най-много се притесняват превозвачите – задължително връщане на автомобилите в страната на регистрацията им на всеки 4 седмици.
Съществува ли вероятност това изискване отново да бъде поставено за разглеждане и приемане в Европейския парламент, въпреки че отпадна в решението на Съвета?

Ангел Джамбазки: Със сигурност ще бъде поставено отново, защото това е целта на вносителите на доклада. Целта е да убият българските фирми и да откраднат шофьорите. Не могат да го направят по друг начин, освен ако не ги задължат с някакви непазарни, административни мерки да извършват празни курсове нагоре-надолу из Европа и да им разстрои графика. Това е истински цинизъм, наглост. Нарушава всякаква идея за общ пазар и за единен пазар.

Връщането на камиона цели да се разстрои графикът на превозвачите, нищо друго. Забележете същите тези нагли циници, които твърдят, че мислят за европейските граждани, говорят за екология, за такси върху горивото, а настояват стотици хиляди камиони да се разхождат из цяла Европа нагоре-надолу празни и да горят тонове нафта. Един камион гори около 30% нафта, представете си един курс от Хелзинки до Малко Търново – това са тонове нафта.

Цинизмът беше много голям, защото те в началото се опитаха да излъжат, че едва ли не се грижели за това шофьорите да се прибират по родните си места, което също би затруднило превозвачите. Забележете другото нахалство – ако един българин работи в германска фирма, а има такива, ако работи в белгийска или във френска фирма, тази фирма не му плаща билетите за самолет на четири седмици да се връща, а задължават нашите фирми да връщат шофьорите обратно. Забелязвате ли двуличието, цинизма, наглостта и двойния стандарт на тези хора.

Ние успяхме да спрем безумието с опита за връщане на шофьорите. С това още повече се нарушава изобщо свободното придвижване. Това означава на четири седмици ти да задължиш някого да бъде някъде, все едно е под домашен арест. Как така ще задължиш свободен европейски гражданин на четири седмици да бъде в някакво населено място, което се води негова адресна регистрация? Защо трябва да го задължаваш да се връща в нарушение на всички идеи за свободно придвижване? Това е като при болшевизма, адресна регистрация и стоиш там – няма излизане. Така че това са истинските причини за тази глупост, която правят в момента.

Ние на 10 януари, когато ще заседава Комисията по транспорт, организираме протест пред ЕП, ще поставим тези условия и ще търсим всички най-крайни мерки, които могат да се направят, за да отпаднат тези цинични, грабителски, нахални предложения, които са чиста кражба на бизнес и лицемерие от страна на колегите от Германия и Франция.

Същите тези хора ни говориха за единния общ пазар. Същите тези хора ни говориха колко е хубаво да има свободна конкуренция и как е хубаво германски и френски търговски вериги да дойдат в България и да фалират малките магазинчета. Казаха ни, че това е много добре, защото било конкуренция. Сега, когато нашите превозвачи, заедно с румънските и унгарските, са конкурентни, те слагат административна, изкуствена бариера пред тях. Опитват се да ги фалират административно, изкуствено, против правилата на единния общ пазар и против правилата на конкуренцията. Говорят за възнаграждения и за заплати. Защо тогава ако ръководителите на френската фирма, оператор на „Софийска вода“ взимат френската заплата от 30 хил. евро, служителите на „Софийска вода“ не взимат такива заплати? Значи може мениджмънтът да взима френска заплата, служителят да взима българска заплата. Защо служителите в големите френски, германски вериги в България не взимат европейските заплати, а български. Виждате ли лицемерието и двуличието.

Това е породено от наглостта и цинизма на западните ни „партньори“ да изтеглят, изсмучат работната сила от България в Германия, от България във Франция, защото там нямат работници. Германецът и французинът не искат да работят по-ниско платена работа. На запад има глад за работна ръка. Това, което се опитват да направят по всички начини е да задушат източноевропейската икономика, за да могат да изсмучат работната ръка. Това и нищо друго.

Фокус: Докладчикът г-жа Килонен вероятно ще предложи в Европарламента текстовете, приети от Съвета, по отношение на правилата за командироване на шофьорите и тяхното заплащане, като се освободят само превозите от и до България. Това би довело до фалит множество превозвачи от Източна Европа, чиито обеми на вноса и износа са значително по-малки от капацитета на сега работещия им автопарк, а също така би ограничило достъпа на нашите превозвачи и до турския пазар поради намаляването на тяхната конкурентоспособност спрямо турските превозвачи.

Какви са шансовете да бъдат освободени всички международни превози, като се има предвид, че на предходното гласуване в пленарна зала гласовете против това предложение бяха само с 1 в повече?

Ангел Джамбазки: Имаше колеги, които се объркаха. Така че тук има възможност да отпадне това нещо. Не знам как ще се получи накрая. При всички положения, обаче, целият този пакет сам по себе си е скандален.

Още нещо да добавя към безкрайната върволица от цинични предложения в този скандален документ. В първия пакет „Мобилност“ казват: „Ние ще ограничаваме шофьорите, конкуренцията, връщаме вашите камиони във вашите пазари, няма да работите в нашия пазар“. В пакет „Мобилност“ 2 казват: „Само, че автобусните превози трябва да се либерализират и да може в България да карат германските фирми“.

Т.е. българските камиони не могат да карат в Германия, но германските автобуси трябва да карат в България. Това е повече от двуличие, повече от лицемерие, съжалявам, че повтарям тези думи, но те са факт.

Фокус: Как може да се противодейства на намеренията на западните страни с тези правила да ограничат превозите между други страни-членки на ЕС или трети страни?

Ангел Джамбазки: На тези наши „колеги“, „съюзници“ трябва много ясно да се заяви: „Ако Вие продължите с тази политика на унищожаване, на кражба, на задушаване на българската и източноевропейските икономики, ние ще потърсим обратнопропорционални мерки в защита на собствения си интерес“.

В пакета „Мобилност“ няма как да има вето, знаете добре това, защото транспортът не е сфера, в която може да се налага такова. Например, идва Брекзит. Спокойно източноевропейските държави могат да кажат, че ако не се спре тази кражба на бизнес, ние ще наложим вето върху сделката за Брекзит.

Крайно време е да защитим своя интерес. 10-15 години ние само отстъпваме, казваме „Да“ на всичко, съгласяваме се, съобразяваме се с европейските ценности и плащаме сметката. Налагането на вето е най-ефективната мярка, която можем да предложим. Не само България, а и други европейски държави, които са засегнати, може да обсъдят на правителствено ниво една обща позиция, ако тези предложения не бъдат изтеглени. Тези източноевропейски държави спокойно могат да наложат вето на сделката за Брекзит и тогава всички ще пострадат равно. Не само ние.

Фокус: Задължението, прието от Съвета, шофьорите да се връщат в експлоатационния център на предприятието на всеки 3-4 седмици в повечето случаи не съответства както на бизнес модела на българските превозвачи, така и на желанието на самите шофьори. Ще подкрепите ли предложение да се даде право на шофьорите сами да избират къде да ползват по-продължителните си почивки, което да декларират пред работодателя си?

Ангел Джамбазки: Разбира се, това е разумното. Не можеш да задължиш един свободен гражданин, който няма влязла в сила присъда, да се разписва на четири седмици в домовата книга във входа все едно е под домашен арест или на пробация. Това е безумно предложение. Това е предложение срещу всякаква идея за свободно придвижване на европейски граждани. Това е чудовищна глупост. Няма как да се случи. Декларацията му дава възможност да заяви да гледа мач в Испания, да се разходи някъде другаде. Негова си работа. Може да ходи, където си иска.

Фокус: Преди летните отпуски, като че ли болшинството от политиците се бяха убедили, че при съществуващите условия не може да се забрани ползването на седмичната почивка на шофьорите в кабината. Въпреки категоричната яснота, че няма подходяща и достатъчна инфраструктура в Общия подход на Съвета, обаче, отново бе включена пълна забрана за ползване на нормалната седмична почивка в кабината.

Считате ли, че в парламента разумът ще надделее и ще се включи дерогация, позволяваща ползването на седмичната почивка в автомобила, като се поощри изграждането на сигурни и удобни паркинги?

Ангел Джамбазки: Разбира се, трябва да има такова нещо. Едни от държавите ще построят паркинги, други няма. Може би холандци, германци и скандинавските държави, които са дисциплинирани, стегнати и организирани, ще построят паркинги, но хайде да бъдем честни – кога Италия, Франция или Гърция ще построят паркинги? Никога няма да се случи. Просто няма да се случи. Просто, защото добре познавам манталитета на тази част от континента.

В момента да задължиш някого да спира на паркинг, на който няма охрана, е безумие. Според разпоредбите за международния превоз, водачът носи отговорност за стоката и трябва да бъде в кабината на камиона. Няма как тези хора да спят по хотели, по мотели и т.н. в ситуация, в която имате увеличени кражби от камионите, предизвикани от гостите на г-жа Меркел. Все повече и повече камиони се ограбват и разтоварват. Как да слезе водачът от камиона, при положение че носи отговорност за стоката и зад гърба му има стока за 200-300 хил. евро.

Фокус: Вие лично как бихте помогнали за спасяването на българския международен автомобилен транспорт, което означава и за спасяването на препитанието на повече от 100 000 български семейства?

Ангел Джамбазки: 150 хил. български семейства са засегнати пряко, тъй като 17% от БВП идва от транспорт – това са техните преки данъци и осигуровки. Сега си представете всичките тези семейства влизат в аптеката, в магазина, в ресторанта и на всяка стока, която си купят плащат 20% ДДС. Сега си представете целия кръг от фирми, свързани с транспорта. Това са доставчиците на камионите, на горива и смазочни материали, това са застрахователи – огромен бизнес, рекламисти, юристи, счетоводители. Всички тези хора се издържат от този бизнес. Това е най-големият частен български бизнес, да не се лъжем.

От 40 души ние имаме 17 гласа в комисията, което е в наша вреда. Ако тези скандални текстове минат през комисията и през парламента, задължително българското правителство трябва да въздейства и да се постави намерението да бъде наложено вето на някакъв друг въпрос – мисля, че Брекзит е най-удачен.

Последни Новини

Карлос Контрера: ПП-ДБ както сринаха България, така ще сринат и София

Продължаваме Промяната нахлуха в българската политика 2021 г., успяха да докарат управленска, конституционна и политическа криза. Вече сме на прага и на...

Каракачанов: Имаме прагматични български интереси, които трябва да бъдат отстоявани

Българите нямаме време да си играем на евроатлантици или русофили, заяви лидерът на ВМРО България в последните три години...

Ангел Джамбазки: ЕС трябва да търси варианти за мирно решение на войната в Украйна

Европейският съюз трябва да търси варианти за мирно решение на войната в Украйна. Няма съмнение кой е агресорът и коя е жертвата....

Красимир Богданов: Политиците ни се провалиха в най-важната си мисия – оцеляването на българската нация

Политиците ни се провалиха в най-важната си мисия - оцеляването на българската нация. Това написа в страницата си във...

Бум на кражби, условни присъди за изнасилвачи и липсваща полиция – това ни завещаха

Бум на кражби, условни присъди за изнасилвачи и липсваща полиция – това ни завещаха. Тази констатация прави в профила си във Фейсбук...

Красимир Каракачанов: Демографската криза е най-сериозната заплаха пред България

Държавата се циганизира Къде сме ние, които плащаме сметката на това безхаберно и предателствено управление на държавата ни? Къде...

Евгени Коев е водач на листата на ВМРО – БНД за 28 МИР Търговище

ВМРО-БНД регистрира пълна листа с кандидати за 28 МИР Търговище, за предстоящите парламентарни избори на 9 юни 2024 год.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir