Начало По места Антон Андонов: Загърбихме различията, за да направим нещо полезно за децата на...

Антон Андонов: Загърбихме различията, за да направим нещо полезно за децата на Стара Загора

Еднократна финансова помощ в размер на около 400 лева за първо дете предлагат да се изплаща вносителите на проекта на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. Това стана ясно на пресконференция на съветниците Диян Димитров от ГЕРБ, Методи Пенчев от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Антон Андонов от ВМРО, които са го внесли за разглеждане на сесията на 13 февруари. До края на годината за изплащането ѝ ще са необходими близо 350 хиляди лева. 1 394 са родените старозагорски бебета през 2018 година.

Общинският съветник от ВМРО Антон Андонов подчерта, че групите на трите партии са стиковали позициите си почти година и половина. От партията бяха внесли и в подобно предложение и в предишния общински съвет.

В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно за децата на Стара Загора. Изхождахме от една и съща позиция – да бъдем полезни на нашите съграждани, заяви той.

Надявам се, че правилникът ще отговори на очакванията на хората, които са избрали Стара Загора за раждане и отглеждане на деца. Ако колегите подкрепят предложението ни на първо четене по време на февруарското заседание, а след това и на второ четене през април, от знаковата дата 1 юни ще може да подпомогнем новородените или осиновените старозагорски деца, уточни Диян Димитров.

За да се получава помощта родителите или осиновителите ще трябва да отговарят на няколко условия. Трябва да са български граждани и поне единият от тях към момента на кандидатстване да е с постоянен и настоящ адрес на територията на общината най-малко от година преди това. Родителите трябва да са пълнолетни и да имат поне средно образование. Заявлението за финансовата подкрепа може да се поиска в срок от 90 дни след раждането или осиновяването на детето.

Вносителите имат идея размерът на помощта да бъде степенуван, както е при еднократната помощ, която изплаща държавата за новородено, и сумите да се увеличават в зависимост от поредността на детето в семейството и ще се отпуска до 3-то дете включително, уточни още Диян Димитров.

На този етап искаме да приемем текстовете, така за следващата година ще имаме по-конкретна цифра за необходимите средства, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета, обясни Методи Пенчев и подчерта, че ще се търсят възможности условията за получаването на еднократната финансова помощ да се надграждат и подобряват.

Подадените от родителите заявления с необходимия набор документи ще се разглеждат от 5-членна комисия, в чийто състав ще има служители от общинската администрация и общински съветници. Вносителите разчитат и други членове на местния парламент, които имат подобни идеи да подкрепят проектоправилника им при гласуването на заседанието на общинския съвет. В пресконференцията взеха участие и съветниците Боян Бабанов (ГЕРБ), Митко Маринов (ЗНС) и Никола Чакалов (ВМРО).

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари