Начало Българите по света Българите в Сърбия скочиха срещу паметник, насаждащ етническа омраза

Българите в Сърбия скочиха срещу паметник, насаждащ етническа омраза

Демократичният съюз на българите и Културно-информационният център „Босилеград“ считат, че инициативата за издигане на паметник на Коста Печанац носи недвусмислени послания изпълнени с  национална омраза и нетърпимост към българите в Сърбия.

В обръщение до медиите сънародниците ни от Западните покрайнини разказват повече за личността на Печанац, като посочват аргументите си против издигането на негов паметник.

„На 15 май 1917 г. поручик и четнически войвода Коста Милованович Печанац, като командващ на сръбска паравоенна формация от около 200 души, нахлува в българска територия и опожарява Босилеград и околните села. По особено жесток начин избива 32 души цивилно население, сред които 2 деца – на 6 и 9 години, изгаря 317 къщи и стопански обекти и нанася щети за около 2,5 милиона лева.“

От ДСБ и КИЦ „Босилеград“ искат Република България официално да поиска обяснение от Република Сърбия защо на нейна територия все още се правят паметници с ясни антибългарски послания, но не се разрешават такива в памет на жертвите на сръбската агресия в Босилеградско.

В заключение българите от Западните покрайнини призовават сръбските и българските управници да преосмислят миналото, за да може да се гради съвместно и сигурно бъдеще.

Следва пълният текст на тяхното обръщение:

По повод 100 години от Първата световна война Сдружението на почитателите на четниците от Косанишка област – „Коста Милованович Печанац“ е задвижило инициатива за повдигане на паметник на Коста Печанац в град Куршумлия, близо до къщата му на която същото Сдружение е поставило паметна плоча. Същевременно, роднините на Печанац са завели дело за реабилитация и връщане на конфискуваното му имущество.

Имайки предвид, че на 15 май 1917 г. поручик и четнически войвода Коста Милованович Печанац, като командващ на сръбска паравоенна формация от около 200 души, нахлува в българска територия и опожарява Босилеград и околните села, като по особено жесток начин избива 32 души цивилно население, сред които 2 деца – на 6 и 9 години, изгаря 317 къщи и стопански обекти и нанася щети за около 2,5 милиона лева,  Демократичният съюз на българите и Културно-информационният център „Босилеград“  считат, че инициативата за повдигане на паметник на Коста Печанац носи недвусмислени послания изпълнени с национална омраза и нетърпимост към българите в Сърбия. 

Тъй като се касае за сръбски офицер, който е изписал най-кървавите страници в историята на Босилеград, ние, като представители на български организации, считаме, че опитът да се повдигне паметник и реабилитира един доказан военен престъпник, извършил престъпления срещу цивилно българско население, нагнетява страх и несигурност сред всички, които все още се чувстват българи и съгласно официално заявената европейска ориентация на Сърбия настояват за нов прочит на историята и цивилизовано отбелязване на паметта на жертвите от войните.

В този дух, ние призоваваме държавните представители на Р България да поискат обяснение от Р Сърбия защо на нейна територия  все още се повдигат паметници с ясни антибългарски послания, но не се разрешава повдигане на паметници на жертвите на сръбската агресия в Босилеградско. Това по безспорен начин показва, че и след 100 години войната продължава в съзнанието на някои хора и пречи на помирението и прогреса на сръбския и българския народ.

Използвайки опита на страните от Западна Европа, които успяха да преодолеят вековните си вражди, и отбелязвайки паметта на жертвите, стигнаха до национално помирение и траен мир и прогрес, ние призоваваме сръбските и българските управници да преосмислят миналото, за да може да се гради съвместно и сигурно бъдеще.

 

Драголюб Иванчов, председател на ДСБ

Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Веселинов, ВМРО: Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно и депутатите да получават заплати само за това време

Така народните представители ще практикуват основната си професия и ще бъде облекчен държавният бюджет Тази радикална позиция изрази в...

Тържествено бе открит паметникът на Левски във Велики Преслав

#ПомниГероите Тържествено откриване и освещаване на паметника на Васил Левски се състоя във Велики...

Кузман Илиев: Навлизаме в политическа нестабилност, в едно постоянно подмятане на отговорността

Много е трудно да кажа какво ще е състоянието на българския избирател, заради ниската активност и други симптоми, защото той е отвратен...

ВМРО: Искаме референдум за ЛГБТИ+ пропагандата в училище, за Македония в ЕС и пълзящата циганизация

Настояваме за национално допитване по тези три теми и призоваваме институциите да организират такова Поводът ВМРО да реагира...

Коментари