Начало Новини Поклон пред делото и живота на Васил Левски - част 1 (обзор)

Поклон пред делото и живота на Васил Левски – част 1 (обзор)

В цялата страна членовете на ВМРО отбелязаха 147-ата годишнина от гибелта на великия български национален герой Васил Левски. Духът на Дякон Игнатий, каквото монашеско име е носил Васил Иванов Кунчев, живее и днес в душите и сърцата на всички наши сънародници.

Да не забравяме какво ни завеща Апостолът на българската свобода: Чиста и свята република!

Откриха паметник на Апостола в с. Лиляче

Паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски беше тържествено осветен във врачанското село Лиляче. Поводът е 147-ата годишнина от гибелта на националния герой, а инициативата е на местното кметство. За изработката и монтирането на паметника труд, материали и средства дариха Димитър Антов, Илиян Игнатов, Пламен Стоянов и националното ръководство на ВМРО.

Домакин на събитието беше Красимир Петров – кмет на с. Лиляче. Сред гостите, уважили патриотичното събитие, бяха народният представител Красимир Богданов, общинските съветници от ВМРО – Враца Красимир Ангелов и Момчил Янков, много жители на селото.

Слово за живота, делото и борбата на Левски срещу османските поробители произнесе кметът Красимир Петров. Народният представител Богданов припомни, че паметниците на Апостола са стотици, не само в България, но и в различни страни по всички континенти.

Но този паметник ще е най-скъп за Вас, защото всеки ден ще виждате дръзкия поглед на Апостола, който ще Ви припомня своя пример за честност, безкористност и саможертва в името на свободата. Нека никога не забравяме, че той прокара пътя, за да имаме днес свободна и независима България, посочи депутатът.

Водосвет за здраве и освещаване на паметника извърши отец Николай Костадинов, секретар на Врачанска Митрополия. Възпоменанието за Апостола продължи с поднасяне на венци и цветя, рецитал на местни самодейци от Народно читалище „Просвета – 1927“ и малчуганите от филиала на Детска градина „Слънце“ в с. Лиляче.

ВМРО – Септември се поклони пред възстановената плоча на Васил Левски

В квартал Калимана на град Септември в близост до стария хан, в който Левски е отсядал и е образувал революционен комитет, бе поставена паметна плоча. Активисти на ВМРО миналата година боядисаха стената около нея в цветовете на българския трибагреник. Преди няколко месеца неизвестни лица потрошиха плочата и поругаха паметта на великия българин. Членове на ВМРО възстановиха плочата и я поставиха на мястото ѝ.

На 18 февруари местната организация на ВМРО в град Септември почете паметта на Апостола на свободата и бе отслужена панихида. Областният организатор на ВМРО Кузо Божинов поздрави присъстващите, които пазят в сърцата си българщината, и подчерта, че борбата продължава срещу злосторници, които искат да заличат спомена за делото и саможертвата на Левски.

Най-възрастният измежду присъстващите бай Крум разказа спомени, които е научил като дете от съвременник на Апостола.

Нека пребъде България такава, каквато я искаше Левски. Ние няма да предадем този идеал, заявиха местните родолюбци.

Сливен почете националния герой Левски

ВМРО – Сливен почете паметта на Апостола. Членове на организацията в града под Сините камъни поднесоха венец пред неговия паметник.

Поклон пред Апостола и в Силистра

ВМРО – Силистра отдаде своята почит към най-великия българин – Васил Левски! Поклон и завинаги в сърцата ни!

В деня на Апостола ВМРО закле нови членове във Враца

Патриотите от ВМРО – Враца отбелязаха 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски. На паметника на Апостола пред Централна поща застана почетна стража с горящи факли и знамена, членове на младежката организация раздадоха специално изработени за този повод картички.

Слово за живота и делото на Левски произнесоха общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов и Момчил Янков. Те припомниха част от великите мисли на Апостола на свободата.

След изказванията дойде ред и на третокласникът Емо, който рецитира стихотворение в памет на Дякон Левски, а дамите от хор „Маргаритки“ изпяха песни, свързани с него.

В края на паметния ден председателят на градската организация на ВМРО – Враца Красимир Ангелов връчи членските карти на 42 членове, които положиха клетва за вярност към идеалите на патриотичната организация.

Поклон пред Апостола в Цариброд

Представители на ВМРО посетиха нашите сънародници в Цариброд. Те гостуваха и в гимназията „Св. св. Кирил и Методий” при стожера на българщината директорката Снежана Симеонова и в КИЦ „Цариброд”. Патриотите обсъдиха актуалните проблеми на нашите сънародници и продължаващата сръбска асимилационна политика, целяща обезбългаряване на тези изконно български земи. От името на ВМРО подариха портрети на дейци, свързани с опазването на българщината в Западните покрайнини.

Те отдадоха почит към паметта на Апостола на свободата с поднасяне на цветя и емоционално слово на столичния общински съветник Димитър Антов.

Сънародниците ни от Босилеград сведоха глави пред паметника на Васил Левски

Два дни продължава поменът за гибелта на Левски в Босилеград. На 18 февруари около 60 души от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ при НЧ „Асклепион 1998″ от Кюстендил и представители на НЧ „Христо Ботев“ от с. Горановци, специално дойдоха с автобус и леки коли и с букети карамфили и кокичета смирено се поклониха пред паметника на Апостола в Босилеград.

Гостите от Кюстендил изпълниха вълнуваща културна програма – рецитаторите Йорданка Зарева и Славян Грънчаров рецитираха „Левски” от „Епопея на забравените” и „Опълченците на Шипка” от Вазов. Сред участниците във възпоменателното тържество беше и почетният гражданин на Кюстендил Недко Каблешков – дългогодишен директор на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ и един от учредителите на НЧ „Асклепион 1998“.

В Добрич от ВМРО поднесоха венци пред паметника на Левски

На общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски ВМРО – Добрич почете паметта на Апостола. Тази година се навършват 147 години от неговата гибел.

Подаръци с лика на Васил Левски получиха две училища в Костинброд

По повод 147 г. от кончината на Васил Левски общинският съветник от ВМРО в ОбС – Костинброд Даниела Ангелова и членове на Организацията подготвиха стилни и оригинални подаръци с лика на Левски за директорите на двете училища, носещи името на Апостола.

Младежите от ВМРО – Шумен раздаваха картички за Левски

По случай 147-годишнината от гибелта на Васил Левски, младежите към ВМРО – Шумен раздаваха патриотични картички, посветени на великия Апостол.

Пред неговия паметник бе поставена почетна стража, символизираща признателността на съвременните българи към делото на Апостола и саможертвата му в името на свободата. Доц. Стефан Минков – общински съветник от ВМРО, подчерта в импровизирано изказване, че всеки народ и всяка епоха имат нужда от своите герои, но има такива, за които не важат законите на пространството и времето, върху тяхната аура не влияе политическата конюнктура и партийните пристрастия. Такава политическа фигура е Левски, който формира модел на поведение на поколения българи и е символ на тяхната борба за освобождение и национално обединение.

Богданов бе гост на историческа възстановка за Левски във врачанския затвор

Възпитаниците на СУ „Мито Орозов“ към затвора – Враца почетоха с презентация, рецитал и историческа възстановка паметта на Васил Левски.

Събитието уважи народният представител от ВМРО от врачанския край Красимир Богданов. В изказването си той наблегна на чувството за дълг, отговорността и честността, които Апостолът ни е завещал като пример. Народното стои много по-високо от личното. Стремежът към свободата винаги се заплаща с лична жертва, напомни депутатът.

ВМРО – Велико Търново се поклони пред паметта на Апостола на българската свобода

Младежката и градската организация се преклониха пред паметника на Апостола на свободата и поднесоха венец от името на народния представител доц. д-р Милен Михов в знак на признателност. По-рано през деня раздадоха над 1500 броя картички на великотърновци, които да напомнят неговия завет „Да бъдем достойни хора, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Поклон пред подвига на Васил Левски.

В НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов изнесе лекция на тема „Ролята на Апостола на свободата Васил Левски за възраждането на българския национален дух“.

ВМРО – Приморско поднесе венец пред паметника на Левски

От ВМРО – Приморско участваха в официалното събитие и поднесоха венец пред паметника на Апостола в града.

Поклон, Апостоле! За живота, делото и саможертвата в името на националните идеали, България да бъде над всичко, емоционално припомниха от структурата в Приморско.

Структурите на ВМРО в Ловеч и Тетевен с почит към Левски

По традиция на 18 февруари местните организации на ВМРО в гр. Ловеч и в гр. Тетевен, поднесоха цветя и венци пред паметниците на Васил Левски в съответните градове.

Отдадоха почит и признание към Апостола на свободата със слово и минута мълчание.

От ВМРО – София положиха цветя на паметника на Левски в „Герена“

ВМРО – София се поклони пред паметта на Апостола на Свободата Васил Левски пред паметника на героя в парк „Герена“ в столичния район „Подуяне“. Дълбок поклон пред делото на великия български син!

Поклон пред Апостола в Драгоман пред паметника, открит преди година от ВМРО

Преди точно една година в Драгоман ВМРО с подкрепата на общината постави паметен знак на Васил Левски. На откриването дойдоха учениците от училището, официални лица, граждани. Днес, една година по-късно пред паметника отново е пълно с ученици, официални лица – кметът на града и заместник-кметът и председател на ВМРО – Драгоман Лидия Банкова. Целта ни е да правим неща, с които да възпитаваме младите, учениците и всички деца, защото те са бъдещето на България. Именно тях трябва да учим, че сме древен народ, с дълга история и велики личности – такава, каквото е тази на Дякон Игнатий. Именно за да знаят и тачат наша история в Туристическия информационен център в града учениците бяха запознати с важни факти от живота на Апостола. За да се стигне до всичко това, започнахме от една патриотична идея, с която ни потърси друг местен патриот и важен участник в събитията Ангел Лазаров. Идея, която превърнахме в реалност, за да може всеки един драгоманчанин да мине и да постави едно цвете пред лика на Васил Левски. Превърнахме завета на Апостола в дела, защото „дела трябват, а не думи“.

В Русе бе положен първият камък на паметника на героя

В Русе бе положен символично първият камък на паметник на Васил Левски в града. Стигаме до първата копка благодарение на спомоществователството на много русенци, на фирми, на деца и ученици. Поставяме си за цел паметникът да бъде готов до рождения ден на Левски – 18 юли, каза председателят на инициативния комитет, създаден за изграждането на монумента, Искрен Веселинов, който е депутат и заместник-председател на ВМРО.

Последни Новини

ВМРО регистрира пълна листа с 16 кандидати в РИК – Велико Търново

На Гергьовден ВМРО – Велико Търново, регистрира листа с 16 имена на кандидати за народни представители в 50-то Народно събрание от Търново,...

ВМРО регистрира листата си във Враца за участие в парламентарните избори на 9 юни

ВМРО регистрира листата си във Враца за участие в парламентарните избори на 9 юни. Водач е зам.-председателят на ВМРО Красимир Богданов.

Памет за Гоце! 121 години от гибелта на българския национален герой

На 4 май се навършват 121 години от гибелта на Апостола на македонските българи Гоце Делчев. Георги (Гоце) Николов...

Контрера е водач в 23 и 24 МИР в София, Каракачанов оглавява Благоевград и Плевен, Джамбазки поема евролистата и 25 МИР

ВМРО регистрира листите за Европейските избори и за участието си на извънредните парламентарни избори в София. адв. Ангел...

Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО в Сливен

Бизнес дамата Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО – БНД в Сливен, научи Sliveninfo. Тя ще бъде и част от листата за...

ВМРО – Варна регистрира листата си за вота

ВМРО – Варна се регистрира в РИК за участие в изборите за народни представители на 9-ти юни. Вотът е две в едно...

Красимир Червилов води листата на ВМРО в Стара Загора

Днес в Районната избирателна комисия – Стара Загора ПП „ВМРО – Българско национално движение“ регистрира листата си с кандидати за народни представители...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir