Начало Турция разбулена Владимир Митов: Подготвя ли Ердоган турската експанзия?

Владимир Митов: Подготвя ли Ердоган турската експанзия?

коментар на Владимир Митов, председател на ВМРО – София, историк, специалист по история на българските земи по време на Османско робство, член на Македонския научен институт

В последните дни на месец март се случиха странни събития в Р Турция, които не бяха неочаквани за ВМРО – Българско национално движение. Днес в югоизточната ни съседка се провеждат избори. Появиха се всякакви коментари от български политици, общественици и геополитици, които познават района, че Ердоган и неговите министри говорят предизборно. Ако в България, обаче, все още има такива политици, които обещават без да изпълняват, то това не се отнася за Ердоган и неговите подчинени.

Изведнъж се оказа, че докато в парламента депутатите гласуваха закона за вероизповеданията, партия ДОСТ на Лютви Местан заявява, че в България има милион и половина турци. Месец преди това лидерът на партия ДОСТ посещава Турция, а поводът е среща с приятели. Дали, обаче, не е получил инструкции от турските тайни служби?

Външният министър на Турция Чавушоглу твърди, че е оказал натиск над България по въпроса за вероизповеданията. Преводът, обаче, бил лош и той всъщност заявил в предизборна реч, че оказал влияние. Странно как чужд министър се намесва във вътрешните работи на страната ни.

Срещата на Бойко Борисов с турски колега не затопли отношенията, тъй като от турска страна не разбирали въобще, че има проблем. Нашият външен министър твърди, че не трябва да обтягаме отношенията и че си говорят приятелски с Чавушоглу, но същевременно заявявава, че има тежък дипломатически скандал между двете държави.

От години ВМРО – БНД предупреждава за намесата на Турция във вътрешните работи на страната ни. Много е интересно защо мюфтийството не излиза с позиция по въпроса. Отговорът е защото те са най-облагодетелствани от помощта и намесата, която получават от Турция. Ще продължават да бъдат спонсорирани от югоизточната ни съседка под формата на дарения и ще обслужват интересите им – за малцинство, за прекрояване на граници – напомняме, че преди години на карта, която Турция показа, част от територията на България беше в пределите на турската държава. И тогава беше станала грешка, заявяваха от турска страна. И сега не разбират какво толкова били казали.

Прав е депутатът от ВМРО – БНД Йордан Йорданов, че Ердоган провежда политика на пълзяща турцизация  на териториите, които са били владени от Османската империя.

Нека не забравяме, че от последните дни гръмна новината, че Ердоган ще превърне храма „Св. София“ в Истанбул от музей в джамия. Не е ли това поредният знак, който турският президент отправя като предизвикателство. Историята напомня, че след превземането на Константинопол и обръщането на „Св. София“ от църква в джамия Османската империя започва експанзията си на запад и изток. А дали той не подготвя своята експанзия?

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари