Начало Турция разбулена Владимир Митов: Подготвя ли Ердоган турската експанзия?

Владимир Митов: Подготвя ли Ердоган турската експанзия?

коментар на Владимир Митов, председател на ВМРО – София, историк, специалист по история на българските земи по време на Османско робство, член на Македонския научен институт

В последните дни на месец март се случиха странни събития в Р Турция, които не бяха неочаквани за ВМРО – Българско национално движение. Днес в югоизточната ни съседка се провеждат избори. Появиха се всякакви коментари от български политици, общественици и геополитици, които познават района, че Ердоган и неговите министри говорят предизборно. Ако в България, обаче, все още има такива политици, които обещават без да изпълняват, то това не се отнася за Ердоган и неговите подчинени.

Изведнъж се оказа, че докато в парламента депутатите гласуваха закона за вероизповеданията, партия ДОСТ на Лютви Местан заявява, че в България има милион и половина турци. Месец преди това лидерът на партия ДОСТ посещава Турция, а поводът е среща с приятели. Дали, обаче, не е получил инструкции от турските тайни служби?

Външният министър на Турция Чавушоглу твърди, че е оказал натиск над България по въпроса за вероизповеданията. Преводът, обаче, бил лош и той всъщност заявил в предизборна реч, че оказал влияние. Странно как чужд министър се намесва във вътрешните работи на страната ни.

Срещата на Бойко Борисов с турски колега не затопли отношенията, тъй като от турска страна не разбирали въобще, че има проблем. Нашият външен министър твърди, че не трябва да обтягаме отношенията и че си говорят приятелски с Чавушоглу, но същевременно заявявава, че има тежък дипломатически скандал между двете държави.

От години ВМРО – БНД предупреждава за намесата на Турция във вътрешните работи на страната ни. Много е интересно защо мюфтийството не излиза с позиция по въпроса. Отговорът е защото те са най-облагодетелствани от помощта и намесата, която получават от Турция. Ще продължават да бъдат спонсорирани от югоизточната ни съседка под формата на дарения и ще обслужват интересите им – за малцинство, за прекрояване на граници – напомняме, че преди години на карта, която Турция показа, част от територията на България беше в пределите на турската държава. И тогава беше станала грешка, заявяваха от турска страна. И сега не разбират какво толкова били казали.

Прав е депутатът от ВМРО – БНД Йордан Йорданов, че Ердоган провежда политика на пълзяща турцизация  на териториите, които са били владени от Османската империя.

Нека не забравяме, че от последните дни гръмна новината, че Ердоган ще превърне храма „Св. София“ в Истанбул от музей в джамия. Не е ли това поредният знак, който турският президент отправя като предизвикателство. Историята напомня, че след превземането на Константинопол и обръщането на „Св. София“ от църква в джамия Османската империя започва експанзията си на запад и изток. А дали той не подготвя своята експанзия?

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от РС Македония. Това не е редно!

„Македонският“ е констатирана от научните среди регионална норма на българския език и подобни практики на български медии подриват официалната държавна позиция.

ВМРО иска промени в полза на родителите и семейството в Закона за закрила на детето

Майката и бащата да имат задължително участие в процеса, касаещ производство по закрила на детето. Това е...

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура Законът за филмовата индустрия...

БСП води политика на слугинаж пред „големия брат“, заявава доц. Михов

БСП отново води политика на слугинаж пред „големия брат“! Днес БСП с процедурни хватки отново провали възможността Народното събрание...

Контрера: Решението за улица „Съборна“ не е работещо

Трябва баланс и компромис, за да решим проблема с улица „Съборна“ Съдбата на улица „Съборна“ в София беше нищена...

Красимир Богданов: От ВМРО сме последователни в политиката по повишаване на доходите

Ние от ВМРО сме последователни в политиката по повишаване на доходите. Това е част от предизборната ни програма, както и част от...

Искрен Веселинов: Опозицията бламира и бави работата на Народното събрание

Депутатът с коментар за мерките на правителството срещу пандемията Опозицията бламира и бави работата на Народното събрание. Това, което...

Коментари