Начало По места ВМРО - Банско почете годишнината от смъртта на поета Вапцаров

ВМРО – Банско почете годишнината от смъртта на поета Вапцаров

75 години след разстрела на Никола Вапцаров ВМРО – Банско избра нетрадиционен начин за почит на смъртта на поета. Дружество „Радон Тодев” съвместно със съветниците от коалиция „Заедно за община Банско” и граждани от Банско организираха почистване на паметника на „аферата мис Стоун“. Паметникът е възстановен от ВМРО  – Банско през 2009 г.

Мис Стоун е пряко свързана с фамилия Вапцарови в Банско. Нейна е заслугата майката на поета Елена Везюва  да завърши американския колеж в Самоков и по-късно да стане  мисионерка и учителка.

През 1902 г. американската мисионерка Елън Стоун е отвлечена от четата на ВМРО, водена от войводата Яне Сандански.  В отвличането взимат участие още и Димитър Тодев, дал идеята, както и Йонко Вапцаров, баща на поета, Димитър Инев, Димитър Кьосето, Димитър Дърводелски.
Четата е преследвана както от турци, така и от върховисти. Води се и дипломатическа битка. Генералният консул на САЩ в Цариград и дипломатическият агент в София – Чарлз Дикенсън, постоянно се месят във вътрешните работи на княжеството. Стига се до предложението на Дикенсън до Вашингтон да се прати ескадра в българските води. Пет месеца се водят безплодни преговори, а през това време положението в планините се усложнява.

В крайна сметка се стига до приемане от войводите на компромисно решение – да получат 14 500 златни лири, вместо исканите 25 000. Сумата е фантастична. В днешни измерения покупателната им стойност се равнява на около 4 милиона долара. Пушка „Манлихер” тогава струва 35 лв., с 20 лв. човек може да се храни на обяд и вечеря в приличен ресторант в продължение на месец. Лев струва кило суджук, 5 лв. – цяло агне, 5 лв. е бил и тон дърва.

Всичките 14500 лири се използват за освободителното дело Яне Сандански не взема дори и грош за себе си, предлага по две лири възнаграждение на участниците, никой не взима нищо.

Това са хората, които са милеели за родината! Трябва да служат за пример и в днешно време, категоричен е председателят на ВМРО – Банско, Александър Пиришанчин.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари