Начало Блог Гледайте Брюксел, мислете за нас: Пазарджик е меката на радикалния ислям в...

Гледайте Брюксел, мислете за нас: Пазарджик е меката на радикалния ислям в България

Интервю на Ралица Райкова, в. „Марица“ 

Александър Сиди е общински съветник в Пловдив от групата на Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО. Организатор е на ВМРО за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Занимава се с политика повече от 15 години. 

– Господин Сиди, часове след атентата в белгийската столица евродепутатът Ангел Джамбазки написа „Гледайте Брюксел, мислете за Пазарджик“. Какво според вас искаше да ни каже с това?

– Посланието му е красноречиво. За съжаление от доста време големи малцинствени групи в България се радикализират с пари от Саудитска Арабия и най-ясно виждаме как това става в Пазарджик. Преди няколко дни ВМРО направи акция в „Люлин“, където се говореше, че „Люлин“ не е Пазарджик. Това може да обиди жителите на града, но в крайна сметка ние не трябва да си заравяме главите в пясъка, защото е видимо как в момента циганската махала няма нищо общо с това, което е била преди десет години. Пазарджик е мястото в България, където може да видите хора, облечени като пингвини, и хора, които за пореден път са на съд за едно и също нещо – за разпространяване на радикален ислям. Тези, които направиха атентатите в Париж и в Брюксел, изглеждат по същия начин като тези от махалата и са учили на същите места, където и те. Ахмед Муса Ахмед, който държавата осъди на „тежкото“ наказание – една година условно, е човек, който разпространява именно такава идеология, каквато се разпространява в арабската махала в Брюксел. Така че точно този паралел направи господин Джамбазки, като каза „Гледайте Брюксел, мислете за Пазарджик“. Трябват жестоки мерки от страна на държавата. Ние бяхме на всяко едно от делата на Ахмед Муса, бяхме в залата и чухме какво разказаха свидетелите. В крайна сметка всички виждаме, че традиционният ислям в България няма нищо общо с това, което се разпространява в Пазарджик. Обикновените българи мюсюлмани и турците нямат нищо общо с циганите в пазарджишката махала, които са изключително ниско грамотни и много бедни. Те биват подлагани на радикализация, именно защото е много лесно да влезеш в една гладна махала и да вкараш пари от Саудитска Арабия. Виждате, че има незаконна джамия, в която никой не знае какво се случва. Тя не е част от българското мохамеданско вероизповедание. Самото мюфтийство признава, че не е част от тях. Въпреки това тази постройка стои и вътре се обучават хора. На какво – никой не знае. Гледайте Брюксел и мислете за Пазарджик, защото там е радикалният ислям в България. Данните по всички дела, които излязоха, потвърждават, че бягащите от Сирия преминават през махалата в Пазарджик. 

– Значи и вие мислите, че Пазарджик е меката на радикалния ислям в България?

– Да. Меката на радикалния ислям е в ромската махала в Пазарджик. И държавата нехае. А за пазарджиклии бурките станаха ежедневие и сякаш вече не им правят впечатление. Аз не живея във вашия град, но го посещавам често и виждам нещата отстрани. Преди десет години в Пазарджик нямаше пингвини по улиците, нямаше хора със странни бради. Такова нещо няма никъде другаде из България… и слава Богу.

– В такъв случай мислите ли, че имаме основателна причина да се притесняваме?

– Със сигурност имаме основателна причина да се притесняваме, защото в България няма държавност. След като някой е оставил в махалата в Пазарджик да се вдигне незаконна постройка, в която да се проповядват радикализиращи идеи, означава, че някой не си е свършил работата. Така, както не си свършиха работата при атентата в Бургас, когато ни обясняваха, че сме застраховани, че видиш ли имаме кой да ни пази. Еми, не ни опазиха. България също е ставала сцена на атентати. 

– Мислите ли, че политиците и полицията всяват едно изкуствено спокойствие?

– Бих го нарекъл по-скоро нехайство. Защото ние всички виждаме, че това не е традиционното мюсюлманско вероизповедание. Защо никой не казва нищо за бай Хасан от някое си село? Защото той е като нас. Сутрин излиза с овцете, плаща си тока, получава 200 лева пенсийка и живее като бай Иван от което и да е българско село. Ние говорим за радикализацията на махалата в Пазарджик. Виждаме, че за пореден път се води дело срещу едни и същи хора за едно и също обвинение. И ако българските съд и прокуратура не са си свършили работата, за да могат тези хора да са осъдени, това означава, че няма държавност. И ако политиците продължават да казват, че всичко е спокойно в махалата в Пазарджик – или говорят пълни глупости, или абсолютно нехаят. 

– Мислите ли, че и нас ни очаква съдбата на Париж и Брюксел?

– Никой не може да каже. Проблемът при тероризма е, че той се случва неочаквано, без значение какви охранителни мерки взима държавата. Защото дори да изкараме на улицата цялата българска армия, която е 15 000 души с личния състав на офицерите и администрацията, това няма да попречи на някой да нарами раница, да влезе в автобус и да взриви всичко. Макар да не знаем до каква степен е стигнала радикализацията в Пазарджик, е ясно едно – там има знамена и клипове на ИДИЛ. Спомняме си шествието, когато бяха облечени с дълги бели роби като от Саудитска Арабия и крещяха „Аллах Акбар“ по улиците на Пазарджик. Виждаме ги как си пускат бради, как носят бурки и хиджаби. Това изобщо не е български традиционен ислям. И ако продължаваме да си заравяме главата в пясъка, да, възможно е да се случи. 

– Според вас носенето на бурки у нас е религия или по-скоро бизнес?

– За да взривиш автобус, ти трябва един човек и ако на сто се плаща, а само един се радикализира мислено, няма как да бъде спрян. Трябва да се стопира целият процес. Трябва да бъде прекратено финансирането от страна на Саудитска Арабия и да не се допуска хора да се обучават в ислямските центрове там. Българските специални служби трябва да бъдат много внимателни за това, което се случва в Пазарджик. Това трябва да бъде изкоренено. Да, на много голяма част от тях се плаща, за да носят бурки и да пускат бради, но пак казвам – за да се взриви един автобус, е достатъчно само един човек да бъде радикализиран. Спомняме си, че след атентатите в Париж стана ясно, че един от атентаторите е минавал през нашата страна. Имаше дори спекулации, че е спирал в Пазарджик. Възможно е. В крайна сметка ние добре знаем, че там съществува клетка. Лошото е, че българите започват да се страхуват от мюсюлманите като цяло, а ислямът няма нищо общо атентатите. Не се опитваме да всяваме страх, но хората в пазарджишката махала не са религиозно фанатизирани от вчера или от днес. Процесът е дългогодишен, а ние спим. 

– В такъв случай кой е отговорен и кой е виновен, ако е допуснато в Пазарджик да има клетка на ИДИЛ?

– Абсолютно всеки, който е управлявал Пазарджик и България през последните 20 години. Кой допусна Ахмед Муса да отиде в Саудитска Арабия, да се учи, да се върне и да разпространява радикален ислям? Позволиха го службите. Така че виновни са ръководителите на службите, шефовете на полицията в Пазарджик, кметът на Пазарджик, министър-председателят, президентът – всички. Видяхме какво се случи с делото за радикален ислям. Бяха обвинени 13 имами и две години по-късно осъдиха 12 от тях на по 1000 лева глоба, които те обжалваха, защото им била много голяма присъдата. Значи някой не си е свършил работата по събиране на доказателствата. В случая конкретно – прокуратурата. Ако нямаш достатъчно доказателства, внедряваш хора в групата, те събират каквото е нужно и ги изправяш на съд. Помните ли, че искахме среща с прокурора и съдията по делото? Те отказаха от страх. Лично евродепутатът Ангел Джамбазки поиска да се види с тях по повода. Пак не пожелаха. Сега ще видим дали прокуратурата ще успее да си свърши работата по новото дело. 

– Европа във война ли е?

– Разбира се, че е във война. Това е гражданска война, която се случва по улиците на Европа. А европейската политика е безумна. Ние ги привличаме с плюшени мечета и казваме „О, милите бежанци“. Както господин Джамбазки споменава, „сирийските жени с бради, които идват в Европа“. Извинявайте, но това е преселение на народите, това е нашествие на над един милион души. Виждаме какво се случва на границата между Македония и Гърция. Уж мирното население, което бяга от война, се държи абсолютно неадекватно. Има си правила. Когато ние не бяхме в Европейския съюз и искахме да пътуваме, си издавахме нужните документи, не отиваш на границата да се опиташ да я разбиеш. Това е нахлуване. Това е война. Колкото повече си затваря очите Европа, толкова по-страшно става. Тези хора не идват тук да се интегрират, а с идеята да налагат собствените си правила. Видяхме какво се случи на гарата в Мюнхен. И какво стана? Излязоха европолитиците и казаха „Ние трябва да бъдем малко по-внимателни. Жените трябва да се обличат малко по-консервативно“. Извинявайте, но ние за тези права сме се борили хилядолетия. И на този фон европейската политика е абсурдна.

Последни Новини

ВМРО регистрира листата си в Кюстендил

Областната структура на ВМРО регистрира листата си с кандидати за народни представители в предстоящите избори за Народно събрание в РИК – Кюстендил.

Красимир Каракачанов: В момента двете лица на ЕС са Виктор Орбан и Урсула фон дер Лайен

За съжаление в последните 20 години се отнема суверенитет на държавите членове на Европейския съюз за сметка на повечето права за Еврокомисията....

Красимир Богданов: Държавата води убийствена политика спрямо малките населени места

Държавата води убийствена политика спрямо малките населени места. Непрекъснато се говори за демографска политика, а се прави всичко възможно да се прогони...

В Шумен ВМРО регистрира листата си за народни представители

Водач на листата на ВМРО – БНД за изборите на 9 юни 2024 г. в 30 многомандатен район – Шумен ще бъде...

ВМРО почете жертвите на наводнението във Враца

1 май е ден за почит към стотиците невинни жертви от Враца и Згориград, загинали в наводнението през 1966 г.

ВМРО регистрира кандидатите си за парламента от област Пазарджик

Юлиан Ангелов води листата на войводите Днес в Районната избирателна комисия – Пазарджик ПП „ВМРО – Българско национално движение“...

Контрера: Посрещаме 1 май без трудещи се, с отрицателен прираст и изчезваща България

В Деня на труда се оказахме с неработеща икономика и застаряващо население Тези тъжни и доста притеснителни изводи прави...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir