Начало Местни избори Горна Оряховица има нужда от ново лице и политика, обърната към човека

Горна Оряховица има нужда от ново лице и политика, обърната към човека

Боряна Кирилова е кандидат-кмет на коалиция „НАЦИОНАЛИСТИ и ПАТРИОТИ обединени за Горна Оряховица“. Тя е израснала в Горна Оряховица. Учила е в Първо основно училище „Иван Вазов” и ЕСПУ „Георги Измирлиев”. Завършила е Медицинския колеж във Велико Търново и първата ѝ специалност е медицински фелдшер. Като такава започва работа в МБАЛ „Св. Иван Рилски” и Центъра за спешна медицинска помощ. Междувременно завършва бакалавърска и магистърска степен „Социални дейности”. От 1998 г. e преподавател във ВТУ, катедра „Организация и методика на социалната дейност”. Година по-късно започва работа в горнооряховската Социална служба. След структурирането на Агенция Социално подпомагане през 2003 г. става директор на Дирекция „Социално подпомагане” в Горна Оряховица. На този пост е и в момента.

Междувременно завършва и право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Член е на ВМРО от 2009 г.

Семейна, с едно дете.

Интервю на Елена Велкова, „Регионални новини

– Не сте от постоянно активните политически субекти в Горна Оряховица. Как изведнъж решихте да скочите в дълбокото, тръгвайки на кметски избори?

– Не беше лесно решение. Приех тази номинация с идеята, че градът ни има нужда от промяна. Аз и хората, с които сме заедно, имаме добри идеи, имаме и капацитет да ги реализираме. На града му трябва ново лице, нова визия за развитие. Искаме да изградим нов европейски модел на управление, който ще направи Горна Оряховица по-привлекателна за своите жители, особено за младите. Защото е страшно, че те правят всичко възможно да се махнат. Не можем да ги задържим дори да завършат средно образование тук, а предпочитат търновски училища.

– Всъщност още преди миналите местни избори името Ви се споменаваше като възможен кандидат. Какво Ви направи по-решителна 4 години по-късно?

– Винаги съм имала увереността, че можем да се справим. Говоря не само за себе си, но и за хората, с които сме един екип. Трудно ми беше обаче да взема решението да се заема с нещо ново. Имам претенциите, че съм професионалист. Вложила съм много в работата си и ми беше трудно да оставя това, което съм постигнала, на заден план и да се заема с нова кауза.

Но след още един мандат, в който нищо по-различно не се случи в Горна Оряховица, хората успяха да ме убедят, че трябва да направя тази крачка.

Увереността ми се повиши и от изследването, което „Галъп” направи за изборните нагласи в Горна Оряховица. Видях къде стоя и това ми дава самочувствие. Да не говорим за куража, който ми вдъхват приятели и дори непознати хора, които искат нещо ново за града.

– Жена кмет май все още звучи екзотично. Предимство или недостатък е полът в политиката?

– Преди десетина години може и да е звучало екзотично, но смятам, че жените се наложиха достатъчно в управлението. Няма да давам примери от Европа, където жени има на най-високи позиции отдавна. Но и много българки показаха, че могат да са успешни на много отговорни постове. Включително и като кметове. Да не ви разхождам по картата, дори в съседен Лясковец д-р Ивелина Гецова е един добър пример за това.

Общо взето, когато нещата се забатачат достатъчно, се търси жена да ги оправя. След като Европа и България вече приемат жените в управлението, защо и горнооряховчани да не са узрели за това. Така че, с две думи – да си жена кандидат за кмет е предимство.

– Макар и да сте нова в активната политика, вие всъщност сте политически ангажирана не от вчера. С какво ви привлече ВМРО?

– Член съм на ВМРО от 2009 г., като преди това никога не съм била партийно ангажирана. Всъщност привлякоха ме хората. Във ВМРО всички са образовани, постигнали са своя личен успех и имат утвърдено място в обществото. Сред нас няма безработни, които са в политиката, за да си намерят работа. Няма и службогонци. Надявам се да не звучи високопарно, но ние сме хора с кауза. Затова и съм готова да помогна на ВМРО да заеме още по-сериозни позиции в Горна Оряховица.

– ВМРО изгради уникална коалиция за страната заедно с традиционния конкурент в патриотично-националистическия спектър „Атака”. Лесно ли ви приеха вашите партньори?

– За мен е особено важно, че ми повярваха и лидерите на другите политически сили. Всички ние осъзнаваме какво означава едно обединение и играем като един отбор. Няма как да не благодаря на „Атака”, че приеха идеята за единно явяване на изборите и одобриха моята кандидатура. Това се отнася и за Патриотичен съюз „Защита” и БГ Патриоти. Всички ние сме наясно, че заедно можем да постигнем повече. И не говоря само за изборите, а и за работата, която ни чака след това. Работа за каузата Горна Оряховица.

Коалицията е висша форма на политика и трябва да си политически узрял, за да постигнеш такова споразумение. Ние го направихме без натиск отгоре, напълно осъзнато и с мисълта колко много очакват хората от нас.

– Казвате, че предлагате ново лице и нова визия. Какво е различното във вашата управленска програма?

– Нашата програма е обърната към човека. Не искаме самоцелно да изграждаме нещо, което няма да служи на никого. Ще направим наглед малки, но качествени неща, които ще подобрят живота на хората. Програмата ни реално обхваща целия човешки живот – от раждането до старостта и края му. На всеки етап от него сме предложили по нещо, което ще облекчи живота на горнооряховчани.

– Кои са все пак са стълбовете на тази програма?

– Разделили сме предложенията си в пет основни точки – селищата в общината; развитие и растеж; образование и демографска политика; социални дейности; здравеопазване. Не са подредени по значимост, всички са еднакво важни.

– Как общинската власт може да помогне на селищата и на бизнеса?

– Най-кратко казано ще предоставим финансова автономия на кметствата. Което ще рече, че приходите от наеми на земя и сгради ще остават в бюджета на кметството. Разбира се харченето им ще става под строг контрол и от общината.

Що се отнася до бизнеса искаме засилване на местния протекционизъм и пълна ангажираност на администрацията с подкрепа на местните фирми.

– Образованието и демографската криза са сред най-големите проблеми на Горна Оряховица. Какво може да се промени в кратки срокове?

– Всъщност и на местно ниво могат да се направят неща, които веднага да се отразят на семействата с деца и да подобрят живота им. Помощта от общината при раждане на дете няма да е 50, а ще е 300 лева. Изчислили сме, че това ще струва 75 000 лева на бюджета. Въобще не е непосилна сума.

Ще премахнем таксите за ясли и детски градини. Това са около 500 000 лева. След като общината може да даде на един футболен клуб 250 000 лева, защо да не даде на всичките си деца половин милион.

Общинският фонд Ин витро, който между другото бе създаден по предложение на ВМРО, ще расте всяка година. От 20 000 лева в първата година на новия мандат до 50 000 лева през 2019 г.

Ще изграждаме всяка година по 12 детски площадки в междублоковите пространства и в селищата на общината.

– Като специалист в сферата на социалните услуги, от какво има нужда Горна Оряховица в тази област?

– Предвиждаме изграждане на широк кръг от социални услуги, които да са обърнати към възрастните хора и хората с увреждания. Приоритетно е и изграждането на център за извеждане на деца и лица, жертви на насилие. Голям проблем е също, че средата ни не е достъпна за хората с увреждания.

– И съвсем кратко да поговорим за здравеопазването. Какви са идеите Ви в тази област?

– Имаме ясна концепция как може да се помогне на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и най-вече как да върнем добрите специалисти в болницата.

Второто сигурно нещо, което ще направим, е откриване на денонощна аптека чрез целева общинска субсидия. Разговаряли сме със собственици на аптеки, нужни са само по 1500 лева на месец.

– За финал, имате ли си девиз, който следвате в живота?

-В инаги, където и да отидеш, оставяй диря след себе си. Каза ми го една преподавателка на лагер-школа в Ястребино още когато бях пионерче. Опитвам се да го следвам и досега.

– А с какво мото ще разгърнете кампанията си?

– Ние вече го заявихме. Искаме Горна Оряховица да е българска, европейска и християнска община.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари