Начало Новини Ден на Ботев, ден на българските герои (обзор)

Ден на Ботев, ден на българските герои (обзор)

Стотици българи откликнаха на призива на ВМРО на 2 юни да почетем забравените герои на България. На електронната ни поща пристигнаха много снимки от отдаването на почит към паметта на Христо Ботев и героите, отдали живота си за свободата на Отечеството.

ВМРО призова всеки родолюбив българин да поднесе цвете на паметник в своето село, квартал или град, които обикновено остават в сянка на големите чествания. С този жест ще покрием с цветя повече паметници и ще почетем паметта на всички, дали живота си за нашата свобода.

Множество българи в споделиха снимки във Фейсбук, Инстаграм или Туитър с #ПомниГероите в описанието, за покажат, че можем да бъдем заедно дори и в тези тежки размирни времена и да отдадем нужното уважение на стотиците хиляди българи, които са отрекли себе си в името на Майка България!

Първите участници в инициативата ще получат една от историческите книги, посветени на освободителното дело на ВМРО, на лидера на партията Красимир Каракачанов с автограф.

Ето част от снимките и описанието >>>

Здравейте от Русе! Днес е 2 юни – ден, в който скланяме глави пред подвига на героите, но и ден, в който даваме обет, да продължим делото им и да отстояваме свободата си! Ние почетохме паметта на националните ни герои и поднесохме червени рози на паметника на Васил Левски в град Русе, защото помним героите, героите не умират и остават вечно живи в сърцата ни! България над Всичко! Да живее България, написа потребителят Зари Сони във Фейсбук.

Това са моите снимки за 2 юни от парка в Пловдив, написа Крис, който прати фотографите на електронната поща на ВМРО.

Няма по-голямо благо на света от свободата! А свободата на духа се възпитава от люлката, написа във Фейсбук Иваничка Димитрова от Павликени и публикува снимки на сина си Борис.

Маламир Станчев, прекланяме се пред паметника на Христо Ботев в нашият квартал ,в двора на гимназията по механотехника гр. Шумен, на която е патрон революционера! Надяваме се да сме сред избраните за книгата на г-н Каракачанов, пише на пощата ни Мария Николаева.

Местната структура на ВМРО в Силистра също отдаде почит към героите.

ВМРО – Мездра почете паметта на летеца подпоручик Георги Самарджиев, загинал по време на Втората световна война. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, Местна организация „Васил Чекаларов“ на ВМРО – Мездра почете паметта на летеца подпоручик Георги Самарджиев (1920-1941), загинал при изпълнение на воинския си дълг по време на Втората световна война 1939-1945 г.

По този начин местната структура на патриотите се присъедини към националната инициатива на ПП ВМРО-БНД #ПомниГероите. Родолюбивата идея на това възпоменание е на 2 юни да отдадем почит към забравените герои на България, загинали за свободата на Родината ни, които обикновено остават в сянка на големите чествания, като в знак на признателност положим цвете пред техните паметници и сведем глава пред саможертвата им.

Фелдфебел-школник Георги Костадинов Самарджиев е роден на 5 май 1920 г. в с. Мездра, Врачанска околия. В началото на 40-те години на XX век служи във Въздушните войски на Българската армия като летец във 2-ри учебен орляк.

Загива при самолетна злополука на 2 октомври 1941 г. край плевенското село Телиш, докато пилотира двумоторен лек бомбардировач КБ-309 „Папагал“. Заедно с него загиват подпоручик Петко Стефанов Куклов от Лясковец – пилот, и фелдфебел Крум Тодоров Пачелиев от Силистра – навигатор. Посмъртно е произведен в чин подпоручик.

Погребан е на другия ден в гробищния парк на Мездра с военни почести. Впоследствие на гроба му е монтирана великолепна скулптурна фигура, дело на известния български скулптор проф. Иван Фунев. Върху монумента от бял врачански камък пише: „Малко живей, славно умри!“, казваше той – подпоручик-летец Георги Самарджиев, загинал за Родината (5.V.1920 г. – 2.X.1941 г.).

До него са погребани родителите му Костадин Йорданов Самарджиев (1893-1963) и Асена Тинчева Христова, по мъж Самарджиева (1894-1980).

Георги Самарджиев е първата жертва, която Мездра дава във Втората световна война и най-младият от 56-е загинали от общината в най-големия военен конфликт в световната история – само на 21 години.

В Русе българските патриоти от ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ поднесоха венец и цветя на признателност пред паметта на поета-революционер Христо Ботев, като сведоха глава пред хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата и независимостта на България.

Денят 2 юни в България се почита като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Традиционно на тази дата свеждаме глава пред всички, отдали най-ценното си, а именно живота, за нашата свобода.

ВМРО – Русе призовава всички русенци в да поднесат цветя пред паметници, паметни плочи или места на памет, свързани с герои или събития от българското възраждане или войните ни за национално обединение, като едновременно с това си направят снимка. Целта на ВМРО е да се покаже, че българите помнят и уважават онези хиляди знайни и незнайни наши предтечи и ценят високо тяхната саможертва.

От офиса на патриотите са подготвили подарък за първите 50 души, които отидат на 3 юни в офиса на организацията, намиращ се улица „Пирот“ 5 в Русе. Те ще получат българското знаме.

В Троян също се поклониха пред подвига на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България. Калина Калинска – председател на женска организация на ВМРО – Троян поднесе цветя на паметника на Димитър Икономов.

В с. Шипково пред паметника на загиналите във войните за обединението на България от селото инж. Тихомир Лилов, секретар на областния комитет Ловеч на ВМРО, положи венец.

В град Пазарджик Георги Коприщенов и Кузо Божинов от областния комитет на ВМРО заедно с други членове и симпатизанти на ВМРО поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев.

С поднасяне на венец от представители на ВМРО – Сливен на паметника на Кръстьо Асенов патриотите почетоха Деня на героите.

От ВМРО – София поднесоха цветя и се поклониха на паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

Мария Цветкова с Райна Дрангова – внучка на легендарния полковник Борис Дрангов и Елисавета Шапкарева – правнучка на българския фолклорист и книжовник от Охрид Кузман Шапкарев пред бюст-паметника на великия български революционер и гениален поет Христо Ботев в Борисовата градина.

В с. Маломир от ВМРО почетоха паметта на Христо Ботев и всички загинали за освобождението на България, поднасяйки цветя на паметника на дядо Желю Войвода! Вечна слава на героите, написа във Фейсбук Тодор Налбантов – кмет на селото и областен председател на ВМРО – Ямбол.

В деня на Ботев и всички загинали за свободата на България по покана на кмета на Бухово Тодор Димитров представители на ВМРО и столичният общински съветник Владимир Митов отдадоха почит към загиналите. Паметта към нашите герои трябва да се пази, а техния героизъм и себеотрицание трябва да са идеал за всеки един българин, където и да се намира по света. Ботев също прекарва голяма част от живота си в емиграция, но се връща и изпълнява дълга към майце си, своето първо либе и умира за свободата на Отечеството, написа в социалната мрежа Стефан Грънчаров.

Паметта на героите бе почетена и в Македония. В село Цапари на българските военни гробища на загиналите за свободата на Македония от Българското посолство и Културния клуб „Иван Михайлов“ – Битоля поднесоха венци и цвета в чест на великата саможертва на Христо Ботев!

В Стара Загора от ВМРО почетоха подвига и паметта на Христо Ботев. Патриотите сведоха глави пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението и независимостта на нашето Отечество. Всеки от нас трябва да се замисли колко силна е била жертвоготовността на нашите предци и да направи сравнение със собствения си начин на живот, написа председателят на Националния младежки комитет на ВМРО Никола Чакалов.

Организаторът на ВМРО и общински съветник в Русе Траян Тотев бе в с Басарбово, където е роден един от ботевите четници. Поклон пред знайните и незнайни герои дали живота си за Освобождението, Независимостта и Обединението на България. Вижте повече във видеото:

Деян Стайков от ВМРО – Русе ни направи свидетели на урок по родолюбие в деня на Ботев. По програма „Иновации в действие“ моите ученици от 7 „а“ клас изнесоха открит урок в Регионалния исторически музей. Урока бе с тема: Втори юни – помни историята, помни Апостолите на Свободата. Благодаря на децата за знанията им, за уменията им, за родолюбието им! Благодаря на колегите, без които този урок щеше да е невъзможен, написа Стайков.

145 години от гибелта на революционера и поет Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България отбелязаха и от ВМРО – Костинброд. Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов бе сред присъстващите и също положи цветя.

ВМРО – Враца се поклони на паметника на Христо Ботев. Поклон, да бъдем достойни, призова областният лидер на ВМРО Красимир Богданов.

Във Велико Търново също се поклониха пред паметта на героите. Цветя поднесоха от местната организация на партията, водени от заместник-председателя доц. Милен Михов.

Последни Новини

ВМРО сезира прокуратурата за скандалното поругаване на трикольора на „София прайд“

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“....

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Безхаберието е опасно за живота! Буквално! Парче от мост (общинска собственост) на 30 май пада върху главата на жена...

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir