Начало Новини Джамбазки и Контрера искат оставка на КЕВР и и разделяне на енергийния...

Джамбазки и Контрера искат оставка на КЕВР и и разделяне на енергийния и водния регулатор

Евродепутатът Ангел Джамбазки и председателят на политическа група „Патриоти за София” в Столичния общински съвет Карлос Контрера искат Комисията за енергийно и водно регулиране да си подаде оставката. Причината за това са неадекватните действия на регулатора в сферата на ВиК услугите.

В обща позиция двамата заявяват:

„Приетите бизнес-планове на ВиК операторите през т.г. заложиха ценови бомби, които неоправдано товарят потребителя с решението на нерешeни с десетилетия проблеми във водоснабдяването. Бизнес-плановете не дават яснота как ще се развиват ВиК системите и как ще се подобрява качеството на услугите. Единственото, което стана ясно, е, че потребителят ще плаща скъпо и прескъпо без ясен ангажимент за подобряване на обслужването.

Напълно неадекватни са действията на КЕВР спрямо целия ВиК сектор. Със своите решения уж независимия КЕВР показа пълна безпомощност и липса на какъвто и да е капацитет да наложи еднакви стандарти и да принуди всички ВиК оператори да ги спазват. Философията на енергийните комисари е „потребителят да бъде натоварен да плаща за греховете на цялата система”. Признак на професионална импотентност са изказванията от страна на КЕВР, че просто спазвали закона и нямало как да предотвратят шоковото увеличение на цените за крайния потребител. В решенията на Комисията не откриваме никакъв анализ и опити за подобряване на ефективността, никаква техническа и логическа преценка до какъв точно положителен ефект ще доведе увеличението на комплексните цени на ВиК услугите в страната. Няма ясна политика и концепция как намаляваме загубите на вода, как обезпечаваме водоснабдяването на цели региони. Липсват визия и стратегия как да се подобри канализацията. КЕВР действа на парче и формално-счетоводно.

Питаме тази провалена комисия:

  1. Как и с колко ще намалеят загубите на вода по области? Ако бъдат намалени загубите на вода, ще се увеличи фактурираното количество, а с това и приходите на ВиК операторите – тогава те ще имат достатъчно средства и не е необходимо да се увеличава цената?
  2. Как КЕВР гарантира непрекъснатото водоснабдяване на населението, при положение че има области от страната, в които с месеци са или на воден режим, или без водоснабдяване?
  3. Кога КЕВР ще започне да наказва ВиК операторите, които не си изпълняват инвестиционната програма по години?

Ако КЕВР твърди, че формално спазва закона, то защо не огласи, че има пропуски и грешки, които да бъдат поправени, а първо прие бизнес-плановете, увеличи цената на водата, и чак след това започна да говори за „лошия закон”.

Ето защо искаме вкупом комисарите от КЕВР да си подадат оставката. Очевидно е, че КЕВР трябва да бъде разделена на две отделни комисии – за енергийно регулиране и за водно регулиране. Целта на отделния воден регулатор е да бъде съставен от ВиК експерти, които на първо място да направят анализ какви са специфичните проблеми за всеки регион и как да бъдат решавани. Отделно от това е очевидно, че водният сектор трябва да бъде окрупнен, а държавата да създаде специализиран фонд, който да осигури финансовите средства за изграждане и поддържане на ВиК инфраструктурата. Сегашният модел, при който потребителят носи цялата финансова тежест е сбъркан, неработещ и ще доведе до тотален колапс на водоснабдяването в България.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари