Начало Европейски парламент Джамбазки подкрепя исканията на фелдшерите

Джамбазки подкрепя исканията на фелдшерите

Фелдшерската професия има своето достойно място в здравеопазването. Не случайно в редица държави-членки на Европейския съюз това е призната, уважавана и утвърдена професия. Действително би могло да се мисли за една по-добра нормативна регулация на ниво Европейска комисия и Европейски парламент.

Това посочва заместник-председателят и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки в поздравително писмо, изпратено до Сдружението на медицинските фелдшери бакалаври по медицина в България по повод провелия се национален съвет.

Той декларира, че могат да разчитат на подкрепа и съдействие по всички въпроси, свързани със следващи инициативи на Сдружението във връзка с утвърждаване и защита правата на фелдшерите в България.

Пълен текст на писмото четете тук:

ДО

СДРУЖЕНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ ФЕЛДШЕРИ

БАКАЛАВРИ ПО МЕДИЦИНА В БЪЛГАРИЯ

 

ПИСМО

от Ангел Чавдаров Джамбазки,

член на Европейския парламент от Република България,

адрес за кореспонденция: гр. София, ул. Пиротска 5, ет. 5

 

Уважаеми госпожи и господа,

Позволете ми да отправя поздравление към Вас по повод националното събрание на Сдружението на медицинските фелдшери бакалаври по медицина в България. Фелдшерската професия винаги е била един от основните крепежни елементи на българската здравна система. Фелдшерите обикновено са винаги на първата линия и от тях винаги сме очаквали висок професионализъм и умения за реакция при стресови ситуации.

За съжаление в последните десет години, поради редица безкрайно необмислени, неработещи и непрактични решения, фелдшерската професия беше низвергната и унижена. Тази фундаментална грешка в т.нар. „здравна реформа” доведе до това звената за спешна помощ да функционират на критичния минимум поради липса на персонал. Неслучилата се реформа доведе до това цели общини и региони да останат без покритие от медицинско обслужване на населението – преди фелдшерите осигуряваха това. Тази т.нар. „реформа” отблъсна, за съжаление, и младите хора, които биха желали да се реализират в тази сфера.

И тъй като това положение е крайно неприемливо, считам, че е дошло времето тези грешни решения да бъдат преосмислени, а сторените грехове да бъдат поправени.

Изразявам солидарност с исканията на Сдружението на медицинските фелдшери бакалаври по медицина в България за самостоятелна професионална организация, за акредитация на професията, за ясни правила за дейността на фелдшерите.

Фелдшерската професия има своето достойно място в здравеопазването. Не случайно в редица държави-членки на Европейския съюз това е призната, уважавана и утвърдена професия. Действително би могло да се мисли за една по-добра нормативна регулация на ниво Европейска комисия и Европейски парламент.

Декларирам, че можете да разчитате на моята подкрепа и съдействие по всички въпроси, свързани със следващи инициативи на Сдружението във връзка с утвърждаване и защита правата на фелдшерите в България.

 

08.11.2014 г.                                                               С уважение:

гр. София                                                                   Ангел Джамбазки,

                                                                                  член на Европейския парламент

 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов предаде отговор от МРРБ за спорен терен на потърпевши собственици на търговски обекти в Свищов

Собственици на търговски обекти в спорния терен обявиха на прескоференция, че ако не се намери решение, подготвят протест. Народният...

Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право!

В закона срещу домашното насилие се въвеждат термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти Това е...

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Красимир Каракачанов: Трябва да се осигури нормален, честен изборен процес

За избори единствено трябва да се осигури нормален, честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват. Да им се осигури...

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост Общинските съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ в Русе...

Ученици и младежи проявяват интерес към доброволна казарма

През лятото се очаква първите войници да започнат обучение Ученици и младежи вече имат интерес към шестмесечната доброволна казарма....

Отлична новина: От 2021 г. в Бургас ще отпускат финансова помощ за млади родители

Сред изискванията обаче са уседналост, средно или висше образование, платени здравни осигуровки и липса на дългове, съобщава „Флагман“. От...

Коментари