Начало Европейски парламент ЕП ограничи таксите по дебитните и кредитни карти

ЕП ограничи таксите по дебитните и кредитни карти

Европейският представител от ВМРО Ангел Джамбазки адмирира решението за ограничения върху таксите по дебитните и кредитни карти.

Ето коментарът му, публикуван на личната му страница

По време на пленарното заседание на Европейския парламент във вторник в Страсбург приехме Регламент относно обменните такси за платежни операции, свързани с карти. Считам, че това беше едно справедливо, разумно, дори може би малко закъсняло решение. Ползите са огромни – най-вече за потребителите, а и за дребните търговци, тъй като годишно от такси върху плащанията с дебитни кредитни карти потребители и търговци губят милиарди евро, които отиват в банките, а не се въртят в оборота.

Съвсем ясно е, че разпокъсаността на вътрешния пазар пречи на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места в рамките на Съюза. Това състояние обслужва различни монополни, картелни структури, а разбира се сметката я плащат обикновените граждани – потребителите. За правилното функциониране на вътрешния пазар е необходимо да бъдат премахнати преките и косвените пречки и да бъде изграден интегриран пазар за електронни плащания без разлика между националните и трансграничните плащания. До момента съществуваха различни тарифи, по които се таксуваха плащанията в държавите и международните плащания. За някои картодържатели оскъпяването беше вероятно в пъти. За да бъдат преборена тази разпокъсаност се предложи и прие  регламент относно ограничаването на обменните такси за платежни операции, свързани с карти, както  и постигнатия консенсус между ЕП  и Съвета.

Обменните такси се налагат от банката на притежателя на картата на банката на търговеца на дребно при всяка покупка, заплатена с карта. Докато потребителите често не знаят за обменните такси, те струват на търговците на дребно и в крайна сметка на потребителите десетки милиарди евро всяка година. Таксите се калкулират в разходите на търговците и съответно оскъпяват продуктите или услугите, които се заплащат с тях.  Равнището на обменните такси варира значително в различните държави членки, като това създава бариери за вътрешния пазар и ощетява пряко потребителите.

Ограничаването на обменните такси ще намали разходите на търговците на дребно и на потребителите и ще помогне за създаването на единен пазар за разплащания за целия ЕС.

Ограничения за дебитни и кредитни карти:

след изтичането на 6 месеца от влизането в сила на регламента ще се прилагат следните максимални равнища за обменни такси:

— За всички операции с кредитни карти — 0,3 %  от стойността на операцията. 

— За всички операции с дебитни карти — 0,2 %  от стойността на операцията.

При все това за операции на национално равнище с дебитни карти държавите членки могат да позволят обменна такса на операция от не повече от 5 евроцента в съчетание с ограничението от 0,2 %. Те могат да правят това при условие, че сумата на обменните такси в рамките на платежната картова система не надвишава 0,2 % от годишната стойност на операциите с дебитни карти на национално равнище в рамките на всяка платежна картова система.

Новите правила ще насърчат конкуренцията и ще улеснят навлизането на нови участници на пазара, което ще доведе до по-голяма наличност на платежни инструменти. Чрез тях ще се осигурят прозрачни механизми, които предоставят възможност на търговците на дребно да бъдат запознати със стойността на заплащаните такси, когато приемат карти. Новите правила ще осигурят на търговците на дребно по-големи възможности да избират кои карти да приемат. За потребителите ефектът ще бъде спестяването на пари от такси.

Днес се прие един ключов регламент по темата. Разбира се, предстои той да бъде одобрен от Съвета, след което да бъде транспониран в националните законодателства. Тук е мястото да напомня, че това е един изключително добър прецедент, който спокойно може да бъде използван за радикална промяна в регламентацията на таксите, които банките в България начисляват върху трансакциите.

ВМРО има идея да се въведе таван на банковите такси, за което приетият днес регламент от нас в Европейския парламент вече дава точни и ясни основания.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

Коментари