Начало Блог Искрен Веселинов: БСП даде възможност на ДПС да изнудва ГЕРБ

Искрен Веселинов: БСП даде възможност на ДПС да изнудва ГЕРБ

„Единството направи възможно присъствието в политиката на всички патриотични формации като сериозен фактор.“

„През цялото време кворумът се осигурява от управляващото мнозинство плюс депутатите на „Воля“.“

„До края на мандата със сигурност минималната пенсия ще бъде около 240 лева.“

интервю на Елизабет Дафинова със заместник-председателя на ВМРО и на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов

източник: „Банкеръ

– Г-н Веселинов, окончателно ли е решението трите партии от „Обединени патриоти“ да се явят поотделно на изборите за Европейски парламент?

– За съжаление,  това изглежда най-вероятният вариант. От ВМРО четири пъти инициирахме коалиционни съвети, на които искахме да се постигне споразумение за единодействие. На практика от няколко седмици вече сме убедени, че НФСБ не желае да се коалира с „Атака“, т.е. форматът „Обединени патриоти“ става невъзможен. Продължаваме с призивите си към тях и по принцип към патриотичната общност за единство. Но в случай, че такова единство не бъде постигнато, вероятността да се явим самостоятелно на изборите е очевидна. Такова явяване е предстоящо.

– Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, обаче, обвини ВМРО в лицемерие. Какво означава това, което той каза: нека да си спомнят кой ги върна в политиката?

– Не знам какво означава, нека г-н Симеонов да си тълкува изразите. Не знам какво лицемерно има в това, че от два месеца, откакто той има фиксидея, че „Атака“ трябва да бъде отстранена от политическия формат „Обединени патриоти“, ние му отговаряме едно и също – че трябва да запазим този формат. Той си има някакво виждане, което отстоява, но не му прави чест да използва думи, които не съответстват на истината по отношение на ВМРО. Единството направи възможно присъствието в политиката на всички тези патриотични формации като сериозен фактор. Първо, ВМРО и НФСБ бяхме под 4 процента. Обединихме се, направихме „Патриотичен фронт“ и станахме 6,8%, мисля, че беше. После се обединихме и с „Атака“ и стигнахме до 15% на изборите за президент. Така че кой ни върна в политиката не е правилният въпрос, а какво ни върна? Върна ни единството. И смятам, че това е извод, който и г-н Симеонов трябва да си припомни.

– Когато направихте „Обединени патриоти“, не знаехте ли за тази силна непоносимост между Валери Симеонов и Волен Сидеров, която прави коалицията уязвима и нетрайна?

– Мисля, че я изгладихме тази непоносимост и се оказа, че това е един наистина позитивен формат. За съжаление, тази непоносимост изби вече в нови варианти в управленския мандат.

– ВМРО и „Атака“ похвалиха Цецка Цачева за подадената оставка заради „Апартаментгейт“, но Валери Симеонов заяви, че нито тя, нито Цветан Цветанов трябва да подават оставки. Според него, никой не можел да им държи сметка за имотна сделка.

– Разминаванията между нас са чести. Но тук говорим за оценка на един персонален акт. В никакъв случай не е нещо фундаментално, нито пък би породило някакво напрежение в коалицията.

– Смятате ли, че и Цветанов трябва да си подаде оставката от заеманите постове?

– При конструирането на управленската коалиция след парламентарните избори се разбрахме с ГЕРБ, че въпросите за оставки на хора, които са излъчени от другите политически сили, няма да коментираме. Това е изцяло в правомощията на съответната политическа сила, така че не ме карайте да коментирам това.

– А евентуално оттегляне на Цветан Цветанов би ли се отразило по някакъв начин на ГЕРБ, а и на самата управленска коалиция?

– На управленската коалиция – едва ли. Тя е скрепена с два документа – коалиционното споразумение, което се изпълнява в един приличен процент от неговите постановки, и управленската програма. Това са нещата, които събират нас с ГЕРБ. Не ни събира г-н Цветанов, нито г-н Борисов. Така че това не е въпрос, който трябва да се отнесе към нас.

– Ако ГЕРБ претърпи провал на тези евроизбори заради развихрилия се скандал с апартаментите, смятате ли, че са необходими и предсрочни избори за нашия парламент?

– Няма пряка връзка между резултатите от изборите за представители в Европейския парламент и стабилността на правителството. Във всеки случай, обаче, всеки вид избори са индикация дали позитивно се възприема управлението, или трябва да се направят някакви корекции. Ако има такива сигнали, задачата на управляващите е да ги разберат и да се поправят.

– Вие, Патриотите, не се ли чувствате некомфортно, че кворумът и съответно крепенето на правителството зависят в момента от ДПС?

– Защо мислите така, при положение  че те не се регистрират?

– Защото техни предложения – и за прага на преференциите, и за дълговете на мюфтийството – минават безпроблемно и после стават скандали.

– Да, стават скандали, в които ние дейно участваме, тъй като тезите на ДПС са вредни за държавата и не бива да минават. От ВМРО това открай време го твърдим. Г-н Симеонов, примерно, е на друго мнение по отношение на преференциалния вот. Но няма зависимост на кворума от ДПС, защото на практика, откакто БСП са излезли от пленарната зала, те се регистрираха един-единствен път. Това са вече три-четири седмици. През цялото време кворумът се осигурява от управляващото мнозинство плюс депутатите на „Воля“. Така че няма такава зависимост. Нещо повече, тук е моментът да подчертая, че със своя ход за излизане от зала единственото, което направи БСП, е да даде възможност на ДПС да изнудва ГЕРБ. И резултат от това изнудване са именно тези две законодателни предложения, които бяха подкрепени от ГЕРБ и които бяха вредни. Ние от ВМРО се противопоставихме и в края на краищата успяхме да ги преодолеем. Но това е нещо, което от БСП трябва да осъзнаят и да разберат, че те всъщност правят ДПС важни. И ако имат някакъв тип национално отговорно мислене, е необходимо да преосмислят поведението си.

– Добре, но кой е виновен за гафа с пенсиите на бъдещите пенсионери? Вие, патриотичните организации, бяхте записали в предизборните си програми, че ще работите за по-високи доходи и пенсии. Дори обещавахте 300 лв. минимална пенсия. А се оказа, че сте подкрепили законова поправка, която ощетява много от бъдещите пенсионери.

– Както виждате, в края на краищата никой няма да бъде ощетен, тъй като тази промяна ще бъде преосмислена. Първо, ние не само обещахме, но и изпълнихме това, което обещахме. Факт е, че за първи път има ежегодно нарастване на доходите. Не говорим само за пенсиите. На практика втора година по ред имаме 10% увеличение на заплатите в редица сфери. За учителите да не говорим – там увеличенията са още по-големи. Всъщност нашата теза за размразяване на доходите победи. Нашите политически опоненти се опитват да я окарикатурят, изваждайки напред една-единствена част от тези предложения за минималната пенсия от 300 лева. Ние не можахме да се разберем с ГЕРБ за тези 300 лева. Това е ясно от момента на създаването на правителството. Но след огромно усилие успяхме да извоюваме минимална пенсия в размер на 200 лв., което е далеч по-добре от 160 лв., колкото беше преди. Ние имаме принципно разминаване с ГЕРБ по отношение на политиката на доходите на пенсионерите, защото те не смятат, че този подход за рязко повишаване на минималната пенсия и нейното изравняване с линията на бедност, която вече е 348 лв., е добър. Нашето мнение е, че линията на бедност трябва да бъде минималната пенсия. Те казват – не, това ще обезсмисли осигуровките, осигуряването като процес. Така че там имаме голямо разминаване. За минималната пенсия каквото сме се разбрали, сме го постигнали. И до края на мандата със сигурност минималната пенсия ще бъде около 240 лева. Има резерви и се надявам да се преборим за повече. Във всички останали сфери, обаче, когато говорим за повишаване на доходите, ние успяхме да наложим нашата теза и виждате, че България е една от трите страни с най-бърз ръст на доходите в ЕС за втора поредна година. Фокусирането върху една част от предизборните ни ангажименти с цел злепоставяне е хубаво за пропаганда, но трябва да е ясно, че всъщност ние успяхме. Ние размразихме политиката по доходите – на практика за първи път от 2008-а.

По отношение на конкретния казус със занижените пенсии – това е един от многото случаи, в които предложението е дошло от НОИ. Едно предложение, което беше представено като борба срещу спекулативно високи пенсии с удостоверения за периоди, за които няма архиви на осигурителния институт. На колегите от социалната комисия е било гарантирано, че няма да рефлектира върху голям брой пенсии и че всъщност се предотвратява един вид злоупотреба. За съжаление се оказа друго. В този случай просто колегите от Комисията по социална политика са били подведени да подкрепят едно предложение, което не е било достатъчно добре мотивирано. То не е от депутати, дори не е инициирано от политическо ниво. То е инициирано на ниво експерти, на ниво НОИ. Както виждате, в момента, в който стана ясно, че ще има негативни последици, тази формула за изчисляване на пенсиите беше оттеглена и вървим към един вариант, при който хората да не бъдат ощетени.

– Вие казвате как ще се променят доходите и пенсиите до края на мандата. Но смятате ли, че при тези почти всекидневни скандали и кризи това управление ще стигне до края?

– Всичко е в ръцете на хората и в промисъла на Бог, за този, който вярва в Бог. В това отношение ние правим каквото трябва, пък да става каквото ще.

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 г. в Русе. Строителен инженер и юрист по образование. Бил е дългогодишен общински съветник в Русе от листата на ВМРО – БНД. Заместник-председател на партията. Депутат в 43-ото Народно събрание от Патриотичния фронт и в 44-ия парламент от „Обединени патриоти“. Член на комисиите по енергетика и регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление.

Последни Новини

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir