Начало Блог Искрен Веселинов: Нов „Дунав мост" трябва да има

Искрен Веселинов: Нов „Дунав мост“ трябва да има

Според заместник-председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов е възможно да се изгради нов „Дунав мост“.

На трафика трябва да се гледа като на вид бизнес. От него страната ни може да печели – не само такси от преминаване на определено съоръжение, а да печели икономическо развитие, каза Веселинов в ефира на „Денят започва“ по БНТ. Предаването се излъчва от Русе, а Искрен Веселинов е избран за народен представител от Русенски избирателен район.

Ние трябва да правим инфраструктура, която следва транспортните потоци. Най-развиващият се като транспортно направление е коридор номер 9, посочи той и допълни, че на България е нужен не мост, а мостове.

Приел съм инициативата на областния управител на Русе Галин Григоров, който за първи път сериозно постави този въпрос и поиска дебат по него. Икономическата и транспортната логика сочат, че нов „Дунав мост“ трябва да има, подчерта Веселинов.

Решението за изграждане е политическо, от вземането му до реализацията ще мине време. И това не е въпрос на прищявка, а на необходимост, каза Искрен Веселинов.

Това съоръжение е необходимост и може да носи сериозни доходи на двете страни, коментира депутатът.

В контекста на инфраструктурата обясни, че трябва да се излезе от тесния, вътрешен географски поглед и трябва да се говори за магистрала „Букурещ-София“ и дори „Букурещ-Атина“. Това са големите направления, които могат да генерират трафик, работни места и развитие на икономиката, обясни заместник-председателят на ВМРО.

Веселинов засегна темата за регионалния дисбаланс между Северна и Южна България – тема, която поставя от години. Като председател на ресорната парламентарна комисия той е поискал доклад от МРРБ, от който е ясно, че диспропорциите между север и юг са огромни. По отношение на инвестициите – едва 16% от чуждите инвестиции са привлечени в Северна България, а 84% са в Южна. Силистра получава 900 пъти по-малко инвестиции от глава на население отколкото София, даде пример той.

Затова и според него е необходима адекватна държавна политика за регионите, която да спомогне за привличане на инвестиции и в северната част на страната. Този регионален дисбаланс Веселинов определи и като едно от основните измерения на демографската катастрофа в България – Северна България като население е намаля с около 14%, а Южна – с 2%. Безработицата на север е 10%, на юг – 6%.

За приоритетите в законодателните инициативи на ГЕРБ и Обединени патриоти като управляваща коалиция, той обясни, че това са Закона за противодействие на корупция, както и миналите на първо четене законопроекти за промяна на АПК и ГПК.

В управленската програма са залегнали много от тезите на Обединени патриоти, обясни народният представител. Преди всичко те са свързани с патриотичното възпитание, противодействието на циганската престъпност, военно обучение, политики към българите в чужбина, изброи Искрен Веселинов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Контрера: МОН пак спи! Кой допусна поредната провокация в уроци за деца от 3-и и 4-и клас?

В училище, в онлайн часовете по компютърно моделиране питат кой пол е потребителят на платформата, т.е. ученикът – мъж, жена, небинарен, друг...

Патриотите настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство

За отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на...

Д-р Султанка Петрова: Държавата полага много усилия за младите семейства с деца

Младите семейства с деца получават подкрепа от държавата Държавата полага много усилия, за да подкрепя младите семейства с деца....

Доц. д-р Милен Михов: ВМРО ще се яви на изборите с изпълнени обещания

Изпълнени обещания, защита на българските национални интереси и спокойствие да гледаме избирателите си в очите – така ще отидем на избори

Джамбазки в ЕП: Проектът за TEN-T трябва да бъде преразгледан

Коридор № 8 трябва да се случи, категоричен е българският евродепутат Проектът за изграждането на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T)...

Юлиан Ангелов: Прави се опит за прокарване на норвежкия модел за отнемане на деца у нас

Правосъдното министерство прави опит да прокара норвежкия модел за отнемане на деца у нас и вкарване в закон...

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент. Ръководството на партията все още не е обсъждало въпроса дали...

Коментари