Начало Блог Каква беше 2019 година за българската отбрана? – говори Красимир Каракачанов

Каква беше 2019 година за българската отбрана? – говори Красимир Каракачанов

Не се очакват скрити разходи при закупуването на новите бронирани машини, обяви военният министър Красимир Каракачанов в интервю за „Европа сутрин“ – ТВ Европа. До 10 дни ще станат ясни точните оферти на двете фирми, между които ще бъде направен изборът. Превъоръжаването ще продължи и със закупуване на нови патрулни кораби, за които офертите също са две. Каракачанов коментира и темата за изграждането на Координационен център на НАТО в Черно море.

Възможно е проектът за новите бронирани машини да бъде ревизиран от НС, но към момента цената за закупуването им е 1 милиард, 220 милиона, а офертите са две. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, уточнявайки, че конкретните предложения ще станат напълно ясни в началото на 2020 година:

Може парламентът да реши всичко, може да реши да закрие армията, но едва ли ще се стигне до там. Може да вземе решение, че иска да спре някой проекти и да започне от нулата, и това е възможно, но няма логика да се случи. В края на краищата по този проект се работи вече близо две години, има подадени оферти, и то повече от една.

Състоянието на армията се подобрява, тъй като желаещите за военна служба се увеличават, както и финансовите стимули за тях. Според Каракачанов доброволната, а след това и задължителната военна служба ще бъдат факт до няколко години, което е необходимо заради сигурността на страната:

Заплахите са различни и не е само една. Турция като държава, не бих нарекъл, че е заплаха, но събитията в Турция и политиката на Турция в Близкия Изток, политиката на това напрежение между Турция и Гърция е заплаха за нашата страна.

Очакването да бъде изграден Координационен център на НАТО в Черно море не е заплаха за сигурността на България, а признание, че страната ни може да се справи с подобна задача, каза още Каракачанов.
Вицепремиерът и лидер на ВМРО обяви, че още на 3 януари ще внесе в парламента т.нар. Концепция срещу циганизацията, която предвижда мерки за интеграция на малцинствата. Документът е сред най-важните за партията, която разчита на подкрепата на коалиционните партньори от ГЕРБ.

Като председател на ВМРО, Каракачанов определи отминаващата година като „успешна“ заради по-високите резултати на формацията на европейските и местните избори.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

Коментари