Начало Блог Кандидатът за кмет на Сливен: Интересите на обществото над личните

Кандидатът за кмет на Сливен: Интересите на обществото над личните

Нашата платформа е патриотична, защото поставя интересите на обществото над личните, заявява в интервю пред Александра Иванова за „Наблюдател.бг“ кандидатът за кмет на Сливен на коалиция „ВМРО – Свети Георги Победоносец“ адв. Момчил Пантелеев.

– Г-н Пантелеев, искам да задам същия въпрос, който зададох на пресконференцията на „ВМРО- ГС „Св. Георги Победоносец” на Ангел Джамбазки. Как се спряха на вашата кандидатура за кмет за Сливен на предстоящите местни избори-2015? Ваши членове на Сдружението демонстрират омраза към партиите, а същевременно преди местните избори се коалирате с партия? Обяснете ми го.

– Нашето отношение към политическите партии не се е променило. Ние продължаваме да споделяме тезата, че партиите в настоящия си формат са вредни за хората. Те се явяват частно-правни политически корпорации, преследващи строго лични интереси. Но действителността е такава, че за да можем да участваме в местните избори, трябва да бъдем издигнати от политическа сила, защото на сдруженията, необяснимо за мен, по закон е забранено да се занимават с политическа дейност. Няма да крия, че към нашето сдружение бяха заявени многобройни оферти от големи и по-малки политически формации. За нас обаче от първостепенно значение бе да запазим собствената си идентичност, която градим чрез работата си в сдружението. Работа, която доведе до разпознаване на името на сдружението ни, качествата честност, коректност и родолюбие. В тази връзка влизането в диалог с партия ВМРО не бива да се приема като изненада, а като някакъв логически резултат. Бяхме потърсени. Разменихме позиции по основни теми и установихме, че имаме голям процент на сходство. Това ни мотивира да приемем предложението за коалиция с този партньор, както и с другите членове на коалицията, като имаме уверението, че няма да ни бъде упражняван никакъв натиск при формирането на политическите решения, които ще вземаме на местна почва в интерес на нашите съграждани. Постигнахме и целта си, името на сдружението да бъде включено в името на коалицията, защото не искаме нашите приятели да считат, че сме предали своите цели и идеали. Това просто е поредната крачка към тяхното осъществяване.

– Вие бяхте и с Галин Кънчев, с Миглена Кунева, сега сте член на гражданско сдружение. Не се ли страхувате, че ваши колеги и съграждани ще Ви приемат като политически ренегат? Търсете себе си като млад човек в политическия живот? Как определяте политическите си странствания – трупане на опит ли, търсите своето място ли? Как?

– Всъщност не. Нямам никакви притеснения и терзания по този въпрос. Това е изкуствено създаден въпрос, който не почива на никаква аргументация. При двете си участия на местни избори до сега, съм участвал в коалиции като представител на Политически клуб „Тракия”. Аз съм наполовина тракиец, наполовина македонец и се гордея със своя произход. Този ми произход ме прави изключително критичен към несправедливостта, беззаконието и лицемерието в живота и политиката. Точно тези ми качества ме принудиха да вдигна местна революция в структурите на партията на Кунева. Тази жена излъга нашите очаквания, основани на предварителни обещания за осигуряване на оперативна самостоятелност на структурите по места. При напускането на партията свикахме пресконференция, на която изложихме мотивите си. Искам да подчертая, че напускането ни беше преди провеждането на изборите, в които се очакваше добър резултат за тази сила. Властта никога не трябва да се преследва като самоцел. Винаги трябва да ѝ придаваш принадена стойност. Но и този период не мога да го нарека като грешка, защото точно там се формира ядрото на едно ново формирование, което доказа своята състоятелност с работата си през последните 3 години и това е ГС „Свети Георги Победоносец”

– Г-н Пантелеев, Вашата политическа платформа продясна ли е или пролява?

– Лява? Дясна? Това е поредната лъжа на политиците, с която си служат да манипулират електората. Категоричен съм, че в България не съществува нито ляво, нито дясно. Политическият Франкенщайн е единен в желанието си да запази статуквото. Това ясно си пролича и при постигането на историческия компромис и при гласуването на предложението на президента за референдума и при работата на политическия елит като цяло. В тази връзка не искам да изпадам в политическо словоблудство за социалния хуманизъм и за дивия капитализъм. Нашата платформа е патриотична, защото слага интересите на обществото над личните интереси. Въпрос на дни е да бъде изнесена в публичното пространство и всеки да може да се запознае с нея.

– Посочете ми няколко основни приоритета за бъдещо управление на общината. Приоритети, цели, проблеми, начин на решаване на проблемите и някакъв срок от време, който си давате.

– Желанието ни е градът ни да се превърне в европейски град, с европейски стандарти. За постигането на тази цел е необходимо коренно да се промени отношението на управляващите към своята работа и на гражданите към своето поведение. На първо място ще се опитаме да спрем нерегламентираното разходване на средства от общинския бюджет. За постигане на този резултат ще положим усилия за връщането на дейностите по почистване и озеленяване в структурите на общината. Този модел е доказал своята ефективност преди време и сега е използван успешно в редица общини – включително в община Бургас, която често сливналии използват като еталон. Това би намалило разходите за тези дейности с около 60%. Това намаление може да се окаже още по-голямо, ако за изпълнението на тези дейности се използват лицата, които получават социални помощи. Тези лица са длъжни да полагат обществено полезен труд и това може да бъде ефективно използвано. Само искам да подчертая, че за нашия град това са около 1000 лица. Задължително следва да се обърне внимание на организиране на движението по улиците – въвеждане за зони за платено паркиране и престой, еднопосочно движение и закупуване на „паяк”. Предприемане на мерки за спазване на правилата за движение по улиците и преустановяване на практиката на незаконните състезания на автомобили по улиците на града. Ще се вземат мерки за премахване на незаконните постройки. Ще се проектират модерни паркинги. Ще се изградят зелени площи и градинки, както и обезопасени детски площадки. Ще се организира проект за въвеждане на система от велоалеи и въвеждане на общинската услуга „Рентабайк”. Това са реализирани проекти в съседни на Сливен общини, доказали своята ефективност и ефикасност. Задължително ще наблегнем на контролиращия фактор, като ще изискваме от органите на общинската полиция и на МВР да бъдат безкомпромисни към нарушителите и да налагат върховенството на закона. Самосъзнанието винаги се е формирало на принципа на грешката и наказанието.

– Имате ли екип, на който да разчитате?

– Разбира се, че е помислено и за подходящите лица, които са способни да прокарат начертаната политика на управление. Човекът е така устроен по природа, че сам по себе си е никой и нищо, ако не обедини усилията си с точните и подходящите хора. Но сега предпочитам да не коментирам имена. Това още не е на дневен ред.

– Г-н Пантелеев, имате ли от какво да се срамувате в миналото? Как оценявате собствения си политически опит?

– Всъщност да. Благодаря за този въпрос. Срамувам се от една моя постъпка, която извърших поради заблуда през 1993 г. Тогава с мисълта, че помагам на един мой познат (тогава студент в Пловдив), причиних сериозно неудобство на него и на неговото семейство. Отдавна търся начин да му се извиня и сега ще го направя чрез Вас. Момчето се казва Стоян. За нищо друго не се срамувам. Мога да застана зад всяко мое действие и позиция и да обясня мотивите си за това. Искам да бъда разбран правилно. Това, че не се срамувам не бива да се приема, че се считам за безгрешен. Напротив!!! Със сигурност съм допускал много грешки през живота си, но какво по-добро училище за усъвършенстване може да си пожелае човек. Благодарен съм на допуснатите грешки. Те са ми разкривали много нови перспективи.

– Ще Ви задам един доста неудобен и тежък въпрос, на който вероятно много хора ще се зарадват. Вашият баща е бившо ДС. Неофициално се коментира в обществото, че е бил един от най-добрите в това, каквото и да означават тези думи. Вие как се определяте? Имате ли чувството, че това ще се отрази на бъдещата ви политическа кариера? Имате ли усещането, че живеете в сянката на собствения си баща? Обяснете.

– Аз се гордея със своите родители: както със своя баща, така и със своята майка. Баща ми винаги е изпълнявал съвестно поставените му задачи и за това е уважаван от тези, с които е работил. Интересно е да намерите изказването на Влади Въргала за работата на баща ми. Той го определя много добре, защото лично се е срещал с професионализма му. Но това е относно баща ми. Аз винаги ще защитя семейството си, но в случая не виждам за какво да се оправдавам? Че съм син на баща си??? Това е глупаво. Някой е имал проблем с някой друг и е съчинил грозни пасквили срещу него?!? … и трябва ли цялото общество да се съобразява и занимава с това…. Не мисля. Това е просто изместване на фокуса от реалните проблеми на обществото. А и не мисля, че баща ми има намерение да се кандидатира за каквото и да е, за да коментирам неговата личност и качества. Аз отдавна съм самостоятелна личност – изградена, отговорна и директна. Не живея нито на сянка, нито на слънце. Живея собствен живот и нося лична отговорност за постъпките си.

– Още един въпрос в този дух на размисли: Гражданското сдружение е за коректив на властта, а ето, че във вашия случай е път към властта. Как ще коментирате? Кое налага тази мярка?

– Както вече споменах, законодателната рамка не допуска участието на гражданските сдружения в политическия живот. Това наложи да се съгласим на този компромис при строго определени правила, които да ни гарантират собствената идентичност и да ни дадат възможност да запазим оперативната си самостоятелност при вземането на решения от значение за развитието на нашия град и община. Убеден съм, че няма да предадем доверието на нашите приятели и сподвижници.

– Бихте ли посочили няколко основни грешки на предишни кметове на Сливенска община?

– Основната грешка на предишните кметове е, че след прочитането на клетвата в началото на мандата си, никога повече не са си я припомняли. Резултатите го показват.

– Как мислите да преборите корупцията в местната власт?

– С точни и ясни правила и прозрачност при работата на администрацията и при провежданите процедури.

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Глобалният ултралиберализъм цели да разгради демократичното общество

Глобалният ултралиберализъм на практика цели да разгради онова демократично общество, създадено още в края на ХІХ век. Той се налага силово и...

Контрера: Въвеждане на „червена зона“ и разширяването на синята в София и в неделя е скандален популизъм

Това ще доведе до поскъпване на стикерите и намаляване на броя на колите, които имат право да паркират по местоживеене

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на...

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir