Начало Блог Каракачанов: България винаги е била регулатор на проблемите в Македония

Каракачанов: България винаги е била регулатор на проблемите в Македония

Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Политика в името на България. Стратегически партньор ли е САЩ? Лобира ли президентът Радев за Грипен? Мандат за преговори за покупка на самолети. Каква е ролята на ДПС и Марешки в закупуването на самолетите?

Беновска посрещна първия си гост за новата 2019 година с пожелание да е честна и успешна. Каракачанов пожела здраве, семейно и лично щастие. Водещата припомни, че от години пита кой и на какво основание иска и може ли да управлява България, но никой не ѝ отговаря в първо лице, единствено чисто – аз мога, аз искам. Министърът на отбраната каза, че това звучи много претенциозно, но това, че Беновска задава въпрос на четири от водещите политически лица в страната – Борисов, Доган, Станишев и Радев – дали могат да бъдат заедно в името на България – означава, че не трябва отговорите им да започват с „аз искам“, а е редно да обяснят какво могат и как ще го направят заедно с останалите.

Разумният въпрос е – могат ли политиците да загърбят личното си его, собственото си „аз“ в името на големия национален интерес, подчерта Каракачанов, който смята, че „четиримата важни“ трябва да могат да отговорят, защото както е казал Гиньо Ганев – партии много, а България една – а демократичната форма е измислена, за да могат различните партии да изразяват идеите си и без значение от насочеността им всички партии говоря от името на България и за нейния интерес. Какво има да делят, реторично попита Каракачанов. Беновска обясни, че очевидно има какво да делят и спомена, че Каракачанов е внесъл доклад за покупка на самолети F16 в Министерски съвет от свое име и от името на министъра на икономиката Караниколов, който в последствие е бил внесен като решение в Народното събрание. Министърът на отбраната обясни, че никога не изхожда от гледната точка на това кой е по-добър стратегически партньор, защото част от аргументите, които анализаторите използват в полза на покупката на американските самолети F16, са че САЩ са стратегически партньор. Каракачанов поясни, че мисли дали нещо би било добро, или не за България и въздушните сили. Според него, по този въпрос се наблюдава политическо говорене и се коментира защо точно американски самолети. Министърът даде за пример покупка на кола – човек събира пари и отива да си търси най-добрата марка и модел, без да влага идеологически причини. Беновска вметна, че Радев очевидно харесва шведските „коли“ – самолети Грипен. Каракачанов сподели, че всеки има право на избор, а при предишната сага за купуване на самолети през 2016 година президентът не е потвърдил, че харесва повече Грипен от F16, а прави забележки по процедурата, които според министъра на отбраната не са точни, защото не става въпрос за лобизъм от страна на Борисов и Каракачанов за закупуване на американските машини.

Не бих казал, че е лобист (президентът Радев), защото не е казал – аз харесвам този самолет, искам да купите него, обясни Каракачанов и подчерта, че между 2010 и 2012 година президентът е бил на мнение, че американските самолети са по-добри. Служебният кабинет на Радев искаше да постави пред свършен факт редовния кабинет на Борисов – да купи Грипен, каза Беновска.

Каракачанов обясни, че служебният кабинет е направил класацията, дисквалифицирал е американците, но е имало основание шведите да са на първо място, защото тогава покупката е трябвало да бъде на стари F16 от Португалия, които са по-стари от тези в България – МиГ 29. Министърът припомни, че тогава парламентът е взел решение да се актуализира проектът и да се започне наново. Беновска обобщи, че с тези си аргументи Каракачанов доказва, че президентът не е лобист. Гостът подчерта, че не доказва нищо, а казва, че правителството не предлага на народното събрание да даде на управляващите мандат за сключване на договор, а предлага този мандат да бъде за водене на преговори за сключване на договор.

БСП Ви обвиняват, че Вие сега искате да натоварите народното събрание да вземе решение, което трябва да бъде взето от изпълнителната власт, подчерта Беновска. Каракачанов обясни, че народното събрание така или иначе трябва да вземе окончателното решение, а правителството иска правомощието да се водят преговори, защото цената в момента надхвърля прага от 1,8 милиарда с ДДС и няма как да бъдат купени нови 8 самолета. Министърът подчерта, че дори и да се договорят за цена – няма как да се сключи договор без гласуване в народното събрание, което ще направи сделката валидна и ще ратифицира договора. Каракачанов поясни, че ако някой от БСП не знае думата „ратификация“, ще му я обясни.

Как ще се отрази повишаването на цената на самолетите върху бюджета, попита Беновска. Според Каракачанов, цената няма да е непоносима и много по-висока, защото все пак не се купуват ябълки и 20, 30, 50 или 100 милиона при сделка за самолети не са фрапантна разлика.

Не трябваше ли и финансовият министър да участва в създаването на този доклад за Министерски съвет, зададе политическия журналист. Министърът на отбраната подчерта, че в междуведомствената работна група, която оценява офертите, присъстват представители на ВВС, министерството на отбраната, министерството на икономиката, министерството на финансите, външно министерство и ДАНС и на базата на техните доклади до него и министъра на икономиката се изготвя общия доклад. Беновска сподели, че е видяла пост в Туитър на Джон Болтън, човек на Бил Клинтън, в който авторът споделя поздравленията си към Бойко Борисов за това, че ще разкрие 40 000 работни места за американци чрез покупката на техните самолети. Каракачанов поясни, че предприятието, което ги произвежда е в Америка и ако успеят да уговорят част от поддръжката на самолетите да е в България – ще се разкрият работни места и за българите. Каракачанов се върна на това, че народното събрание ще гласува за предложението преговорите да се проведат в екип със състав – министърът на отбраната, министърът на икономиката, министърът на финансите и министърът на външните работи. Беновска припомни, че днес ДПС чрез медийно участие на председателя на транспортната комисия и народен представител Халил Летифов са дали знак, че може би ще подкрепят решението за даване на мандат. Водещата попита госта си какво очаква от ДПС. Каракачанов изрази надеждата, че ДПС ще вземат правилното решение, а именно да подкрепят предоставянето на мандат за преговори.

Вашият приятел в кавички и конкурент на президентските избори – Веселин Марешки – ще гласува против. Допускате ли, че може да се получи провал и да не се вземе такова решение от 44-ото народно събрание и какво би означавало това – оставка ли, попита Беновска. Каракачанов сподели, че не е мислил дали означава оставка, но ако народното събрание не гласува, то трябва да вземе решение какво да се направи, защото трябва да имаме избор. Според министъра на отбраната, има няколко варианта – народното събрание да даде мандат за преговори, да даде мандат за закупуване на самолети от Швеция или Италия, да реши процедурата да започне отначало и да се направи нов проект. Каракачанов подчерта, че са предпочели сделката да не е между министерството на отбраната и производителя, а да се сключи междудържавен договор между държавата, от която се закупуват машините и България. Това означава, че държавата трябва да ратифицира договора.

Циганизацията. Има ли бъдеще бившето ГУСВ?

Получихте сезирания в комисията по дискриминацията от различни субекти, получихте много похвали, получихте подкрепа от научните, академичните и културните среди за Вашата позиция, но във Войводиново, обаче, продължават протестите срещу побоя, каза Беновска. Каракачанов обясни, че проблемът е общ и е свързан с циганизацията на населението, защото в много от населените места немалка част от населението живее по този незаконен начин. Министърът на отбраната съобщи, че рейнджърът е претърпял операция и се възстановява. Беновска го попита дали рязко е взел решението си за намеса срещу незаконното пребиваване във Войводиново. Каракачанов отговори, че от много години ВМРО говори срещу циганските гета, които трябва да се съборят, защото последните 20 години са похарчени милиарди левове от бюджет и фондове за интеграция на тази част от населението. Беновска направи забележка, че не се знае колко са реалните задължения на циганите – в някои случаи не може да се докаже нищо, а в други е налице незаконно свързване към електро и водоснабдителни мрежи, но електроснабдителното дружество си е премълчало дали са били изплащани задълженията на тези, които все пак са били законно свързани. Каракачанов подчерта, че положението се влошава и даде за пример 834 непълнолетни родилки през 2013 година, 3300 през 2017 година, макар че това са само регистрираните.

Докога правителствата на България няма да имат гръб да се изправят и да кажат – дотука беше, няма повече да държим циганите на социална издръжка, попита политическият журналист и каза, че в САЩ първи ще ни нападнат за нарушаване на правата. Каракачанов отговори, че купуването на самолети от тях не им дава право да дават акъл как да се интегрират циганите, защото това е държавна политика и трябва да се решат няколко въпроса – образование, труд и раждаемост. За образованието Каракачанов подчерта, че продължава прилагането на практиката циганите да се вкарват в учебните заведения, но успехът не е много голям. Беновска припомни, че с него и министър Нанков са говорили бившето ГУСВ, което е разграбено, но все още притежава сграден фонд, да бъде превърнато в учебно заведение, което да събира циганите и да ги обучава. Министърът на отбраната сподели, че не знае дали това е осъществимо, защото правителството трябва да го реши и да отдели нормален бюджет. Политическият журналист предложи, а Каракачанов прие, тази идея да се превърне в съвместна инициатива с медиите „Канал 3“ и „Радио К2“. Министърът на отбраната подчерта, че е много важно да се разискват тези въпроси, защото циганското население се възпроизвежда постоянно, а децата им не учат, ТЕЛК-овете са фалшиви и т.н. Беновска попита госта си дали ще предложи идеята за обучение на циганите на министър-председателя и регионалния министър. Каракачанов отговори, че програмата е готова и до края на януари ще може да я предложи, но конкретните мерки трябва да се изработят от съответните министерства, а главен отговорник ще бъде министър-председателят.

Македония-България-Гърция

Имаме Северна Македония – нов в кавички съсед. Каква е Вашата позиция, попита Беновска. Министърът на отбраната заяви, че за него никога не е имало проблем с името на държавата, защото около 30 процента от българското население има произход от Македония.

Проблемът за България не е как се казва Македония, ние сме признали 1992 година държавата на запад от нас. Имаме проблем с това, че в Скопие властите от времето на 1944-1945 година се опитват да фалшифицират българската история, допълни Каракачанов. Той продължи с това, че не е работа на правителството да излиза с позиция за смяната на името.

Не е ли опасно, както пишат опонентите, че ако Македония влезе в ЕС и НАТО македонският език ще се официализира като отделен език, попита Беновска. Каракачанов подчерта, че това е и негово мнение и ако Македония бъде допусната в ЕС и НАТО без гаранцията, че старите антибългарски практики са забравени и никога няма да се повтарят – България си вкарва автогол. Беновска попита как ще има такава гаранция при вече подписания договор за приятелство. Министърът на отбраната обясни, че договорът е подписан именно заради това, но няма гаранция, че в Скопие, например, няма да издадат новите учебници по история и там да пише, че цар Самуил е цар на България, който временно е резидирал на територията на Македония. Каракачанов обясни, че България може да наложи политика на изчакване, докато Македония не оправи политиката си спрямо нашата страна, защото България винаги е била регулатор на проблемите в Македония.

Вашият колега – министърът на отбраната на Гърция, коалиционен партньор на Ципрас, напуска правителството и коалицията ще иска предсрочни избори именно заради Македония и заради одобрението на Гърция, обясни Беновска. Каракачанов подчерта, че проблемът с Македония в Гърция е по-сериозен и допреди 30 години Гърция е назовавала Македония с името Северна Гърция и също имат притеснения за кражба на история, опити за налагане на език и т.н.

Как ще се отрази това на мисията на Бойко Борисов да обедини Западните Балкани, попита за финал Беновска. Министърът на отбраната смята, че тази мисия е правилна и България винаги е била зависима от проблемите на Западните Балкани и по времето на войната в Югославия страната ни е претърпяла неизмерими щети върху икономиката си, но няма как да влияем на процесите и политиката в съседна Гърция, въпреки че според Каракачанов немалка част от гръцките партии са против споразумението и ще бъдат доволни, ако правителството на Ципрас си отиде от политиката. Борисов трябва да продължи мисията си, завърши Каракачанов.

Последни Новини

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir