Начало Народно събрание Каракачанов: Мюфтиите да се обучават в България под контрол

Каракачанов: Мюфтиите да се обучават в България под контрол

Няма да е излишно президентът да свика КСНС по темата за радикалния ислям, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Нормално и задължително е кадрите, които стават мюфтии, да се обучават в България, а не по десет години в частни ислямски, радикални университети. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Красимир Каракачанов след изслушването на председателя на ДАНС Владимир Писанчев по повод акцията от 25 ноември.

Според Каракачанов мюфтиите трябва да се обучават в институт, който би трябвало да бъде лицензиран, да е на издръжка на Министерството на образованието и в който да се изучава религията по традиционен за България начин. Да не ги обучаваме в България, означава да ги оставяме да се учат на други места и да вкарват радикален ислям, заяви той.

В България има 800 000 – 900 000 мюсюлмани, те имат нужда от религиозни служби, по-добре техните религиозни служители да бъдат обучени в България, отколкото в частни радикални учебни заведения по арабския свят, откъдето се връщат с промити мозъци, каза Каракачанов.

Той припомни, че по инициатива на Ангел Джамбазки, по времето когато е бил общински съветник от ВМРО в Столична община, е бил спрян проект за частен ислямски център в „Малинова долина“.

Съпредседателят на Патриотичния фронт заяви, че по време изслушването в пленарна зала е имало критики към Владимир Писанчев.

Винаги има смисъл да се прави изслушване на специалните служби, особено когато става въпрос за подобни ситуации, заяви Каракачанов.

По думите му в страната от години се наблюдават прояви на радикален ислям и този проблем не трябва да се подценява. Той смята, че акцията на ДАНС е закъсняла.

Според Красимир Каракачанов е редно оттук нататък парламентарните комисии по контрол на специалните служби, по  вътрешна сигурност, по отбрана да започнат да работят по проблема.

Държавата трябва да има ясна стратегия как да реши този проблем. За мен проявите на подобен вид радикален ислям не са инцидентни и не са случайни. Вижте какво се случва в съседна нам държава, чийто държавен глава, цитирайки Корана, казва, че жените са едно стъпало под мъжете и трябва само да раждат деца, коментира той.

По думите на Каракачанов в началото на 90-те години първите радикални проповедници у нас са били предимно чужденци, араби, които директно са били финансирани от държавите, от които идват.

Сега от съответната арабска държава се финансира фондация, регистрирана в Белгия, Холандия, Германия. Тя е регистрирана под благовиден предлог – права на човека, религиозни свободи. Но това е само една каса, пощенска кутия, получава финансиране от държавни или частни фондове от такива ислямски държави. Тази фондация рефинансира други фондации, които са на територията на България, обясни Каракачанов.

Според него няма да е излишно президентът да свика КСНС по темата за радикалния ислям.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна...

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Веселинов: Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало

Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. И това е...

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Коментари