Начало Народно събрание Каракачанов: Сигурността на България е сериозно застрашена

Каракачанов: Сигурността на България е сериозно застрашена

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, заместник-председател на 43-ото Народно събрание пред „Национална бизнес поща“ 

Интервю на Радослава Рашева

– Г-н Каракачанов, на местните избори ВМРО е с най-добри резултати от патриотичните партии? На какво се дължи успехът ви?

– Да, това е факт. Жалко е, че патриотичните формации не намериха необходимата сила и воля да се явят заедно на местните избори. Резултатите ни щяха да бъдат сигурно 3 пъти по-добри.

Добрият резултат на ВМРО се дължи на няколко факта. Първо, ние имаме добре изградена мрежа от структури в по-голямата част от регионите на страната. При нас има кой да работи.  

Във ВМРО се работи за идея, а не за пари.

Като ги гледах много от другите партии, те плащаха на своите активисти всеки ден по 10 или 20 лв., за да работят за кампанията. А личната мотивация е много по-важна. Както е казал Наполеон, един добре мотивиран войник се равнява на 6 физически подготвени.

Второто важно нещо е, че в много от тези райони през годините ВМРО имаше присъствие в общинските съвети. Нашите представители са се борили за каузи, решавали са важни за хората проблеми. Това се е забелязало през годините.

Трето – издигнахме подходящи кандидати. Това са личности, познати на местното общество като

хора с идеи, а не хора на далаверата и на политическите игрички.

Като кандидатите ни за кметове във Видин – Росица Кирова, в Русе – Искрен Веселинов, във Враца – Красимир Богданов, във Велико Търново – проф. Пламен Легкоступ, в София – Ангел Джамбазки. При по-висока избирателна активност много от тях имаха шанс да спечелят.

– На фона на тези успехи в Стара Загора се усети леко незабележимо участие на ВМРО в кметската надпревара, имате и само един общински съветник. Вашият коментар?

– Мисля, че

в Стара Загора Патриотичният фронт трябваше да се яви заедно

и щеше да постигне много добри резултати, както се случи на парламентарните избори. Но, за съжаление, колегите от НФСБ в Стара Загора, Казанлък и други места в България решиха да се явяват самостоятелно на местните избори. Няма да крия и че в местната структура на ВМРО имаше проблеми. Това се отрази и на работата, и на резултата от вота. Трябва да се отчете и че

ГЕРБ имаха много силна кандидатура в лицето на бившия и сегашен кмет.

Борбата хич не беше лесна.

– Местните избори минаха, новият дневен ред не чака. На 10 ноември президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет по национална сигурност… Как бихте коментирал геополитическата ситуация и сигурността на България?

– Сигурността на България е сериозно застрашена, най-вече от това, което се случва в Близкия Изток. Опасността от тази посока е в 3 направления. Първото е тероризмът, който зае много силни позиции в страни като Либия, Сирия, Ирак и т.н. Виждаме организации като „Ислямска държава“, „Ал Кайда“, които изнасят тероризъм по целия свят. Този регион на света е на има-няма 1000 км от България.

Другата голяма опасност за националната сигурност на България са

огромните маси нелегални, които нахлуват в Европа.

Само в Германия тези имигранти към 5 ноември са 800 хил. души. А има и още няколкостотин хиляди в Италия, в Гърция, в други европейски страни. Ако сега Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция затворят своите граници за тези хора, те ще се насочат към по-бедните европейски страни, сред които е и България. Това е сериозна заплаха.

Третата заплаха е

поредният триумф на неосманизма на Реджеп Ердоган в Турция.

Защото за промените в Близкия изток 50% от вината носят САЩ и ЕС със неадекватната си политика, а другите 50% се дължат на намесата на Турция и опитите на Ердоган да командва страните в този регион и неговата неосманистка политика. Турция със своята експанзивна външна политика също е заплаха за нашата национална сигурност.

Хубаво е българският президент да се огледа реално в ситуацията.

А не да се вторачва само в Москва или да се опитва да се прави на адвокат на Белия дом.

В момента Русия не е заплаха на България. Заплаха за България е неадекватната политика на българските политици.

– Каква трябва да бъде външната политика на България?

– България е в ЕС и в НАТО. Но трябва да ги разглеждаме като структури, в които не да бъдем само изпълнители на чужда воля, а да налагаме свое мнение и своя воля. Защото, колкото и да сме малки и слаби военно,

България е равноправен член и в НАТО, и в ЕС, включително има право на вето.

Ако говорим за гъвкавост във външната политика, България няма никакво право да води едностранна политика. Защото тя не се развива само от София на запад. Икономически и политически интереси България има и на изток. Тя трябва да използва своето геополитическо разположение на Балканите и близостта си до размирните райони, за да създава нови контакти и нови възможности за българската политика, но и

най-вече за българската икономика.

По никакъв начин не трябва да се пренебрегват отношенията със страни като Русия, Китай, Индия и т.н.

Освен това, светът в момента е ангажиран с конфликтите около Близкия Изток и не се забелязва другата голяма икономическа битка, която се води между гигантите, а тя е за Африка. Китай и САЩ преплитат шпаги заради пазарите в Африка, заради икономическите ресурси на Африка. Нито Китай, нито САЩ имаха такова присъствие и възможности в този регион. В страни като Намибия, Южна Африка, Йемен, Нигер, Судан… България има свое лоби от хора, които са учили и живели тук.

България не използва това лоби.

Същото е в Китай и Виетнам и т.н.

–  „Национална бизнес поща“ отдавна защитава тезите за укрепване и развитие на българската армия, за задължителна военна подготовка, за развитие на военно-приложните спортове сред подрастващите, както и за либерализация на режима за покупка на лично стрелково оръжие от българските граждани. Вие как гледате на тези идеи?

– Това, което казвате, е нещо, върху което ние също работим от много години. Аз бях един от малкото депутати в парламента, който гласува против разпускането на строителни и трудови войски и

против разтурването на Организацията за съдействие на отбраната (ОСО).

Точно ОСО подготвяше чрез военно-приложните спортове радисти, парашутисти, пилоти на безмоторни самолети, бойни спортове и т.н. Т.е. един контингент от млади хора за българската армия и за запаса на българската армия. Всичко това беше унищожено, за да бъде разграбено, за да им бъдат откраднати на безценица имотите – летища, почивни бази, спортни съоръжения и т.н.

Това е една обща кауза с „Национална бизнес поща“.

Ние също отдавна говорим за възстановяване на наборната военна служба. Във ВМРО го виждаме по следния начин – възстановяване на 6-месечна служба за всички младежи. А онези, които нямат образование – 1 година трудово-образователна повинност. В това и НБП, и ВМРО сме на една и съща позиция.

– Какво се случва в момента у нас с трите щита на сигурността на държавата – МВР, армия, съдебна система?

– Като гледам поредните безумия, които лансира правителството, скоро няма да имаме нито полиция, нито армия.

Ще трябва да се организираме като опълчение по села и паланки

да се защитаваме от нелегални имигранти, от битова престъпност…

Не може да правиш политиката като селски бирник, да гледаш откъде да одереш още една кожа. Аз го казах и от трибуната на Народното събрание. Попитах министърката на вътрешните работи направени ли са разчети какво ще се случи, ако напуснат 10 000 полицаи. До вчера (б.а. – 5.11.) има 1500 рапорта. Отделно в армията, в разузнаването, в ДАНС, в гранична полиция, при надзирателите на затворите, пожарната и т.н.

Държавата ще трябва да изплати на тези 10 000 – 200 млн. лв., по закон – по 20 заплати.

Със съкращенията, които се опитваха да направят на заплатите на полицаите, държавата щеше да спести 25 млн. лв. Същото е и в армията. Вчера имаше блиц контрол в комисията по отбрана, на която съм член, и зададох въпрос на военния министър – колко човека се очаква да напуснат армията. Той ми отговори – между 5 и 7 хил. души. Това са още 148 млн. лв. За да спестиш 40 млн., ще загубиш 400 млн. лв. Трябва да си кръгъл идиот, за да го направиш.

Най-голямото престъпление, което се прави от някои политици, министри включително, някои медии, е

да настройват обществото срещу полицията и армията.

Ето, виждате ли ги, те вземали по 20 заплати. Да, но за тях няма почивен ден, няма рождени дни на семейството, нямат празници. Тези хора по целия свят ползват социални придобивки, различни от останалите, които работят от 9 до 17 ч. и се прибират вкъщи. Не трябва да се гледа със завист на тези хора. Не трябва да се настройва обществото срещу полицията, срещу армията, срещу структурите на сигурността.

Реформата трябва да се направи от правителството, но реформата е не да им намалиш заплатите на тези хора, а да направиш личният състав на полицията например много по-добре работещ и функциониращ, ефикасен.

Последни Новини

Контрера: Без условни присъди и помилване за сексуални насилници!

Нужна е цялата тежест на закона за подобни престъпления Това написа в страницата си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО...

Настояваме за дебат за бъдещето на България!

ВМРО предизвиква водачите на листите за Европарламента на дебат за бъдещето на България в Европа! От ВМРО отправяме предизвикателство...

ВМРО регистрира пълна листа с 16 кандидати в РИК – Велико Търново

На Гергьовден ВМРО – Велико Търново, регистрира листа с 16 имена на кандидати за народни представители в 50-то Народно събрание от Търново,...

ВМРО регистрира листата си във Враца за участие в парламентарните избори на 9 юни

ВМРО регистрира листата си във Враца за участие в парламентарните избори на 9 юни. Водач е зам.-председателят на ВМРО Красимир Богданов.

Памет за Гоце! 121 години от гибелта на българския национален герой

На 4 май се навършват 121 години от гибелта на Апостола на македонските българи Гоце Делчев. Георги (Гоце) Николов...

Контрера е водач в 23 и 24 МИР в София, Каракачанов оглавява Благоевград и Плевен, Джамбазки поема евролистата и 25 МИР

ВМРО регистрира листите за Европейските избори и за участието си на извънредните парламентарни избори в София. адв. Ангел...

Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО в Сливен

Бизнес дамата Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО – БНД в Сливен, научи Sliveninfo. Тя ще бъде и част от листата за...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir