Начало Европейски парламент Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки

Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки

Писмо до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие относно оценката на щетите от природните бедствия и действията на властта до момента изпрати заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европарламента Ангел Джамбазки.

Въпросите, които поставя евродепутата, са:

  1.  Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?
  2.  Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?
  3.  Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерски съвет от Европейската комисия?
  4.  Получил ли е Министерски съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?

Питането на заместник-председателя на ВМРО, който е и български представител в Европейския парламент, бе предшествано от изказване в Страсбург миналата седмица. В рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта, и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите-членки на ЕС.

Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една от най-тежко засегнатите държави-членки по линия на природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо. Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия, посочва Джамбазки.

Попитах официално министър-председателя, вътрешния министър и министъра на регионалното развитие какви са щетите до момента и какво са поискали като компенсации от Брюксел. Чакам техния отговор. Имам лошото предчувствие, че отново някой някъде няма да си е свършил работата, поради което ще получим в пъти по-малко отколкото ни е необходимо.  Имам лошото предчувствие, че това поредно безхаберие ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот, допълва евродепутатът.

Очевидна е нуждата от национален механизъм за превенция, реагиране и преодоляване на природни бедствия, завършва писмото си Джамбазки.

Пълен текст на писмото:

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р БЪЛГАРИЯ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Г-Н ЙОРДАН БАКАЛОВ

ДО

МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

 

ПИСМО

от Ангел Чавдаров Джамбазки, член на Европейския парламент от Р България

гр. София, ул. „Пиротска“ 5, ет. 5

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми г-н министър на вътрешните работи,

Уважаема г-жо министър на регионалното развитие,

На последната пленарна сесия на Европейския парламент беше проведено разискване относно по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище. Изминалите 10 месеца на тази година изправиха България пред огромни проблеми, свързани с наводненията и настъпилите последици от тях. С голяма доза основание можем да твърдим, че България е една от най-тежко засегнатите държави-членки от природните бедствия тази година. Причините за това лесно могат да бъдат посочени дори и без особено мащабен и прецизен анализ. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните десет години, а вероятно и през последните 2 десетилетия, не е направено почти нищо. Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия.

В резултат на това, на липсата на адекватна политика и подготовка по отношение на наводненията, днес ние като нация и държава практически чакаме последствията просто да отминат и случилото се да бъде забравено.

От разговори с колеги, членове на Европейския парламент, както и от разговори със служители към Европейската комисия, заключавам, че дори помощта, която България следва да получи безвъзмездно, не отговаря на фактическите ни нужди, т.е. ние ще получим по-малко, отколкото сме заявили, нещо повече – по-малко отколкото е необходимо, за да обезпечим възстановяването на засегнатите региони.

С оглед на това с настоящото писмо моля да ми предоставите писмено следната информация:

1. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?

2. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?

3. Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерски съвет от Европейската комисия?

4. Получил ли е Министерски съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми министри,

Институциите дължат отговор на обществото какво ще се случи оттук нататък с преодоляването на щетите. През изминалите два дни станахме свидетели на повторение на ситуацията – бедствено положение беше обявено в цялата област Бургас и в няколко общини – Габрово, Севлиево. Първото заключение, което се налага от самосебе си, е, че не научихме нищо от случилото се през изминалото лято. Очевидно е, че по отношение на превенцията, реакцията и последващото възстановяване след природни бедствие България е далеч дори и от екзистенцминимума.

28.10.2014г.                                                                                                      С уважение:

гр. София                                                                                                           Ангел Джамбазки

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов дари книги и помагала на българите в Цариброд

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов дари книги и помагала на българите в Цариброд. Това става само дни, след...

Калина Георгиева от Плевен грабна титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г.

15-ото издание на конкурса се проведе онлайн Калина Георгиева от Плевен получи титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г....

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Коментари