Начало По места Красимир Каракачанов: Българският офицер трябва да има самочувствието на лидер в обществото

Красимир Каракачанов: Българският офицер трябва да има самочувствието на лидер в обществото

Българският офицер трябва да има съзнанието, че е лидер в българското общество. Имайте самочувствието на лидери в обществото, а не само в подразделенията, в които служите, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в поздравлението си към курсантите от випуск „Александровски“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново.

Предайте знанията и уменията си на своите подчинени, пожела министърът.

Благодарен съм Ви най-напред като българин и след това като министър на отбраната, че преди 5 години избрахте пътя на българския офицер, каза още министър Каракачанов.

Вашата служба е тежка, в някои случаи – опасна. Но тя е благородна. Това е служба за защита на българската нация и държава. По Вашия път са минали десетки хиляди мъже и жени. На тях се крепи българската държава, подчерта военният министър.

Във ваше лице виждам утрешната Българска армия, която трябва да посрещне предизвикателствата на бъдещето, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. На базата на своя 34-годишен военен опит той се обърна към випускниците с думите, че трябва да се стремят към отлична военна и специална подготовка, да бъдат полезни на системата и да са готови да носят отговорност.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави и завършващите сержантския колеж с думите: „Вие имате изключително важна мисия: да осъществявате връзката между командира и войниците. Бъдете пример с професионалните си способности и нравствени качества“.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов подчерта, че над 160 офицери и 30 сержанти влизат в редиците на Българската армия днес. Това е най-големият брой офицери в редиците на Въоръжените сили в последните години. Административният и академичният състав на НВУ с гордост показваме на българското общество, че Българската армия има ново попълнение добре обучени, знаещи и можещи млади хора, заяви бригаден генерал Пламен Богданов.

В слово-отговор отличникът на випуска лейтенант Иван Пърчев благодари на преподавателите за професионализма и търпението и на родителите и  на близките на курсантите за подкрепата. Благословия  към завършващите отправи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. За да изпратят новите офицери в тържествения за тях ден във Велико Търново дойдоха още много висши военни, представители на местната и държавната власт, много от близки на курсантите.

Награди от министъра на отбраната Красимир Каракачанов получиха  първенецът на випуска курсант-старшина Иван Пърчев, както и завършилите с диплома „Отличен“ курсант-старшина Иван Радоев, курсант-старшина Михаел Павлов, курсант-старшина Станислава Павлова, курсант-старшина Калоян Атанасов, курсант-старшина Милен Георгиев, курсант-старшина Ивайло Тодоров, курсант-старшина Георги Цурев. Отличен беше и първенецът на курса за придобиване на професионална квалификация по военно дело офицерски кандидат 2-и клас Николай Николов.

От името на началника на отбраната награди получиха тримата първенци на випуска на Професионалния сержантски колеж към НВУ – младши сержант Димитър Андонов, младши сержант Диана Бонева и младши сержант Мая Димитрова.

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира отхвърленото вето на президента върху ратификацията на договорите за новите самолети. Според него дебатът в българското общество по темата е бил достатъчно задълбочен и то е добре информирано. Като министър на отбраната мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена, със съвременно въоръжение, заяви министър Каракачанов.

По думите му разходите по инвестиционния проект на Военновъздушните сили няма да се отразят по никакъв начин на другите два модернизационни проекта – на Сухопътните войски и на Военноморските сили. Една от най-големите грешки в миналото е да се подпомага модернизацията само на един вид въоръжена сила, посочи той и нарече спекулации твърденията, че тези разходи ще се отразят върху доходите на военнослужещите.

За нов началник на НВУ е предложен полковник Иван Маламов, в момента командир на 110-и полк. Идеята ми е да се промени досегашната практика във Военния университет да се изпращат хора, които са накрая на кариерата си. Моята амбиция е да изпращаме тук ръководители, които да са в средата на кариерата си и да защитават и развиват младите български офицери, посочи министър Каракачанов. Процедурата по съгласуване на кандидатурата на полковник Иван Маламов вече е в ход.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Пациент с Ковид-19 струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Михов: Отбраната на България е приоритет и задача на всяко правителство

Отбраната на България е национален приоритет и задача на всяко правителство. Отбраната на България се модернизира! Факт е, че...

Борис Вангелов: Кирилицата е съставена на територията на Царство България

Кирилицата е българска азбука, категорични са от ВМРО Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на „Обединените патриоти“ за...

ВМРО скочи срещу строеж в Пловдив, оттеглиха предложението

Строеж на временен паркинг на „Пещерско шосе“ бе поводът ВМРО - Пловдив остро се противопостави на предложението. То е за отдаването под...

Коментари