Начало Блог Красимир Каракачанов: Г-н Борисов, коректността води до коректност! Ако единият не е,...

Красимир Каракачанов: Г-н Борисов, коректността води до коректност! Ако единият не е, то и другият не е…

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред, отбраната и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Коалицията ГЕРБ-ОП; Доброволни отряди и битовата престъпност; Стратегия за циганите

Красимир Каракачанов и Илиана Беновска проведоха телефонен разговор в ефира на „Беновска пита“. Водещата благодари за възможността да проведат дискусия след толкова много обучения през тази седмица, а вицепремиерът отбеляза, че откакто са намалени мерките обученията на военните са засилени, въпреки че те не са спирали изобщо.

Какво се случва с коалицията ГЕРБ-ОП и ще имате ли във вторник, или кога – коалиционен съвет, попита Беновска.

Каракачанов отговори, че ще има коалиционен съвет в следващите дни, а това, което се случва е случващото се през последните 3 години с леки пробоксувания по отношение на някои законодателни инициативи.

Не става въпрос за някакви сътресения или както четох преди няколко дни в медиите – разводи, скандали. От време на време колегите от ГЕРБ дават заден по някои от точките, които са предложени от ОП и са част от програмата. Това предизвиква неизбежно нашата реакция. В края на краищата програмата е обща, това е програмата, върху която сме се обединили, още преди повече от 3 години, заедно сме я изработили и би следвало да се изпълнява, коментира Каракачанов.

Вие сте спокоен в момента, но Вашите съпартийци във ВМРО, дори зам.-председателят Искрен Веселинов и председателят на НФСБ Валери Симеонов бяха доста категорични, че това означава почти развод, подчерта Беновска, а Каракачанов я попита как би се почувствала, ако партньорът, с когото живее и са решили да свършат едно добро дело, в последния момент се откаже. Сигурно няма да сте най-щастливият човек на земята и най-вероятно ще му кажете някои неща, които сигурно ще надминат и добрия тон, който моите колеги Валери Симеонов и Искрен Веселинов все пак спазваха на тази пресконференция. Става дума за една идея, която е заложена в програмата за управление. Това са – създаване на структури на гражданското общество, доброволни отряди, които да подпомагат дейността на полицията, прокуратурата и другите органи, които се борят с битовата престъпност, а битовата престъпност е един проблем, на който години наред не се обръщаше абсолютно никакво внимание. Както се казва – пропищяват хората в районите, в които има големи цигански гета или големи цигански мафии, подчерта Каракачанов.

Беновска отбеляза и бруталните изнасилвания на баби и дядовци по селата.

Крайно време е политиците да спрат да се страхуват, че трябва да направят нещо, което на една секта в България – т.нар. либерали – не им харесва. Вижте какво се случва с политиката на същите тези либерали в САЩ. Като казвам либерали аз имам предвид тези измислените, а не тези, които говорят за свободните икономически отношения и пазарната икономика. Години наред възпитаваха част от населението на Щатите и на Европа, че то има само права и някой трябва нещо да му дава, но това население не е нужно да дава нещо на обществото и вижте какво се случва в Западна Европа и САЩ. В България не беше ли същото? 25 години всички политици, понеже циганите са евтин електорат – нито държаха на тяхното образование, нито държаха на тяхната трудова заетост, да работят нещо да правят. Като дойдат избори започват едни облаги и привилегии, бяха стотици милиони похарчени за т.нар. ромско включване от българския бюджет и европейски фондове и виждаме ефектът какъв е – все по-нарастваща агресивност, все по-сериозни претенции за социални права и облаги, но абсолютно никакво желание за образование и за труд, коментира вицепремиерът. Каракачанов отбеляза, че последните 3 години се правят стъпки, макар и недостатъчно смели.

Как ще се правят последните години като Вашата програмна концепция съдържаше това, още когато се сдружихте с ГЕРБ в коалиция, а Вашата стратегия за циганите прележава 1 година на бюрото, попита Беновска.

Каракачанов съобщи, че има уверението от ГЕРБ, че стратегията ще мине през министерски съвет. Беновска попита какво от това и дали няма да я сполети същата съдба като законът за МВР тази седмица. Вицепремиерът подчерта, че това са фундаментални неща и трябва да се избере – кого защитаваме – хората, които цял живот са се трудили съвестно, получават мизерни пенсии и реформите са ги поставили на дъното на социалния живот, в селата няма здравни пунктове, няма полицейска охрана и заради ниските си пенсии оставят съгражданите от мургав произход да правят каквото си поискат. Тях ли да защитаваме, или тези, които не желаят да учат, не желаят да работят и смятат, че могат и е съвсем нормално да отидат в една чужда къща, да пребият собственика и да го ограбят? Отговорът на обществото тук е еднозначен според мен, каза Каракачанов.

Нов партньор на ГЕРБ – ДПС?

Г-н Каракачанов, Вие сте делови човек, човек на действието, познаваме Ви отдавна в политиката и държа да Ви попитам и Ви моля за честен отговор – продуктивно ли е това, което се случва сега в коалицията ГЕРБ-ОП? Докога ще траят тези сътресения и ако използвам Вашето сравнение за партньора – Вие смятате ли, че сте леко изоставени от ГЕРБ, от Бойко Борисов в името на нов партньор, който не е нов, но се появява визуално на ново – ДПС и Ахмед Доган, попита Беновска.

Вицепремиерът отговори, че след като ДПС са направили шоу в парламента и са били категорично против, ГЕРБ са дали заден ход. Ситуацията в държавата е изключително сложна и напрегната и ние сме поставени пред една дилема. В ситуация, в която партньорът ти обръща гръб и преминава на другата страна, ти си поставен пред една алтернатива, пред няколко въпроса – ако ти постъпиш така, както ти диктува честта и достойнството и кажеш „дотук“ – какво се случва? Случва се дестабилизация на държавата, защото виждате, че в момента ГЕРБ и Бойко Борисов са поставени под един тотален обстрел от всички страни. Това от друга страна не би било коректно и не би било почтено да го направиш в този момент. Смятам, че би следвало в един нормален разговор да ги изясним тези неща. Колкото пъти се налага, важното е да се случва, но не можеш ти да бъдеш коректният партньор, не може ти да бъдеш човекът, който проявява разбиране. Айде, сега има евроизбори, недейте, защото ще създадем шум в системата. След това друг проблем, трети проблем и в момента, в който ти очакваш нещо, което е принципно и е част от общата програма, да се случи – то не се случи. Лоялността на ОП, коректността и търпението ни най-вероятно някои от нашите колеги го разбират като слабост, а не като джентълменско поведение, коментира Каракачанов.

Не сте ли малки, г-н Каракачанов, попита водещата, а лидерът на ВМРО направи сравнение с ДПС и каза, че ОП на последните избори имат повече гласове и депутати от ДПС. Беновска попита дали ГЕРБ няма да заменят единия партньор с друг, а Каракачанов заяви, че това би било жалко, защото хората виждат и си правят оценки.

Вие с Борисов говорихте ли по този въпрос, попита Беновска. Вицепремиерът каза, че сега не са говорили, но са се видели в четвъртък на военно събитие и не е редно да се коментират такива въпроси на такова мероприятие.

Какво бихте искали да му кажете – да бъде чуто и ясно, попита водещата. Каракачанов отговори, че е казвал каквото има да казва на Борисов в разговорите, които водят и то винаги е едно – коректността води до коректност, ако няма коректност, няма как другият да бъде коректен. Тоест – Вие заявявате ли, че може да напуснете коалицията, ако продължава това партньорство с ДПС, попита водещата. Каракачанов смята, че въпросите с доброволните отряди и битовата престъпност ще бъдат решени другата седмица. В политиката не се правят заклинания. Важно е като се тегли чертата в края на мандата – какво си свършил и какво не си, иначе виждате, че в момента и опозиционни партии и други фактори, които атакуват правителството, си служат предимно със заклинания и големи и красиви думи. Те минават и заминават – въпросът е какво се случва, каза вицепремиерът.

Отношения с братя Бобокови?

Срамувате ли се за нещо от близостта си с братя Бобокови, попита Беновска. Да уточним нещата – аз съм кум на по-малкия брат Пламен. Познавам ги и тримата от 30 години. Моето мнение за тях аз го казах няколко пъти публично – и двамата започнаха като едни млади бизнесмени с кредити и успяха да изградят една добре работеща икономическа структура, която произвежда масла, която произвежда акумулатори. Не ползва европейски субсидии, ползва заеми, каза Каракачанов, а Беновска подчерта, че на откриване на техни обекти министър-председателят присъства и реже лентичките. И двамата братя са почетни граждани на град Русе и ако проверите – ще видите, че предложението е на моите колеги от ГЕРБ, а не на колегите от ВМРО, което означава, че тези хора са уважавани. Ако някой от тях в някакъв период е извършил някаква грешка, която подлежи на санкция, това не е основание аз да кажа, че не ги познавам, не съм ги чувал, не съм ги виждал. Ти си един приятел с някого, защото този човек го познаваш отдавна, знаеш го какви качества има, какво може и какво не може. Аз не съм от хората, които, ако някой от моите приятели има проблем, го забравям и се отричам от него. Ако тези хора имат някакви нарушения, те ще бъдат санкционирани. Моите отношения с тях винаги са били повече лични и приятелски. Никога не съм имал някакви икономически връзки, нито съм работил с тях, нито за тях, нито те за мен, каза Каракачанов.

Беновска попита вицепремиера дали не го е страх да не бъде замесен в нещо, да изтече някакъв разговор или снимка с надписи. Каракачанов каза, че няма какво да изтече и преди 30 години, когато е бил кум на Пламен Бобоков, църковната служба я е водил българският патриарх Неофит. Те са големи дарители, хора, които направиха музеи, паметник на българските просветители Кирил и Методий в Одеса, хора, които са финансирали и спонсорирали училища, най-различни социални инициативи и т.н., подчерта вицепремиерът и каза, че не отрича познанство с тях, уважава ги и ако са виновни – ще бъдат наказани и това не променя неговото отношение към тях.

Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14 юни 2020 година.

Видео >>>

Последни Новини

В Шумен ВМРО регистрира листата си за народни представители

Водач на листата на ВМРО – БНД за изборите на 9 юни 2024 г. в 30 многомандатен район – Шумен ще бъде...

ВМРО почете жертвите на наводнението във Враца

1 май е ден за почит към стотиците невинни жертви от Враца и Згориград, загинали в наводнението през 1966 г.

ВМРО регистрира кандидатите си за парламента от област Пазарджик

Юлиан Ангелов води листата на войводите Днес в Районната избирателна комисия – Пазарджик ПП „ВМРО – Българско национално движение“...

Контрера: Посрещаме 1 май без трудещи се, с отрицателен прираст и изчезваща България

В Деня на труда се оказахме с неработеща икономика и застаряващо население Тези тъжни и доста притеснителни изводи прави...

Ангел Джамбазки: В следващия ЕП трябва да има хора, които да се борят за защита на българския национален интерес

За нас от ВМРО е важно в следващия Европейски парламент от страната ни да попаднат хора, които да се борят за защита...

Каракачанов: На форума CPAC в Будапеща партии и отляво, и отдясно се обявиха срещу нелегалната миграция, джендър идеологията и войната в Украйна

Каракачанов: На форума CPAC в Будапеща партии и отляво, и отдясно се обявиха срещу нелегалната миграция, джендър идеологията и войната в Украйна,...

Карлос Контрера: Никой няма да ни пусне в Шенген с такава пробита система за сигурност

Никой няма да ни пусне в Шенген с такава пробита система за сигурност, каза общинският съветник в Столичния общински съвет, представител на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir