Начало Блог Красимир Каракачанов: Какви са тези измислени теми днес „комунизъм-антикомунизъм“?

Красимир Каракачанов: Какви са тези измислени теми днес „комунизъм-антикомунизъм“?

ГЕРБ и БСП трябва да имат повече национална отговорност и да намалят конфротационния тон

Вижте кои са най-големите антикомунисти и русофоби у нас – бивши членове на БКП, завършили в СССР, активисти на Комсомола или синчета на активни борци против фашизма, или синове на висши служители на службите на ДС

Интервю с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за „Епицентър“, автор: Валерия Велева

– Разпада ли се коалицията на Обединените патриоти, г-н Каракачанов? Такива слухове се носят в различни медийни и политически среди.

– Вчера излезе псевдодекларация от името на ВМРО, днес излиза фалшиво интервю от името на Волен Сидеров – и двете публикации са в тази посока. Явно започнахме предизборната кампания. И то с любимата на бившия президент Плевнелиев хибридна война. Защото нито аз съм пускал декларация от името на ВМРО, нито Волен Сидеров е давал такова интервю, той току-що ми се обади, за да ми каже това! Оказва се, че този сайт „Сподели“, където пуснали фалшивото интервю с него, е регистриран някъде в Щатите.

– Защо е тази атака срещу вашата коалиция?

– Явно много хора са притеснени от коалицията „Обединени патриоти”, защото резултатите от последните избори показаха, че ние с минимален финансов ресурс направихме изборен резултат почти толкова, колкото е на БСП и на ГЕРБ, които вземат 10 пъти по-големи субсидии от нас. Целта е ясна – да се създаде напрежение в коалицията, но това няма как да се случи.

– Но вие имате сериозни различия по между си по много въпроси!

– Да, по някои въпроси имаме различия. Още когато създадохме коалицията ПФ през 2014 година между ВМРО и НФСБ имаше различия по темата за АЕЦ „Белене“, имаше различия по това дали да се прави „Южен поток“ или не. Но в края на краищата това са проблеми, които трябва да бъдат решавани, а не са теми, които да ни разединяват. В различията на мненията и когато по тях се води вътрешнокоалиционен дебат, винаги се намира решение.

– Имате ли разногласия с Валери Симеонов в оценките ви за президента Радев?

– Противоречия нямаме. Той има свое мнение, което изрази, макар и според мен, доста емоционално. Аз смятам, че президентът Радев има качества. Той беше командир на Военно-въздушните сили, висш офицер от Българската армия, а там до такъв пост не се стига случайно. От него като президент зависи дали тези качества, този кредит на доверие, който му даде българският избирател, ще бъдат оправдани. Ако той започне да води политика като на бившия президент Плевнелиев – политика, съобразяваща се с чужди интереси, съобразяваща се с една партия, ако допуска грешки като неговите, много бързо ще последва и неговия рейтинг и негативните оценки, каквито успя да консолидира около себе си Плевнелиев. Но слушайки някои изказвания по време на кампанията, а и след това, смятам, че Радев ще води различна от Плевнелиев политика. Това са ни различията ни с Валери Симеонов.

– Доста сте благосклонен към „емоционалните“ изблици на Валери Симеонов, които са от типа: „Радев е обикновен шофьор на самолет“. Не смятате ли, че това е обида?

– Това си е негово лично мнение. Коалицията „Обединени патриоти” не е излизала с обща позиция. В крайна сметка в коалицията освен НФСБ, ВМРО, „Атака“ са и „Народен съюз”, „Защита”, сдружение „БГ патриот” и т.н. Ние не сме излизали с консолидирана позиция по този въпрос. Всеки един от тези участници има право на позиция. Аз не мога да бъда цензор на никого. Моето мнение е различно от неговото. Поздравих ген. Радев, още когато го избраха, поздравих го и когато встъпи в длъжност. Валери Симеонов може да има свое мнение по въпроса, но това в никакъв случай не е повод за вътрешни конфликти между нас. Както е известно, той има доста по-емоционален начин да изразява мнението и становищата си и това е негово право.

– Велизар Енчев Ви съветва да се освободите колкото се може по-бързо от „убийствената коалиционна прегръдка на Валери Симеонов”.

– Велизар Енчев не може да ни съветва нищо, тъй като той самият влезе в парламента именно от партията на Валери Симеонов. И аз съм свидетел как 10 години като служител в ТВ „Скат”, Велизар Енчев беше много лоялен към своя работодател г-н Валери Симеонов. А конфликтът между тях не беше предизвикан от някакво свободомислие, а, честно казано, от чисто битови проблеми. Така че, нека Велизар Енчев си запази мнението за себе си. Той имаше самочувствието, че на президентските избори ще постигне големи резултати, след което ще прави нова политическа сила. Видяхме ги резултатите му – малко повече от Митьо Пищова. Не ме вълнува мнението на Велизар Енчев. Когато сме били в една група, познавам се с него от 1991 г. и по много проблеми, които са касаели и сигурността на България, сме работели заедно, но някои негови ходове през последните две години аз не можах да разгадая.

– Макар да не е обявено, ние сме вече в предизборна кампания. Прави ли Ви впечатление колко се обостри политическият език и колко са конфротационни отношенията между политиците, межди лидерите на двете основни партии?

– За съжаление българските политици не са разбрали едно – че на българския народ му омръзна от политици, които разделят нацията и я противопоставят. Успехът на Обединени патриоти на президентските избори, тези близо 600 000 българи, които гласуваха за нас, беше показателен в едно отношение – българите оцениха консолидирането на патриотичните формации в един блок. На българите им омръзна от политици, които враждуват. Като гледам как ескалират отношенията между ГЕРБ и БСП се питам – ние на война ли отиваме или на избори! Едните им говорят за светлото минало на комунизма, другите им говорят за мракобесието при комунизма. Делят хората на сини и червени, на комунисти и анархисти, републиканци, американофили, русофили. На българинът му дойде до гуша и накрая той разбра, че това, което пише Народното събрание  – „Съединението прави силата“ – сега е само един празен лозунг. Защото по време на Третото българско царство ние бяхме 7-мата икономика в света, а след 27 години разделение, омраза и противопоставяне днес живеем по-зле от албанците и от страни като Македония и Сърбия, които бяха във войни и които са извън ЕС. Така че, тази реторика на омраза, на противопоставяне ще бъде наказана от Негово Величество българския избирател.

– Според вътрешно-партийното допитване на ГЕРБ, Вие – Обединените патриоти, сте втората политическа сила, с която те се биха коалирали. Има ли такава вероятност и как виждате управленската коалиция след вота?

– Първо, ние от ПФ, а сега и коалицията „Обединени патриоти” винаги сме демонстрирали, че в обществения живот се стремим да поставяме онези въпроси, които са значими за нацията като темите за бедността, ниските пенсии, ниските доходи, поставяли сме въпросите за циганската битова престъпност, за нелегалната емиграция. Това са теми, одобрявани от избирателите както в ляво, така и в дясно. Ако си спомняте, преди президентските избори в БСП също бяха правили подобно вътрешно допитване и то показа същото – ПФ е предпочитан партньор и в ляво, и в дясно. Само че, ако ние направим една добра кампания и успеем да убедим българите, че националните интереси на България трябва да стоят над всичко и че българският политик не трябва да има началници нито в Брюксел, нито във Вашингтон, нито в Москва, а трябва да взема решенията си според волята, желанията и нуждите на българския народ – ние ще бъдем политически фактор, съизмерим и с ГЕРБ, и с БСП. Ние сме казали едно, от което няма да отстъпим: с етнически партии или партии като ДОСТ, които слугуват на чужди държави, няма да водим разговори, нито ще правим каквито и да е общи действия.

– Социолизите отсега прогнозират близки резултати на ГЕРБ и на БСП на вота и патова ситуация след вота. Как ще действате в такъв случай?

– С разум, а не с желание за разделение на нацията. Защото проблемите, които се натрупват в последните 25 години, трябва да бъдат решавани не с омраза и противопоставяне. Проблемът с ниските доходи може да бъде решен нито от леви или десни позиции, а само ако човек има чувство за справедливост, че 2 милиона и 200 000 пенсионери, които са 1/3 от населението на България, живеят мизерно. Темата за демографската криза е въпрос, който също не чака нито ляво, нито дясно решение. Това е въпрос, който трябва спешно да започне да се решава, защото след 30 години ние, българите, ще бъдем малцинство в собствената си държава. И ГЕРБ, и БСП трябва да имат повече национална отговорност и да намалят конфронтационния тон, защото може да се наложи след изборите всички да седнем на една маса и да говорим за това как да решим проблемите на България. Няма ляво, няма дясно! Омръзна ми да слушам за неща, които като реален проблем в България, отдавна не съществуват.

– Как намирате факта, че 27 години след промените у нас пак се развява плашилото на комунизма?

– Това е плод на политическо безсилие. Какво значи „комунизъм-антикомунизъм“? В моя род по бащина и по майчина линия няма нито един член на партията. Самият аз никога не съм бил член на партията. Напротив, дядо ми е убит и осъден от Народния съд. Другият ми дядо е национализиран, имал е фабрика и е лежал по лагери и затвори. Това основание ли е аз да мразя някого днес? За съжаление, такива са били историческите времена – ако ние се връщаме и търсим онова, което ще ни накара да се мразим, лесно ще го намерим. И 25 години точно това правим – намираме поводи да се мразим.

Огледайте се и забележете кои са най-големите антикомунисти и най-големите русофоби. Това са или бивши членове на БКП, или завършили в СССР, или активисти на Комсомола или синчета на активни борци против фашизма, или синове на висши служители на службите на ДС. Тези хора 25 години задават тона на измисления антикомунизъм. Ако комунизмът беше толкова силен като идеология, той никога нямаше да падне от власт нито в СССР, нито в България, нито в Източна Европа. Затова от много години аз повтарям едно и също нещо – стига сме разделяли нацията, стига сме търсили поводи да се мразим, крайно време е да намерим това, което ни обединява!

– Кое е то?

– Това, което ни обединява, е проблемът със съществуването на България. Ние сме изправени пред такава ситуация, че няма нужда да чакаме 20-30 години, когато ще станем малцинство в собствената ни държава. Една голяма мигрантска вълна може да ни помете и ние да приключим. И това ще бъде не само позор, а и престъпление за 1400-годишната история на България и на всички онези българи, които са отстоявали нейната независимост. Какво значи ляво и дясно, комунизъм и антикомунизъм? Измислени понятия! Според мен в ГЕРБ има повече бивши членове на БКП, отколкото в ръководството на БСП. А пък в БСП има повече милионери, отколкото в т.н. „десни капиталистически партии”.

– Как ще коментирате всенародните протести срещу Тръмп по цял свят?

– Обяснението е просто. Първо, Tръмп излезе с една абсолютно нова политическа доктрина за Щатите. Той отрече глобалното общество, отрече всички онези пороци на глобалния капитализъм. Отрече и политиката, която САЩ налагаха в Европа и света – политика на обезличаване на националната идентичност, пренебрегване на семейни и държавни ценности, политика, която унищожаваше националния суверенитет! Всичко това Тръмп го отрече не само в кампанията си, а и в речта си при встъпването си като президент. Само че за тези 20-25 години в Европа беше създадена една прослойка от политици, които са творение на същата тази либерално-космополитна политика.

Тръмп не само отрече тази политика на краен нихилистичен либерализъм, а с това, което направи, даде мощен стимул в Западна Европа на онези партии и движения или обществени среди, които недоволстваха срещу тази американска политика, които искаха Европа да запази своята идентичност, да я развива и да се предпазва от външни влияния като ислямския радикализъм и тероризъм, нелегалната мигрантска вълна и т.н.

На практика Тръмп даде рамо с факта, че спечели изборите, на онези партии в Европа, които се бореха против тази грешна политика. И онези, които виждат, че тяхното време свършва, реагират. Но на мен ми прави друго впечатление. Български политици и коментатори, включително и бившият вече президент си позволиха да направят оценки, които, ако изричат от свое име като частни лица – няма нищо лошо, но ангажирайки държавата с подобни изказвания, те нанасят вреди, които трудно могат да бъдат преодолени в близко време.

Както ще е трудно да се стигне до едно нормализиране на отношенията между България и Русия след 5-годишните антируски изказвания на Плевнелиев, така няма да е и лесно да се преодолеят подобни глупости и изказвания по отношение на новия американски президент Тръмп. Не мога да разбера нашите политици, как не са проумели едно основно нещо – че политиката е в услуга на нацията и обществото, а не на собственото им его и на лични интереси.

– В този смисъл президентът Радев получава тежко наследство?

– Не само Радев и следващото правителство, а и държавата България получава тежко наследство след Плевнелиев. Защото ще трябва да решава натрупвани по доста безотговорен начин проблеми. Видно е, че политиката на Тръмп ще бъде в диалог с Русия, което е добре, защото светът няма нужда от конфронтация. Нормалният християнски свят повече от десетилетие се намира в официално обявена война от ислямския тероризъм, ислямския радикализъм. И вместо европейските светски държави, които изповядват еднакви ценности, да се обединят, те са се вторачили в Русия, че била малко по-авторитарна, отколкото им се искало на някои политици в Брюксел и Вашингтон. Ами, това си е работа на руснаците, не е работа нито на Брюксел и Вашингтон, нито на бившия български президент. Само че от тази конфронтация между Русия и Америка не печели Европа и България. Ако Тръмп започне политика на диалог с Русия, проблемите ще бъдат решени. Може би не бързо, може би не веднага, но самата християнска демокрация ще спечели. Защото демокрацията като понятие, като практика е на основата на християнските ценности и на европейската цивилизация. И САЩ са продукт на същата тази християнска европейска цивилизация, както и Русия. Проблемите пред света не са дрънкането на оръжия, нито проблема с Крим, нито с Източна Украйна, нито санкциите срещу Русия – проблемът пред света е този сблъсък на две цивилизации. Като в момента християнска европейска цивилизация е в тотално отстъпление. И съпротивителните ни сили не са мобилизирани.

 – Защо?

– Защото Европа се управлява от политици с измислена ценностна система. Те не се интересуват какво реално става в Близкия Изток. Аз не съм чул за тези 13 години, откакто започна войната в Ирак, някои от тези европейски пророци, които защитават правата на човека, един път да издигнат глас за тези християни, които бяха унищожени и прогонени от Близкия Изток. Защото в Ирак имаше няколко милиона християни. Сега са останали няколко десетки хиляди. В Египет имаше около 10 милиона египетски християни и те са подложени на жестоки гонения, в Сирия – също. А в същото време, докато се унищожаваха църквите на християните в Близкия Изток, тоест най-древната християнска цивилизация в света и християните бяха подложени на изтребление, дървените философи в Брюксел ни занимаваха с гей браковете и третия пол и продължават да ни занимават с измислени теми. „Южен поток“ не може да мине през България, но Северен поток 2 трябва да има, така ли? Къде са нашите интереси? И докога българските политици, както казва поетът „ще плачат на чужд гроб”. Стига вече с това разделение! За България трябва да мислим!

Последни Новини

Александър Сиси: ВМРО предлага 500 лева месечно детски надбавки за всяко българско дето на грамотни родители

ВМРО тръгва към тези избори с ясната идея, че можем да променим нещата. Показвали сме го във времето. Това...

ВМРО откри предизборната си кампания в Благоевград

Благоевград бе избран за началото на предизборната кампания на ВМРО в Пиринска Македония. Събитието бе уважено от множество граждани и гости на...

Красимир Богданов: В листата имаме достойни, умни и трудолюбиви хора

ВМРО участва в изборите с ясното създание, че България има крайна нужда от единство. Живеем в пропаст в последните години. Народът ни...

Каракачанов: ВМРО предлага сериозно увеличение на заплащането на медиците и преференциален достъп до общински и държавни жилища

Здравеопазването е в криза и трябва да се подобри достъпа на хората до лечение Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов...

Красимир Каракачанов: Трябва ни правителство на националния консенсус

Ако не бъде спрян с незаконни средства или физически, Доналд Тръмп отново ще е президент на САЩ Призовавам премиера...

Андрей Слабаков доц. Милен Михов се срещнаха с граждани в Свищов

Кандидатът за Европейски парламент Андрей Слабаков и водачът на листата на ВМРО – Българско национално движение за 4 МИР Велико Търново доц....

Каракачанов: Наркобригадите в София помагат на „сглобката“ като купуват гласове

Ръководството на МВР се назначава да върши политически услуги, заяви лидерът на ВМРО Кирил Петков още с първото си...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir