Начало Блог Красимир Каракачанов: „Обединени патриоти“ сме като ЕС - единни в многообразието

Красимир Каракачанов: „Обединени патриоти“ сме като ЕС – единни в многообразието

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в разговор с  Кристина Кръстева за „24 часа“.

– Г-н Каракачанов, отправихте критики към местната власт, че не следи кой се самонастанява. Какво трябва да правят общините?

– Тук не става въпрос за критика. Може да критикуваш, когато си в опозиция. Ако не си в опозиция, а си силов вицепремиер и министър на отбраната, трябва да даваш предложения и решения, не да критикуваш. Това, което казах, не е с цел да разкритикувам някого, а с цел как може да се свърши работа. А основният проблем в Габрово, както преди това във Войводиново, както преди това в село Мечка, Плевенско, и на много други места е, че в България има една голяма маса наши съграждани от цигански произход, които живеят дезинтегрирани в обществото. Не учат, нямат образование, не работят, самоизолират се от обществото и живеят в гета. Нито знаят законите, нито са възпитавани в някаква норма да уважават чуждия живот, чуждата собственост, чуждото здраве и така нататък и смятат, че могат да направят всичко. Днес отново чух критики към полицията. Ако искаме да решим този проблем с битовата маргинализирана престъпност, която се появява на различни места, по различно време или почти всеки ден, не може да чакаме полицията да свърши тази работа. Полицията реагира, когато бъде извършено престъплението.

– Какво да направят общинарите?

– Ще Ви кажа. В конкретния случай в Габрово полицията за пореден път си свърши работата. Не допусна да има граждански сблъсъци или нахлуване в ареста. Свърши си работата. Но полицията е онзи орган, който взема отношение по темите, когато стане нещо. Не бива да бъде уязвявана полицията. Истината е, че проблемите са много по-дълбоки и ние трябва да ги решаваме не на парче, а комплексно. Неслучайно аз съм вкарал в Министерския съвет Концепция за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи. Откъде започват нещата? Първо, от образованието – тези хора се водят, че ходят на училище и получават дипломи, а всъщност са неграмотни. След което идва ролята на местната власт. Приоритет на всеки кмет е опазването на обществения ред. Това е негово задължение. Неслучайно във всяка община наредба номер 1 е Наредбата за опазване на обществения ред. След това идва социалната система, която си затваря очите, когато тези групи от хора отказват работа в бюрата по труда, получават социални помощи, лъжат с ТЕЛК-овете и живеят на гърба на останалите. Когато казах за общините, нямах предвид конкретния случай в Габрово, защото в Габрово става въпрос за една малка общност, която има-няма 1000 души. Нямах предвид конкретната кметица, при която съдействието между община и полиция още от първия ден върви. Кметицата днес започна да унищожава всички сгради, които са опасни за живота и здравето на хората и са незаконно обитавани. Имам предвид това – че един кмет, без значение дали на областен център, на средна община, или на малко населено място, когато види, че в неговото населено място пристигат групи, които без да се регистрират започват да вдигат незаконни строежи и гета или се самонастаняват в изоставени постройки, той трябва да сигнализира органите и да действа.

– Преди да се самозаселят тези хора?

– Да не се стига до създаването на подобни гета. Повтарям, нямам предвид случая в Габрово, а по принцип. Освен това в едно населено място от 500-600 души или нека да е от 2000, веднага ще забележиш, когато се настанят 20, 30, 50 или 100 човека и започнат на някоя поляна да строят коптори или пък се самонастанят в някоя изоставена сграда.

– А къде да ги сложат кметовете тези хора? Или те нямат никакъв ангажимент към прииждащите, които са без регистрация?

– Работата на кмета е да не позволява подобни неща. Да не позволява незаконно самонастаняване и незаконно строителство. Той трябва да сигнализира ДНСК, полиция, пожарна, енерго и т.н., тоест да не се допуска това да се случва. А тези хора, ако искат да живеят – да, могат, ние живеем в свободна държава. Ти може от село Долно Уйно да искаш да дойдеш в Горно Нанагорнище – няма проблем. Но трябва да го направиш по закон – да отидеш да си вземеш квартира или да си купиш парче земя, да си построиш нещо, но със строителни разрешителни, всичко да е законно и нормално.

– Това, че си циганин, не ти дава извънредно право?

– И тук не говорим даже вече за цигани и българи, а принципно за всички. След като има закон, той трябва да важи за всички. Проблемът е комплексен – започва през образованието, минава през социалната система, която си затваря очите, и през местната власт, защото тя е тази, която трябва да контролира. Полицията какво прави? Не може да разчитаме на жандармерията и това го казвам не защото в момента съм силов вицепремиер. Винаги съм защитавал и армията, и полицията като институции на държавността. И не може, когато се наложи, да пратиш жандармерия от половин България да защитава хората при даден инцидент, след което да кажем: „Полицията е виновна.“ Тя, полицията, отива да гаси пожара. Пожарът обаче не го е запалила полицията. Тя изпълнява заповеди.

– Според концепцията на ВМРО откъде трябва да започне разплитането на този затлачен проблем?

– Трябва да започне комплексно. Първо, през образователната система. Тук министър Вълчев по разпореждане на премиера Борисов започна да затяга режима през образованието. След това трябва да мине през социалната система. Да видим – водиш се трайно безработен, предлагат ти в Бюрото по труда работа, отказваш. Отказваш втори път, значи ти спират социалните помощи. Значи, след като ти отказваш работа, законна и искаш да живееш само на социални помощи – говоря за здрави хора, значи ти нямаш нужда от тези пари. Спират ти се социалните помощи, щом не искаш да работиш. След това – незаконните постройки.

Ние няма как част от това население, което живее по този начин, да го приучим към нормални норми на живот и законност, ако то смята, че може да прави, каквото си иска. Това са нещата. Но това трябва да е комплексна политика. Аз неслучайно съм почнал тази концепция. Нарочно я оставих на предварително обсъждане в обществото. Моите колеги министри дадоха много полезни съвети, защото всеки един от своя ресор вижда проблема.

– Кога реално може да започне да се прилага тази стратегия?

– В момента, в който се одобри от Министерския съвет. Миналата седмица уведомих колегите и лично премиера, че се внася. Оттук нататък тя трябва да влезе в дневния ред. Надявам се, че тя ще получи разбирането на моите колеги. Отворен съм и за други мнения. Важното е най-накрая да имаме ясно отношение към подобни проблеми и обществото да е спокойно, че държавата си е на мястото. Ние имаме действащо законодателство, което просто трябва да се спазва. Много от нещата ги има в закона. Просто на много места администрацията – било общинска или държавна, си затваря очите. Давам пример – Агенцията за закрила на детето, надявам се, че няма да ми се разсърдят. Когато получиш информация, че едно семейство си продава детето на 13 г. за булка, имаш законови разпоредби – трябва да ги спазиш. Не може да мълчиш и не трябва да замълчаваш с аргумента „Ами то май такава им е традицията…“ Купуване на булки. 13-годишни деца раждат деца. Ами тази 12-13-годишна майка, която е родила, не е родила непорочно. Известно е от Библията, че има само едно непорочно зачатие. Но в случая някой я е свършил тази работа. Този някой подлежи на наказателна отговорност – нарушил е закона, а последици няма. Е, докато не започнем да спазваме законите твърдо, няма да стане.

Проблемът започна още от зората на демокрацията. Идеята да се интегрират циганите в българското общество се разбираше от повечето български политици и от всичките т.нар. псевдоправозащитници не като начин да научим тези хора да спазват закона, а да им даваме извънредни права и да приучим обществото да свикне с тези безобразия. Това не е интеграция, това е дезинтеграция. И виждаме един град като Габрово, в който няма много цигани – 1000 човека за областен град не са много, и жителите на този град не са свикнали на подобни изстъпления. И когато някакви подобни типове извършват подобно деяние, обществото реагира бурно. В конкретния случай от тримата единият има условна присъда и е в изпитателен срок. Другият – също. И тримата са регистрирани за извършване на множество подобни дребни нарушения. Затова трябва да се пипне Законът за административните нарушения и наказания. Ние сме го приготвили. Простичко е.

– Да се пипне как? Като имаш изпитателен срок, какво да правиш?

– Като имаш изпитателен срок и си извършил престъпление, влизаш в затвора. Говоря за административните престъпления и наказания, които са от по-дребен характер и касаят глоби. Тогава трябва да се полага общественополезен труд в полза на държавата. Защото е ясно, че като си социално слаб, няма откъде да ти вземат глобата. Глобяват те за някакво дребно нарушение или престъпление със 100-200 лева, обаче не може да ги платиш, защото си социално слаб. Не могат да ти ги вземат от социалната помощ. И ти знаеш, че си безнаказан. Има хора с по 20-30 наказания за последните 10 г. За тях предлагам полагане на труд – безвъзмездно, в полза на обществото. Отиваш, строиш, според престъплението. Натрупал си си 3 глоби по 200 лева – 600 лева, което е заплата за един месец. Хайде 20 работни дни общественополезен труд, за да има някакъв респект. Задържане в полицейските районни управления. Вършиш престъпление, не плащаш – задържат те.

– Това ли е единственият начин да се ограничат тези изстъпления – чрез полагането на труд? Какво друго искате?

– Превенция. Тук вече е дейността на полицията – превенция. Всеки кмет и всеки един началник на районно управление би следвало да познават контингента, който създава проблеми. Особено в малките населени места това не са 100 души, а са 2-ма – 3-ма, които създават проблемите и увличат останалите. Следиш ги, привикваш ги, профилактични разговори за авторитет на властта. Това е задължително.

– Какво ще се прави в следващите дни и часове в Габрово?

– В Габрово полицията си свърши работата. Всеки момент се очаква да излезе решението на съда за постоянна мярка за задържане – има искане на прокуратурата, и тези хора трябва да си получат наказанието. В подобни ситуации според мен трябва да се промени законът и да не се допуска споразумение с прокуратурата, защото вижте Войводиново – двамата биячи пребиха момчето, 4 месеца този човек е на лечение, възстановяване и накрая – извънсъдебно споразумение. В такива случаи трябва да има реално наказание.

– Питам Ви и за друга агресия от последните часове. Две деца, които живеят навън, идват на гости на баба и дядо и биват жестоко нахапани от домашно куче, остават с травма до живот.

– Трябва да има много ясна отговорност за собствениците на кучета. Когато с твоя автомобил се извърши престъпление или се пренасят наркотици, или се превозват нелегални мигранти, ти носиш отговорност. Тук също трябва да е персонална отговорността на самите собственици на подобни животни. Когато ти си бил безотговорен и си си пуснал кучетата и те са ухапали, а имаше случай – даже убили хора, влизаш в затвора! Да искаш да имаш животно в градски условия, означава да се грижиш за това животно. Когато то ранява хора, кой ще носи отговорност? Кучето не носи съдебна отговорност. Съдебна отговорност да носи този, който е решил да има питбули и ги оставя да правят каквото си искат. Когато животното ти е агресивно, бъди така добър да го контролираш, да се грижиш, да го държиш вързано и лично да го разхождаш, а не да го пускаш да прави каквото си иска и да изяжда хората. Персонална отговорност трябва да има за собствениците.

– Има ли още „Обединени патриоти“, след като излизате с 3 листи на евровота, или сте вече разединени?

– Тук ще отговоря на шега. Лозунгът на ЕС е „Единни в многообразието“. Ние сме многообразни и може би в това многообразие сме единни. Ако трябва да бъда сериозен, аз и колегите от ВМРО направихме всичко възможно „Обединени патриоти“ да се явим заедно на евроизборите. За съжаление, някои от колегите смятаха, че трябва да се явяваме по двойки – две от трите партии срещу третата. Аз не смятам, че това е правилно. И оттук нататък влизаме в едно съревнование. Надявам се да е партньорско съревнование. ВМРО излиза с кандидатурата на г-н Ангел Джамбазки – най-активният български евродепутат, откакто има български евродепутати, и един от 10-те най-активни евродепутати въобще. Човек, който се е доказал като активно защитаващ интересите на България и на българските граждани. В края на краищата решава Негово Величество българският народ. Ако избирателите искат в бъдещия Европарламент да влязат евродепутати, които защитават гей браковете или кривата краставица, няма проблем. Ако искат да влизат такива, които ще се борят за световния глобализъм и световния социализъм, да – има и такива. Но ако искат някой в Европарламента да защитава българския национален интерес, изборът е ясен – Джамбазки.

– Оптимист сте, че партията Ви ще успее да го вкара сама в ЕП?

– Оптимист съм, че българският народ най-накрая е разбрал приказката за неволята и няма да чака някой друг да му решава проблемите. Ние като българи сами трябва да си решим проблемите. А за да си ги решим, трябва да излъчим представители, които защитават българския интерес. Убеден съм, че Джамбазки се е наложил като авторитет и като работа най-вече и че хората ще оценят това, което е свършил за тези 5 г.

– И след това „Обединени патриоти“ си продължавате заедно независимо, че на изборите сте конкуренти?

– От моя страна вратата винаги е била отворена. Надявам се тези избори да доведат до поуки и да не стигаме до другата народна поговорка: „Ум царува, ум робува, ум патки пасе.“

– Кажете за оставките, които тресат ГЕРБ. Готвите ли се за спасителен вариант при предсрочни избори тази година след европейските?

– Аз не мога да говоря от името на ГЕРБ, нито мога да давам съвети на колегите. Те си имат ръководство и лидер, вземат си решенията. Това, което мога да кажа аз, е, че с ГЕРБ си партнираме нормално и лично аз като вицепремиер с премиера Борисов работя добре. Какво решение могат да вземат те, надявам се да е правилното.

– Но не са изключени предсрочни избори?

– Такова нещо не сме обсъждали. Това мога да кажа.

– Пълна мобилизация за евровота.

– Евровотът е след 40 дни. По-добре да се концентрираме върху това какво ще бъде свършено, а не да мислим за поражение.

Последни Новини

Александър Сиси: ВМРО предлага 500 лева месечно детски надбавки за всяко българско дето на грамотни родители

ВМРО тръгва към тези избори с ясната идея, че можем да променим нещата. Показвали сме го във времето. Това...

ВМРО откри предизборната си кампания в Благоевград

Благоевград бе избран за началото на предизборната кампания на ВМРО в Пиринска Македония. Събитието бе уважено от множество граждани и гости на...

Красимир Богданов: В листата имаме достойни, умни и трудолюбиви хора

ВМРО участва в изборите с ясното създание, че България има крайна нужда от единство. Живеем в пропаст в последните години. Народът ни...

Каракачанов: ВМРО предлага сериозно увеличение на заплащането на медиците и преференциален достъп до общински и държавни жилища

Здравеопазването е в криза и трябва да се подобри достъпа на хората до лечение Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов...

Красимир Каракачанов: Трябва ни правителство на националния консенсус

Ако не бъде спрян с незаконни средства или физически, Доналд Тръмп отново ще е президент на САЩ Призовавам премиера...

Андрей Слабаков доц. Милен Михов се срещнаха с граждани в Свищов

Кандидатът за Европейски парламент Андрей Слабаков и водачът на листата на ВМРО – Българско национално движение за 4 МИР Велико Търново доц....

Каракачанов: Наркобригадите в София помагат на „сглобката“ като купуват гласове

Ръководството на МВР се назначава да върши политически услуги, заяви лидерът на ВМРО Кирил Петков още с първото си...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir