Начало Блог Инж. Цветан Александров: Маските не са, за да мълчим. Маските ни спасяват

Инж. Цветан Александров: Маските не са, за да мълчим. Маските ни спасяват

Ние сме на война с невидим враг

Маските, хигиената – това са мерки препоръчани от медиците, не от министъра. Те ще ни помогнат в битката с коронавируса.

В „Дискусионно студио“ гостува инж. Цветан Александров – доброволец във Военномедицинска академия. Защо един млад човек, който не е медик, се записва за доброволец във ВМА? Какво всъщност прави един доброволец в болницата, в инфекциозното отделение, в което има в момента само болни с COVID-19? За страха, чувството за самосъхранение и дълга. За лекарите, сестрите, санитарите и доброволците на първа линия.

Когато ВМА излезнаха с призив към доброволците, аз лично си помислих, че става въпрос само за медицински лица. Но след това един приятел беше проучил и всъщност той предложи да се съберем и да отидем. Защото там има нужда не само от медицински лица, но и от жива сила и всяка ръка е от значение, сподели Цветан Александров.

Доброволец като мен във ВМА извършва санитарна дейност. Не се изискват специални познания за тази дейност. Основно хигиенизираме, защото все пак това е Инфекциозното отделение на ВМА. Постоянно хигиенизиране, носене на храна на пациенти. Общи дейности – технически – оправяне на чешма, душ и т.н. Зареждаме материали към медицински изделия към манипулационните. Това даде като пример доброволецът относно дейностите, които извършват. И добави:

Страх имаше предварително, когато не знаехме какво да очакваме. Там, в отделението, има много силни драконовски мерки срещу Ковид. Когато се спазват всички мерки – носене на ръкавици; миене на ръце, ръкавици, тяло със спиртен разтвор; носене на костюми, шлемове, маски – вероятността е почти нулева да се зарази човек. В тази обстановка тези, които работят в тези отделения, те работят на такъв режим от март месец до сега.

Те са страшно изморени, но пък усмивките им стоят на лицата. Това нас ни зарежда и ни стимулира да работим редом до тях.

Хората в обществото не могат да си представят какво е рутината и всичко, което се влучва в тези отделения. Медицинската професия е призвание, после професионално крило, където се изкарват пари. Това е момент, в който тези хора чувстват своето призвание и отдават своя труд и знание, помагайки на обществото. Това е причината да не ги напуска духа и да не ги погълне страхът, категоричен е доброволецът във ВМА.

Има хора, които го прекарват по-леко, други по-тежко. Дори такива, които са в реанимация. Трябваше и с такива да се сбъскаме с тези случаи. Наистина се виждат доста стресиращи гледки. В един момент те стресира, в друг те мотивира да помагаш. Там релано, почти мъже няма. И психически и физически неимоверни усилия полагат медиците вече 8 месеца. Това разказа Александров.

Още от първите дни, излизайки от отделението и ходейки по улиците, влизайки в градския транпорт, минавайки по заведения –  виждам едно. Скупчени хора, без маски. Е тогава си давам сметка, че това, което ще ни спаси е самодисциплината. Това са мерките, които са препоръчани от докторите, а не от министъра. Маските не са, за да мълчим.

Маските ни спасяват. Ние сме на война с невидим враг, категоричен е Цветан Александров.

Доброволчеството не с цел да извлечеш лична полза. То е с подменен смисъл от разни НПО-та в последните години. Доброволчеството е всяка една дейност, която помага на всички, всеки. Аз съм доброволец в Доброволното формирование към Столична община, откакто е създадено от преди 7-8 години.

Голямата част от хората не са чували за Доброволното формирование, но това беше първото в страната. В последствие се откриха такива и в други градове в страната. Тези формирования помагат за всички тежки ситуации в населените места, сподели Александров.

Целия разговор гледайте във видеото>>>

Последни Новини

Български марш ще огласи София в неделя вечерта

Български марш „Долу Ньой“ ще се проведе в неделя – 27 ноември, в София. Шествието, организирано от младежката организация на ВМРО, тръгва...

По инициатива на Ангел Джамбазки всички български евродепутати искат дебат и резолюция на ЕП за Македония

Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това...

Стефан Балабанов разкри конкретните стъпки, които трябва да се предприемат в МВР, за справяне с престъпността

Държавата може да се справи с вълната от престъпления – катастрофи, убийства, нелегални мигранти, но каруцата се е обърнала. И след това...

Възпоменателна вечер за Западните покрайнини събра в София българи от двете страни на границата

Иван Николов: „Опазването на малкото останали българи в Западните покрайнини или поне на историческата памет за тях не е въпрос, който касае...

Искрен Веселинов: Границата ни се охранява като форма на отбиване на номера

Границата ни се охранява като форма на отбиване на номера. Преди месеци предупреждавахме, че ще се стигне до тук. Още преди първите...

Красимир Каракачанов: Българският политик в момента е мекотело без гръбнак и без воля

Д-р Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер, сега почетен председател на ВМРО, в интервю пред Цоня Събчева за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“...

Асен Даскалов повдигна темата с ползването на гробищните паркове в Русе

Общинският съветник от групата на „Патриотите-ВМРО“ Асен Даскалов повдигна темата за състоянието на русенските гробищни паркове „Чародейка“ и „Басарбово“ чрез свое настоятелно...

Коментари