Начало Блог Инж. Цветан Александров: Маските не са, за да мълчим. Маските ни спасяват

Инж. Цветан Александров: Маските не са, за да мълчим. Маските ни спасяват

Ние сме на война с невидим враг

Маските, хигиената – това са мерки препоръчани от медиците, не от министъра. Те ще ни помогнат в битката с коронавируса.

В „Дискусионно студио“ гостува инж. Цветан Александров – доброволец във Военномедицинска академия. Защо един млад човек, който не е медик, се записва за доброволец във ВМА? Какво всъщност прави един доброволец в болницата, в инфекциозното отделение, в което има в момента само болни с COVID-19? За страха, чувството за самосъхранение и дълга. За лекарите, сестрите, санитарите и доброволците на първа линия.

Когато ВМА излезнаха с призив към доброволците, аз лично си помислих, че става въпрос само за медицински лица. Но след това един приятел беше проучил и всъщност той предложи да се съберем и да отидем. Защото там има нужда не само от медицински лица, но и от жива сила и всяка ръка е от значение, сподели Цветан Александров.

Доброволец като мен във ВМА извършва санитарна дейност. Не се изискват специални познания за тази дейност. Основно хигиенизираме, защото все пак това е Инфекциозното отделение на ВМА. Постоянно хигиенизиране, носене на храна на пациенти. Общи дейности – технически – оправяне на чешма, душ и т.н. Зареждаме материали към медицински изделия към манипулационните. Това даде като пример доброволецът относно дейностите, които извършват. И добави:

Страх имаше предварително, когато не знаехме какво да очакваме. Там, в отделението, има много силни драконовски мерки срещу Ковид. Когато се спазват всички мерки – носене на ръкавици; миене на ръце, ръкавици, тяло със спиртен разтвор; носене на костюми, шлемове, маски – вероятността е почти нулева да се зарази човек. В тази обстановка тези, които работят в тези отделения, те работят на такъв режим от март месец до сега.

Те са страшно изморени, но пък усмивките им стоят на лицата. Това нас ни зарежда и ни стимулира да работим редом до тях.

Хората в обществото не могат да си представят какво е рутината и всичко, което се влучва в тези отделения. Медицинската професия е призвание, после професионално крило, където се изкарват пари. Това е момент, в който тези хора чувстват своето призвание и отдават своя труд и знание, помагайки на обществото. Това е причината да не ги напуска духа и да не ги погълне страхът, категоричен е доброволецът във ВМА.

Има хора, които го прекарват по-леко, други по-тежко. Дори такива, които са в реанимация. Трябваше и с такива да се сбъскаме с тези случаи. Наистина се виждат доста стресиращи гледки. В един момент те стресира, в друг те мотивира да помагаш. Там релано, почти мъже няма. И психически и физически неимоверни усилия полагат медиците вече 8 месеца. Това разказа Александров.

Още от първите дни, излизайки от отделението и ходейки по улиците, влизайки в градския транпорт, минавайки по заведения –  виждам едно. Скупчени хора, без маски. Е тогава си давам сметка, че това, което ще ни спаси е самодисциплината. Това са мерките, които са препоръчани от докторите, а не от министъра. Маските не са, за да мълчим.

Маските ни спасяват. Ние сме на война с невидим враг, категоричен е Цветан Александров.

Доброволчеството не с цел да извлечеш лична полза. То е с подменен смисъл от разни НПО-та в последните години. Доброволчеството е всяка една дейност, която помага на всички, всеки. Аз съм доброволец в Доброволното формирование към Столична община, откакто е създадено от преди 7-8 години.

Голямата част от хората не са чували за Доброволното формирование, но това беше първото в страната. В последствие се откриха такива и в други градове в страната. Тези формирования помагат за всички тежки ситуации в населените места, сподели Александров.

Целия разговор гледайте във видеото>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Контрера: МОН пак спи! Кой допусна поредната провокация в уроци за деца от 3-и и 4-и клас?

В училище, в онлайн часовете по компютърно моделиране питат кой пол е потребителят на платформата, т.е. ученикът – мъж, жена, небинарен, друг...

Патриотите настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство

За отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на...

Д-р Султанка Петрова: Държавата полага много усилия за младите семейства с деца

Младите семейства с деца получават подкрепа от държавата Държавата полага много усилия, за да подкрепя младите семейства с деца....

Доц. д-р Милен Михов: ВМРО ще се яви на изборите с изпълнени обещания

Изпълнени обещания, защита на българските национални интереси и спокойствие да гледаме избирателите си в очите – така ще отидем на избори

Джамбазки в ЕП: Проектът за TEN-T трябва да бъде преразгледан

Коридор № 8 трябва да се случи, категоричен е българският евродепутат Проектът за изграждането на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T)...

Юлиан Ангелов: Прави се опит за прокарване на норвежкия модел за отнемане на деца у нас

Правосъдното министерство прави опит да прокара норвежкия модел за отнемане на деца у нас и вкарване в закон...

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент. Ръководството на партията все още не е обсъждало въпроса дали...

Коментари