Начало Блог Мерките срещу нелегалната имиграция закъсняха

Мерките срещу нелегалната имиграция закъсняха

Повече от една години отне на държавния апарат да се концентрира върху заплахата за националната сигурност, предизвикана от неконтролируемата вълна нелегални имигранти. Хиляди нарушители на държавната граница, пренасочени от Турция, се намират на територията на страната ни. За тях информация няма – от къде идват, кога са влезли в България, къде живеят, с какво се препитават. Най-притеснителното е, че няма информация дали са обвързани с терористични организации.

От септември 2013 г. ВМРО предупреждава за организираното масово прехвърляне на имигранти от африкански и азиатски държави през Турция в България под прикритието на бежанската вълна от Сирия. Тогава партията бе обявена за „расистка“, „дискриминативна“ и „подтикваща към агресия“, въпреки че единственото, за което настояваше, бе затваряне на зелената граница с Турция и засилено полицейско присъствие в районите с концентрация на нелегални имигранти.

През последната седмица Прокуратурата и МВР проведоха специализирана операция срещу нарушители на държавната граница, за което съобщи информационната служба на вътрешното министерство.

Акцията се проведе на територията на цялата страна и се състоеше в проверка на всички места, в които са концентрирани лица със съмнение за незаконно пребиваване.
По данни на Софийска градска прокуратура в столицата са проверени 531 лица като са задържани 107 без документи, незаконно пребиваващи у нас. Отделно в страната са проверени още 2742 лица, от които са задържани 113.

220 незаконно пребиваващи, заловени само за ден. Това категорично потвърждава и предупрежденията на ВМРО през месеците назад – проблем има, опасност има, необходими са спешни и работещи мерки.

Окуражаващо е, че МВР влезе във функциите си по опазване на сигурността в страната, но въпросната акция напомня по-скоро на поговорката „след дъжд – качулка“, а не на държавна стратегия.

Нееднократно ВМРО алармира и за опасността за навлизане в страната ни на проводници на радикални идеологии, прикриващи се като бежанци, идващи от мюсюлмански страни. Джихадистите от Ислямска държава не са позиционирани единствено в Сирия и Ирак. Както хиляди европейци се присъединяват към терористичните редици, така и обучени бойци биват пренасочвани към западни страни. България никога не е била и няма да бъде изключение.

В същото време разрастването на конфликта и битката между кюрдите и бойците на „Ислямска държава“ в сирийския град Кобане води до нова вълна бежанци. По данни на Българския червен кръст в Турция през последните два месеца са влезли между 160 и 200 хиляди бежанци. Много голяма част от тях ще искат да минат през България, търсейки подслон тук или в други европейски държави.

Следва въпросът какво ще правим, когато тази вълна преодолее незащитената граница на България. Отново ли МВР ще прави акции постфактум по прибирането на нелегално преминаващите и къде ще ги праща – остава да разберем.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари