Начало Блог Наглият „зелен“ натиск срещу нови мощности в АЕЦ беше разбит на пух...

Наглият „зелен“ натиск срещу нови мощности в АЕЦ беше разбит на пух и прах

Наглият „зелен“ натиск срещу нови мощности в АЕЦ беше разбит на пух и прах, каза общинският съветник от ВМРО – Враца Марин Цветков в началото на интервю, което даде за MediaNews.

Още през 2002 година ВМРО застана твърдо срещу затварянето на 1-и, 2-и, 3-и и 4-и блок на ядрената ни централа. Какво Ви провокира да защитите АЕЦ „Козлодуй“?

Естествено има много причини да се случи това. И до този момент винаги сме бранили развитието на този сектор, тъй като това е от изключителна важност за национален интерес. Също така трябва да акцентирам върху факта, че в АЕЦ „Козлодуй“ работи екип от хора, които са повече от перфектно подготвени да ръководят една толкова голяма „фабрика“. Потенциалът ѝ е ужасяващо голям както от човешки ресурси, така и от стратегическо значение. Друг фактор е работната ръка. Икономическият растеж на Северозапада е изключително важен за правителството. Това е шанс нашият край да не се свързва с най-бедния в Европейския съюз. Аз, моите колеги и всички, които желаем да се развиваме, трябва да застанем зад това и да настояваме да имаме нови мощности.

Висшият Административен съд в 5-членен състав постанови, че всички жалби и обжалвания във връзка с новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“ са напълно неоснователни.

Да, така е. Като се върнем малко по-назад във времето, проектът стартира в началото на 2013 година след огромен обем от свършена работа и неимоверни усилия за приключването на всички необходими документи, за толкова кратко време ОВОС за новата площадка на 7-и блок е изготвен и входиран. От 2015 година до този момент така наречените „Зелени“ обжалват при откровени неистини един от най-добрите проекти за бъдещ суверенитет в енергетиката на България, а именно проектът на „Нови мощности“ на АЕЦ „Козлодуй“. Още през миналата седмица Висшият административен съд постанови, че всички жалби и обжалвания са напълно неоснователни, а това означава, че ОВОС-ът на 7-ми блок е вече в сила.

Какво всъщност означава този съдебен акт?

– Ако има политическа воля и разбиране, България скоро може да се похвали с първа копка за нов ядрен реактор! Защо не? Звучи наистина невероятно, но е факт. Преди известно време бях входирал декларация в Общински съвет – Враца и бях единственият, заедно с кмета на Козлодуй, от цяла област Враца, които подкрепихме публично развитието на ядрената енергетика в България. Явно е имало защо! Показахме, че безскрупулният рекет на тези псевдозелени интриганти приключи.

Сагата с обжалванията обаче продължи твърде дълго!

Приключи за 4 години и няколко месеца.Това е лутане и бавене в изготвянето на проекта за крайната цел, а тя е осъществяването на 7-и блок. Трябва да адмирираме екипа, който изготви ОВОС-а, защото в сегашната ни история само и единствено е имало готов и действащ ОВОС за 5-и и 6-и блок. Този процес е изключително дълъг и изисква неимоверни усилия за осъществяването му. Това е безпрецедентен успех за българската икономика и ядрена енергетика. Враца и Козлодуй са „люлката“ на ядрената енергетика в България. Ние сме съвременници на коването на история, защото действащ ОВОС е нещо повече от успех, това е шанс България да остане в картата на ядрените сили в Европа и света.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари