Начало Блог Националистът Николай Йовев: Готови сме да работим с ВМРО

Националистът Николай Йовев: Готови сме да работим с ВМРО

Николай Йовев прекара 1 година и 6 месеца в ареста по обвинение, че заедно със Стоян Ставрев, Александър Ангов и Васил Георгиев са изготвили бомбата, която гръмна пред офиса на „Евророма“ в град Сандански на 29-и юни 2012 г. Самоделката откъсна ръката на 59-годишния Малин Илиев, който след това почина от раните си.

Четиримата младежи бяха задържани няколко часа след взрива и обвинени, а след смъртта на пострадалия ром обвинението им бе преквалифицирано в още по-тежко – за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. ВМРО бе сред постоянните защитници на несправедливо обвинените момчета и не веднъж призова за тяхното освобождаване. Националистите дори бяха включени в листите на партията за народни представители.

Йовев даде първото си интервю, откакто е на свобода, за вестник „Струма“. Можете да го прочетете тук:

Николай, какъв е вкусът на свободата след година и половина в ареста?

Чувствам се страхотно, наслаждавам се на свободата и се стремя да наваксам пропуснатото.

С какво се занимаваш, как си запълваш времето?

Първите 4-5 дни на свобода бяха само за почивка и релакс. След това времето ми е изцяло погълнато от изграждането на новата националистическа партия, в чието ръководство бях избран.

Каква ще бъде тази нова партия?

Ние ще бъдем единствена алтернатива на статуквото. Не сме участвали в политиката, не сме зависими и имаме силата да променим държавата. Единственият възможен път е националният. В ерата на глобализма една държава не може да се развива без национални политики.

Какво различно би предложило едно управление на националисти?

Ще се отстоява българският национален интерес. А не както досега – да се подписват неизгодни договори за държавата под чужд диктат.

Дай пример за такъв договор.

Договор за блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. Имаше блокове, които можеха да функционират, но имаше изискване от ЕС да ги затворим и ние ги затворихме. Сега ще търсим проекти и договори за нова атомна централа.

Каква е позицията на националистите за ядрената енергетика?

Всички националисти подкрепят строителството на нова атомна централа, защото се откриват работни места и се развива икономиката.

Откъде да дойдат капиталите за нова АЕЦ, след като сте против чуждите инвеститори?

Ние не сме противници на чуждите капитали, а против това да разполагат тотално с националните ресурси. Ние сме „за” съвместно участие на български и чуждестранни фирми, но да плащат данъците си тук, а сега всичко изтича навън.

Правиш ли си планове за кариера? Какво ще работиш?

Това, което ще правя, е да пробуждам народа.

Професия будител?

Мисия. Будители няма и мисля, че това ще бъде едно достойно занимание. За работа е трудно да се говори, тъй като нямам висше образование. Записах се на трудовата борса и очаквам да ми предложат участие в програма за заетост. Надявам се скоро да се запиша да уча и след като получа диплома, да правя това, което харесвам. Винаги ме е привличала политиката. Още като ученик се интересувах от партиите и идеите, които предлагаха. Но не съм членувал в нито една, защото виждах, че всички са еднакви.

По-скоро дясна или лява е политическата ти ориентация?

Не се определям така. Национализмът си е национализъм.

Какво се случва с основния проблем, пред който беше изправен ти и другите трима млади националисти, след като бяхте обвинени за взрива пред офиса на „Евророма”, който уби човек?

Миналият вторник приключи цялото предявяване на материалите. Сега прокуратурата има около 1 месец да прецени да внесе или да не внесе обвинителен акт в съда на база на събраните материали.

Ти как си обясняваш, защо задържаха точно вас?

За мен това е един политически сценарий. Не знам дали е бил плануван по-отрано, или на момента е трябвало да бъде скалъпен, за да се оправдае доверието на обществото към управляващите тогава.  Сигурен съм, че аз бях употребен, защото съм удобен. Няма как да подведат под отговорност някой, който защитава малцинствените проблеми. Аз и другите момчета сме националисти и абсолютно паснахме.

Защо точно вие?

Именно защото сме млади, вероятно не са очаквали такава кампания в наша защита. Сигурно са си мислели „тия момчета от Сандански, „селянчета”, няма кой да ги защити”.

Защо мислиш, че бяхте арестувани – за да се качи доверието в правителството? Беше ли разклатено тогава?

През последните години се правеха непрекъснато акции, за да се укрепи доверието в управляващите и да се вдигне реномето им пред Брюксел, откъдето идваха критични доклади.

Ти къде беше, когато гръмна бомбата пред „Евророма”?

Вкъщи, в село Микрево. Тъкмо се приготвях да ходя на лозето. В 8 без 15 полицаите бяха пред нас и ми казаха да отида с тях за справка. Има една знакова практика на полицията да привикват националисти преди масови мероприятия и ги разпитват дали ще участват, с цел да им въздействат да не ходят. В София предстояха две мероприятия – гей парад и протест, антигей шествие, в което щях да се включа. Предположих, че е заради това, но бях силно изненадан, когато разбрах за какво ме викат. В движение ми се обясни, че е избухнала бомба в град Сандански и, че трябва да дам обяснения къде съм бил за времето, което ги интересува.

Друг път викали ли са те за справка в полицията?

Да, за да ме предупреждават преди провеждането на протестни шествия. Никога не съм подписвал протоколи, тъй като така ми се нарушава правото да участвам в законни мероприятия. Аз винаги съм се отзовавал и съм съдействал на полицията, но последната справка се оказа много дълга.

А къде беше вечерта преди взрива?

В Благоевград. Бях шофьор на сестра ми и мъжа ѝ, които бяха поканени на детски рожден ден. Там бяхме до към 9-10 часа вечерта и се прибрах вкъщи в с. Микрево.

Ти кога попадна в „полезрението” на полицията?

В интерес на истината, след като завърших средното училище през 2008 г., започнах да участвам по-активно в различни протести и тогава започнаха да ми записват данните. Бях един от организаторите на протестите в Благоевград в подкрепа на Катуница, на които нямаше никакви проблеми, за което получих благодарност от съорганизаторката Люси Манова.

Но тогава имаше инцидент с благоевградски ром, в който беше замесен и ти. Как приключи той?

Аз бях задържан за 72 часа и впоследствие се видя, че няма нито едно доказателство за мое участие в този инцидент. На прокуратурата не й попречи да ми повдигне обвинения, но след това делото беше прекратено. Когато ме арестуваха за бомбата в Сандански, го възобновиха. Това са трикове на полицията, за да има повече тежест пред съда. Като застанеш пред съдията, да кажат, че има висящи дела срещу теб.

Сега това дело висящо ли е?

Предполагам, че отново е прекратено, защото, като се направи предявяване, не съм получил документ за насрочено дело.

Приятел ли си с другите трима младежи Стоян, Васил и Александър?

Познаваме се, с някои от тях съм по-близък. С Васил съм тренирал смесени бойни изкуства в Сандански, а с Александър сме ходили по едни и същи заведения в Благоевград, когато беше студент. Той прекъсна принудително обучението си, след като беше арестуван и не знам дали ще продължи.

Имали ли сте момчешки увлечения към пиротехника, пиратки в миналото?

Не, просто на полицията така им се искаше, за да има по-голяма тежест обвинението.

На какво се крепи вашето обвинение, което е за „убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин”?

На защитени свидетели, които лъжесвидетелстват, за да се представят събития, които никога не са се случвали.

Все пак има убит човек, без значение на неговия етнически произход. Не може да не си мислил кой има интерес да сложи взрива?

Мислил съм си и съм убеден, че това не е политическо, а чисто криминално престъпление. Чул съм слухове в Сандански, че хората от партия „Евророма” се занимават с незаконни неща, но тъй като нямам никакви доказателства, не мога да бъда конкретен. Просто се говорят разни неща, но това е работа на полицията да установи дали е така, или не.

Каква беше реакцията на лидера на партия „Евророма” Цветелин Кънчев?

Цветелин Кънчев също не е повярвал, че ние сме виновни, и казал, че „Цветанов хвърля прах в очите на хората”. Санданската полиция беше сигурна във вината ни. От лидерите на партия „Евророма” не съм чул да отправят такива упреци към нас. Може и те да са имали съмнения, но не са ги отправяли публично.

Цветелин Кънчев имал ли е възможност да разговаря с някой от вас?

Константин Капчин: С мен е разговарял. Дучето направи връзка, когато беше в Благоевград. Аз бях с него в колата, когато се обади по телефона Цветелин Кънчев. Той ми каза, че „Евророма” категорично отрича версията, че тези момчета са извършителите на този ужасяващ инцидент. Тогава ми каза, че „Цветанов хвърля прах в очите на хората”.

Не дължиш ли някакъв жест на ВМРО, които също Ви защитиха и Ви предложиха места в техните листи на парламентарните избори?

Нашата националистическа партия е нова, но е готова да работи с всички партии и организации, които подкрепят националната идея и имаме общи виждания.

Ти изкара 18 месеца зад решетките. Какви са условията в ареста?

Ужасни. В санданския арест бяхме трима човека в тясна и тъмна килия. Вътре имаше място само да легнеш в леглата, двете бяха на вишка. Като се изправиш, пред теб е вратата. През лятото беше изключително горещо, не се издържаше. Храната беше безвкусна. В килията нямаше нито чешма, нито тоалетна. Целият арест ползваше само една тоалетна и чешма. Можете да си представите какво е да чакаш всички да се изредят. Налагаше се да пикаем в шише. В благоевградския арест беше още по-зле, защото там килиите са повече.

С какви хора делеше килията?

С кой ли не. С хора, обвинени за наркотици, за сводничество, с крадци, имаше и с психични отклонения. Бяхме разделени с другите момчета.

Имаше ли възможност да четеш?

В килиите нямаше осветление и през деня единствената възможност да ти минава по-бързо времето беше да играеш карти или да четеш книги. Над 100 книги успях да прочета, докато бях задържан. Изчетох доста неща, свързани с психологията и езика на тялото. Опитвам се да усъвършенствам общуването с хората.

Колко време изкара в Бобовдолския затвор?

Там бях 5 месеца и условията бяха много по-добри. Имах ток в килията, тоалетна, вода. На карето имаше свободни тежести и можеше да се тренира. Лошото е, че има много хора в килиите. По едно време бяхме 15 души. На двойни вишки се спи. Пренаселено е.

Там засече ли някои от известните лица от ъндърграунда?

Бях в една килия с Марио Любенов-Заека от Перник, с 3 от момчетата от гоцеделчевската петорка, които са обвинени за трафик на кокаин. Лежах с много други следствени за убийство. С Евгени Кацарски от Дупница, с Николай Василев, обвинен със сестра му за убийство, и много други.

Говорите ли си защо сте в затвора?

Не, в затвора не се обсъждат тези неща. Защото някой може да разбере неправилно това, което си казал, и след това да стане защитен свидетел. Това се случва твърде често. В затвора изобщо не се коментират дела на другите и затова е интересно как се появяват тези защитени свидетели. Значи те лъжат и казват това, което им кажат от полицията. През цялото време, откакто съм задържан, не съм провел нито един разговор по доказателствения материал и не мога да разбера как така се появяват тези защитени свидетели…

Спокоен ли си за това, което ти предстои?

Спокоен съм и се надявам, че делото ще се гледа от независим съдия, който да прочете делото. Защото аз, дори да нямам образование на юрист, като чета доказателствения материал, разбирам, че всичко е чиста инсценировка. Ако един съдия гледа реално, няма как да не го види същото нещо. Затова се надявам истински съдия да гледа делото.

Имаш ли си приятелка?

Едно момиче ме чакаше, докато бях вътре. Не идваше да ме вижда, защото щеше да се чувства гадно да ме гледа вързан.

Коя ще бъде първата ти изява като партиен лидер?

На 8-ми февруари в залата на читалището в село Микрево ще има лекция за живота на генерал Христо Луков. Целта е да се покаже преходът на националистите във времето, като се почне от Христо Ботев, през ген. Христо Луков и си стигне до Илия Минев, най-дългогодишният политически затворник в България. Лекцията се организира от Български национален съвет по моя идея. Партията пое инициативата да събира пари за лечението на 21-годишния Боби Неделчев, който се нуждае от 100 000 евро за трансплантация.

Скоро пак влизаме в избори, а сега на дневен ред отново е Изборният кодекс. „За” или „против” задължителното гласуване?

Определено съм за задължително гласуване, за мажоритарен вот, както и за въвеждане на образователен ценз. Хора без основно образование да нямат право да гласуват, защото не може неграмотен човек да решава кой да управлява държавата.

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Глобалният ултралиберализъм цели да разгради демократичното общество

Глобалният ултралиберализъм на практика цели да разгради онова демократично общество, създадено още в края на ХІХ век. Той се налага силово и...

Контрера: Въвеждане на „червена зона“ и разширяването на синята в София и в неделя е скандален популизъм

Това ще доведе до поскъпване на стикерите и намаляване на броя на колите, които имат право да паркират по местоживеене

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на...

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir