Начало Новини Каракачанов: Докато в РС Македония има език на омразата и смятат, че...

Каракачанов: Докато в РС Македония има език на омразата и смятат, че позицията ни ще се промени при смяна на правителството, няма смисъл да разговаряме

Докато всеки ден отваряш учебника по „История“ в Македония и вътре пише, че ние българите сме фашисти, окупатори и татари, няма смисъл да разговаряме

Докато в Северна Македония има език на омразата и някой там смята, че ще използва външни фактори, за да притиска България или че ситуацията в България ще се промени, след евентуално смяната на правителството пролетта тази година, няма смисъл да разговаряме и е губене на време. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че днес в 18.00 ч. има среща със специалния представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски.

Вече трети път се срещаме по този въпрос. Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент. Мисля, че от Капалъ чарши разговори няма смисъл. Г-н Бучковски е добронамерен човек. Той е с политически опит, грамотен човек, с добро отношение към България. Неслучайно е избран за преговарящ и посредник, но мисля, че властите в Скопие го използват. Той е използван, за да се демонстрира добра воля. Самият той има добра воля, но тези, които го изпращат, нямат добра воля, допълни Каракачанов.

По думите му в Скопие повече от три години не са направили нищо. А сега продължават да разчитат на това, че въпреки решенията на българското правителство и парламент може да се постигне компромис с позицията на страната ни. Вицепремиерът подчерта, че това обаче е невъзможно.

Докато всеки ден отваряш учебника по „История“ в Македония и вътре пише, че ние, българите, сме фашисти, окупатори и татари, разговор не може да има, подчерта Каракачанов.

Според министъра аргументът на Северна Македония, че имат право да самоопределят идентичността си е несериозен.

Никой не ти дава такова право. Имаш право да защитаваш своята идентичност такава, каквато е. И оттогава, откогато е възникнала, а не крадейки чужда история. Да си създаваш фалшива идентичност и да ми казваш:

„Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя идентичност“.

Вие си я имате. Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате. Защитавайте си я и никой не Ви посяга на нея, но цар Самуил е български цар. Той не е воювал срещу България, както пише във Вашите учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори. Въпреки 70-годишните промени в езика, все още говорим помежду си без преводачи. Говорим на един език, добави той.

Преди изказването си пред медиите относно Македония вицепремиерът участва в пресконференция за представянето на програмата за националните чествания на 200 години от рождението на Георги Раковски (1821-1867) във Военната академия.

Националните чествания, посветени на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, са под патронажа на Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, и Боил Банов – министър на културата. Събитията ще се проведат през цялата година.

Познаването на Раковски и осмислянето на Раковски ще доведат до идеи и енергия, които ще бъдат полезни за България.

По думите на Каракачанов – Първа и Втора българска легия са първообразът на Българската армия. Това е причината Военната академия, най-старото ни висше военно училище – да носи днес неговото име.

Самата легия на Раковски по същество е олицетворение на общобългарската идея. Ако погледнете списъка на легионерите в Белград и в Първата, и във Втората българска легия, ще видите хора не само от днешните предели на България. Ще видите хора от пределите на днешната Република Северна Македония. Както и хора от пределите на днешна Северна Добруджа. Хора от Тракия от онези части, които днес не са в България, каза Каракачанов.

Това според мен е първообразът на Българската армия: Идея, в която събираш млади хора, възпитаваш ги, и ги обучаваш, включително и на военна наука.

След това те, включително и Левски, продължават делото на Раковски, посочи още министър Красимир Каракачанов. Той изрази надежда националните чествания и мероприятията, свързани с тях, да доведат до по-сериозно познаване от бъдещите поколения на личността на един велик българин, който стои леко встрани или по една или друга причина е поставен в сянката на други свои съвременници, бих казал – незаслужено, заяви още той.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Искаме среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос – с. Рогош, с. Микрево, Шумен, с. Сливовик –...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

ВМРО – София с подаръци за пенсионерите от клуба в „Младост“

За пореден път днес посетихме клуба на пенсионера в столичния район „Младост“. По инициатива на общинския съветник в Столичния общински съвет Карлос...

Ангел Джамбазки: ВМРО не може да се коалира с руски шпиони

Нашите бивши коалиционни партньори опитаха да ни „тропосат” проблемите и да си присвоят успехите, твърди съпредседателят на партията  Интервю...

Доброволци от ВМРО облагородиха детска площадка в близост до църква

Представители на ВМРО от София и Костинброд почистиха и боядисаха съоръженията за игра на детската площадка, която се намира в близост да...

Коментари