Начало Новини Каракачанов: Докато в РС Македония има език на омразата и смятат, че...

Каракачанов: Докато в РС Македония има език на омразата и смятат, че позицията ни ще се промени при смяна на правителството, няма смисъл да разговаряме

Докато всеки ден отваряш учебника по „История“ в Македония и вътре пише, че ние българите сме фашисти, окупатори и татари, няма смисъл да разговаряме

Докато в Северна Македония има език на омразата и някой там смята, че ще използва външни фактори, за да притиска България или че ситуацията в България ще се промени, след евентуално смяната на правителството пролетта тази година, няма смисъл да разговаряме и е губене на време. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че днес в 18.00 ч. има среща със специалния представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски.

Вече трети път се срещаме по този въпрос. Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент. Мисля, че от Капалъ чарши разговори няма смисъл. Г-н Бучковски е добронамерен човек. Той е с политически опит, грамотен човек, с добро отношение към България. Неслучайно е избран за преговарящ и посредник, но мисля, че властите в Скопие го използват. Той е използван, за да се демонстрира добра воля. Самият той има добра воля, но тези, които го изпращат, нямат добра воля, допълни Каракачанов.

По думите му в Скопие повече от три години не са направили нищо. А сега продължават да разчитат на това, че въпреки решенията на българското правителство и парламент може да се постигне компромис с позицията на страната ни. Вицепремиерът подчерта, че това обаче е невъзможно.

Докато всеки ден отваряш учебника по „История“ в Македония и вътре пише, че ние, българите, сме фашисти, окупатори и татари, разговор не може да има, подчерта Каракачанов.

Според министъра аргументът на Северна Македония, че имат право да самоопределят идентичността си е несериозен.

Никой не ти дава такова право. Имаш право да защитаваш своята идентичност такава, каквато е. И оттогава, откогато е възникнала, а не крадейки чужда история. Да си създаваш фалшива идентичност и да ми казваш:

„Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя идентичност“.

Вие си я имате. Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате. Защитавайте си я и никой не Ви посяга на нея, но цар Самуил е български цар. Той не е воювал срещу България, както пише във Вашите учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори. Въпреки 70-годишните промени в езика, все още говорим помежду си без преводачи. Говорим на един език, добави той.

Преди изказването си пред медиите относно Македония вицепремиерът участва в пресконференция за представянето на програмата за националните чествания на 200 години от рождението на Георги Раковски (1821-1867) във Военната академия.

Националните чествания, посветени на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, са под патронажа на Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, и Боил Банов – министър на културата. Събитията ще се проведат през цялата година.

Познаването на Раковски и осмислянето на Раковски ще доведат до идеи и енергия, които ще бъдат полезни за България.

По думите на Каракачанов – Първа и Втора българска легия са първообразът на Българската армия. Това е причината Военната академия, най-старото ни висше военно училище – да носи днес неговото име.

Самата легия на Раковски по същество е олицетворение на общобългарската идея. Ако погледнете списъка на легионерите в Белград и в Първата, и във Втората българска легия, ще видите хора не само от днешните предели на България. Ще видите хора от пределите на днешната Република Северна Македония. Както и хора от пределите на днешна Северна Добруджа. Хора от Тракия от онези части, които днес не са в България, каза Каракачанов.

Това според мен е първообразът на Българската армия: Идея, в която събираш млади хора, възпитаваш ги, и ги обучаваш, включително и на военна наука.

След това те, включително и Левски, продължават делото на Раковски, посочи още министър Красимир Каракачанов. Той изрази надежда националните чествания и мероприятията, свързани с тях, да доведат до по-сериозно познаване от бъдещите поколения на личността на един велик българин, който стои леко встрани или по една или друга причина е поставен в сянката на други свои съвременници, бих казал – незаслужено, заяви още той.

Последни Новини

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Александър Сиди: Изборите на 2 април са безсмислени

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО – пред Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.01.2023 г.     Предстоящите избори;...

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Коментари