Начало Европейски парламент Патриотизмът е градивен, той не значи омраза

Патриотизмът е градивен, той не значи омраза

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение и втори в листата на коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден” пред в. „България”.

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 г. в София. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на ВМРО от 1997 г. През 2004 г. оглавява младежката организация, а от 2009 г. е зам.-председател на партията. Два мандата е общински съветник в столицата. През 2011 г. е кандидат за кмет на София.

Тази година Изборният кодекс дава възможност да се гласува и мажоритарно за кандидати. Можете да гласувате лично за Ангел Джамбазки в листата на БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО, ЗНС, ГЕРГЬОВДЕН по следния начин – отбележете със знак X или V две места в бюлетината: в квадратчето с номер 28 в лявата част на бюлетината и в кръгчето с номер 2 в полето за предпочитания (преференции) в дясната част на бюлетината.

Интервю на Иван Петров

– Господин Джамбазки, какво Ви накара да се включите в борбата за Европейския парламент?

Чрез европарламента могат да бъдат защитавани националните каузи на ВМРО. На първо място това е битката за подобряване живота на българите. 100% усвояване на евросредствата, например, е кауза с изключително значение – за да се развива българската икономика.

В Европейския парламент българските представители трябва да водят и борбата за защита правата на българите от всички страни по света.

Друга важна тема за нас е да се противопоставим на членството на Турция в ЕС, както и на влиянието на Ердоган във вътрешните работи на България. Той се меси по три начина – чрез ДПС, чрез т.нар. Реформаторски блок – с партията на Касим Дал, и чрез главното мюфтийство, което Турция на практика превзе.

Да не забравяме и борбата с монополите. В момента се говори за енергиен съюз, но никой не повдига въпроса, че голяма част от българската икономика продължава да се намира в ръцете на чужди монополи, които изнасят нашите пари извън граница. ЧЕЗ, например, е държавна компания, която има отговорност за чешките пенсионни фондове. Това означава, че когато някоя баба със 120 лв. пенсия си плати тока, формира пенсията на някоя своя чешка връстничка.

– Не сте ли прекалено радикален в говоренето си? Например, обявихте се за – ще се опитам да цитирам – свещеното и неотменимо право на българските цигани да завържат коня си на Айфеловата кула…

Циганският въпрос е европейски въпрос. След като западняците ни поучават на интеграция, демокрация и човешки права, нека покажат как се прави. А вместо това те екстрадират цигани обратно към България.

Впрочем, една от причините в Западна Европа да се гледа с лошо око на българските граждани, е фактът, че индивиди, които тук оревават света за правото да се самонаричат „роми“, там твърдят, че са българи.

В Западна Европа твърдят, че светът трябва да е шарена черга. Няма лошо тази черга да се развява и от Айфеловата кула, за да видят на живо многообразието. Пък и там има повече културни забележителности, които могат да бъдат разглобявани за скрап.

Западна Европа проявява двоен стандарт по циганския въпрос.

Защото нещо, което на запад се нарича педофилия – да направиш дете на 12-годишно дете, тук ни казват, че трябва да наричаме традиция. И го браним като достояние на „ромското своеобразие”. Защо не се преследва това престъпление срещу личността? Не е ли двоен стандарт?

– Да, Вие сте популярен с провокативните си тези по въпроса с вписването на хората от гетата в обществото. В Стара Загора пък ДПС раздава листовки, с които плаши циганите с Вас. Там върви темата със събарянето на незаконни постройки и се ползва Вашето име, макар че зад събарянето стои общината в Стара Загора. Не се ли боите да не бъдете демонизиран?

– С учудване разбрах, че представители на една противоконституционна партия са подели кампания срещу мен. Казвам с учудване, защото чрез тези листовки и присъствието в циганска махала те доказват всички мои позиции, зад които заставам твърдо.

Добре, нека бъда плашилото, с което да „страхуват“ циганите,

но поне да съборят незаконните постройки. В Стара Загора уж ГЕРБ събарят, а ДПС плашат циганите с мен. Така герберите в Стара Загора остават сухи. Това е още едно от доказателствата, че ГЕРБ и ДПС са много често всъщност заедно и си правят услуги, които утре могат да прераснат и в коалиция. Но това е друга тема.

В заключение ще кажа, че именно Николина Горова от ВМРО в Стара Загора е човекът, който обикаля тези критични квартали в региона и полага усилия да обясни на циганите, че е важно за тях самите да бъдат образовани, да се грижат за здравето си, да не създават деца, които не могат да отглеждат, както и да работят, за да изхранват семейството си по честен начин.

ВМРО няма да спре да говори за проблемите с начина на живот и традициите на по-голямата част от циганите. Надявам се да получа доверието на българските граждани, за да мога да повдигна въпроса от трибуната на Европейския парламент.

Не е расизъм и дискриминация да искаме циганите да живеят по начина, по който живеят останалите граждани на Европейския съюз.

– А какво е тогава случилото се в село Розово?

– Реакцията на жителите в Розово изглеждаше прекомерна. Но ако погледнете как се живее в малките населени места, ще си дадете сметка защо хората реагират по този начин. Там хората оцеляват под ръба на социалния минимум. Не можем да ги осъждаме и да ги наричаме селски фашисти – както ги нарекоха някои крайни либерали, модни в медиите.

Не знам дали има селски, но у нас със сигурност има либерален фашизъм

на една група рошави персони, чийто хабитат са жълтите павета, смятат, че живеят над нещата и гледат с презрение на народа си.

А държавата се провали по въпроса с бежанците и нелегалните имигранти – и по времето на Борисов, и при Орешарски. Войната в Сирия вървеше 3 години преди бежанската вълна да стигне до нас. И ние пак се оказахме неподготвени.

Нехайството на държавните институции е причината, Розово беше само симптом.

Трябва много ясно да разделим нещата – от една страна, има хора, които бягат от войната. Обаче голяма част от пристигналите в България, не са нито бежанци, нито сирийци, а са имигранти от Чад, Судан, Алжир. Приемам, че сирийските бежанци имат нужда от подкрепа, но не и тезата, че трябва постоянно да приютяваме и нелегални имигранти.

– Да, разликата между бежанци и нелегални имигранти е нещо, което Вие винаги подчертавате. Но каква е разликата между ВМРО и другите патриотични и националистически формации – защото много партии вече се наричат така?

– Ние не си позволяваме екстравагантен популизъм, а имаме конкретни предложения за решаване на важните въпроси на нацията.

Без образование, без здравеопазване, без нормални доходи – няма нация.

Нашият патриотизъм не е просто емоция, той е свързан с градивни идеи в икономиката и социалната сфера, които са задължителни, за да има и национално достойнство.

Нашият патриотизъм е градивен, той не е омраза.

И аз се радвам, че точно разумният, просветеният патриотизъм има сега реален шанс за присъствие в европарламента – чрез коалицията БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО, ЗНС, ГЕРГЬОВДЕН. Призовавам всички честни български патриоти, хора, които са вярвали на различни други формации, назоваващи се патриотични, да гласуват за нас. Социологията ясно показва, че нашата коалиция има най-реалните изгледи да влезе в европарламента измежду всички патриотични формации. За нас ще бъде чест и огромна отговорност да сме единствени представители на патриотично настроените българи.  

По тази тема мога да говоря с часове – кое е разумният български национализъм и кое не е. Затова ще припомня нещо съвсем кратко: няма как да се определяш като националист и да подкрепяш ДПС.

– Значи вие сте умерени, не сте, например, противници на Европейския съюз – като други лидери?

– Разбира се, че не сме противници на ЕС.

Тези, които твърдят, че ЕС е нещо много лошо и ние незабавно трябва да го напуснем, много грешат.

ЕС не ни пречи, помага ни. Хората гледат с надежда на ЕС.

А и погледнете Орбан в Унгария. Унгария продължава да е в Европейския съюз, но Виктор Орбан разви своя независима и ефективна политика. Намали ли цената на тока? Може ли да изритва монополи? Промени ли държавата си за добро? Живеят ли по-добре унгарците?

Само някой трябва да приложи опита му. Само че нашите палячовци не искат. И не е виновен ЕС, че не искат. Виновни са самите наши палячовци.   

– Как оценявате кампанията за тези избори?

– За съжаление, кампаниите обикновено се водят „срещу”, а не – „за”. Целта е да се отвратят повече хора от гласуването. И по този начин купените гласове ще бъдат решаващи за изборите.

Погледнете циганската махала „Нов път” във Видин. Като видите резултата за ДПС, си дайте сметка дали хората там задълбочено са изучили ценностите на либералния интернационал или на ДПС. Убеден съм, че там има друга причина за тяхната подкрепа за ДПС и тя се нарича купен вот. По същия начин вижте резултата от циганската махала в Самоков, откъдето е небезизвестният изобретател на циганското енерго и понастоящем народен представител.

– А как финансирате кампанията си?

– Понастоящем ВМРО има държавна субсидия – на последните парламентарни избори за нас гласуваха близо 70 хиляди души. Но принципно мисля, че

субсидията за партиите е неразумно висока и това трябва да се промени.

След като някои партии държат милиони на сметка па влог и събират лихви, значи тези пари са им в повече. Логично е, че не им трябват. Няма логика държавата да отделя толкова средства за политически партии. Тези пари можеха да бъдат дадени за здравеопазване, а не да трупат лихви в банки, както и днес правят в някои парламентарно представени партии.

– Все повече се говори за нестандартни изходи от днешната политическа криза. Например, възможно ли е да си сътрудничите и с ГЕРБ, и с БСП за съставяне на експертно правителство?

– Положението у нас е почти катастрофално. Затова в името на националния интерес трябва да се водят разговори между партиите.

Разделението на фили и фоби не работи, омразата не е политика.

Това работи срещу интересите на нацията. Ако се налага, БСП и ГЕРБ трябва да подкрепят заедно истински експертен кабинет. Но не със старите муцуни, а наистина с експерти.

Тези две партии са наши политически противници, но ние можем да водим разговори с всеки, който издържи теста на проверката „Чисти ръце”. И пак казвам: без досегашните властници – те са непоправимо дискредитирани.

И разбира се – ние не можем да водим каквито и да било преговори с протурските партии у нас. Това е предателство. Нашата непосредствена цел е отстраняването на ДПС от ролята на балансьор в политическия ни живот.

– Но експертен кабинет с широка подкрепа може да бъде обвинен в безпринципност?

– Принципно е да има какво да ядат хората, да има здравеопазване и ред по улиците. Безпринципно е да спекулираш с омразата и да се захранваш от нея. В момента държавата е в ступор, нищо не върви и няма никакво чувство за общност.

Затова е абсолютно необходимо да има предсрочни избори и да се намери изход.

Коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“ е за предсрочни избори

за българско Народно събрание.

– От българския парламент ще Ви върна на темата за европейския. Казвате, че ще бъдете и представител на външните българи там. Пояснете по-подробно.

– ВМРО е организация, която има най-голяма нужда от европейска трибуна. Около нас в близката чужбина живеят може би 3 милиона българи – в Румъния, Македония, Молдова, Западните покрайнини, Украйна, Турция и Гърция. Тези хора нямат своите граждански и политически права, нямат право на сдружаване в политически и обществени организации. Европарламентът е широка трибуна и механизъм за поставяне на тези проблеми.

Ще защитавам тези хора чрез поставяне на условия пред правителствата на Скопие и Белград разговорите на страните им за Европейския съюз да минават през решаване на политическите права на българите в Македония и Сърбия. Ето ви прост пример. Ще се постарая да бъда в постоянен контакт и с новата българска емиграция по света.

Но нека пак кажа, както казах и миналия път в интервюто си за Вас: аз не деля българите на такива в България и такива по света. В ЕП ще работя за българите по света, но ще работя и за тези у нас. Защото

днешният Eвросъюз върви вече на две скорости и ние в България сме на опашката. Ето срещу това ще се боря!

Последни Новини

Водещи приоритети на ВМРО в следващия Европарламент ще са българското селско стопанство и енергийната сигурност на страната

Водещи приоритети на ВМРО в следващия Европарламент ще са българското селско стопанство, енергетиката и енергийната сигурност на страната, заяви в предизборен дебат...

Красимир Каракачанов в Стара Загора: Въгледобивната ни индустрия и тецовете трябва да продължат да работят

Лидерът на ВМРО представи мерките за подпомагане на образованата раждаемост и достъпа до здравеопазване Въгледобивната ни индустрия и тецовете...

Каракачанов: Готви се разпродаване и разпарчетосване на останалото от държавата

Това написа в профила си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. ПП и Асен Василев се пробваха да...

Контрера: Животът на хората не може да зависи от картелите за лекарства!

В момента държавата я няма и влизат нечистите сделки! Болните са заложници на вносителите на лекарства. Когато държавата...

Ангел Джамбазки: 10 години в ЕП бранихме българския интерес

Ако искате това да продължи, подкрепете ВМРО с номер 26 в бюлетината Агресорът във войната в Украйна е ясен,...

Каракачанов: ВМРО настоява за 500 лв. месечно детски надбавки, 10 хил. лв. за новородено за работещи и учещи родители

Ще работим и за нисколихвени кредити с гратисен период за младите семейства Демографията, глупаци! Докато се боричкате за постове...

Основната кауза на ВМРО е защита на националната идентичност и националния интерес

Основната кауза на „ВМРО – Българско национално движение “ е защита на националната идентичност и националния интерес. Това...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir