Начало По места „Патриоти за София“: Честваме рождението на Иван Вазов, неделима част от миналото...

„Патриоти за София“: Честваме рождението на Иван Вазов, неделима част от миналото и бъдеще на България и гр. София

Днес честваме 170 г. от рождението на Иван Вазов. Роден на 9 юли (27 юни стар стил) 1850 г. в Сопот. Той е поет, писател, хъш, общественик и политик. Признат от българския народ за Патриарх на българската литература. С други думи – непреходна личност в националната памет и тясно свързано с миналото, с духа на нашия град. С душата на София. Спомняме си и почитаме. Безспорен авторитет, двигател на следосвобожденска България, неделима част от миналото, но и от нашето настояще и бъдеще.

Това се казва в декларация на общинските съветници от политическа група „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет, която бе поставена днес по време на заседанието на Съвета от председателя на групата Карлос Контрера.

Иван Вазов е писателят, който възвръща спомена за забравените български поборници, дали живота си за свободата на България. След Освобождението на България той написва „Епопея на забравените“, която и до днес е пример за жертвоготовността на юнаци и герои, паднали в борба с вековния поробител. Автор е на „Немили-недраги“, „Под игото“, „Пряпорец и гусла“, „Тъгите на България“, „Новото гробище над Сливница“, Българският език“ и др.

Иван Вазов преживява Берлинския конгрес, Съединението, Балканските войни, Първата световна война и последвалия Ньойски договор. В периода 1913-1916 г. Патриархът на българската литература пише „Песни за Македония“. Това е времето след Междусъюзническата война и началото на Първата световна война, когато за българския народ отново я има надеждата българите в Македония да живеят в една държава с тези от Царство България. Това е и период, в който българи от Македония, подгонени от гръцките и сръбски окупатори, идват в София и основават цели квартали, днес част от нашия град.

Когато София е предложена да бъде столица на България, една от причините е нейното централно място в българското землище. По времето след Освобождението българите помнят Санстефанския мирен договор от 1878 г., който дава на българската държава територии в днешна Гърция и Македония.

В деня, когато София и България празнуват рождението на Иван Вазов, ние като общински съветници от София, освен че почитаме живота и делото на Патриарха на българската литература, трябва да се замислим за повече сътрудничество с братска Македония. Цели квартали и родове в София са с корени от Македония, неделима част от града и неговата история, се казва в декларация.

Нека следваме делото на Иван Вазов и всички знайни и незнайни български политици, общественици, дипломати, историци, градоначалници, които с думи и дела преди повече от столетие се бориха за българщината в територии населени с българи. Ненапразно голяма част от тях и днес са записани със златни букви в историята на България и неразривно свързани с историята на София, категоричен е общинският съветник Карлос Контрера.

Преклонение пред личността и делото на Иван Вазов. Почит към човека, поета, писателя, политика, който е част от душата на българската нация, част от София, завършва Контрера декларацията по повод годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО почете 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Кюстендил

Възстановка и залпове бяха кулминацията на програмата пред паметника на легендарния водач на войводите Тодор Александров По случай 118...

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Коментари