Начало Европейски парламент Представител на ВМРО участва в Европейската младежка конференция в Рига

Представител на ВМРО участва в Европейската младежка конференция в Рига

Заместник-председателят на младежката организация на ВМРО – София Петя Илиева взе участие в работата на Европейската младежка конференция, която се проведе в латвийския град Рига от 23 до 26 март. Тя бе делегат по линия на Националната група по структурен диалог.

„Овластяване на младите за политическо участие в демократичния живот в Европа“ бе темата на конференцията, която се организира от Европейския съюз. 

В доклада си Петя Илиева посочва, че работата на форума е преминала в динамична, оживена и продуктивна атмосфера. Участвали са над 180 активни, млади представители, изразяващи волята на над 40 000 младежи от цяла Европа. Те са дискутирали теми като повишаване на комуникацията между младите и властта, по-голямото ангажиране на хората под 25 г. в изборния процес на всички нива, както и защо е важно политиците да не говорят „на“, а „с“ младите хора.

Препоръките, които са изготвили специално избрани от конференцията работни групи, ще бъдат разгледани от членовете на Европейската комисия.

Подробностите четете тук:

Европейска младежка конференция – Рига, 23-26.03.2015г
доклад на Петя Илиева

Динамична, оживена и продуктивна беше атмосферата в Рига, Латвия, през четирите дни, през които се състоя Младежката конференция, организирана от ЕС на тема „Овластяване на младите за политическо участие в демократичния живот в Европа“. Това беше вторият от триетапния цикъл на конференцията, част от процесите на Структурния диалог, изпълнена с множество дискусии, фокус групи, сесии, политически речи, представяния и др., в която взех участие като делегат от България, избрана от Националната работна група за Структурен диалог. За четири дни над 180 активни, млади представители, изразяващи волята на над 40 000 младежи от цяла Европа, взехме участие в изготвянето на препоръки, които ще се разгледат от членовете на Европейската комисия, Европейския парламент, народните представители, след окончателното завършване на инициативата (след около 6 месеца). Основните цели са да се привлекат възможно най-много млади хора в процесите на взимане на решения, които пряко ги засягат; да се повиши ефективната комуникация между младите хора и властимащите; да се включат повече младежи в изборния процеси на всички нива или най-просто описано – определящите политики хора и взимащите решения да не говорят НА младите, а С младите. Това е начин да се повиши доверието в институциите и хората, занимаващи се с взимането на решения, активното и по-широко въвличане на младежта в процесите, отнасящи се до тях, участие в демократичния живот, изразяване на мнение и зачитането му. Към момента се наблюдава спад в изборната активност на последните европейски избори, в които участие са взели около 28% от хората под 25г. в европейски мащаб, а пропастта между демократичните институции, представителите им, политическите партии и младежите се увеличава, според президента на Европейския младежки форум (Йохана Ниман / Johanna Nyman). Засилването на политическото участие на младите граждани зависи от усилията не само на младите активисти, занимаващи се с въпросите и проблемите на младежта на местно, регионално, национално и европейско равнище, но и от отвореността за диалог на институциите, властимащите, представителите на държавната власт и пр., поради което са пряко въвлечени представители на Европейската комисия, страните – членки, служители на министерствата на младежта, образованието, спорта.
Основните препоръки, изготвени на конференцията, бяха формирани в работни групи (уъркшопи), посредством дискусии, на места гласувания, обратна връзка:
– Създаване на култура на участие в училище: страните членки да представят и подкрепят рамка в образователните институции като ученически съвети, които позволяват участието на учениците в процесите на взимане на решения в ученическата система. Други форми на гражданско участие като доброволчеството, също са полезни да се признаят от образователните институции, за да се стимулира културата на участие. Препоръчва се развитието и включването на гражданско образование в цикъла на обучение на всички нива – формалното обучение е добре да бъде допълнено с методологии на неформалното образование, за да се насърчи критичното мислене и да позволи на младите хора от всички среди да развиват начин на мислене и ценности за активно участие в обществото.

– Включване на млади хора при политическото взимане на решения: За да се засили включването на младите в демократичния живот, страните членки и местните власти са поканени да реализират пилотни програми на локално ниво, с възрастова граница за гласуване, намалена на 16г, в съответствие с адекватна подготовка, включваща гражданско образование. Чрез осъществяването на прозрачни, устойчиви и коопериращи си структури, също да се осигури участието на младежки НПО-та в политическите процеси на взимане на решения, отнасящи се до младите хора.

– Увеличаване ангажираността на властимащите с младите хора: продължително участие на създаващите политики в отворена политическа култура на комуникация чрез разнообразни методи, съгласувани с младежта, за да се увеличи прозрачността и доверието към политическите процеси.

Засилване ролята на работата с младежи за политическо овластяване на всички млади хора: Институциите на ЕС и страните членки са поканени да следват крос-секторни инициативи и дългосрочни партньорства на всички нива с младежки работници и НПО-та, с цел предаване на знания и развитие на политическото участие на младите хора.

Развитие на удобни инструменти за политическо участие на младежта в демократичните процеси: Да се осигури достъп до информация и възможности за онлайн механизми за политическо участие – страните членки да осигурят адекватна подготовка и обучения за учители и професионалисти, занимаващи се с младежкия сектор. Частни и обществени организации е добре да включват млади хора в развитието, изпълнението и мониторинга на онлайн механизмите за политическо участие на младите, съчетани с офлайн методи.

Развитие на местна и директна демокрация: Страните членки и младежките организации да признават и подобрят използването на алтернативни форми за политическо ангажиране на младите (напр., изкуства, спорт), целящи да обогатят дебата и процесите на взимане на решения. Също така, местните и регионалните власти да стимулират основаването и засилването на местни и регионални младежки съвети или подобни младежки платформи, които да са отворени, включващи и устойчиви, за да позволят участието на младежи от различни среди да се включват в процесите на взимане на решения, в съответствие с Ревизираната европейска харта на участието на младите хора в живота на общините и регионите, приета от Конгреса на местните и регионалните власти в Европа.

Засилване синергията и кооперативността между участниците: Да се развие и подобри координираната крос-секторна комуникация на всички нива между младежта и оторизираните органи. Призовава се ЕК да положи основите за прогресивно включване на младите при изпълнение на политиките в ЕС и да се повиши атрактивността на политическото участие за младите хора.

Освен млади активисти от Национални форуми, Национални съвети и НПО-та, в консултациите взимат участие около 1500 експерти, представители на официалните държавни органи на местно, национално и международно ниво. На конференцията в Рига думата взеха представители на Европейската комисия и Европейския парламент, Комитетът по култура и образование в ЕП, Министърът на образованието и науката на Латвия, Парламентарният секретар на премиера на Латвия, Президентът на Европейския младежки форум, представители на Националния парламент в Латвия и др. Заключителната среща по изготвяне на препоръките ще се състои в Люксембург, за да се финализират и оформят окончателно.

Европейската младежка конференция се провежда на всеки 6 месеца, в страната, която председателства Съвета на ЕС. Тази в Рига беше организирана от Министерство на образованието и науката на Латвия със съдействието на Европейската комисия, Европейския младежки форум и Националния младежки съвет на Латвия и е част от консултациите, включващи над 40 000 младежи и властимащи от всички страни членки на ЕС в процеса на Структурния диалог – продължително свързващо отражение на приоритетите, изпълнението и продължението на европейското сътрудничество в областта на младежта.

Последни Новини

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на...

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir