Начало Местни избори Проф. Пламен Легкоступ: Ако нямаш врагове, значи не си постигнал нищо в...

Проф. Пламен Легкоступ: Ако нямаш врагове, значи не си постигнал нищо в живота си

Проф. дпн Пламен Легкоступ е кандидат за кмет на Велико Търново, издигнат от коалиция „Патриотите – ВМРО“. Роден е на 4 април 1959 година във Велико Търново. Художник и учен. Има близо 80 самостоятелни изложби в България и чужбина. Автор и съавтор е на 8 монографии, над 20 учебници и учебни помагала, на много студии и статии в специализирани издания, дисертационен и хабилитационен труд. Два мандата ректор на най-големия извънстоличен университет – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Интервю на Мариета Стоянова, Дарик 

– Проф. Легкоступ, многократно сте заявявали, че тръгвате на избори, за да спечелите кметския стол. Какво Ви дава основания за тази увереност?

– Ежедневните  ми срещи с хората, които въпреки страха и липсата на достатъчно информация за реалностите в града ни, хората желаят промяна. Резултатите от всички избори на всички политически партии в община Велико Търново.. (винаги в община Велкио Търново има балотаж и никога никой политически субект не е имал 50%+1). Проста аритметика!!! Проучванията на политическите нагласи, които излизат – обикновено социологиите обслужват големите партии, т.е. тези които ги поръчват. Още през 2011 г., без да съм бил кандидат за кмет, такива проучвания ме наредиха непосредствено след д-р Рашев. 

– Сега, след като не се занимавате с управлението на университета, остава ли Ви повече време да рисувате? Върху какво работите в момента?

– Рисуването иска особена нагласа на духа и разума. Определено трябва вдъхновение. Порисувах доста през м. август. Организирах и една изложба на колеги, с които завършихме университета. Трябва да подготвя и една моя изложба за Китай. В момента съм ангажиран с програмата за изборите, проблемите на Велико Търново и търсене на работещи решения. Истината е, че в университета ми бе много по-спокойно, отколкото откакто поех участието в изборите.

– Защо все пак решихте да се кандидатирате за кмет?

– За да пишем заедно с гражданите на Велико Търново историята – историята на новата Търновска школа, историята на нова България, достоен член на европейското семейство, на НАТО, на своите исторически партньори – Русия и Германия. И още, защото невежеството поражда ограничения, а познанието – свобода. Екипът, с който работя, е съставен от млади и необременени хора, заредени с енергия, с необходимия образователен ценз и езикова ерудиция. Носим познанието и не служим на частни комерсиални интереси. Защото искам да давам, а не да вземам от Велико Търново. За мен кметската институция не е самоцел, аз имам дълг към нашия град, който искам да върна.

Не се кандидатирам като някакъв си „мениджър” на града – а като лидер на старата българска столица, която е  естествен център на националното патриотично чувство, който ще възстанови Велико Търново като национална гордост и добър дом за своите хора. Както майка ми казва: „Един ректор може да стане кмет, но от кмет да станеш ректор е невъзможно!”

– Какви „оръжия” ще използвате в предизборната битка?

– Интелект, кураж, енергия, патриотизъм, опит. 

Интелект – за намиране на правилните и работещи решения. За планирането и реализирането им. Пак ще кажа: нужни са млади хора с ценз и познания във всичко. Много  години от осъзнатия си живот работя само с млади хора и зная, че те са носителите на прогреса, те са бъдещето. Да оставим настрани факта, че съм професор,  доктор на науките, осем години ректор на втория в страната университет и като такъв имам много контакти с интелектуалци и учени от България и света. 

Кураж да се спрат схемите, при които гласуваш за партия, а получаваш обслужване на корпоративни интереси. Мисля, че е дошло времето да се покаже, че има и други възможности, че царят е гол и че всички го виждат, но нямат смелост да извикат. 

Енергия за промяна. За справяне с трудностите. Да се въведе ред, защото далаверата се прави в хаоса, а редът не я допуска. Ние ще го направим.

Патриотизъм – като наследник на традицията на гордите и свободни казаци, които през столетията са се борили срещу всякакъв гнет и несправедливост, за силна и справедлива държавност, бидейки български патриот, се опирам както на своите убеждения, така и на нашето национално наследство. Патриотизмът изисква да се управлява с целия потенциал на търновци – с техния интелект и с тяхната енергия.

Опит при работа с хората. Два мандата декан и още два ректор, два мандата общински съветник, два мандата член на Управителния съвет на съвета на ректорите, член на Клуба на ректорите в Европа, Оксфорд, Англия и на още редица научни и неправителствени организации. Всичко това дава много опит и познания. Ще привлека целия интелект и цялата енергия на търновци за развитието на общината. Създадохме Съвет за развитие, в рамките на който всички желаещи ще могат, безвъзмездно, да работят за благото на общината – всеки със своя уникален принос в общото дело.

– Какви са политическите ви убеждения – русофил, патриот, националист….?

– Какво означава да си ляв или десен политик. Днес левите са десни, а десните – леви!!! Какво означава да си русофил и, ако си такъв, трябва ли задължително да си американофоб. Много прав е бил Н.В. Цар Борис Трети – винаги с Германия и никога против Русия. Определям се като дясно мислещ. Като човек на консенсуса и разумния компромис, който изповядва патриотичните ценности и милее за националните интереси. Патриотичните ценности, интересите на България и на Велико Търново са над всичко за мен, а лицемерието, шизофренията, липсата на историческа памет и обикновена човешка неблагодарност оставям на „опитните конюнктурни политици”.

– Остава ли Ви време да четете? Коя е последната книга, която прочетохте?

– Чета, пиша, рисувам. Последната прочетена книга, т.е. препрочетена е „Великият Гетсби“ в момента чета „Портретът на Дориан Грей“.

– Каква музика слушате в колата си?

– Различна – евъргрийни, руски романси, българска естрада. Но чалга в никакъв случай.

– Имате ли врагове?

– Ако нямаш врагове, значи не си постигнал нищо в живота си. Смятам себе си за успял и реализирал се човек, човек, който е на високо. А знаем, че бурята брули върховете на дърветата, а не долу храстите. Не случайно затова се правят и опити аз да бъда отказан от участието си в изборите.

– Кой прави тези опити?

– Различни хора. Тези, които ме смятат за заплаха, естествено.

– Кой е основният Ви опонент в предизборната кампания?

– Аз самият. Моят живот, враговете, приятелите, грешните и правилни решения, които съм взел. Наистина, аз съм си най-големия опонент.

– Най-важните Ви идеи за развитието на Велико Търново?

– Връщане на Велико Търново на световната историческа, културна и научна сцена, чрез създаване на необходимите условия в материалната и духовна сфера при развитието на община Велико Търново.

Инвестиции – да се привлекат свежи пари: Китай,Русия, Арабският свят … Европа, САЩ. Да се увеличи принадената стойност – общински инвестиционен фонд, а не само пари от проекти и заеми.

Прозрачност – електрона община, еднакви правила за всички, граждански контрол. Отчет пред работодателите ми – гражданите, всеки месец – онлайн.

Ноу-хау: Тук е ролята на Националния съвет за възход на Велико Търново, който създадохме. Имаме ясна визия за начина на  изграждане на нова транспортна  схема, на ред в организацията  на движението и паркирането, които в последните  години вървят по инерция. Има и много други неща, но тепърва ще ги представя.

– Имате три деца. Как гледат те на решението Ви да се кандидатирате за кмет, какво ви казват?

– Мога да ви цитирам… Дъщеря ми Марина казва: „Подкрепяме те и се гордеем с теб”, синът ми Анатолий: „Успехът е сигурен макар и борбата да е трудна”, а най-големият ми син Боян: „Имаш пълната ни подкрепа в това свое начинание. „Едно логическо развитие на управленческата ти кариера”. Или обобщено децата ми казват: „Тате, с теб сме!”.

– Очаквате ли борбата да бъде трудна за Вас?

– Всяка борба е трудна. И както гласи заглавието на една книга на Ерих Мария Ремарк: Без борба няма победа!

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари