Начало Блог Сиди: „Дезинформация вместо фалшиви новини“ е като „роми вместо цигани“ - проблемът...

Сиди: „Дезинформация вместо фалшиви новини“ е като „роми вместо цигани“ – проблемът си остава

Разпространението на фалшиви новини е изключително тежък и сериозен проблем, по който работят всички демократични общества през последните години. Прави впечатление, че последните мерки на Европейската комисия по проблема – да промени наименованието от „фалшиви новини“ на „дезинформация“, малко напомня на това, че в България циганите започнаха да се наричан „роми“, но това по никакъв начин не промени проблемите с интеграцията на тази група в обществото. Това, че се сменя наименованието не решава проблема.

Това заяви Александър Сиди – народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“, в предаването на България ОН ЕР „Брюксел 1“.

Според нас, не е правилният път да се търси дефиниция на термина „фалшиви новини“, това няма как да се случи. Една новина може да бъде на ръба на това да е вярна или не. Многообразието на мнения в интернет дава красотата на този вид общуване, обясни депутатът.

Нашите предложения предвиждат спирането на безграничната  и безконтролна анонимност, която цари в интернет пространството. Всеки трябва да отговаря за действията си както в реалния, така и във виртуалния живот, категоричен е Александър Сиди.

Част от решението за някои сайтове е прилагането на GDPR – европейският регламент, според който трябва да има администратор на лични данни. Защото ай пи адресът, от който се влиза във всеки един сайт са всъщност лични данни. Предложенията ни са свързани с разширяване на тази норма  – затова казваме „всички сайтове с българско съдържание, които с в интернет, трябва да имат лице за контакт и кой администрира съдържанието“.  Когато такъв сайт разпространява фалшиви новини – обиди, клевети, целящи опозоряването на личност или организация, то въпросното лице трябва да носи отговорност. При положение, че има как да се търси впоследствие съдебна отговорност от дадено лице, то ще се стопира клеветящата и позоряща информация, каза народният представител.

Сиди обясни, че идеята на Патриотите от ВМРО е за сайтове, при които липсва физическо лице за контакт, да може след съдебно решение да бъдат спирани.

Той е категоричен, че излизането от анонимност на авторите на фалшиви и уронващи престижа новини би решило проблема донякъде.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Мария Цветкова: Културата трябва да стане национален приоритет

Културните дейци заслужават по-достойни възнаграждения. Културата трябва да стане национален приоритет Повече пари за култура и по-високи заплати на...

Искрен Веселинов: Да не позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити

Не бива да позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити, категоричен е заместник-председателят на ВМРО. Имаме готовност да внесем...

Д-р Султанка Петрова с поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания

Поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания отправи заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна...

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Коментари