Начало Народно събрание Султанка Петрова пред „Всеки ден“ за важните неща в политиката

Султанка Петрова пред „Всеки ден“ за важните неща в политиката

В първия работен ден на парламента за 2015 г. народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова бе потърсена за коментар от журналиста Валерия Йонкова. Интервюто за в. „Всеки ден“ е под заглавие „Султанка Петрова: Защо все гледат косата ми?! Тя не е най-ценното в мен!“, а то разкрива кои са приоритетите на народния представител. Петрова е член на парламентарната комисия по здравеопазване в 43-тото Народно събрание.

Пълния текст четете тук:

Д-р Султанка Петрова е една от най-колоритните дами в парламента. Депутатката води женската организация във ВМРО. Петрова е доктор по социална политика, дългогодишен инспектор по храните. Родом е от Ямбол, наследява рядкото си име от баба си. Самата тя има две внучета.

Г-жо Петрова, как се почувствахте в първия работен ден след дългата ваканция? Отвикнахте ли от парламентарната дисциплина?

Напротив, заредена съм с много енергия и мисля, че оттук нататък ще покажем идеите и всичко най-важно от програмата ни. Вече влизаме в ритъм и смятам, че ще се справим перфектно.

3 седмици почивка звучи добре, даже учениците ви завидяха. Как релаксирахте от стреса, натрупан в политическите битки?

Не съм си почивала, работих през цялото време. В последните дни от ваканцията имах много срещи с избиратели в София и страната. Много съм доволна, че успях да направя дарение на многодетно семейство в София – със 7 дечица, чийто баща е болен от рак. Много се зарадваха. Накарах ги да подадат молба за жилище и се надявам, че с наша помощ ще успеем да уредим и този проблем. Подарих им дрехи, продукти, всичко, което е нужно за Коледа. Нашата мисия като депутати не е само да правим закони, но да помагаме на такива хора.

Осмислили сте празника по християнски.

Да, благодарна съм на Господ, че ми дава сили да работя в тази посока. Направих и едно дарение на църква в квартал „Христо Ботев“. Очарована съм от тези млади момчета и момичета, които имат желание да се развиват. Едното беше с две висше образования, а няма работа. Но младежите имат желание да работят, да бъдат отговорни, да създават семейства и да отглеждат здрави и умни деца.

Виждам, че носите много красив златен кръст като бижу. Вярваща ли сте?

Да, аз нося своята вяра. Това е нещо, което ме пази и ме съхранява. Искам да предам вярата с обич и добрина и на други хора.

Ако не е тайна, бижуто подарък ли е от скъп човек?

Да, подарък е от съпруга ми, затова винаги е с мен.

Откъде събирате тази неукротима енергия и виталност?

Енергията ми идва от позитивните хора около мен, които ми дават надежда, че нещата ще бъдат по-добри и ще се обичаме повече.

С Полина Карастоянова сте единствените дами в парламентарната група на патриотите. Как се чувствате, укротявате ли колегите си?

Всеки си има своите виждания по определени въпроси. Ние с Поли, естествено, си казваме мнението, няма разногласия и напрежение.

Слушат ли ви?

При нас цари разбирателство и взаимно уважение.

Е, като имаме предвид, че и Красимир Каракачанов, и Валери Симеонов не са от най-кротките в парламента.

Да, и двамата са много емоционални, но това ни помага да работим в начертаната посока. Всеки го прави по своя си начин. Разговаряме много помежду си и не е проблем, че сме само две жени в групата. Важното е да сме добронамерени един към друг.

За тази нагласа помага ли ви професията, или сте такава по природа?

Нося всичко това в душата и сърцето си, просто аз съм такъв човек. Обичам от лимон да направя лимонада. Не бива да се втренчваме в негативното. Трябва да изтръгнем завистта и злобата помежду си. Миналата година направихме кампания „Да бъдем добри“ и получихме 120 есета на млади хора. Дори само тях да сме накарали да мислят в посока на доброто, за мен е достатъчно. Защото те ще навържат по веригата добрите дела.

Как приемате грубите и понякога доста нецензурни приказки от трибуната на парламента?

Голям противник съм на това. Трябва да има нови отношения в политиката. Не бива с този остър тон и нападки да се върви напред, защото ние даваме тон в обществото. Хората гледат, а младите и децата, като видят как в Народното събрание се води дебат, мислят, че това е нормално. За мен лошият тон не е нормален. С добронамереност се постига повече.

Групата на патриотите остава ли вярна на управлението?

Да, в коалицията сме и си гледаме задачите. Всичките ни приоритети влязоха в управленската програма на коалицията. Вярвам, че този парламент ще свърши една добра работа за България. За жалост, в провинцията нещата не са хич розови. Там бедността е жестока, безработицата е жестока. Да не говорим за здравеопазване, просто много ми се ще с цялата сила и енергия и ангажимент, който съм поела като ангажимент към хората, да направя нещо в тази посока.

Съпреживяхте ли кървавия атентат в Париж?

Аз съм свързана с Франция. Дъщеря ми завърши право там и много се притеснихме за нейни приятели и близки, които живеят в страната. Свързахме се с тях и говорихме. Беше много напрегнато за всички. Мисля, че случилото се е ужасна крайност. Не би трябвало по този начин да се отнема човешки живот. Никой не ти е дал живота, за да го отнемаш по този начин. Независимо за какво. Тук се касае за свобода на словото и правото на хората да се изразяват.

Не е за вярване, че имате внуци. На колко години са?

Те са две момчета – Петър е на 3 и е големият, а Теодор е на 8 месеца. Двама прекрасни внуци.

Сигурно не ви остава много време за тях.

Много ми е тъжно, че няма много време, но те се справят засега, слава Богу.

Не са ли ви ангажирали да ги гледате?

Не. Няма как. Дъщеря ми е много отговорна, справя се перфектно, а и нейният съпруг много ѝ

 помага. Моля Бог всички да сме здрави, защото на 3 декември загубих майка си. Всъщност най-важното в моя живот винаги е било здравето. Желая го на вас и всичките ви близки, защото човек в такива трудни моменти се уповава на най-близките си хора, за да има импулс за бъдещето.

Макар че имате внуци, вие се превърнахте в модна икона в парламента. Още от първия ден на този парламент обсъждат прическата и облеклото ви.

Така ли? Виждате, че не съм си променила прическата.

Малко е намален обемът като че ли.

Не, просто преди съм я вдигала по-нагоре, сега е пусната. Обичам разнообразието. Но хората все търсят кусури, а косата ми едва ли може да е проблем. Напротив, винаги съм се гордяла, че имам хубава коса. Естествена е, така ме е създал Господ и аз се харесвам така. Отначало малко се впечатлявах, но мисля, че по-добре хората да гледат делата ми, не косата и дрехите ми.

Как изглеждат хубавите мигове вкъщи, със семейството ви?

Обичаме природата, разходките, събиранията с приятели. Обичам и да чета хубави книги.

Споменете някое от последните четива, които ви вдъхновиха.

Една дама от Лом ми подари книга, в която тя описва живота си – „Благата вест за всеки“. На 67 години тя заминава за Гърция. Преди това загубва мъжа си, след което и сина си, много тежка и тъжна история, и се принуждава да замине, без да знае езика, без да има работа. И тя разказва как успява, намира добри хора и как стъпва на краката си въпреки мъката и продължава напред.

Каква музика слушате? Имате особено чувство към македонските песни.

Да, всъщност слушам всякаква музика, без чалга. А македонската музика е в душата ми и сърцето ми.

А пеете ли ги?

За 12-а поредна година правим конкурс „Мис Македонско девойче“. Това е нещо, с което много се гордея. Направихме конкурс за красота, в който вплитаме култура, традиция и интелект. В него няма силикон, само естествена красота. Е, всъщност и пея, и слушам. Фолклорната музика много ме зарежда. Това е космическа музика, в други измерения. Обичам и родопска музика. Хубаво е да насочваме усилията си да предаваме тази музика на децата си. Защото в последните 25 години се скъса връзката между поколенията и фолклора. ВМРО има ансамбъл „Гоце Делчев“, който е най-старият у нас.

Имахте идеи да създадете Министерство на майката и детето и семейството.

Да, тази идея не може толкова бързо да се случи, но няма да се откажа. Защото обикалянето по министерства и агенции създава много проблеми на хората, които имат нужда от помощ. Когато тия структури се съберат на едно място, тогава на едно гише може да се даде правилната посока, когато хората имат проблем.

Последни Новини

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir