Начало Блог Юлиан Ангелов: ВМРО иска единна Европа, която уважава националните интереси на всяка...

Юлиан Ангелов: ВМРО иска единна Европа, която уважава националните интереси на всяка страна членка

Юлиан Ангелов е организационен секретар на ВМРО и секретар на групата на парламентарната група на „Обединени патриоти” в 44-ото Народното събрание. Не на последно място е горнооряховски зет. Така че обичайните му посещения в региона са частни, за да се порадват на внуците родителите на съпругата му Лидия. Този път Юлиан Ангелов се прибира, за да се включи в празненствата за годишнината от приемането на Търновската конституция. От „РегНюз.БГ“ използват момента, за да говорят с него за предизборната ситуация в качеството му и на председател на Предизборния щаб на ВМРО.

– Партиите от „Обединени патриоти” поеха риска да се явят поотделно на предстоящите избори. Социолозите дават най-големи шансове на ВМРО да прескочат бариерата. Колко близо сте до Европейския парламент според вашите проучвания?

– Според данните, с които разполагаме, със сигурност ще имаме един депутат. При добра кампания и листа, в която ще има достатъчно разпознаваеми и одобрявани хора от различни житейски сфери, ще имаме възможност да се борим и за втори депутат.

– Кога ще представите листата? Има ли нещо сигурно, освен присъствието на Ангел Джамбазки?

– До края на седмицата листата ще е регистрирана. Ще има поне 5-6 човека от гражданската квота – хора, добре приети от цялото общество. Но безспорно Ангел Джамбазки е най-силното ни оръжие. Той е най-разпознаваемият и най-одобряван български представител в сегашния Европейски парламент. Проучванията показват, че работата му има 36 – 41% одобрение и то от целия политически спектър – и от ляво, и от дясно, и от партньорите в „Обединени патриоти”. Според проучванията ВМРО събира някъде около 4 % подкрепа. Само Джамбазки носи чисто мажоритарно още толкова.

– „Обединени патриоти” не се разбраха за съвместно участие в евроизборите. Дали това е началото на тотален разпад на коалицията?

– ВМРО винаги е държала на обединението между патриотичните формации. Искахме то да се получи и за евроизборите, но не стигнахме до разбирателство. В крайна сметка всяка от партиите трябва да вземе своето решение и да прецени какво следва от тук нататък. За момента няма особено напрежение между депутатите на коалицията в Парламента. Дори между тримата лидери, при които имаше остър изблик на неразбирателство, напрежението като че ли е овладяно. Така че има шанс отново да търсим единство.

– Но на тези избори ще се борите за едни и същи избиратели. Това няма ли да доведе до ново изостряне на подтиснатите конфликти?

– Имаме принципна договорка да не се нападаме взаимно и да не горим мостове. Надявам се, че всички колеги ще осъзнаят, че има и други механизми да привлечеш избирателите. Иска ми се вместо с обиди и нападки да печелим гласове с послания и просто обяснени политики.

– И какво ще бъде Вашето основно послание за тези избори?

– Ние имаме едно основно послание за всички избори и за цялостната си работа като политическа сила – България над всичко.

– А как това се вписва в предизборна кампания за Европейски парламент и въобще в идеята за единна Европа?

– Нашето виждане е, че Европа трябва да върви към модела „Европа на отечествата, на националните държави”. Трябва да се постигне баланс между европейското единство и възможността държавите сами да вземат решения за защита на важни интереси. Всъщност нищо ново не искаме. Такава е била идеята, когато се е създавала европейската общност. Само че с годините тази идея се е опорочила и днес наблюдаваме безконтролна власт на група европейски чиновници, които се налагат над всички, без да се съобразяват с никакви специфики и различия на отделните страни.

– С две думи Вие не искате разпад на Европейския съюз, а неговото реформиране?

– Не искаме разпад, но искаме да се зачита всяка една държава в Европейския съюз и нейните интереси. Има неща, които са общи за всички и трябва да са еднакви за всички. Но има важни неща, за които всяка страна трябва да има право да отстоява своите интереси. Имам предвид теми като нелегалната миграция, защитата на християнския дух на Европа, отпор на идеологии, проправяни от Истанбулската конвенция например, която подменя нашите национални ценности и т. н.

– В навечерието на изборите Габрово изненадващо се превърна в център на етнически конфликт. Първо, мислите ли, че сблъсъците там са спонтанни или може би са провокирани?

– Ако говорим за провокация, може би първо трябва да погледнем към всички примери за циганска престъпност, нежелание да се спазват правилата и живот на гърба на другите. Габрово е част от целия проблем за неполучилата се интеграция на част от циганската общност. Аз не искам да хвърлям упреци върху всички цигани. И сред тях има такива, които работят, учат и живеят по правилата на държавата ни. Но има една немалка част, които стоят извън обществото. За 30 години никоя власт не успя да ги интегрира, но за сметка на това всички ги използват за печелене на влияние и гласове.

И в един момент хората, на които им е писнало от това, вземат нещата в свои ръце и се стига до сблъсъци. Това стана в Габрово. Като въобще не изключвам определени партийни централи да нагнетяват допълнително напрежението. Но местните хора обикновено бързо разпознават такова вмешателство.

– Лидерът на ВМРО и заместник министър-председател Красимир Каракачанов лансира нова концепция за интеграция на циганите. Какво е най-важното в нея и на какъв етап е обсъждането ѝ?

– Концепцията е в етап на съгласуване в министерския съвет. Важното в нея е, че са посочени основните проблеми и са предложени механизми за решаването им.

На първо място това е образованието на циганското население. След това превенция на престъпното поведение в тази общност. Концепцията предлага някои прости, нескъпоструващи, но действащи мерки. Например държавата да поеме т.нар. „социален аборт”. Ако една жена има няколко деца и прецени, че не може да се грижи за повече, тя би могла да поиска аборт, който да бъде платен от държавата. Като следваща стъпка искаме да прокараме идеята си таксите в яслите и детските градини да се поемат от държавата. Така си гарантираме поне, че децата на циганската общност ще научат български език, което е първото условие да не отпаднат после бързо от училище. Безплатната ясла и детска градина ще бъде от полза и за българските семейства. Мярката не е непосилна за държавния бюджет. Говорим за около 60-70 милиона лева годишно. Това не е толкова голям разход при положение, че така се формира бъдещето на държавата.

Така че има много мерки, които държавата може да предприеме, но трябва да се започне целенасочена политика. Благодарение на ВМРО бяха създадени мобилни полицейски групи – близо 2000 нови полицаи влязоха в тях, които обикалят проблемни населени места. И ефектът вече се забелязва, престъпността там намалява.

– На фона на общите европейски политики се откроява и Вашата последователна цел да приобщите българите извън граница. Имате ли успехи в защитата на българските права в чужбина?

– Грижата за българските общности зад граница са важен приоритет за ВМРО и смятам, че имаме много постижения в тази посока. Признаването на българско малцинство в Албания е наше постижение. Започната е такава процедура и в Косово. В последните два парламента бяха решени доста проблеми на българите в Македония, Албания, Косово, Украйна, Молдова. Работим последователно и предстои да бъдат внесени няколко законопроекта, които да облекчат възможностите на българите зад граница да дойдат да учат, работят и живеят в България. През последните две години по настояване на ВМРО значително бе увеличена квотата за държавна поръчка на българи от чужбина в наши университети.

Най-хубавото е, че от две-три години насам по 20-30 хиляди българи се завръщат в родината си и се установяват трайно тук.

– И за финал да Ви върна отново на евроизборите и ефектът им върху вътрешния политически живот. Колко време всъщност давате на нашия парламент?

– Трудно е да се отговори еднозначно. Както казват хората, понякога временните работи са най-постоянни. Близки до управляващите казват, че този път Борисов не е склонен да хвърли кърпата, т.е. не иска предсрочни избори. Но пък, ако на евроизборите се получи някаква сериозна разлика в полза на опозицията, може да има предсрочни парламентарни избори заедно с местните наесен. Засега няма признаци за драматични разминавания между основните играчи на евровота, но пък и ситуацията е динамична и трудно предвидима.

Последни Новини

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir