Начало Блог Юлиан Ангелов: ДОСТ и ДПС са ни врагове

Юлиан Ангелов: ДОСТ и ДПС са ни врагове

Интервю с Юлиан Ангелов, водач на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ в 24 МИР – София, за „Дневник“

Юлиан Ангелов е роден през 1975 г. в Русе. Завършил е Стопанската академия „Д. Ценов“ в Свищов със специалност „Икономика на търговията“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Русе със специалност „Културно-историческо наследство“. Организационен секретар на ВМРО-БНД, чийто член е от 1997 г. Депутат в 43-то Народно събрание от групата на Патриотите. Сега е кандидат-депутат и води листата в 24-ти район в София.

– Коалицията „Обединени патриоти“ не публикува предизборна програма, да попитам, каква е позицията за съдебната реформа?

– Не сме променяли програмните начала. Помните програмата на „Патриотичен фронт“ и програмата ни като „Обединени патриоти“ от президентските избори. Програмата е същата и тезите са в нашите предизборни материали. Естествено е всеки кандидат за народен представител да се грижи за интересите на района, от който ще бъде избран.

Проблемът в съдебната система е огромен и го виждат всички българи. Това, което ние искаме, е да има повече справедливост за обикновените български граждани. Не се заблуждаваме, че чрез някаква съдебна реформа в България ще бъде намалена корупцията или рязко ще спаднат злоупотребите. За нас е важно съдебната реформа да бъде насочена към обикновените български граждани, да има по-бърз съдебен процес и справедливост. Проблемите са основно там – бавене на съдебните процедури, бавене на решенията. Това озлобява хората и те не вярват на държавата и съдебната система по тези причини.

Както помните, в предното Народно събрание ние подкрепихме промени в Конституцията, които засягат съдебната реформа. Ние сме „за“. За разлика от други партии, които са си поставили за цел да правят уж съдебна реформа, а целта им е да подменят съдия или прокурор. Това да смениш едни функционери с други, това не значи реформа. Реформата трябва да бъде насочена към това да се разтовари съдебната система от всякакви други безумни дела, включително бракоразводни. Не виждаме смисъл при спогодба между двете страни българският съд да се произнася. Трябва да се намери начин да се разтовари съдебната система, българските магистрати да са свободни в своите решения, да не бъдат притискани от политически партии или икономически кръгове. Тогава наистина ще се постигне справедлив и бърз съдебен процес.

– Започнаха дебати за промяна на Европейския съюз и предложението в Бялата книга за Европа на няколко скорости. Каква е позицията Ви?

– Ние не виждаме Европа като Европа на някакви скорости, едните да живеят бедно, другите богато. Нашата позиция е една и съща от години. Европа трябва да се развива в нова посока – Европа на нациите, Европа на отечествата, всеки от народите в ЕС да пази своята идентичност, своите културно-исторически ценности, традиция, защото именно многообразието е богатството на Европа.

През последните години гледаме един либерален модел на управление на Европа. За нас той е пагубен и ще доведе до това, не само да бъдат разрушени държавите в Европейския съюз, но и самият съюз. Такава е била и първоначалната идея – всяка от държавите да може да защитава собствените си национални интереси, всяка от държавите да пази обичаите си, културата. Всяка от държавите да може да взима решения. Примерно, през последните години – за нахлуването на милиони нелегални имигранти и ред други неща.

По този начин Европа ще е по-силна и по-обединена, отколкото е в момента. Виждаме какво се случва, виждаме Брекзит-а във Великобритания. За нас е ясно, че една силна Европа е заплаха както за САЩ, така и за Русия, така и за Турция. Тези държави нямат изгода от това Европа да е обединена, да е силна и европейските държави да бъдат силни.

– Обединена Европа не трябва ли да може да взима общи решения, което при голяма самостоятелност на държавите би било по-трудно?

– Не смятаме, че трябва да се върви към това Европа да става една държава. Това ще бъде пагубно. Смятаме, че Европа трябва да бъде равнопоставено обединение, в което всяка държава да може да защитава собствените си интереси, което ще бъде и защита на европейските интереси.

Виждаме какво се случва в Турция, виждаме неоосманистките аспирации, виждаме отношенията между Холандия и Турция. За нас буди недоумение защо европейските държави, включително и България не взеха позиция в подкрепа на Холандия. При такъв конфликт, ние трябва да подкрепим останалите държави в ЕС, защото те са в правото си да решават, какво ще се случва на територията им, както ние сме в правото си да защитим националния интерес на България и да не допускаме Турция и Ердоган да се намесват по какъвто и да е начин във вътрешната политика или религиозните въпроси в България. Колкото по-бързо турският народ се отърве от този диктатор, толкова по-добре за самата Турция, защото за съжаление, с такъв тиранин, няма да ги очаква „светло бъдеще“ нито в икономически, нито в политически план.

Доста анализатори смятат, че пред Турция тепърва ще има големи проблеми и управлението на Ердоган може да доведе до това, че Турция ще се разпадне, като държава, да има граждански войни между светски ориентираните, ислямистите, кюрдите. И тогава напливът от нелегални имигранти, които в България видяхме, ще ни се стори никакъв, в сравнение с това милиони хора от Турция да тръгнат да търсят спасение в България.

– ВМРО традиционно има интерес към държавите на Балканите. Виждате ли възможност този процес на интеграция в ЕС, който беше започнал, да продължи?

– Интеграцията на Западните Балкани е тема, която беше обсъждана многократно в последните години и беше желание на редица европейски държави да се осъществи. Нашата позиция винаги е била, че не на всяка цена трябва да има интеграция. Нашето виждане е, че тези държави първо трябва да направят така, че да спазват човешките права, респективно правата на българските малцинства и хората, които са от български произход в тези държави, включително Македония, Албания и Сърбия, Косово и други, където живеят българи и то не малко. Ние виждаме, че вече 20 и няколко години ситуацията и икономически, и при човешките права не се подобрява. Напротив. Хората, които са от български произход продължават да се снишават, ако заявят, че са българи в някои от тези държави, няма да имат бъдеще, няма да могат да изхранват своите семейства и т.н.

Санкциите срещу Русия станаха тема и в българската предизборна кампания…

– Всички помним как по времето на Орешарски външният министър на България, който беше представител на БСП – г-н Вигенин, беше един от първите политици, които отидоха и подкрепиха Майдана в Киев. А в 43-тото Народно събрание виждахме представители на БСП да се обявяват за премахването на санкциите срещу Русия, което показва една двойнственост. Ние сме за това България да има балансирана външна политика, нормални отношение и със САЩ, и с Русия, и с ЕС. България не печели нищо от това да влиза в конфликти или да е бойният сокол на определени държави в отношенията с Русия. България не бива да се меси в игричките между САЩ и Русия и други държави, защото не печелим от това, а само може да загубим. Помним и министър Ненчев, помним и президента Плевнелиев, външния министър, които активно защитаваха проамерикански позиции – първи на бойното поле срещу Русия. Това на България не носи нищо. Само показва един слугинаж на великите държави. Виждаме как се води разумна политика от правителствата на Унгария, Чехия, Словакия и други държави от Централна Европа, включително и Австрия. Виждаме как те искат да балансират своите отношения с Русия. Те казват – първо е важен нашият интерес.

Проучванията дават добър резултат на „Обединени патриоти“ – трета сила, а в същото време изглежда, че ще е трудно съставянето на правителство след изборите. Готови ли сте на коалиция с ГЕРБ или БСП?

– Резултатите от изборите ще ги видим. „Обединените патриоти“ имаме претенциите да сме една от основните политически сили в България. Това, че някои ни пришиват като трета сила или балансьор, на нас не ни харесва. Нашата битка, нашата цел е да бъдем основа политическа сила в България. И се надявам, че все повече българи ще осъзнаят, че в патриотизма и защитата на националните интереси, които ние предлагаме, е спасението на България.

Нашият призив е българските политически партии, изключвам тези, които са с протурски уклон – ДПС и ДОСТ, да намерят общия път на държавата, без значение дали ще управлява ляво или дясно правителство. България трябва да има 10-15 важни неща, които да следва, без значение кой е на власт. Това е нашата битка и нашата цел. За нас няма значение кой ще спечели на тези избори, освен ако сме ние, защото тогава знаем какво правим.

Дали БСП, дали ГЕРБ ще спечелят изборите за нас е без значение. Ние ще предложим нашите виждания, нашите решения, ако те бъдат припознати от партията, която е спечелила изборите, ние нямаме проблем да подкрепим подобно правителство, без значение дали то е вляво или вдясно.

Какво успяхте да наложите дотук?

– За две години и половина нещата, които ние говорихме и предлагахме, започнаха да се случват. ДПС е изолирано от властта, ДПС вече не е балансьор, ДПС се разпадна. Също така всички български партии, включително ДПС, се обявяват за български патриоти. За 27 години демокрация в България най-накрая ние успяхме да накараме другите български политици да говорят, че първо са патриоти, после всичко останало, което е много важно. Виждаме, че много от нещата, които ние предлагахме вече са включени в предизборни програми на другите партии, което показва, че сме били на прав път. Всички тези неща, които предлагахме през годините и ни обвиняваха, че сме ксенофоби, че сме антиевропейци, накрая се оказа, че българските партии ги подкрепяха в българското Народно събрание.

– Кое по-точно?

– Ограничаване на нелегалната имиграция, строежът на оградата, изпращането на българската армия на границата да охранява, признаването на Арменския геноцид, приемането на закона за бурките, приемането на първо четене на закона за криминализация на радикалния ислям. Това са все неща, за които бяхме обвинявани, включително и за ограничаване на секциите в чужбина, особено в Турция. Сега виждаме как останалите, особено Реформаторите, говорят как там секциите трябва да бъдат намалени, защото Турция се меси във вътрешните работи на България. Значи сме били прави. Различията между останалите партии ще стават все по-малки в защита на националния интерес. Държавата може да превъзмогне 27 години лъжедемокрация и да се обединят всички български партии зад общи ценности.

– Ако и ДСП по някакъв начин участва в създаването на „правителството на националното съгласие“?

– Управление с партии, които са протурски и защитават чужди интереси дали в миналото, дали в настоящето, по никакъв начин няма да приемем. Те не са ни партньори, не са ни и опоненти, те за нас са врагове.

Последни Новини

Водещи приоритети на ВМРО в следващия Европарламент ще са българското селско стопанство и енергийната сигурност на страната

Водещи приоритети на ВМРО в следващия Европарламент ще са българското селско стопанство, енергетиката и енергийната сигурност на страната, заяви в предизборен дебат...

Красимир Каракачанов в Стара Загора: Въгледобивната ни индустрия и тецовете трябва да продължат да работят

Лидерът на ВМРО представи мерките за подпомагане на образованата раждаемост и достъпа до здравеопазване Въгледобивната ни индустрия и тецовете...

Каракачанов: Готви се разпродаване и разпарчетосване на останалото от държавата

Това написа в профила си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. ПП и Асен Василев се пробваха да...

Контрера: Животът на хората не може да зависи от картелите за лекарства!

В момента държавата я няма и влизат нечистите сделки! Болните са заложници на вносителите на лекарства. Когато държавата...

Ангел Джамбазки: 10 години в ЕП бранихме българския интерес

Ако искате това да продължи, подкрепете ВМРО с номер 26 в бюлетината Агресорът във войната в Украйна е ясен,...

Каракачанов: ВМРО настоява за 500 лв. месечно детски надбавки, 10 хил. лв. за новородено за работещи и учещи родители

Ще работим и за нисколихвени кредити с гратисен период за младите семейства Демографията, глупаци! Докато се боричкате за постове...

Основната кауза на ВМРО е защита на националната идентичност и националния интерес

Основната кауза на „ВМРО – Българско национално движение “ е защита на националната идентичност и националния интерес. Това...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir