Начало Блог Ангел Джамбазки: Управлението създава по темата „Македония“ цунами от некадърност, от незнание,...

Ангел Джамбазки: Управлението създава по темата „Македония“ цунами от некадърност, от незнание, от незаинтересованост

Едно е сигурно: избори ще има, ако тези предадат Македония. На следващия ден на жълтите павета ще бъде горещо, страшно и тези хора ще бъдат свалени от власт и ще бъдат прогонени буквално с камъни

Ангел Джамбазки, евродепутат и съпредседател на ВМРО, в интервю за Цоня Събчева за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”. Интервюто е дадено на 12.04.2022 г., вторник, в 20.10 часа.

Водещ: Германският министър на външните работи Аналена Бербок твърди, че с българския си колега Теодора Генчовска са се съгласили, колко важно е в сегашната ситуация да започне процес на разширяване на Европейския съюз със Северна Македония и Албания, като германският дипломат № 1 уточнява, че се надява много България да може и да изчисти спорните точки. Думите на министър Бербок бяха опровергани с позицията на българското Министерство на външните работи, в която пише, че във въпросния разговор нашият министър всъщност е препотвърдил българската официална позиция. И сега съществуват два варианта: или в желанието си Германия да натиска Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство за Европейския съюз в първата половина на годината да се случи министър Бербок прибягва до лъжа, или българският външен министър се страхува да си признае. Още повече, че след като се размениха задочно информации по въпросния диалог, официална позиция от българското правителство по темата няма. Ето затова поканих евродепутата и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки да разнищим тази своеобразна европейска практика, в която ние се изявяваме в ситуацията на африканските маймуни – не видях, не чух и на никого нищо няма да кажа. Г-н Джамбазки, какво означават тези разменени реплики – едната със свидетел от първа ръка, другата от пресцентъра на Външно министерство?

Ангел Джамбазки: Означават най-малкото, че нашето Външно министерство в лицето на своя министър е изключително неподготвена за такива разговори и няма място на такива разговори. Откакто излезе тази новина – това беше в понеделник вечерта към 21.00-21.30 часа, до този час днес, вторник, почти 24 часа по-късно, от страна на министъра не чухме ни вопъл, ни стон, нито обяснения и всъщност ние чухме накрая позиция от Външно министерство, а не от нея.

Нека напомня още веднъж и на Вас, и на слушателите, че няма орган министерство, има министър на външните работи, а той е едноличен орган на изпълнителната власт. Министерството е екип от сътрудници, които работят по негово назначение и по негова задача и ред, определен с вътрешен правилник на това ведомство. Няма министерство, има министър. Така че когато трябва да се отговаря, трябва да отговаря министърът лично, еднолично и еднозначно. Но самият начин, по който е формиран въпросът, и беше формирана и поднесена информацията от страна на германския министър на външните работи, сам по себе си е скандален. Няма спорни въпроси между България и Република Северна Македония. Или те не са най-важните, дори и да има. Много по-важният въпрос и много по-големият проблем е между Република Северна Македония и Европейския съюз. Това не е двустранен проблем. В Република Северна Македония доказано се нарушават човешки права. На Вас и на Вашите слушатели е известно, че за да има какъвто и да било процес на разширение, трябва да бъдат спазени т.нар. Копенхагенски критерии, приети 90-те години на миналия век в навечерието на големите разширения. Те включват имплицитно така наречената теория за спазването на правата на човека и много други неща, нямаме време сега за този разговор. Но спазването на правата на човека е абсолютно задължение, абсолютно задължително за всяка държава, за да помисли да започне преговори. Република Северна Македония има доказано проблем със спазването на правата на човека. Няколко десетки, стотици хиляди македонски граждани с българско национално самосъзнание имат отказано право да се декларират като българи, да участват в обществения, в политическия живот, да се сдружават на своя национален, партиен или религиозен дори принцип, да имат свои издания, да имат свои медии, да имат свой обществен, културен и религиозен живот.

Така че големият проблем, който министърът на външните работи на федералната република отлично знае, защото ние много пъти сме го поставяли, но премълчава – от лицемерие, от двуличие, защото там някой е решил в дебрите на чудовищната брюкселска бюрокрация, че трябва да бъде притисната България, да бъде изнудена България, да бъде унижена, само защото те искат веднага да започнат един процес на присъединяване на държава, която е троянски кон на Кремъл в Европейския съюз. А искат да го направят по много простата причина, защото следват стари текстове. Когато си мислеха, че все още могат да изгонят някакво хипотетично руско влияние от там, при положение че Република Северна Македония е член на НАТО. Ако цената и задачата е да бъдат изгонени руснаците от Македония е да влезе в Европейския съюз, то защо за Бога е НАТО тогава, чийто член е Северна Македония? Така че мистификацията и скандалът започва още от Германия, от поведението на германците, от поведението изобщо на нашите западни партньори, които се държат безобразно с България в момента. Те спазват своя дневен ред, ние не ги интересуваме, те са готови да стъпчат нашето национално самочувствие, да ни унижат,
само и само да си изпълнят тяхната задачка, която са си намислили и смятат, че трябва да бъде изпълнена.

И тук се появява и ролята на несретния български министър на външните работи, който ни знае, ни чул, ни видял, ни разбрал, ни ял, ни лук мирисал, както казва мъдрият български народ. Там се появява нещо и нещо се опитва да обясни. Че е неподготвена, че не знае къде е – това е без всякакво съмнение. Че подобно поведение е скандално и би трябвало да последва най-малкото лично обяснение и поне от кумова срама искане за оставка, също е ясно, но не се случва, като всичко в това управление и като всичко в това правителство. Но ако за другите неща можем да гледаме с известна насмешка, като на нейния колега министъра на културата, който стана доста известен със своето фриволно управление и поведение, то на външен министър по темата „Македония“ не може, няма да има кредит на доверие и не може да има кредит на доверие такова поведение. Тя беше длъжна още в понеделник вечерта, една минута след като излезе съобщението и новината от много Ваши колеги средства за масово осведомяване, тя беше длъжна да се появи и да даде пространно обяснение, защо се е случило това. Да не говоря, че беше длъжна да обяви, че се е срещала и е говорила по темата „Македония“ преди да говори нейната германска колега, а не впоследствие.

Ние за пореден път следваме традицията да не научаваме важните теми по Македония от това клето българско правителство в момента, което все повече и повече се оплита като пате в кълчища по тази изключително нервна, болезнена, важна за България тема. И това тяхно поведение е абсолютно скандално. И аз пак ще повторя, казвам Ви кога подозирам и кога… да речем, знаете, че имам някаква подготовка и информация по тази тема – поведението на министър Генчовска в понеделник и вторник до обяд, когато се появи това нелепо съобщение от МВнР, което третокласник би написал по-оправдателно като си търси бележка за следвирусна инфекция, за да избяга от училище.

Когато се появи това съобщение – ами, те следват плана, за който говорихме с вас. А той е следният: около 24-ти се обявява едно помирение около гроба на свети Кирил в Рим, след което на следващия Съвет по общите въпроси на министрите на външните работи министър Генчовска или който там е, ако тя все още е министър, просто не възразява за началото на преговорите. То това е процедурата. Първата междуправителствена конференция може да започне, ако никой министър не възрази на този Съвет на общи въпроси. Ето това очевидно е схемата.

И понеже виждам едни такива напъни на другите люде в тази коалиция да паразитират по темата „Македония“, изнудвайки се едни други – кой за постове, кой за пари, кой за банки, кой за ремонти на пътища, едно безобразно поведение, което ако се беше случило по времето, когато ние управлявахме с ГЕРБ, щяха да ни разнасят нагоре-надолу и да казват какви сме лоши, зли, непочтени и т.н. В момента сме свидетели на управление, което е тип рекетьори. Тези хора се изнудват през Македония, дали ще пускат пари за магистрали, или ще спорят за Македония и т.н. И те се опитват да се оправдаят, но те всичките управляват. И БСП управлява, и там как се казваше партията на Трифонов, и тя управлява. И другото нещо, което го няма като партия, и то управлява. И клетата…

Водещ: „Демократична България“.

Ангел Джамбазки: Да, да, да, благодаря Ви за напомнянето. Тези, които са в коалиция с БСП, но нямаше да бъдат никога в коалиция с БСП – и те управляват. И те всичките бягат от своите обещания, предизборни, най-малкото да не се коалират помежду си, сякаш насила ги е накарал някакъв такъв злодея да влязат и насилствена коалиция са направили. И всичките те обаче някак си се опитват, маневрирайки, да се харесат на Брюксел, на западняците, и хем да хързулнат този горещ картоф, наречен „Македония“, което между другото изобщо не ги интересува и никога не ги е интересувала, да Ви кажа, защото повечето от тях, за съжаление мое, ги познавам повече от 30 години. Такива техни мимикрии, политически трансформации в политическия живот отляво в дясно, пак вляво, розово, пембено и не знам какво си, и в момента търгуват с Македония на обещанието на западните посолства и най-вече на брюкселските си покровители да припечелят нещо най-вероятно от редица действия, които трябва да се случат покрай т.нар. План за възстановяване, и цената е Македония. Но искам да бъде ясно: ние няма да го позволим. И тук не говоря само от името на ВМРО.

ВМРО е една брънка от тази верига, ние сме историческата организация, която има политическо представителство. Уверявам Ви дълбоко, че много, много, много, много от будните млади българи ще направят всичко по силите си и това дори не зависи от някакъв наш призив. Погледнете социалните мрежи – пълни са със самоорганизация. Хора, които имат различни политически партийни убеждения, хора, които имат различни клубни пристрастия, просто ще излязат на много мощен протест, на много мощен, на много по-различен от тази колонада, на която се нагледахме – плод-зеленчука, когато стреляха с храни, плодове и не знам какви тук щуротии на протестите предишните години. Това ще бъде протест на хора, които няма къде да отстъпват, защото твърдо вярват в правотата на българската кауза в Македония. И това ще им се случи.

Аз продължавам да не мога да си обясня фриволното поведение на министър-председателя, който – моето… щях да кажа уважение, ама не е точната дума. Когато се говори за министър-председател, не се говори така, но този човек, когато спи, изрича по-малко неистини, отколкото като е буден – само тогава. И продължава да говори по темата, какъв пробив бил направил. С кое? С дирижабъла, който пуснаха до Скопие, с който ще пътува човек и половина – по-дълго от кола и по-скъпо от кола? Нали, нелепо? Те ще ни обяснят на 24-ти, че са решили проблема, че вече имаме самолет до Скопие и всичко е решено, и трябва да пуснем Македония. С насилието над българите там, с кражбата на историята, с фалшифицирането на историята, с обидата към България, с отричането на нашето национално минало, с претенциите.

Вие чухте, какво каза председателят на Европейската комисия – друга одиозна фигура в европейската политика тези дни, когато беше в България, г-жа фон дер Лайен. Тя каза, че Европа много се грижела за малцинствата. Само че ние всички знаем, че българите в Македония не са малцинство. Тя също го знае, защото съм ѝ го казвал лично няколко пъти. Е, за кои малцинства говори тя? И аз тук си мисля, че хората, които ни управляват, които са драматично неграмотни исторически, правно и политически, драматично незаинтересовани от темата, може би са допуснали разговора за това да речем да бъдат вписани българите в Конституцията на Република Северна Македония в замяна на признаването на някакво хипотетично македонско малцинство в България. Така си мисля. Тази жена говори за малцинства, а ние нямаме малцинство в Македония. Тя неслучайно говори за малцинства. Кое е македонското малцинство в България? Трима пияници в село Ново Делчево, Клуба на „Изтребител Ново Делчево“ – между другото, точно така се казва заведението, в което тези тримата обитават. Аз ги познавам поименно всичките – агенти на югославските и македонските служби, до един провалени хора.

Така че сегашното управление създава по темата „Македония“ цунами, буквално цунами от некадърност, от незнание, от незаинтересованост. Една такава нагла незаинтересованост, която демонстрират, която ще ни се стовари на главите с гръм и трясък. И тогава няма, уверявам ви, няма да хвърлят хората консерви с цаца и какво беше там репертоарът на клоуните от миналата година. А ще си бъде сериозен протест на много гневни хора. Не знам, колко ще бъдат, но ще бъдат много гневни. Може да не са толкова много, но ще бъдат много гневни.

Водещ: Г-н Джамбазки, по мнение на експерти Планът за възстановяване и устойчивост е твърде неефикасен, несъстоятелен, но срещу него страната ни очаква да получи 12 милиарда. Безспорно тя все още нищо не е получила, Планът трябва да се приеме от Европейския съвет – един път, и втори път – ние трябва да си улучим сроковете с проектите. Но остава някак си горчивината от въпроса: „12 милиарда ли струва Северна Македония?“.

Ангел Джамбазки: Не. И няма цифра, която да струва, няма такава цена. Но самият план, на който може би трябва да обърнем внимание някой друг път по-подробно, сам по себе си е писан за някого. Там има такива фрапантни изкривявания на реалността, които просто очевидно са писани, за да може финансови средства да бъдат насочвани към конкретни лица. Идеята за държавни компании в една или друга посока, идеята за завод за батерии – попитайте всеки, който разбира от тази тема, и ще Ви каже, че това е предвидена огромна кражба. И вероятно ще Ви каже и кой се занимава с тази работа и кой най-вероятно се е прицелил в тези финансови средства. Вие чухте, какво каза председателят на Европейската комисия – „Това е най-амбициозният зелен план“. Какво означава това? Това означава, че това ще бъде планът, който ще нанесе най-много щети на българската икономика. Защото какво означава „най-амбициозно зелен“ – означава унищожаване на българската енергетика до 2030 и коя година в лицето на Източномаришкия басейн при положение, че ние се намираме във война с държавата, от която най-много зависи внасянето на природен газ. Това означава, че ако ние сме толкова луди самоубийци да ликвидираме българската енергетика, която имаме суверенно, защото заради парите на същата тази държава нови проучвания на природен газ, на всякакви други източници бяха системно закривани през национално предателски мрежи, като „Копейките“ и други подобни. Ние ще затворим последното нещо, което имаме, и ще станем зависими от кое – от въздуха и от вятъра. Това е чудесно, но вятър не духа през цялото време, така че въздухът не се движи непрекъснато и последователно, на него не може да се разчита като базова мощност. Слънцето също през зимата е малко по-слабо, а през нощта – повечко. Така че тези хора са предвидили някаква вакханалия – такава, в която да построят завод за батерии. Ако попипате човек, който се занимава с тази тема, ще Ви каже, че може би няма по-тъпа идея от това – съжалявам за моя недостатъчно добър френски изказ. Но това е положението.

И да, това е цената на кражбата, която са предвидили, но тя дори няма да им се получи. Защото аз, да Ви кажа честно, не мисля, че тези хора ще имат и времето да я организират, тъй като вече прекалено много се вдигна шум по тази тема, много се гледа. В момента, в който стане ясно името на митичния завод за батерии, ще стане ясно към кого са насочвани тези огромни финансови средства, които ще плати всеки един българин през джоба си. Апропо, нека да напомним на днешна база на всички Ваши слушатели да погледнат своите сметки от пазаруването в магазина, да видят сметките си за ток, сметките си за гориво, от бензиностанциите и да ги сравнят с управлението, в което бяхме ние част. Да, има, има промяна и тя е съществена, и тя е в посока на това цените да са по-високи и хората да са по-бедни, и то не за друго, а заради безумна политика на неграмотни хора, които се опитват с нефелна усмивка, даже леко дразнещо нахална, да правят българите на глупаци, за да откраднат някаква сума, която са предвидили. Това е реалността.

Водещ: Готвите ли се за предсрочни избори?

Ангел Джамбазки: Винаги. Това е процес, който не спира.

Водещ: За кога ги чакате?

Ангел Джамбазки: Нямам никаква представа и за съжаление, никой на света не може да Ви каже. Зависи от лакомиите в управляващата коалиция. Виждате, скараха се за гуверньора на Народната банка – между другото, много важна позиция, която не би трябвало изобщо да се дискутира по такъв начин. Утре могат да се скарат за някой портиер на Министерския съвет. Не знаем докъде им стигат апетитите, алчността, нахалството. Карат се за пари за ремонта на пътищата. Очевидно ще преразпределят някакви пари през някакви фирми, които имат проблем. Общо взето, всичко може да стане във всеки един момент. Но едно е сигурно: избори ще има, ако тези предадат Македония. На следващия ден на жълтите павета ще бъде горещо, страшно и тези хора ще бъдат свалени от власт и ще бъдат прогонени буквално с камъни. Казвам го не фигуративно.

Последни Новини

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir