Начало Блог Джамбазки: Възразихме на оттеглянето на текстовете за българите от доклада за РСМ

Джамбазки: Възразихме на оттеглянето на текстовете за българите от доклада за РСМ

Илхан Кючюк не може да еднолично да ги оттегли, предстои важно гласуване, твърди евродепутатът

В предаването „Брюксел 1“ евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки коментират новината, че докладчикът на ЕП за РСМ Илхан Кючюк е оттеглил важен проектотекст от доклада, известен като Компромис 18, който се отнася до българите в РСМ и техните права. Ангел Джамбазки поясни, че като представител на групата на ЕКР в ЕП е задействала процедура по спирането на това оттегляне. На 27 юни ще се състои заседанието на Външната комисия на ЕП, на която ще се гледа докладът, след като гледането му беше веднъж вече отложено. Всички български евродепутати трябва да се мобилизираме и да разясним на колегите си от другите страни за какво става въпрос по отношение на българите в РСМ, призовава Джамбазки. Компромис 18 е съгласуван от общо 33 поправки проектотекст, който трябва да се гласува на заседания на Комисията по външни работи в ЕП на 27 юни.   

В петък от трибуната на НС председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини евродепутата Илхан Кючюк, че като докладчик е оттеглил проектотекста за проблемите на българите в РСМ от Доклада на ЕП и нарече това „национално предателство“, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ защити Кючюк. Самият Илхан Кючюк излезе с позиция, че обвиненията към него няма да успеят. „Предложените от мен текстове са да се гарантира вписването на българи, черногорци и хървати в конституцията на Северна Македония“, заявява Кючюк.

Какво представлява текстът, заради който се разгоря спорът и оттеглен ли е той?

Първо, може би да уточним какво означава компромис. Във всеки доклад в Европейския парламент има възможност всички евродепутати да пишат поправки, по какъвто и текст от доклада искат. И след това така наречени докладчици в сянка се събират и правят компромиси. Събират по една и съща тема поправки и правят компромисни текстове. Този компромис 18 има 33 поправки. 33 поправки са вътре в този компромис, изясни в разговор с Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът Андрей Ковачев, говорител на ЕНП по въпросите на разширяването.

Това са и мои поправки, и на колегата Ангел Джамбазки, и на Витанов, и на други колеги също, но предимно свързани с тематиката, която е за човешките права, за дискриминацията, за говора на омраза. Аз не го наричам билатерален и двустранен спор, защото това не е двустранен спор. Това е политика по отношение на основни човешки права и съществуването на враждебна атмосфера спрямо тези, които открито заявят своята българска идентичност. Там са текстовете и за включване на българите в Конституцията и за работата на Академичната историческа комисия и за това, че техните решения трябва да бъдат публикувани, обясни Андрей Ковачев.

След това този доклад е обект на безпрецедентен лобизъм от страна на цялата дипломация на РСМ и те успяха чрез канали, които явно имат сред другите политически формации, да поискат, въпреки че беше постигнат компромис, да бъде по тяхно искане отворен този компромис 18. След като видяха, че нямат мнозинство да променят текста на компромиса, сега се опитват да го саботират по друг начин, като въобще го махнат, допълни Ковачев и обясни: Ако се оттегли компромисът, то тогава се гласуват по отделно всички тези 33 текста на поправките. И, разбира се, вече е важно всяка политическа формация какво ще даде като препоръка към техните членове: да гласуват за или против. Разбира се, че ние от ЕНП сме за това да не се променя текстът на компромис 18, съответно той да се гласува такъв, какъвто е.

На въпрос на Милотинова, оттеглен ли са текстовете в този Компромис 18, докладчикът в сянка за РСМ от групата на консерваторите в ЕП Ангел Джамбазки заяви: Не може да ги оттегли, защото ние проверихме процедурата и възразихме. Аз възразих в петък, като съм започнал процедура по спиране (на оттеглянето).  Еднолично (докладчикът Илхан Кючюк) не може да ги оттегли. 

На въпрос на водещата имало ли е писмо по ел. поща за оттеглянето на Компромис 18 Джамбазки отговори: Има писмо за оттеглянето, да. Но това трябва да питате него (б.р. Кючюк). Има писмо за оттегляне, но не може да ги оттегли (б.р. съгласуваните текстове), заяви Джамбазки. 

Предаването „Брюксел 1“ отправи покана и до евродепутата Илхан Кючюк – за гостуване в студиото, или включване по видеовръзка, но той отклони поканата тази седмица. Поканата към него остава за следващото предаване.

Според Ангел Джамбазки е имало огромно лобиране от страна на Скопие сред чуждестранни евродепутати от различни страни и политически групи.

Девет години аз се занимавам с тази тема, защита на  българската кауза в Македония. Андрей има един мандат повече от мен, значи 14. За първи път тази година виждаме такова чудовищно лобиране. Това е „Скопиегейт“. Те изляха милиони евро да лобират и да търсят хора, които да говорят от тяхно име. Милиони евро, те си го казаха. И какво се случва? Това е много интересно. В последните няколко седмици и месеци се опитаха, забележете, групи на социалисти, демократи, на зелени, на комунисти, които би трябвало да занимават се на някакви други въпроси, напр. социални, да изолират и да премахнат всички поправки, всички текстове, в които се споменава нещо българско. Защото, допълвайки и Андрей Ковачев, един такъв доклад върви както вървят главите по присъединяване. Този доклад е разпределен както са главите за преговорите. И в различните глави има коментари. И ние сме сложили много неща навсякъде. Нашите опоненти, мотивирани от Скопие, според мен финансово, се опитаха да съберат всичко в един текст и да го махнат целия. Ние това го спираме три пъти. Благодарение на ЕНП, няма да кажа, че не е така, посочи той.

По думите му Скопие си има лобисти в различни политически групи, които се опитват да прокарат техни интереси. Той също така каза, е след Катаргейт са допълнени правилата.

Според тези правила, който европейски представител на отговорна позиция, т.е. има въздействие върху законодателството, а това засяга мен и всички други, има такова въздействие, ако се среща с представители в трета страна, трябва да се впише в един регистър за прозрачност. Че си се видял, говорил – няма проблем. Интересното е, че в този регистър се е записал докладчикът сянка на Левицата Кудоглу. Обаче липсват другите, а ги има на снимките Те са отишли да се снимат с Маричич, отишли да се снимат с Османи  (б.р. – Боян Маричич – вицепремиер на РСМ, и Буяр Османи – министър на външните работи). Османи идва в деня на гласуването. Спира се гласуването и Османи ги привиква. И той пише, че се е видял с всички докладчици в сянка. И аз питам, защо не с мен? Толкова ли съм страшен? Не съм толкова страшен, мога да говоря, но той с мен не се вижда. Виждаше с другите, заяви докладчикът в сянка на групата на Консерваторите в ЕП.

Те са били в тяхното посолство, снимали се и след това излизат Маричич и Османи и казват: „Ние въздействаме, ние работим, евродепутати да внасят нашите поправки“. И виждате как хора като докладчика в сянка на Социалисти и демократи, докладчика в сянка на Зелени, докладчика в сянка на комунисти, как пробутват ни и същите неща. Те са ги положили отнякъде. Тоест има организирана атака и аз затова я наричам „Скопиегейт“. Те (б.р. от РСМ) са раздали своите поправки и те ги внасят да се гласуват. Какво значи това? Че Скопие или Белград, както аз го разчитам, диктува текстовете в Европейския парламент. Ето това, ако не е гейт, това, ако не е „Скопиегейт“, това, ако не е безобразен лобизъм, какво е? Обсъжда се Катар как въздействал и вякой казва след това, че Катар е нещо добро. Но какво е променено в някакъв доклад за РСМ? Не се обсъжда. Но докато гледате, те се опитват да изтрият българите от доклада, заяви Джамбазки.

Той е сезирал председателя на ЕП Роберта Мецола по повод нерегламентираното лобиране. По думите му трябва да се провери как тези хора отиват да лобират и внасят поправки, пък не вписват срещите си в регистъра за прозрачност. Нещо крият ли? Само баклава ли са яли в посолството на РСМ?

На въпрос дали българските евродепутати от другите политически групи правят достатъчно, за да разяснят на чуждите евродепутати проблема, Джамбазки отговори: „Ами, не правят достатъчно. Например, господин Станишев не прави достатъчно. Казвам го еднозначно и се надявам да ме чуе. Пепи Витанов се старае. Но г-н Станишев има по-голяма тежест, защото е бил началник там. Редно е да се поразмърда.“

На въпрос на Милотинова трябва ли да се гласува предложението за оттегляне на Компромис 18 Джамбазки отговори: Точно, да. Нека да кажа с две думи. Този доклад беше няколко пъти отлаган против правилата. Защото скопяните очевидно дават много емоция, много енергия, забелязвате движението на ръцете ми, дават много усилия от своя страна, за да не се случи този доклад. Отмениха го два пъти, правиха незаконни заседания, всичко правят да не се случи. Защо? Защото в Скопие не искат да чуят, че Европейския парламент призовава правителството в Скопие да осъди насилието на македонски граждани с българско национално самосъзнание. Защото ние искаме да не бъдат нападани български културни институции, ние искаме да бъдем спряна речта на омразата, да бъдат отворени досиетата на УДБА, които са много важни за преосмислянето на целия процес, който се случва.

Гледайте целия разговор във видеото >>>

Последни Новини

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на...

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir