Начало Блог Д-р Никола Пировски: Лидерът мисли в перспектива

Д-р Никола Пировски: Лидерът мисли в перспектива

Интервю на Радослава Рашева, „Национална бизнес поща“, с градския председател на ВМРО – Стара Загора д-р Никола Пировски

Трябва да може да работи в екип, да има административен опит, да е спокоен човек.

Животът ми е много разнообразен, сега ме въведе и в политиката, надявам се, че ще се справя

Д-р Никола Пировски е на 42 години. Роден е в Пловдив, но от години живее, учи и работи в Стара Загора. Завършил е Природо-математическата гимназия „Гео Милев“ – Стара Загора. Продължава образованието си в Тракийския университет в Стара Загора, като от 2010 г. е със специалност „Анатомия, хистология и цитология“. Допълнително има специалност по Китайска медицина от Националната спортна академия – София, в сътрудничество с Международния колеж Jiangxi University of TCM, Китай. Специализирал е „Педагогика“ в Тракийския университет.

Работил е в областта на спешната медицина – в ЦСМП, Ст. Загора, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, и анестезиологията – Медицински Център „Берое“ – Стара Загора, бил е лекар в мото пехотно поделение – Ямбол. Работил е и в чужбина – в Обединеното кралство за организиране, управление и контрол на изолирани медицински центрове за първична медицинска помощ. Антропологичен експерт, има и психиатрична клинична практика в ДПБ „Д-р Г. Кисьов“ в Раднево. Медицински консултант по проект „Електронно здравеопазване“.

От 2006 г. и досега е университетски преподавател в катедра „Анатомия“ при МФ на ТрУ.

От 2021 г. е председател и главен треньор в Спортен Клуб Ушу Стара Загора, сертифициран международен съдия към Европейска федерация по Ушу.

Също така членува в Съюз на учените – Стара Загора; ЕВТО България и Международната Ян Фамилия Тай Чи Чуан Асоциация; Български лекарски съюз; Българско анатомично дружество; Българска асоциация по философия на медицината; Студентска анатомична организация, както и на ПП ВМРО – БНД.

През 2023 г. е избран е за градски председател на ВМРО – БНД в Стара Загора.


– Д-р Пировски, откога сте член на ВМРО – БНД и с какво Ви привлече Организацията, а сега и предизвикателството да станете неин градски председател в Стара Загора?

– Възприемам се за симпатизант на ВМРО – БНД, откакто съм гражданин на България, т.е. откакто съм пълнолетен.

Моята майка и моята сестра имат традиции да помагат за идеята и съвсем естествено продължих тяхната работа.

За местните избори през 2019 г. бях част от гражданската квота на ВМРО – БНД и след това станах редовен член на партията.

Изборът на градски председател бе отлаган, но обмислян и обсъждан много дълго, и се случи сега като резултат от няколко месеца работа. Предложиха ме, не съм имал очаквания или стремежи, но след като ми възложиха тази дейност, се съгласих. В крайна сметка трябва да правим това, от което има нужда, а не само това, което си представяме. Доволен съм за тази позиция.

Разбира се, освен традицията в семейството, да съм член на ВМРО – БНД има и много други причини.

Виждам здрава идеологична основа и голям потенциал за развитие и утвърждаване на българския национален идеал.

В днешната хаотична политическа среда не виждам други партии и организации, които имат такова стабилно и последователно присъствие през годините.

Мога да призная, че във ВМРО – БНД направихме известни грешки, но това е още една мотивация – когато харесваш нещо и виждаш, че има трудни моменти, съвсем нормално да е го подкрепиш. Моята философия е, че трябва да ремонтираме това, което имаме. В момента има модерна нагласа всичко да се сменя с нещо ново, но аз мисля, че бързите еднодневки не водят до успех.

– Поемате общинската организация на ВМРО – БНД в ключов момент, преди местните избори наесен. Преди дни бе обявено съвместното Ви явяване на предстоящия вот с гражданска група „Истината за Стара Загора“. Споделихте, че организацията на екипа ще е сред Вашите приоритети…

– Предстоят преговори с всички, които имат интерес към нашето обединение и изработването на ясна позиция и нейното популяризиране.

Това е много работа с хора, включително и от други общини. Моята роля е да съм медиатор

между областния координатор, общинския координатор, да работя с нашите застъпници и съмишленици.

Относно обединението за местните избори, като лекар аз съм свикнал да търся не само проблеми, но и решения. По същия начин разсъждавам и за другите ми дейности, т.е. винаги търся да получа положителен ефект. „Истината за Стара Загора“ е гражданска организация, а ВМРО – БНД е политическа партия и имат различен имидж. От тези различни елементи обаче се получава обединение, което може да работи добре и да произведе резултат. Като бях млад политиката ми изглеждаше, че е основно свързана с много говорене и убеждаване. Но когато започнах да се занимавам по-сериозно, става ясно, че е търсене на разумните компромиси.

Нашето обединение за местните избори бе най-разумният компромис за ситуацията. Оптимист съм за бъдещето,

въпреки че това винаги е относително. Но работим за най-добрия вариант.

Може да се гласува за идея, за партия, за гражданска организация, а мажоритарният вот дава възможност – да се подкрепи и конкретна личност. Така че, няма извинение да не се гласува. Високата избирателна активност е важен фактор за преодоляване на външни влияния в политиката.

– Споделихте, че Вашият личен фокус е към образование и здравеопазване. Какво още е важно да се направи за града и за общината?

– Важните политики не могат да останат извън контекста на случващото се в България.

Ние от ВМРО – БНД ще следваме националните ни фокуси.

Но конкретно в града, има няколко неща, които лично ме вълнуват. Например, става дума за спортни съоръжения в гимназии, които са в окаяно състояние, дори опасни. Това е нещо, на което може да се обърне повече внимание.

Другото е свързано с трансформирането на образованието от гледна точка на дистанционното обучение, от гледна точка на стандартите, които се залагат за децата. От една страна, изискванията са завишени за тяхната възраст и нужди, от друга страна се изкривяват в грешна посока с различни конвенции например, а важни неща се пренебрегват. Ще работим за ограничаване на подобни въздействия.

В здравеопазването, където като че ли фокусът е насочен към капитала, към печалбата, според мен е пренебрегната профилактиката.

Профилактиката трябва да е масова и това е част от задачите на една община

извън нейните съвместни прояви с други организации. Запознат съм например с профилактичната програма в Центъра за зависимости. Лично бих се ангажирал със създаването на програма за екранната зависимост.

Друго, което е важно, са гръбначните изкривявания, за тях също е нужна профилактика. Това ще са част от нашите идеи и предложения в Общинския съвет на Стара Загора.

– По отношение на образованието повечето стандарти са заложени от Министерството на образованието и науката…

– Прилагането им на местно ниво е също толкова важно, колкото и каквото е заложено от министерството. Не всичко е толкова зависимо от национално ниво. Напълно е възможно да се направи общинска програма за профилактика в училищата. Такъв пример има в Община Пловдив, програмата беше за профилактика на агресията и протече много успешно. Малко са нещата, които трябва да се измислят.

Трябва да видим кои са добрите практики и да ги приложим. Много се надявам да избегнем и някои лоши практики

– конфликт на интереси, корупция и др. Това съсипва всяко добро усилие.

– Казахте, че местната политика на този етап не може да се разграничи от националната. Но не е ли време местните лидери да имат по-голяма роля? И какви лидери са нужни в една община?

– Съгласен съм, че трябва да има баланс в управленските структури, за да може градивните решенията, които се генерират по места, да стигат да национално ниво. Мисля, че при ВМРО – БНД това се случва. Разбира се, има много какво да се работи в тази посока.

А какъв трябва да е лидерът?

Трябва да работи в екип, да реализира успешни проекти и да подкрепя развитието на екипа си.

Ако някой си мисли, че сам и еднолично ще дърпа цяла партия, цялата държава или цялата община, няма как да стане, дори и при най-добри намерения. Резултатът няма да е ефективен.

Затова и ние ще разчитаме на екипната работа, ще търсим възможност да внасяме предложения във всяка общинска комисия и да развиваме приемственост. Лидерът мисли в перспектива.

Човекът начело трябва да е най-вече спокоен, за да може да реагира адекватно на ситуациите и да намира баланс

без емоционални реакции. Трябва да разбира много добре и от администрация, защото само идеята не е достатъчна, нужно е и практическото ѝ оформяне.

– А това ли са и качествата на кандидата за кмет, който ще издигнете за местните избори?

– И това. Но докато не стане ясно кой ще е човекът, чиято кандидатура ще подкрепим, не мога да добавя друго.

Има и чисто личностна оценка, която не подлежи само на логика, но и на интуитивно усещане.

Ще се съобразя и с мнението на екипа ни.

Дали ще е политическо лице, гражданска квота, мъж или жена, не е толкова важно. Но като наблюдение мога да кажа, че трябва да има натрупан житейски и управленчески опит с годините.

– Вие сте преподавател по анатомия в Медицинския факултет на Тракийския университет. Какви млади хора идват?

– Много хубави млади хора.

Някои от тях ме вдъхновят с потенциала си. Други ме натъжават с лошите им навици. Но не ги обвинявам.

Едните ме карат да се усъвършенствам, а другите ми дават повод да търся начини да компенсирам това, което като общество сме изпуснали.

– Имате много извънпрофесионални интереси – спорт, народни танци, антропология, богословие…Как си почивате?

– Свободно време нямам, работният график е пълен. Научна работа, учебна работа и управление на спортен клуб, да не забравяме и семейните ангажименти.

В неделя ходя на литургия – два часа, в които се откъсвам и се зареждам, препоръчвам го на всички.

На второ място е градината на село, където мога да се разхладя вечер, харесвам и кино.

Животът ми наистина е много разнообразен, с различни интереси и дейности. Сега ме въведе в политиката, надявам се, че ще се справя и с този етап.

На вашите читатели мога философски да пожелая – намерете свободния избор в живота си, другото са само последствия от него.

Последни Новини

В Шумен ВМРО регистрира листата си за народни представители

Водач на листата на ВМРО – БНД за изборите на 9 юни 2024 г. в 30 многомандатен район – Шумен ще бъде...

ВМРО почете жертвите на наводнението във Враца

1 май е ден за почит към стотиците невинни жертви от Враца и Згориград, загинали в наводнението през 1966 г.

ВМРО регистрира кандидатите си за парламента от област Пазарджик

Юлиан Ангелов води листата на войводите Днес в Районната избирателна комисия – Пазарджик ПП „ВМРО – Българско национално движение“...

Контрера: Посрещаме 1 май без трудещи се, с отрицателен прираст и изчезваща България

В Деня на труда се оказахме с неработеща икономика и застаряващо население Тези тъжни и доста притеснителни изводи прави...

Ангел Джамбазки: В следващия ЕП трябва да има хора, които да се борят за защита на българския национален интерес

За нас от ВМРО е важно в следващия Европейски парламент от страната ни да попаднат хора, които да се борят за защита...

Каракачанов: На форума CPAC в Будапеща партии и отляво, и отдясно се обявиха срещу нелегалната миграция, джендър идеологията и войната в Украйна

Каракачанов: На форума CPAC в Будапеща партии и отляво, и отдясно се обявиха срещу нелегалната миграция, джендър идеологията и войната в Украйна,...

Карлос Контрера: Никой няма да ни пусне в Шенген с такава пробита система за сигурност

Никой няма да ни пусне в Шенген с такава пробита система за сигурност, каза общинският съветник в Столичния общински съвет, представител на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir