Начало Блог Каракачанов: Патриотичните формации искаме да се явим с една обща кандидатура на...

Каракачанов: Патриотичните формации искаме да се явим с една обща кандидатура на президентските избори

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, съпредседател на Патриотичния фронт, заместник-председател на Народното събрание, в интервю за предаването „Това е България“ на радио „Фокус.

Водещ: Народното събрание прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с които се предвижда максималният брой на избирателните секции в чужда държава да не надвишават 35. Коментарът ще очакваме в следващите минути от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Господин Каракачанов, удовлетворен ли сте от тези последни промени в кодекса и защо? 

Красимир Каракачанов: Удовлетворен съм, защото в края на краищата това ще ограничи гласуването в Турция. За нас гласуването в Турция е порочно, защото то не става по волята на българските граждани, живеещи там, а става по волята и по кефа на управляващата партия в Турция. Аз смятам, че България, която е суверенна държава не може да позволи друга държава на чужда територия да организира изборите за български парламент или за български президент. Това е въпрос на себеуважение, въпрос на суверенитет и на достойнство. Най-много скачаха против този текст депутатите от ДОСТ, които директно заявиха, че по този начин няма да се даде възможност на много турци, които с български паспорти живеят в Турция, да могат да гласуват. Ето, видяхте за какво става дума. 

Водещ: И от ДПС ви упрекнаха, упрекнаха ви в разделянето на българските граждани на такива, които живеят в страната, и тези извън страната. 

Красимир Каракачанов: Не ги разделяме. Тези, които живеят в Турция, отдавна са решили, че Турция е тяхната родина. Помните, че когато някои от тях напускаха България през 1989 г. псуваха и казваха – ще се върнем с танкове. Е не се връщат с танковете, връщат се с бюлетините, които им казват как да гласуват турските изселнически организации, които са на бюджет на турското външно министерство и се ръководят от турското разузнаване. В края на краищата за всички това е ясно, няма защо да си затваряме очите и да крием истината. Тук въобще не става въпрос за това, че се ограничават правата на някой да гласува, а става въпрос за това, че в Турция изборите се организират от турската държава и това не е нормално. Днес българският парламент показа, че има малко или много достойнство и не позволява на друга държава да се меси в нашите вътрешни работи. 

Водещ: Какъв ще бъде очакваният ефект от тези промени? По-действителен ли ще бъде вотът, повече представителност ли ще има в него? 

Красимир Каракачанов: Ще бъде малко по-честен. Казвам малко, защото има много други неща, които трябва да се променят в Закона за изборите. Но вие си спомняте, ако не си спомняте проверете и ще видите – няма избори за български парламент и в Турция да не са се случвали скандали. Много ваши колеги от други медии, може би и радио „Фокус“, ако сте изпращали наблюдатели на изборите в Турция, виждате, че там изборният процес се извършва „едно към гьотере“, както казват самите турци. Тоест избирателните комисии са съставени само от ДПС, сега ще бъдат съставени от ДПС и от ДОСТ, там се говори на турски в изборните секции, на самите избиратели им се казва какво да гласуват и как да гласуват. Пропагандата, агитацията продължава и в деня за размисъл, и в деня за гласуване, и там се гласува само за етнически турски партии. Това не е нормално. Помните, че Конституционният съд 2009 г. касира изборите в мисля, че около 9 или 10 секции. Доказано е, има факти много. И доклади от българските дипломати в Турция, и доклади от наблюдатели, които са изпратени от България от български партии, ние също сме изпращали наблюдатели в Одрин и в Истанбул. И там се вижда за какво става дума. Влиза избирател, който не може да говори български, избирателната комисия му говори на турски, казва му за кой номер да гласува, след което той подава едно листче, на което се слага печат. Това листче се дава някъде, за да се удостовери, че е гласувано както трябва. Това не може да продължава. Ние говорим за фалшифициране на изборите в България, говорим за купуване на гласове, което ще бъде и в бъдеще за избори сериозен проблем – и да се съгласяваме в Турция някой друг да определя изборите в България, значи трябва да сме пълни наивници. И Слава Богу днес българския парламент не го позволи. 

Водещ: Очаквате ли обаче след това последно решение за промени в Изборния кодекс да продължи или да се възроди съпротивата срещу тези промени от организации на българи в други страни? 

Красимир Каракачанов: Нямаше съпротива на никакви организации на българи. Имаше няколко души от „Протестна мрежа“, дежурно организираните, които дежурно с един и същи зелен плакат излизат, пише „Граждани срещу мафията“, и те с този плакат протестират. Срещу новите ски писти в Банско, срещу кабинковия лифт, срещу абортите, глобалното затопляне, изборния закон. Вчера или онзи ден излизаха и протестираха същите тези 15,20, 30 души и срещу министъра на културата Вежди Рашидов. Това е една група за натиск, която смята, че може да бъде тояга и да определя какво се случва. Истината е, че всички тези са част от една група, която се опитва чрез натиск да налага своите виждания.

Водещ: Сменяме темата само привидно, защото оставаме на тема избори. Проведохте среща с ръководството на БСП. Има ли посоки, които ви обединяват по темата кандидат-президент? 

Красимир Каракачанов: Посоките са по-точно анализите, че досегашният български президент Плевнелиев трябва да бъде образец за това какъв не трябва да бъде българският президент. Сегашният български президент на практика разделяше нацията, вкарваше спорни тези, със своите изказвания разделяше обществото, вкарваше ни в международни конфликти, които абсолютно са излишни на България. Говоря най-вече за неговите антируски изказвания ни в клин, ни в ръкав, без да се съобразява какъв е курсът на българската външна политика, без да се съобразява какво е общественото мнение в България, без дори да се съобразява какви са обективните факти, за които говори – той си позволяваше подобни неща. Българският президент трябва да бъде обединител на нацията, да стои над своите партийни пристрастия или пък най-малко трябва да стои над всичко това, което му шушнат най-различни лобисти от Брюксел или някъде другаде, и трябва да защитава българския национален интерес. Когато България можеше, след кризата на взаимоотношенията между Турция и Русия, да привлече руските туристи, а те са 4 млн. само в Турция, той направи поредица от антируски изказвания, с които на практика не помогна с нищо на българската икономика и на българския туризъм. Аз задавам въпроса какво спечели България? България с 30-хилядна армия, с въоръжение от 80-те години на миналия век, с 5 хил. непопълнени места за професионални войници, с 80 танка и два и половина самолета да се прави на по-голям ястреб от САЩ по отношение на Русия за мен не само, че е безсмислено, направо е глупаво. То не бяха инициативи за санкции, то не бяха инициативи да правим флотилии в Черно море – то беше ясно Турция, България, Румъния и Украйна тази така наречена флотилия срещу кой щеше да бъде насочена. Какъв е смисълът? 

Водещ: Съвпадението на анализа, който правите на президентския мандат обаче се оказа недостатъчен, за да се обедините около обща кандидатура. 

Красимир Каракачанов: Аз заявих нещо много ясно, което е мое дълбоко убеждение, както и убеждение на колегите от ръководството на ВМРО. Ние имаме решение на нашия конгрес от 17 април тази година, че първо запазваме Патриотичния фронт като формат. И второ – за президентските избори тази година целта на ВМРО е да се опита да обедини всички патриотични формации – и ВМРО, и НФСБ, и „Атака“, които са парламентарно представени, и извънпарламентарни партии, граждански, младежки патриотични сдружения, с идеята за издигане на единна патриотична кандидатура. Това е наша политическа амбиция и наша политическа цел, така че нямаше логика днеска да разговаряме за издигане на лявоцентристки кандидат. Още повече, че разговорите се водеха между БСП и ВМРО. Тоест поканата на БСП беше персонално към ВМРО. ВМРО обаче е част от коалицията Патриотичен фронт и като лоялен партньор в тази коалиция не може да си позволи да води сепаративни разговори и да поема сепаративни ангажименти. И е въпрос на политически морал… 

Водещ: Лоялност и морал. Последно, тъй като съвсем малко време имаме. Профилът на бъдещия български президент според ВМРО и патриотичните организации? 

Красимир Каракачанов: Профилът е много ясен. Добър българин, патриот, човек с гръбначен стълб, тоест с воля да отстоява интересите на България, във вътрешен план срещу икономическата олигархия и срещу интересите на различните партии. Българският президент трябва да бъде балансьор на българския политически живот и да показва правилния път, а не да взема страна. А във външнополитически план българският президент, който ръководи и дипломацията на България, трябва да бъде човекът, който търси пътищата, които да отворят в международен план пазарите за българската икономика. Да се подпомогне износът на българския бизнес, това би създало работни места и би вкарало инвестиции в България. Човек, който ще балансира отношенията, ние се намираме в един изключително рисков регион – България на Балканите, и България не може да си позволява резки движения в името на това, че някой някъде си е наумил да прави нещо. Българските интереси над всичко друго. Това трябва да е мотото на следващия български президент и това трябва да е неговата политическа практика. Всичко останало ще ни доведе до една картинка, която няма да е полезна за България. Както виждате 25 години вървим назад, разграждаме, унищожаваме, събаряме, българите бягат от страната, икономиката се свива. 

Последни Новини

Александър Сиси: ВМРО предлага 500 лева месечно детски надбавки за всяко българско дето на грамотни родители

ВМРО тръгва към тези избори с ясната идея, че можем да променим нещата. Показвали сме го във времето. Това...

ВМРО откри предизборната си кампания в Благоевград

Благоевград бе избран за началото на предизборната кампания на ВМРО в Пиринска Македония. Събитието бе уважено от множество граждани и гости на...

Красимир Богданов: В листата имаме достойни, умни и трудолюбиви хора

ВМРО участва в изборите с ясното създание, че България има крайна нужда от единство. Живеем в пропаст в последните години. Народът ни...

Каракачанов: ВМРО предлага сериозно увеличение на заплащането на медиците и преференциален достъп до общински и държавни жилища

Здравеопазването е в криза и трябва да се подобри достъпа на хората до лечение Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов...

Красимир Каракачанов: Трябва ни правителство на националния консенсус

Ако не бъде спрян с незаконни средства или физически, Доналд Тръмп отново ще е президент на САЩ Призовавам премиера...

Андрей Слабаков доц. Милен Михов се срещнаха с граждани в Свищов

Кандидатът за Европейски парламент Андрей Слабаков и водачът на листата на ВМРО – Българско национално движение за 4 МИР Велико Търново доц....

Каракачанов: Наркобригадите в София помагат на „сглобката“ като купуват гласове

Ръководството на МВР се назначава да върши политически услуги, заяви лидерът на ВМРО Кирил Петков още с първото си...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir