Начало Блог Контрера: Ако ПП-ДБ спечелят изборите в София, не би ме учудило на...

Контрера: Ако ПП-ДБ спечелят изборите в София, не би ме учудило на фасадата на Столична община да се развее и знаменцето на дъгата

ГЕРБ идейно започнаха да се трансформират в една „Демократична България“ в по-мек вариант

Карлос Контрера, ВМРО – гост на Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.09.2023 г. 

Резултатите от участието на ПП в управлението на страната

„На снимката на анонса бяхте с нашата тениска „HARVARD LAW, JUST KIDDING“, това ли ще ви бъде мотото в състезанието за кмет на София?“, попита водещата Илиана Беновска.

Карлос Контрера отговори: „Не, разбира се! Но ретроспекцията е хубава, защото, когато изгряха звездите на „Промяната“, точно тук в това студио в един разговор есента на 2021 г., аз предупредих за всичко това, което ще се случи в момента! Квалифицирах тази „харвардска бригада“ като една група „тунизийски пирати! Тогава имаше много хора, които спореха с мен, обвиняваха ме, че водя черна кампания, че преча на „Промяната“, че защитавам статуквото. Да де, но фактите вече са други. И когато тогава с Вас прогнозирахме, че „великата промяна“ може да доведе до провал и падение на държавата, тогава бяхме критикувани. Аз не виждам сега българските граждани да живеят по-добре, не виждам справедливост, която ни се обещаваше по площадите тогава, не виждам демонтаж на статуквото! Аз виждам онези, които наричаха „мафия“ по площадите да управляват с тези, които щяха да ги съдят и разстрелват! Така че ние ще проведем една кампания за местните избори в контекста на подмяната!“.

„Кои сте вие? ВМРО или цялата кампания?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че има предвид гражданите и цялото общество.

Според него в момента има едни 600 000 избиратели, които са били излъгани, че „никога с ГЕРБ“ и още едни 600 000, които са били излъгани, че „никога с тези, които счупиха държавата“! „Моят съвет към всички, които смятат и да се кандидатират, но и да гласуват, този път да се съсредоточим върху разумното и прагматичното и стига вече глупости!“, призова Контрера.

Защо избирателите трябва да подкрепят ВМРО и Карлос Контрера?

„Защо да гласуват за Вас, г-н Контрера? Защо да гласуваме за ВМРО? На какво основание Вие мислите, след като искате, но мислите, че и можете да управлявате София? Дайте Вашите аргументи, кой сте Вие, Карлос?“, попита водещата.

Контрера заяви, че ВМРО е достатъчно утвърдено име, с ясен идеен и политически профил. А що се отнася конкретно до София, ВМРО са доста праволинейни в политиката си в СОС. Вече 3 мандата се явяват на местните избори в столицата самостоятелно и имат представители в общинския съвет. „Със сигурност избирателят няма да бъде изненадат от това, което говорим, от това, което предлагаме! Няма да го има онзи „уау ефект“, на който разчитат всички новопоявили се политически проекти еднодневки! Хората, които смятат да ни подкрепят, ще гласуват за една ясна и подредена програма с фокус основно в няколко приоритета. Сигурност и обществен ред, тема, по която ВМРО работи доста. Транспорт, разбира се. Смея да твърдя, че през последните 4 години, когато бях председател на комисията по транспорт, свършихме много важни задачи и ефектът е по-скоро положителен! Това е моята оценка!“, заяви Контрера.

Защо ВМРО подкрепи бюджета на София в СОС?

„Няма да се въздържа да отбележа, че Вие подкрепихте при инфарктното последно заседание бюджета на София по предложение на ГЕРБ. И там именно по транспорта се съдържаше един голям финансов ресурс, за да може да бъде довършено започнатото и да бъде предпоставено следващото. Кажете защо подкрепихте този бюджет?“, попита водещата.

Контрера отговори, че що се отнася до транспорта, буквално в последния момент ВМРО са убедили ГЕРБ да подкрепят техните предложения за закупуване на автобуси. Става въпрос за двуетажни туристически автобуси. Това е връщане на една традиция, защото около 2000 г. такива е имало в експлоатация. След това идеята е изоставена. Но проучвания показват, че столичани припознават тези превозни средства, харесват ги и ги ползват и най-нормалното нещо, което може да направи един управленец, е да се съобрази с мнението на хората. „За туристическите автобуси защо беше важно? Гарантираме градския транспорт до Витоша. Една болезнена за столичани тема и ако не бяха усилията на общината, нямаше да има абсолютно нищо. Защото лифтовете не работят и дефакто столичани и гости на София могат само с тези автобуси по 66, 63 и 59 линия да стигнат до Витоша!“, обясни общинският съветник.

Контрера заяви, че част от предложенията на ВМРО са били приети, затова са подкрепили бюджета на столицата. Прието е било предложението за увеличаване с 3,5 милиона на парите за канализация, което е важно, защото райони като Симеоново, Драгалевци и Нови Искър очакват тези проекти да завършат час по-скоро. А за това трябва да има пари за авансови плащания, защото преди да дойдат европейските средства, трябва да се плати и след това тези средства да се възстановят.

Контрера заяви:

До последно не бяхме убедени, че трябваше да подкрепим бюджета, защото накрая ГЕРБ се държаха абсолютно безобразно! Всички опити да се води диалог срещаха едно леко пренебрежение. Те си мислеха, че са се разбрали с ДБ по линия на сглобката. Тоест някой се е обадил от централата на „Промяната“, на ДБ на общинските съветници и е наредил да се гласува. ГЕРБ си мислеха, че това ще се случи. Те обаче в класическия си стил се извъртяха като циркови артисти. Освен това бяхме свидетели на една безобразна 4-часова дискусия, в която се говориха всякакви глупости!

„Ние излъчихме тази дискусия директно, аз се движех с колата си и много хора минаваха покрай мен и ми казваха „слушаме, слушаме“! Това беше жалка история!“, отбеляза водещата.

Събеседникът ѝ отговори, че всъщност големият проблем при липсата на бюджет е нестабилността, защото все пак администрацията трябва да работи. Щеше да доведе до невъзможност за плащания, свързани със социални и комунални услуги, както и заплатите на учителите. Освен това, ако се ползва бюджета за 2022 г., там всички текущи разходи са изчислявани по старите цени. „Преценката беше дали да рискуваме и да хвърлим града в подобен хаос, или да проявим отговорност с цялото огорчение, с което общинските съветници от ВМРО излизаме от този мандат и работата си с ГЕРБ! Не че не сме свършили и положителни неща, но аз имам чувството, че когато наближат избори, те забравят че имат партньори! Имам чувството, че си мислят, че са единствените на тази земя! Много пъти съм ги критикувал за тези грешки. Истината е, че идейно те започнаха да се трансформират в една „Демократична България“ в по-мек вариант!“, категоричен бе Контрера.

„Много сте безмилостен! Това ли ще бъде тона на кампанията?“, попита Беновска. Контрера отговори, че говори това, което мисли, а дали на някой не му харесва, това вече е друга тема. Той още веднъж подчерта, че въпреки споровете с ГЕРБ е била свършена много работа.

Несъстоятелността на кампанията на ПП в София. Идеологическите различия между ВМРО и ПП-ДБ

Контрера заяви:

Съмнявам се, че ПП ще успеят да свършат и една десета от това, което ние свършихме! Имах възможност да слушам разговора Ви с Васил Терзиев. Не е нормално човек, който се явява кандидат за кмет на Столична община, четвъртата фигура в държавата, 40 минути да говори общи приказки и как ще събират данни. Между другото данните ги имат. Едно от бившите протежета на ГЕРБ в едно от общинските предприятия, когато си тръгна с апломб, късайки ризата, че е неразбран, той си тръгна с данните. И сега тук Ви къпят с топла вода и Ви обясняват, че ще събират данни. И друго, ако сте забелязали, ще направя един прочит като гражданин, не като политик, те сега щели да обикалят по кварталите и да се запознават с проблемите на хората. Извинявайте, но когато се явяваш кандидат за кмет или общински съветник, ако не си запознат с проблемите на хората, за какво точно се явяваш? Остават десетина дни до началото на кампанията, а ти тепърва ще се запознаваш с проблемите на Орландовци, Курило или Враждебна! Звучи ли Ви сериозно? Това са общи приказки, написани от пиари, които също не са стъпвали в тези места!

„Вие как ще проведете Вашата кампания, ще обикаляте по райони ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ВМРО не са спирали да обикалят, да посочват проблемите и да ги решават. Водещата попита какви се тези данни, които ПП-ДБ ще събират. Гостът ѝ отговори, че данните и сега ги има, въпросът е ще има ли политическа воля на база на тези данни, които са в насипно състояние, да се прави политика. „Аз съм го казвал и на предишни избори – хората, които вземат решения, са политиците. Да, нужно е да има експерти, но когато ти си слаб политик, не смееш да вземеш някое решение, сакън да не ти намалее рейтинга с 1%, тогава за каква политика говорим?“, попита Контрера.

„ВМРО сте партия с характер, Вие също имате характер, не можете ли като млади мъже да намерите общ език за София? Противопоставянето, конкуренцията, това ми е ясно. Състезанието трябва да съществува. Но ето сега, пропуснах да питам Терзиев или по-скоро реших да не закачам тази тема в момента, за прайд, за ЛГБТ, за разни други, еднакви в различието си! За вашите „Луков марш“?“, попита водещата.

Контрера отговори, че не би се учудил, ако ПП-ДБ спечелят изборите в София, на фасадата на Столична община да се развее и знаменцето на дъгата! Той продължи:

Понеже ме попитахте да намерим общ език. За да намерим общ език, първо трябва да видим кой какви приоритети има и какво предлага. Аз от г-н Терзиев слушам само общи приказки и така ще бъде през цялата кампания. Ако има нещо конкретно, по което можем да разговаряме, да спорим или да се обединим – това би било добре! Дълбоко се съмнявам обаче! С неговата присъдружна трупа от ПП, ДБ и Спаси София ние имаме идеологическа несъвместимост! Ако някой си мисли, че позиционирането и идеологията нямат място в новото общество, той тежко бърка! Защото липсата на идеология води до сегашната ситуация в държавата, до този тюрлюгювеч и до вземането на грешни решения! Избирателите, освен прагматично, избират и идеологически и това е факт.

Знамето на Украйна фасадата на Столична община

„А знамето на Украйна какво търси на фасадата на Столична община?“, попита Беновска. Контрера отговори: „В началото на войната аз го подкрепих, тогава ситуацията беше такава. Но в момента това се използва като универсално оправдание, войната и Украйна, за всякакви безобразия, което е тъжно!“.

Отпадането на мониторинга върху България от страна на ЕК. Шенген

„Извинявайте, но Вие сте политик с опит, ще си позволя един глобален въпрос. Вчера най-после ни махнаха мониторинга от ЕК. Австрия и Нидерландия обаче ни казаха да си гледаме работата за Шенген. Ами да вземем да сложим знамето на Австрия или Нидерландия на Столична община! Разбирате ли иронията ми?“, продължи Беновска.

Контрера отговори, че мониторингът е бил ползван като „каишка“ за България, като пръчката, която да бие „непослушното животно“ по главата! Това е бил механизъм за контрол и недопустимо влияние от Брюксел върху българските институции. „Механизмът беше използван за вмешателство и сугестиране на висшите ешелони на властта да слуша и да приема едно или друго решение. Неговото отпадане не отменя този факт. То е по-скоро, за да се похвалят в медиите. Извинявайте, но след като се промени рамката, приеха механизъм за разследване на главния прокурор, още не знам какви глупости, но какво се промени реално? Формално изпълнихме някакви изисквания, които май се пишат в офиси в България, а не в Брюксел, защото нашите доносници са много активни!“, категоричен бе Контрера.

Карлос Контрера заяви, че хората, които са запознати с европейската политика, са наясно, че Австрия и Нидерландия не се интересуват какво пише в докладите. Всеки защитава свои позиции, които обслужват вътрешнополитическия разговор. И тъй като нищо не се е променило в конюнктурата в Австрия и Нидерландия, те ще продължават да ни налагат вето за Шенген.

„Някои работи се промениха, да напомня за убийството на Алексей Петров!“, отвърна Беновска. Контрера попита за какъв Шенген може да претендираме с публични убийства по улиците! „Говорите, че ще се борите за сигурността в София, но как този човек, който беше корифей в тази област, него го застреляха!“, добави водещата. Гостът ѝ отвърна, че интересното е, че разследването е замряло с очакването да мине време и да се забрави. Този подход не носи никакви ползи за България.

Водещата отбеляза, че другият ни „намордник“ е ПВУ. Контрера отговори, че този „намордник“ е бил изработен тук у нас, за да обслужи фирмите на ПП. Това е станало ясно от медийни публикации.

Проблемите с канализацията и инфраструктурата в Горна Баня 

„Имам специален въпрос към Вас за Горна Баня, канализацията?“, продължи Беновска. Контрера отговори, че това наистина е тежък въпрос, който се мотае от миналия мандат. Другият голям проблем в този район е уличната мрежа, която е трагична. „Когато разглеждахме по моя идея предложението за разкриване на двете довозващи линии от метростанцията, които би трябвало да тръгнат, срещнахме огромен проблем с маршрута, защото имаше улици, които буквално са непроходими! Това е грешка, която трябва да се поправи!“, категоричен бе Контрера.

Посланието към избирателите. Готов ли е на дебат?

„Кое ще бъде най-искреното Ви послание? Най-осъществимото и добито чрез размисъл и работа?“, обърна се в края на разговора водещата към госта си. Той отговори: „Разум! В края на този мандат, след всичко това, което се случи в държавата, общината, на хората, след всички безумия и глупости, на които станахме свидетели, за съжаление бил съм част от тези безумни разговори, които се случваха през последните години – това, което пожелавам на всички, е разум! За да може в един момент да седнем, да спорим, но да си говорим като нормални хора, а не да се надвикваме непрекъснато! Това липсва!“.

„Дебат? Терзиев е готов, а Вие?“, попита Беновска. Контрера отговори: „Разбира се! Смея да твърдя, че през последните години нямаше дебати. Точно липсата на дебати води до неяснота кой какво ще прави и как!“.

 „Благодаря Ви за този разговор! Искрено Ви желая успех, защото вярвам, че от сърце желаете София да бъде нашето сърце, на родината ни!“, пожела на госта си водещата в края на разговора. Така завърши разговорът между Карлос Контрера и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2“ и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16 септември 2023 година. 

Целия разговор >>>

Последни Новини

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на...

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir