Начало Новини Празнувахме Деня на народните будители (обзор)

Празнувахме Деня на народните будители (обзор)

С мероприятия в цялата страна структурите на ВМРО отбелязаха Деня на народните будители. С тържествени събития, напомнящи за силата на българския дух, премина празничният ден.

Ден на народните будители - 2020 г. в Ямбол
Ден на народните будители – 2020 г. в Ямбол

ВМРО – Ямбол започва кампания за популяризиране делото на народни будители от града

С поднасяне на цветя пред барелефа на ямболския просветител и революционер Ради Иванов Колесов членове на ВМРО – Ямбол отбелязаха празника. Сред присъстващите, почели  Деня на народните будители пред читалище „Съгласие“ в Ямбол бяха:

  • Пейо Пеев – общински съветник в общ.Тунджа и директор на ОУ „Христо Ботев“ в с. Ботево,
  • кметът на с. Маломир Тодор Налбантов,
  • председателят на женската организация в града адвокат Доника Панайотова
  • и на младежката организация Женя Стефанова,
  • Георги Бонев – член на градската организация и др.

В Деня на народните будители представителите на ВМРО обявиха, че започват кампания за популяризиране на делото на народни будители от Ямбол. В това дело те ще работят заедно с ямболския народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Мария Цветкова.

Идеята е да запознаем ямболската общественост и най-вече подрастващите с живота и дейността на будни българи от Ямбол. Хората, които са допринесли за

духовното и културно развитие на града,

български книжовници, просветители и революционери. Малко ямболии знаят, че първообраза на българския национален трибагреник е дело на будния ямболия Иван Параскевов и неговата дъщеря Стиляна Параскевова. Тя го извезва в Браила, където са в емиграция през 1876 г. Да разкажем за ямболските революционери Желю войвода, Стефан Караджа, Георги Дражев. Дражев е един от ръководителите на Априлското въстание в ямболския край. Да разкажем за българския книжовник и просветител Ради Колесов. Също и за обичания народен учител Атанас Кожухаров, избран за кмет на Ямбол след Освобождението. Да ги помним и да се гордеем с тях. Много малко се знае и за дейците на ВМОРО от Ямбол, така ще популяризираме техните имена, разясни идеята Мария Цветкова.

С оглед на епидемичната обстановка в страната първоначално кампанията ще започне в интернет. Ще бъде създадена страница, посветена на народните будители от Ямбол. Когато ситуацията позволява, ще се организират беседи в ямболски училища и културни институции.    

Ден на народните будители - 2020 г. в Шумен
Ден на народните будители – 2020 г. в Шумен

Младежите от ВМРО – Шумен дариха исторически книги за Деня на народните будители

Денят на народните будители е български празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители. Той е стремеж към образование и  книжовност. Ето защо младежите от ВМРО – Шумен отбелязаха празника подарявайки книги, свързани с нашата история. Акцията е под егидата на Националния младежки комитет на ВМРО.

Книги бяха дарени в Младежка сфера. Това място е

алтернативно културно пространство,

изградено от добровоблци, което събира под един купол отворена библиотека. Така изданията ще достигнат до повече ученици и младежи.

ВМРО традиционно подарява на културните институции книги. Благодарение на дейността през годините стотици книги, съдържащи ценни сведения за българския характер на Македония, могат да бъдат прочетени. Тази своеобразна борба на полето на Словото е не по-малко важна от другата – политическата. Със слово се печелят духовете на хората за каузата, посочват младите шуменци.

Ден на народните будители - 2020 г. в Бургас
Ден на народните будители – 2020 г. в Бургас

Женската организация на ВМРО – Бургас раздаде патриотични детски книжки и знамена

Женската организация на ВМРО – Бургас проведе за поредна година по случай Деня на народните будители традиционната патриотична викторина. Тя е свързана както с общонационални будители, така и със знакови имена от град Бургас.

Тази година акцентът е насочен към

известни жени от Бургас,

които са също значими и обичани от бургазлии народни будители. За най-малките участници бяха осигурени награди, патриотични книжки с най-известните български народни будители, както и националния трикольор.

Ден на народните будители - 2020 г. в Септември
Ден на народните будители – 2020 г. в Септември

В Септември ВМРО награди ученичка

В гр. Септември ВМРО връчи награда на ученичката от с. Варвара Мария Стоименова. Призът е за участието ѝ в традиционното съревнование за разказ на тема „България – моята мила Родина“.

На специалното тържество бяха спазети противоепидемичните мерки. Областният организатор на ВМРО Кузо Божинов връчи на младата писателка книга, лакомства и парична награда. След прочитане на съчинението от авторката сбирката премина в непринуден разговор. Дискутирана бе политиката на ВМРО за съхранение на българщината и в полза на българското общество.

Ден на народните будители - 2020 г. в Русе
Ден на народните будители – 2020 г. в Русе

#ПазиБългарскияДух – кампания на младежите от ВМРО – Русе

Младежите от ВМРО – Русе зарадваха русенските читалища с подарък книга и трикольор. Това е част от националната акция на всички младежки организации на воеводите. Във времена, когато съмнителни и чужди за българите ценности са избутвани на преден план, най-важното остава съхранението на традициите. Инициативата е по повод празника 1 ноември – Ден на народните будители.

ВМРО традиционно подарява книги, засягащи Македонския въпрос. Младежите от ВМРО – Русе коментират:

Днес нездрави сили в Република Северна Македония и Република България се опитват да направят всичко по силите си, за да раздалечат народа от двете страни на браздата от неизбежното му единство в рамките на ЕС. Те целят да подменят за пореден път историческата правда, като пробутват добре известни ни клишета от времето на Титова Югославия. За огромно съжаление те успяват да открият съмишленици, които да подкрепят каузата им и у нас – предимно сред наследниците на комунистите.

Времето на Тито и на Димитров отдавна приключи – казват от ВМРО. Те напомнят, че битката за истината е битка, от която няма да се откажат.

Враца

Силвия Павлова е будител на годината за 2020 г.
Ден на народните будители – 2020 г. във Враца

На 1 ноември, за десета поредна година, Областният комитет на ВМРО – Враца връчи приза ,,Будител на годината”. Наградата е за принос в утвърждаването на традиционните български ценности в областта на духовността и културата.

„Будител на годината“ за 2020 г. е директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ гр. Враца Силвия Павлова. Г-жа Павлова е виден врачански общественик и носител на националната награда „Библиотекар на годината“.

Честитим ѝ отличията и ѝ пожелаваме да изкачва нови върхове в благородната мисия на просветител и будител. Това бе пожеланието, което отправиха народният представител Красимир Богданов, общинските съветници Красимир Ангелов и Момчил Янков, както и д-р Тихомир Тодоров – член на Областния комитет на ВМРО. Предвид противоепидемичните мерки, традиционната за случая церемония не се състоя.

Ден на народните будители – 2020 г. във Враца

През годините „Будители“ са били Бойчо Димов – диригент на Градския духов оркестър при читалище „Развитие“. Покойният писател и общественик Веско Лазаров. Проф.Ангел Кунов, геолог, създател на експозицията „Каменна дъга“ в Регионалния исторически музей. Краеведът Калина Тодорова, дългогодишният директор на Младежкия дом Ваня Иванова. Росица Кузманова – дългогодишен директор на Мемориален комплекс „Ботев път“. Ръководителите на Детски  танцов състав „Радост“ към Центъра за работа с деца и на Представителния танцов състав „Хемус“ – Геновева Спасова,  Валери Спасов и Христо Пеевски. Археолозите Георги Ганецовски – директор на РИМ Враца – доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова. Председателят на Клуба на дейците на културата – журналистът Емилия Ралчева.

Стара Загора

Младежката организация на ВМРО – Стара Загора поднесе цветя пред паметника на Митрополит Методи Кусев.

Ден на народните будители – 2020 г. в Стара Загора

Младите воеводи честитиха празника на всички българи и апелираха да не забравят никога великото дело на нашите предци!

Костинброд

По повод празника структурата на ВМРО в Костинброд продължи с кампанията си да будят българите. Те поставиха нови табели на улици „Филип Тотю“, „Никола Вапцаров“ и „Цар Калоян“.

Ден на народните будители – 2020 г. в Костинброд

Чрез табелите те разказват накратко историята на тези личности.

Варна

Организацията на ВМРО в град Варна поднесе цветя пред паметника на Отец Паисий. Ето какво казаха варненските воеводи:

Ден на народните будители – 2020 г. във Варна

Прекланяме се пред делата на бележити българи, просветители, книжовници, духовни водачи. Тези, които в спокойни времена и в такива на изпитания съхраняват и предават изконните български ценности и традиции. Тези смели хора, запалвайки пламъка на знанието в умовете и душите на българите, са направили всичко по силите си, за да пребъде народността ни.Честит празник!

С гордост да помним, следваме и предаваме заветите на будителите!        

Средец

По случай светлия празник Национален младежки комитет на ВМРО проведе инициатива за даряване на книги на просветни институции.

Ден на народните будители – 2020 г. в Средец

В родния град на общинския съветник от ВМРО – Тодор Стаматов – град Средец, той направим дарение на Историческия музей и библиотеката към читалище „Пробуда“.

Благодарим на „Македонския научен институт“ за предоставените книги. Честит празник на всички БУДИТЕЛИ, каза съветникът от ВМРО Стаматов.

Ден на народните будители - 2020 г. в Троян
Ден на народните будители – 2020 г. в Троян

При спазване на всички противоепидемичните изисквания женската организация на ВМРО – Троян отбеляза празника. Дамите подариха книжки „Нашите възрожденци“ на четвъртокласниците от СУ „Свети Климент Охридски“ гр.Троян.

Ден на народните будители - 2020 г. в Тетевен
Ден на народните будители – 2020 г. в Тетевен

И в Тетевен от местната структура на ВМРО отбелязаха празника.

Ден на народните будители - 2020 г. в МО
Ден на народните будители – 2020 г. в МО. Красимир Каракачанов награждава ген. Венцислав Мутафчийски

Министърът на отбраната награди изявени общественици

По случай 1 ноември – Ден на народните будители, министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към МО.

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени:

  • генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили; 
  • Иван Стамболов – Сула – известен български блогър, публицист и писател;
  • Димитър Димитров – издател, писател-историк;
  • журналистът и водещ на обзорното политическо предаване „Панорама“ по БНТ Бойко Василев;
  • издателят и създател на издателство „БАРД“ Йордан Антов;
  • Галина Златарева – писател, автор на исторически романи;
  • писателят Добри Божилов;
  • Петко Колев – председател на Общобългарската фондация „Тангра ТанНакРа“ и едноименното издателство и
  • Димитър Димитров, съпредседател на фондацията и издателството;
  • известният български писател и издател Иван Гранитски;
  • Неда Антонова – писател, автор на множество исторически романи и
  • обичаният български актьор Антон Радичев.

Всеки един от Вас с нещо е накарал българина да се събуди, да се замисли.

Един народ, който не мисли, който не може в главата си да начертае бъдещето си като народ, няма бъдеще. Това каза в словото си министър Каракачанов.

Той подчерта, че по традиция в навечерието на 1 ноември Министерството на отбраната награждава не само хора, свързани с армията. Награждава и учени, и общественици, които имат заслуга за събуждането на българската нация.

Възраждането има общо с армията, защото онези български воини, които почитаме, и с който се гордеем, нямат загубено сражение. Това е именно благодарение на това, че са били достатъчно просветени, достатъчно осъзнати като българи. Днес и армията и цялото българско обществото има нужда от своето ново възраждане, каза министър Каракачанов.

Той благодари на отличените, пожела им успех и изрази надежда, че

будителите в България ще стават все повече и повече.

Радваме се, че има институция като министерство на отбраната. Всяка година обръща внимание и награждава българи, които днес правят нещо в името на българското. Убедена съм, че ще продължим по същия начин да правим полезни неща за България. Това каза Галина Златарева от името на всички наградени.

Припомняме също, че по повод Деня на народните будители дамите във ВМРО подготвиха патриотичен видеоклип. За празника ВМРО постави патриотични табели в Стара Загора.

Последни Новини

Красимир Червилов води листата на ВМРО в Стара Загора

Днес в Районната избирателна комисия – Стара Загора ПП „ВМРО – Българско национално движение“ регистрира листата си с кандидати за народни представители...

ВМРО регистрира своята листа за предстоящите парламентарни избори в област Добрич

Днес ВМРО регистрира листата си с кандидати за народни представители от 8 МИР Добрич. Водач на листата е...

ВМРО регистрира листата си в Кюстендил

Областната структура на ВМРО регистрира листата си с кандидати за народни представители в предстоящите избори за Народно събрание в РИК – Кюстендил.

Красимир Каракачанов: В момента двете лица на ЕС са Виктор Орбан и Урсула фон дер Лайен

За съжаление в последните 20 години се отнема суверенитет на държавите членове на Европейския съюз за сметка на повечето права за Еврокомисията....

Красимир Богданов: Държавата води убийствена политика спрямо малките населени места

Държавата води убийствена политика спрямо малките населени места. Непрекъснато се говори за демографска политика, а се прави всичко възможно да се прогони...

В Шумен ВМРО регистрира листата си за народни представители

Водач на листата на ВМРО – БНД за изборите на 9 юни 2024 г. в 30 многомандатен район – Шумен ще бъде...

ВМРО почете жертвите на наводнението във Враца

1 май е ден за почит към стотиците невинни жертви от Враца и Згориград, загинали в наводнението през 1966 г.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir