Начало По места „24 часа“: Остъклените балкони остават

„24 часа“: Остъклените балкони остават

Източник: „24 часа“

Остъклените балкони няма да бъдат събаряни, но си остават незаконни. Това стана ясно от категоричната позиция на Дирекцията за национален строителен контрол.

Стотици хиляди българи бяха сериозно притеснени, след като преди дни се заговори, че има заповед за незабавно разрушаване на усвоените тераси.

Спокойно засега! „Няма кампания срещу остъклените балкони, няма масови проверки и никой не е издавал заповеди за премахване“, категорична беше пред „24 часа“ шефката на ДНСК Милка Гечева.

Шумът е дошъл от проверки по страната заради сигнали на съседи, засегнати от пристрояването съседи.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Костадин Костадинов: Има политически чадър за гетото във варненския квартал „Максуда“

И все пак какъв е законът?

Ако сте наместили кухнята на терасата си преди 1987 г., сте късметлии, защото Законът за устройство на територията вкарва тези имоти в режим на търпимост, т.е. те не подлежат на премахване и не се смята, че са извън правилата.

Всички остъклявания, които се правят след 2001 г. обаче, трябва да са с разрешение за строеж от общината.

Всеки, който иска да направи остъкляване на балкона, е длъжен да поиска разрешение за строеж от главния архитект на общината.

В чл. 147 от ЗУТ е предвиден облекчен режим за случаи като този и процедурата не била тежка или бавна, както е при класически строеж, казват от ДНСК.

Огромната част от хората обаче се страхуват от мотаенето на чиновниците и от таксата, която ще им вземат, показа проучване на нашите репортери. Освен това българите не могат да схванат как остъкляването на балкон при социализма е било законно, а после трябва да питаме архитекта. Има и една част от гражданите, които изобщо не знаят, че трябва да вземат разрешение.

От какво пищят днес комшиите?

Жалбите обикновено са срещу завземане на общи части, които чрез остъкляване се приобщават към жилища и търговски обекти без съгласие и отстъпено право на строеж от останалите собственици.

Това най-често са козирки, общи тераси и покриви.

При установяване на подобни строежи те се квалифицират като незаконни и контролните органи нямат друга възможност, освен образуване на производство по премахване, обясниха още от ДНСК. Към реално разрушаване обаче се пристъпва едва след влизане в сила на издадени заповеди за премахване.

Конфликти се създават и когато има случаи на недопустима намеса в конструкцията на сградите като премахване на цели панели от панелните блокове, отвори в носещи конструктивни елементи или допълнително натоварване върху конзолни елементи.

7 незаконни във Варна, нямат заповеди за бутане

7 собственици от една кооперация са получили известия да съборят остъкляването на балконите си, съобщи Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО и общински съветник във Варна.

Собствениците на част от апартаментите в чисто нова сграда на ул. „Бреза“ 8А в кв. Левски са затворили с PVC дограма ъгълчета от балконите, видя репортер на „24 часа“.

Засегнатите граждани твърдят, че са направили остъкляване на ъглите и балконите по препоръка на комисия от район „Приморски“.

От строителния надзор обаче ги посъветвали да съборят остъкляванията, да си извадят разрешителни и пак да ги направят, само че законни.

Тодор Генков от ул. „Бреза“ се оплакал, че е остъклил балкона си, защото таванът прокапал след потопа миналия месец. Той опитал да узакони промяната, но апартамента го нямало в кадастъра.

От РДНСК му казали да бутне сам остъкляването, а ако прокапе пак – да вземе разрешението за строеж и тогава да го изгради отново.

По случая на ул. „Бреза“ нарушението е констатирано от служители на район „Приморски“ по сигнал на съсед. Заповеди за премахване още не са издадени.

Пращането на инспектори по сигнал на съседи е избирателно прилагане на закона, казват обаче хората от Варна.

РДНСК във Варна е издала 140 заповеди за премахване на незаконни строежи от началото на годината.

Най-често това са пристройки, козирки, бетонни площадки на нерегламентирани места. До момента няма нито една съборена остъклена тераса във Варна.

От 100 до 500 лв. са глобите за незаконно остъклен балкон, съобщи зам.-кметът по строителството в Пловдив Димитър Кацарски. Ако собствениците на имота не реагират, следва принудително събаряне, добави той.

От ДНСК обясниха, че изобщо не планират масови проверки за остъклени балкони.

Непрекъснато издаваме разрешения за строеж при остъкляване на балкони, посочи Кацарски. По думите му процедурата по узаконяване е много опростена. Всеки може да узакони подобренията, ако вземе становище от конструктор, че няма опасност за сградата.

В РДНСК и районните кметства често постъпвали сигнали от съседи, че в блоковете им се остъкляват тераси. Най-често хората се оплакват от това, че комшиите им заграждат балкона с тухли и от това се появяват пукнатини и поражения по конструкцията на сградата, обясни Кацарски. В тези случаи се сезират РДНСК и общината.

24 ноември 2011

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари