27.04.2010

БНТ: Българи от Западните покрайнини протестират

„Дневен Труд”: Босилеградчани не искат Сърбия в ЕС

„24 часа”: Българите от Босилеград срещу Сърбия в ЕС

„Новинар”: Българи от Босилеград на протест срещу еврочленството на Сърбия

BNews: ВМРО: Сърбия има да върви много път, преди да говори за кандидатстване в ЕС

Агенция „Фокус”: Красимир Каракачанов: Проблемът с българското малцинство в Сърбия трябва да се реши преди влизането на Сърбия в ЕС

Агенция „КРОСС”: В Западните покрайнини се повтаря ситуацията от 1944 година

Dnes.bg: Българите от Западните покрайнини на протест пред НС

Darik News Велико Търново: 4000 подписа срещу членството на Турция в ЕС

„Марица”: Западните покрайнини срещу членството на Сърбия в ЕС

„Марица” (Хасково): Гърци напират за подпис срещу Турция в ЕС

„Янтра Днес”: ВМРО събра над 3500 подписа против членството на Турция в ЕС

„Съперник” (Перник): ВМРО-Перник започна подписка срещу членството на Турция в ЕС


БНТ: Българи от Западните покрайнини протестират

26 април 2010
Няколко десетки българи от Босилеград и Цариброд и представители на ВМРО се събраха по обяд пред парламента с лозунги, изразяващи неодобрение спрямо изказването на Цецка Цачева. 
Протестиращите смятат, че би било напълно погрешно да се очаква положението им автоматично да се подобри с членството на Сърбия в ЕС и искат от официална София да защитава европейските ценности в политиката си към други страни.
От ВМРО попитаха защо Сърбия не ни показа ясно, че се стреми да съхрани българската общност.
Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО:
Не е нормално по тези важни теми да се правят лековати изказвания. Това изказване е преждевременно и непремерено при цялото ми уважение към г-жа Цачева и поста, който заема.
Пълен текст и видеоматериал:
http://bnt.bg/bg/news/view/27387/bylgari_ot_zapadnite_pokrajnini_protestirat

„Дневен Труд”: Босилеградчани не искат Сърбия в ЕС

27 април 2010
С плакати “Боже, пази България от Цецки” и “Бойко, на връщане от Белград мини през Босилеград” 50-ина българи от Западните покрайнини и симпатизанти на ВМРО протестираха вчера пред Народното събрание.
Сънародниците ни се обявиха срещу позицията на парламентарната шефка Цецка Цачева България да подкрепи членството на Сърбия в Европейския съюз.
Пълен текст:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=461337

„24 часа”: Българите от Босилеград срещу Сърбия в ЕС

27 април 2010
Българи от Западните покрайнини протестираха срещу членство на Сърбия в ЕС вчера. Повод за това бе обещанието на парламентарната шефка Цецка Цачева пред нейната сръбска колежка Славица Джукич България да съдейства за присъединяването на съседката ни.
Протестът бе подкрепен от ВМРО. Според войводите Сърбия има още дълъг път до ЕС. Сънародниците ни пък се оплакаха от продължаваща асимилационна политика спрямо тях.
Пълен текст:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=461567

„Новинар”: Българи от Босилеград на протест срещу еврочленството на Сърбия

27 април 2010
С колоритни плакати срещу заявената българска подкрепа за еврочленството на Сърбия протестираха пред Народното събрание българи от Западните покрайнини. Председателят на Българския културно-информационен център в Босилеград Иван Николов призова всички български политици и партии да не използват Западните покрайнини като средство за политически престрелки и вражди, защото това е сериозна национална тема.
Междувременно по време на официалното си посещение в Белград премиерът Бойко Борисов подчерта, че с влизането на Сърбия в ЕС ще се решат и проблемите на българското малцинство там. Премиерът на Сърбия Мирко Цветкович пък благодари на страната ни за подкрепата, оказвана за евроинтеграцията на целия регион.
В същото време министърът, който отговаря за българите в чужбина, Божидар Димитров обяви, че никой не го е уведомил за протеста. В неделя той е бил в Западните покрайнини, където никой не му е казал за готвеното пред парламента. Протестът е организиран от ВМРО.
Пълен текст:
http://www.novinar.net/news/balgari-ot-bosilegrad-na-protest-sreshtu-evrochlenstvoto-na-sarbiia_MzI1NDs1MA==.html

BNews: ВМРО: Сърбия има да върви много път, преди да говори за кандидатстване в ЕС

26 април 2010
„Лесно е да си българин в България, по-трудно е да си българин в Сърбия!“ Това бе само един от плакатите, които издигнаха десетки протестиращи пред парламента българи от Западните покрайнини. Поводът за протеста са скорошните изказвания на шефката на НС Цецка Цачева за българска подкрепа на сръбско членство в ЕС.
Изявлението на парламентарната шефка предизвика негодувание сред организациите на нашите сънародници в Западните покрайнини.
„Всякакви преговори за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз зависят от съдбата на Западните покрайнини“, твърдят пък от ВМРО, които подкрепиха протеста.
Според зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки през последните няколко години се засилват опитите за асимилация и прогонване от самата сръбска държава на българите там. По думите му през последните месеци се наблюдава крайно националистическа тенденция срещу българите там. Така например
сръбските власти са започнали незаконно да конфискуват колите с български номера, регистрирани в България.
По думите на Джамбазки сърбите са се опитали да изгонят българския свещеник от Босилеград – Вранския епископ Пахомий, като оказват върху него всякакъв натиск. Освен това, въпреки обещанията, в покрайнините няма изградена болница. Така бременните жени се транспортират в болницата в Ниш, където новородените не могат да бъдат записани като българи, а се вписват като сърби.
По официално преброяване на сръбските власти, направено през 2001 г., населението в Царибродско е 92% българско, а в Босилеградско – 98%.
Пълен текст:
http://www.bnews.bg/article-8822

Агенция „Фокус”: Красимир Каракачанов: Проблемът с българското малцинство в Сърбия трябва да се реши преди влизането на Сърбия в ЕС

26 април 2010
Проблемът с българското малцинство в Сърбия трябва да се реши преди влизането на Сърбия в Европейския съюз (ЕС), защото проблемите се решават, когато кандидатстваш, а не когато са те приели. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Ние не сме против влизането на Сърбия в ЕС. Сърбия е европейска държава, за разлика от Турция. Но смятаме, че Сърбия има да реши още доста проблеми, заяви Каракачанов. Според него с някои от своите съседи Сърбия не е уредила границите си, като например тази с Македония.
„В двустранните отношения със Сърбия проблемът, който съществува от десетилетия – това е българското малцинство, което въпреки, че е официално признато, не се ползва с всички възможности за един нормален човешки живот там”, посочи лидерът на ВМРО.
„Факт е, че Западните покрайнини – Босилеград и Цариброд – са най-бедните и изоставени части от бивша Югославия. При хората там има най-висока безработица, доходите им са най-ниски, на практика хората там са лишени от здравеопазване – там няма болници. Има проблеми и по отношение на образованието. В много от училищата не се изучава българския език като майчин, а като чужд”, коментира Каракачанов. Той смята, че България може да даде съгласие и одобрение за членството на Сърбия в ЕС, когато се решат тези проблеми.
„Самите представители на българското малцинство дойдоха от Босилеград в София, за да изразят своята позиция пред българския парламент с искане България да не поема ангажименти преди да са решени техните проблеми”, отбеляза Каракачанов. Той обясни, че след като се решат тези проблеми, Сърбия ще може пълноценно да претендира за членство в ЕС.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1386101

Агенция „КРОСС”: В Западните покрайнини се повтаря ситуацията от 1944 година

27 април 2010
Българите от Западните покрайнини точно за това протестираха, а именно – за политиката, която България не е водила в тяхна защита и за изказвания, които правят сегашни политици. Самата Европа не подкрепя безрезервно Сърбия и поставя определени условия. Това заяви Красимир Каракачанов – председател на ВМРО. Той каза, че е излишно да коментира условията, които поставя ЕС на Сърбия, защото те са много.
Красимир Каракачанов коментира още: „Българските политици на път за Белград минават през Западните покрайнини, но не са наясно с проблемите, които съществуват там. Проблемът не е магистралата София-Ниш. Проблемът е, че десетилетия наред те са подложени първо от югославската, а в последствие от сръбската политика на една асимилация“.
Надявам се, че Сърбия ще бъде част от Европа, защото нейното място е в ЕС, но за да стане тя член, е необходимо тя да изпълни редица условия, заяви още той и допълни, че условия за членство са били поставяни и на България, и на Румъния и т.н.
Пълен текст:
http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1121754-v-zapadnite-pokrainini-se-povtarya-situatziyata-ot-1944-godina

Dnes.bg: Българите от Западните покрайнини на протест пред НС

26 април 2010
Десетки българи от Босилеград и Западните покрайнини се събраха на протест пред Народното събрание.
Поводът бе позицията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева за българска подкрепа на сръбско членство в ЕС.
Изявлението на парламентарната шефка предизвика негодувание сред организациите на нашите сънародници в Западните покрайнини, които настояват българската държава да поиска връщането в пределите на България на тези територии, заселени с българи, съобщават от ВМРО.
По време на протеста тази сутрин зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки потвърди позицията на партията, че организацията поддържа исканията на българите от Западните покрайни.
По думите му Сърбия има да извърви дълъг път до реалното си членство в ЕС.
Пълен текст:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/04/26/bylgarite-ot-zapadnite-pokrainini-na-protest-pred-ns.90012

Darik News Велико Търново: 4000 подписа срещу членството на Турция в ЕС

27 април 2010
4000 подписа са събрани до момента във Велико Търново в подписката на ВМРО за свикване на национален референдум против членството на Турция в Европейския съюз. Кампанията стартира преди седмица и ще се проведе първоначално в областните центрове, а след това и в по-малките общини.
Постоянният пункт във Велико Търново, който досега се намираше пред Съдебната палата, e преместен пред Централната поща, съобщиха от ВМРО. Подвижни групи ще събират подписи в Килифарево, Дебелец и другите населени места на общината.
Пълен текст:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=519328

„Марица”: Западните покрайнини срещу членството на Сърбия в ЕС

27 април 2010
Нямаме нищо против членството на Сърбия в ЕС, но не през нашия гръб и за наша сметка. Това обявиха на протест вчера пред Народното събрание българи от Западните покрайнини. Те внесоха декларация в парламента със своите искания. Членството на Сърбия в ЕС беше последният шанс проблемите на българите в Западните покрайнини да бъдат поставени и в процеса на присъединяване да бъдат решени – да се осигурят по-достойни условия на живот, да се спре процесът на асимилация и емиграция, заявиха протестиращите. Те обаче изразиха съжаление, че поради липса на информация не са избрали точното време на протеста, който съвпада с визитата на премиера Бойко Борисов в Белград. Ще се радваме, ако премиерът постави нашия въпрос пред сръбските си колеги, призоваха обаче те. Българите от Босилеград и Цариброд, дошли на протеста, носеха плакати призиви „Мислете първо за Босилеград, после за Белград“, „Ние сме хора, а не мост на сътрудничество“, „Управници, Западните покрайнини не са разменна монета“. Сред организаторите на протеста е и ВМРО-БНД.
Пълен текст:
http://www.marica.bg/show.php?id=25774

„Марица” (Хасково): Гърци напират за подпис срещу Турция в ЕС

27 април 2010
Гръцки туристи са изявили желание да подкрепят инициативата на ВМРО „Не на Турция в ЕС“, разкриха от структурата на воеводите в Свиленград. През миналата седмица те, подобно на организацията в Хасково, започнаха да събират-подписка с искането за референдум против членството на Турция в ЕС. Най-големият интерес е бил в почивните дни, когато немалко гръцки граждани, дошли на шопинг. в града, са изразили готовност да подкрепят подписката. Те обаче по закон нямат това право, тъй като не отговарят на изискването да са граждани на България с избирателни права, поясниха от местната структура на воеводите. В същото време тези дни се очаква подписката да продължи да събира подкрепа и в Хасково. ВМРО се закани да събере поне 200 хил. подписа на български граждани.

„Янтра Днес”: ВМРО събра над 3500 подписа против членството на Турция в ЕС

27 април 2010
Над 3500 търновци са се подписали срещу влизането на Турция в ЕС, седмица след като местната организация на ВМРО стартира кампанията. В момента подписката се провежда само на една маса, разположена пред съдебната палата, но през следващата седмица организаторите са предвидили групите да бъдат мобилни, съобщи областният председател на воеводите Милен Михов. Средно на ден своята позиция изразяват около 500-600 души, което означава, че хората имат позиция уточни още той. Предстои разкриването на пунктове за събиране на подписи и в останалите общински центрове. Акцията ще продължи три месеца. Необходими са минимум 200 000 действителни подписа, за да обсъди парламентът идеята за референдум,  ако се съберат 500 000, няма да е необходимо подобно обсъждане, съгласно закона за референдумите.
Пълен текст:
http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=13960

„Съперник” (Перник): ВМРО-Перник започна подписка срещу членството на Турция в ЕС

26 април 2010
В края на миналата седмица ВМРО Перник започна подписка За свикване на национален референдум срещу приемането на Турция в Европейския съюз- Това съобщи областният председател на партията Кирил Караманчев.
Подписите се събират на централната улица «Търговска“ в Перник, а акцията иде продължи три месеца. Подобни инициативи са организирани и в другите 5 общински центъра в региона Радомир, Трън, Брезник, Земен и Ковачевци. Ако се съберат повече от 200 хил. подписа Народното събрание трябва да реши дали да има референдум. Ако подписите са над 500 хиляди, парламентът е длъжен да определи дата за допитване до народа с въпрос „Против ли сте членството на Турция в Европейския съюз“, обясни Карамачев. Близо 1 000 подписа събра само за два дни ВМРО в Перник.
„Турция не принадлежи към европейската цивилизация и е ислямска страна, а ЕС е изграден на християнските ценности“, казаха от младежката организация на ВМРО-Перник.
Според Кирил Караманчев, приемането на Турция в ЕС ще бъде пагубно за България, защото евтините турски земеделски стоки ще са два пъти по-евтини от тези, които ще произвеждат нашите земеделски производители, което ще означава, че българските земеделци ще останат без хляб. Освен това ще Започнат да никнат джамии в българските села. „Още сега се обособяват турски партии, турски паметници. А ако можем свободно да минаваме границата, какво става“, каза Караманчев.
Той обясни, че акцията е предприета, За да се попречи на политиците да изтъргуват членството на южната ни съседка от користни подбуди. Има твърде много неуредени въпроси в двустранните отношения, за да се съгласим с лека ръка мюсюлманска Турция, където със закон е забранен камбанния звън, да стане част от основания върху християнските ценности Европейски съюз, допълни лидерът на ВМРО-Перник.
Само за два дни в Перник събраните подписи са стотици.

Последни Новини

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Безхаберието е опасно за живота! Буквално! Парче от мост (общинска собственост) на 30 май пада върху главата на жена...

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir