Начало Блог Борис Вангелов: Българската азбука е създадена в България от българи

Борис Вангелов: Българската азбука е създадена в България от българи

През последната седмица някои от основните приоритети на ВМРО бяха приети от Народното събрание или пък придвижени напред – приемането на решение от парламента 24 май да е Празник на българската писменост, приетите поправки в закона за въоръжените сили за доброволната казарма и разговорите със САЩ за закупуване на нови 8 броя изтребители Ф16 Блок 70.

Подробностите от депутата от ВМРО и член на ПГ на Обединени патриоти Борис Вангелов в „Темите“ по ТВ Европа.

24 май

Радвам се, че беше прието предложението ни 24 май да е Ден на българската писменост, просвета и култура. Важни са мотивите за това. Последният комунистически парламент преди Великото народно събрание (1990 г.) приема 24 май да бъде обявен за държавен празник и официалното му наименование да е „Празник на българската просвета и култура и славянската писменост“, обясни Вангелов и изброи фактите в подкрепа на промяната:

На учениците на Кирил и Методий, които се връщат в България с книгите им на глаголица, е поставена задача от българския цар Борис да направят друга графична система. Това налага под държавно влияние и опеката на царя да бъде изработено това изцяло българско творение – кирилицата.

Нашата българска азбука, която тогава никога не е била наричана кирилица, бива изнесена 120 г. по-късно в Киевска Рус, обясни Борис Вангелов.

Той подчерта:

Българската азбука е създадена в България от българи – ученици на братята Кирил и Методий. Ако държавата не им бе дала задание за по-лесна от глаголицата графична система, то делото на братята Кирил и Методий щяхме да го учим в два реда в учебниците, че мисията им във Великоморавия е приключила неуспешно.

Доброволната военна служба

Голяма част от българското общество е на мнение, че е било неправилно закриването на наборната военна служба навремето и нямат нищо против тя да бъде възстановена, заяви Вангелов, позовавайки се на данни на Министерството на отбраната.

Тъй като няма политически консенсус към момента за възстановяването на наборната военна служба, ние предложихме вариант въвеждане на доброволната казарма, обясни депутатът от ВМРО и заяви:

Много българи искат да имат военна подготовка, желаят да служат. А тези, които ликвидираха наборната казарма навремето, не са си давали сметка, че само след 10-15 години ще останем без хора на военен отчет или т.нар. запас.

Доброволната служба е за тези, които искат да служат и да получат воински умения, но не цял живот да бъдат професионални военни, заяви също той.

България трябва да има резерв, за да бъде адекватна страна член на НАТО и да поддържа воински умения сред населението си, защото иначе НАТО ще остане без демографска подплата на мощта си, посочи Вангелов.

Народният представител поясни, че коректното наименование на доброволната казарма в закона е срочна служба в доброволния резерв. Тя ще е в срок до 6 месеца, ще се заплаща, ще се брои за трудов и пенсионен стаж, за здравно осигуряване. Ще има бонуси – който служи в доброволната служба ще може без конкурс да постъпи в кадровата. Точният размер на заплащането предстои да бъде определен, но то ще е почти като на кадровите войници.

Между 8 и 9 млн. лв. на година ще струва доброволната служба, информира Борис Вангелов.

Новите изтребители

Поредното проявление на линията „Нинова“ – така Вангелов коментира темата, която левицата определи като скандал, за закупуване на нови 8 броя изтребители Ф16 Блок 70. Самото Народно събрание е взело решение за това, така че няма нищо скандално. Ние гласувахме модернизация на нашите военни сили, гласувахме да имаме една ескадрила – това са 16 самолета. Купуваме ги на етапи – първо 8, които заплащаме наведнъж, защото за първи път купуваме американска техника. Но при всяка следваща поръчка ще ползваме бонуси и плащането ще е разсрочено, обясни той.

Вижте целия разговор с Борис Вангелов във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

По повод 101 г. от Ньойския диктат прозвуча декларация в Общинския съвет на Стара Загора

101 г. от Ньойския диктат бе повод днес на сесията на Общински съвет - Стара Загора ВМРО постави декларация за трагичната годишнина....

Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа. 300 милиона от данъци ще върне държавата на българските семейства

Всяко дете ще има подкрепа. Парламентът прие пакет от мерки с фокус подкрепа на грамотната раждаемост и справяне с...

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Петрова

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Султанка Петрова в „Патарински LIVE“ по Канал 3. За МТСП е важно всички...

Повече пари за култура поискаха от ВМРО

Повече пари за култура и по-конкретно увеличение на бюджета на програма „Сценични изкуства“ поискаха депутатите от ВМРО. Това стана по време на...

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им!

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им, заявява Сиди Това е задължително и за...

По предложение на ВМРО Българското сдружение на родовете от Македония ще получава държавна субсидия

Българското сдружение на родовете от Македония получава подкрепа от държавата Днес народните представители гласуваха в...

Коментари