Начало Блог Борис Вангелов: Българската азбука е създадена в България от българи

Борис Вангелов: Българската азбука е създадена в България от българи

През последната седмица някои от основните приоритети на ВМРО бяха приети от Народното събрание или пък придвижени напред – приемането на решение от парламента 24 май да е Празник на българската писменост, приетите поправки в закона за въоръжените сили за доброволната казарма и разговорите със САЩ за закупуване на нови 8 броя изтребители Ф16 Блок 70.

Подробностите от депутата от ВМРО и член на ПГ на Обединени патриоти Борис Вангелов в „Темите“ по ТВ Европа.

24 май

Радвам се, че беше прието предложението ни 24 май да е Ден на българската писменост, просвета и култура. Важни са мотивите за това. Последният комунистически парламент преди Великото народно събрание (1990 г.) приема 24 май да бъде обявен за държавен празник и официалното му наименование да е „Празник на българската просвета и култура и славянската писменост“, обясни Вангелов и изброи фактите в подкрепа на промяната:

На учениците на Кирил и Методий, които се връщат в България с книгите им на глаголица, е поставена задача от българския цар Борис да направят друга графична система. Това налага под държавно влияние и опеката на царя да бъде изработено това изцяло българско творение – кирилицата.

Нашата българска азбука, която тогава никога не е била наричана кирилица, бива изнесена 120 г. по-късно в Киевска Рус, обясни Борис Вангелов.

Той подчерта:

Българската азбука е създадена в България от българи – ученици на братята Кирил и Методий. Ако държавата не им бе дала задание за по-лесна от глаголицата графична система, то делото на братята Кирил и Методий щяхме да го учим в два реда в учебниците, че мисията им във Великоморавия е приключила неуспешно.

Доброволната военна служба

Голяма част от българското общество е на мнение, че е било неправилно закриването на наборната военна служба навремето и нямат нищо против тя да бъде възстановена, заяви Вангелов, позовавайки се на данни на Министерството на отбраната.

Тъй като няма политически консенсус към момента за възстановяването на наборната военна служба, ние предложихме вариант въвеждане на доброволната казарма, обясни депутатът от ВМРО и заяви:

Много българи искат да имат военна подготовка, желаят да служат. А тези, които ликвидираха наборната казарма навремето, не са си давали сметка, че само след 10-15 години ще останем без хора на военен отчет или т.нар. запас.

Доброволната служба е за тези, които искат да служат и да получат воински умения, но не цял живот да бъдат професионални военни, заяви също той.

България трябва да има резерв, за да бъде адекватна страна член на НАТО и да поддържа воински умения сред населението си, защото иначе НАТО ще остане без демографска подплата на мощта си, посочи Вангелов.

Народният представител поясни, че коректното наименование на доброволната казарма в закона е срочна служба в доброволния резерв. Тя ще е в срок до 6 месеца, ще се заплаща, ще се брои за трудов и пенсионен стаж, за здравно осигуряване. Ще има бонуси – който служи в доброволната служба ще може без конкурс да постъпи в кадровата. Точният размер на заплащането предстои да бъде определен, но то ще е почти като на кадровите войници.

Между 8 и 9 млн. лв. на година ще струва доброволната служба, информира Борис Вангелов.

Новите изтребители

Поредното проявление на линията „Нинова“ – така Вангелов коментира темата, която левицата определи като скандал, за закупуване на нови 8 броя изтребители Ф16 Блок 70. Самото Народно събрание е взело решение за това, така че няма нищо скандално. Ние гласувахме модернизация на нашите военни сили, гласувахме да имаме една ескадрила – това са 16 самолета. Купуваме ги на етапи – първо 8, които заплащаме наведнъж, защото за първи път купуваме американска техника. Но при всяка следваща поръчка ще ползваме бонуси и плащането ще е разсрочено, обясни той.

Вижте целия разговор с Борис Вангелов във видеото >>>

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари