Начало Блог Ангел Джамбазки: „Концесия” значи корупция, кражба и ощетяване на хората!

Ангел Джамбазки: „Концесия” значи корупция, кражба и ощетяване на хората!

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира все още неразвалената грабителска концесия на „Софийска вода”, ненавременната отмяна на присъдата „доживотен затвор без отмяна”, обезбългаряването на района около Женския пазар и евентуалния Патриотичен блок в интервю пред Драгомира Станоева за агенция „Кросс”

– Г-н Джамбазки, кое Ви кара да мислите, че в администрацията на Столична община вероятно има хора, които не им се занимава с развалянето на договора със „Софийска вода”?

– Това, което ме кара да съм убеден в тази работа е, че не виждам никакво желание в администрацията, в правния отдел, в другите дирекции, някой да е сериозно мотивиран за тези вече 15 години от концесията или всъщност 12 години от концесията, да се е захванал здраво и сериозно, и да е намерил всичките пропуски, които е вършила „Софийска вода”, всичките нарушения, които е вършила, и честно казано всичките злоупотреби, които са се вършили през годините във връзка с този договор.

Тези факти са видими с просто око, не е нужно човек да е кой знае какъв специалист, въпреки че на мен ми се наложи да бъда и започнах да разбирам малко от тази работа. С просто око се вижда, когато погледнете неизпълнението на поетите договорни задължения, че тази концесия е започната, няма да го нарека безумно, но меко казано много странно. Когато „Софийска вода” е влизала в управлението на водния сектор на София няма един лист хартия, на който да са се подписали какво предлага Общината, какво приема тази фирма и т.н.

Представяте ли си това са били акцизи за милиони левове, там е имало голям автопарк, там вероятно е имало резервни части, горива и неща, които дори не можем и да си представим. Как си обяснявате факта, че една такава огромна фирма, това не е като да наемеш будка за вестници, не е да опънеш една сергия за чорапи и гащи.

Та да вземеш една такава огромна фирма и да няма дори един хвърчащ лист, на който да са се подписали, че ние от общината – Иван, Драган и Петкан предаваме на англичаните не знам какво си, не знам колко си материали на такава стойност. Подозирам, че половината от автопарка, от резервните части всичко е заминало къде на скрап, къде продадено, къде изчезнало, къде извлачено. Това са злоупотреби за милиони левове на софиянци.

Но тези неща не свършват с това първо действие и оттук нататък видяхте вчера как се принудиха и колегите съветници от БСП и от ГЕРБ да говорят по темата между другото повдигната от ВМРО в интерес на истината за развалянето на концесията.

Видяхте какво излезе от комисията, която беше резултат от моя доклад за прекратяване на концесията, там няма почти една обществена поръчка, която да е безспорна. Последната велика сделка на „Софийска вода” е да довлече от Китай водомери с цена по-висока от германските водомери. Познайте колко ще работят тези водомери!

Тук има една друга връзка – хората са принудени да сменят на 5 години водомерите си и нали веднага може да се попита и да се разбери какви ще им предложи „Софийска вода”. Злоупотребите в тази дейност са огромни!

Трябвало е през тези 12 години общината да ги е следила тези неща, а не както най-вероятно е ставало – някой е взимал възнаграждение да следи тези неща и си е затварял очите. Общината е имала хора в тези управителни съвети и в така наречения борд на директорите, както говорят всички. Тези хора, които са били в тези управителни съвети и са получавали възнаграждение, колко пъти са уведомили общинския съвет, колко пъти са уведомили кмета, че се иска повишение на цената на водата, че се взима решение за една друга или пета сделка.

Това са хората, които нямат интерес да бъде разровена тази огромна тема, защото, уверявам Ви, ако се разрови, оттам доста ще замирише, но ние от ВМРО сме твърдо решени да я разровим.

– Според Вас, защо „Софийска вода” е теглила кредити, на които е плащала само лихвите без да погасява главницата?

– Това също е мой въпрос и очаквам отговор на него, тъй като това е сериозно подозрение от страна на хора, които разбират от водния сектор. Очаквам да разбера!

Огромният заем, първият е между „Софийска вода” и дружеството майка, която е абсолютно куха английска фирма, някаква си офшорка, измислена фирма, а и до колкото ми е известно там заемите достигат от порядъка на десетки милиони евро.

Десетки милиони евро са теглени, а след това има нови заеми от европейски банки и т.н. и въпросът ми към „Софийска вода” е: „Погасяват ли се, изплаща ли се главницата по задълженията или се изплаща само лихвата?”.

Защото ще се окаже, че когато тази концесия някога бъде прекратена общината, която е гарант по тези заеми, ще дължи тези пари. И тук вече се дъни тезата на БСП и ГЕРБ, всъщност тя е повече теза на ГЕРБ, че ако се развали концесията, ще трябва да плащаме големи неустойки. Но истината е, че ние ще платим този заем рано или късно. Така е направен този потребителски договор, че ние ще си го платим!

– Какво ще кажете за развалянето на концесията със „Софийска вода”? Как би могло това да стане?

– Аз подразбирам малко от право и едно от нещата, в които съм твърдо убеден е, че всеки един договор може да бъде развален в полза на изправната страна, когато неизрядната страна не си изпълнява задълженията по договора.

Когато имаш неизрядна страна не си длъжен да й плащаш каквито и да било компенсации или парични суми, или такива неща. Това, което се опитват да ни внушат управляващите е, че не можем да го развалим, защото трябва да платим много пари.

Сумата, която беше спомената вчера от 200 млн. до 1 млрд. е твърде несериозна, за да се обсъжда някой да излезе и да каже, че ще платим от 200 млн. до 1 млрд.

Така се говори и за договора за развалянето на концесията за боклука, така се говори и за развалянето на концесията с градския транспорт. Изобщо марката „концесия“ за Столична община през последните 20 години означава корупция, кражба и ощетяване на хората!

– Какво ще кажете за договора, който е подписан между „Софийска вода” и Столична община? Кой печели и кой губи от него?

– От договора са ощетени софиянци, а печелившите са шепа хора, вероятно. Тези, които са го подписвали и тези, които са движели нещата.

– Какво е мнението на ВМРО за предложението на вицепрезидента Маргарита Попова за отмяна на  доживотната присъда без право на замяна?

– И моето мнението, и това на организацията е, че това предложение на г-жа Попова е ненавременно. Във времето, в което живеем и това, че има всякакъв вид престъпност да охрабряваш извършители на тежки криминални престъпления с това, че няма да им се наложи да си седят в затвора до края на живота им е меко казано ненавременно.

Всички си даваме сметка, че тази присъда доживотен затвор без замяна се дава само на изключително тежки криминални престъпления свързани или с убийство по особено жесток начин, или с убийство на множество лица. Тези присъди не се дават за кокошки или за някакви хора, които не са направили на никому нищо.

Така, че има определен процент на хора, които не подлежат на каквато и да било социализация или поправяне. Научно е доказано, че има хора, които не желаят да се поправят! Веднага ви давам примера с Андреш Брейвик в Норвегия. Този човек изби над 80 човека и по време на съдебния процес нито веднъж не изрази съжаление за това, което се е случило. Напротив – каза, че единствено нещо, за което съжалява е, че не е могъл да избие повече хора. И понеже в Норвегия няма присъда доживотен затвор, този човек след 17 години ще е на улицата и ще се оглежда вероятно за други детски лагери.

Трябва ли да си доказваме всеки път, че пуснат на свобода рецидивист и престъпник се връща пак към стария си занаят. Всъщност това, което трябва да направи най-сетне българската държава е да бъде поставен въпрос на българското общество дали трябва да се обръща внимание, дали трябва да се съчувства на жертвите… Трябва ли да ги оставим пак на улицата и да ги съжаляваме в каква лоша ситуация са попаднали. Те не са попаднали там без да искат!

– Във Вашият блог наричате Роналд Макдоналд, „стар европедофил с нелепа усмивка”. Смятате ли, че в София и конкретно в района на Женския пазар има уахабити?

– Конкретно място на Женския пазар не мога да посоча, на което да има уахабити. Но мога да ви уверя, че хората, които в момента превзеха да управляват мюфтийството са съчувстващи към този начин на проповядване на ислямската религия.

В много разговори с бившия главен мюфтия сме обсъждали тази тема и той също е притеснен от начина, по който се ръководи в момента мюсюлманската духовна общност в България. Това, което аз виждам на територията между Женския пазар, Джамията, мюфтийството и Сливница е едно изтласкване, избутване на българите от центъра на града.

И като се разходите в този периметър ще видите как той системно се обезбългарява, как се циганизира и как се напълва със странни елементи, които – как да кажа – не са докторанти по ядрена физика, а повечето от тях се държат по един абсолютно недопустим за обществото начин – нагло, агресивно и лека-полека българите започват да напускат този район, а това е най-старата част на града.

И ние от ВМРО твърдим, че не можем да оставим една част от София, една част от България да се превърне в чужда територия, защото точно това се случва в момента. Тази част на София става все по-малко българска, а тя е в идеалния център. Това е идеалния център на Стара София и не можем да го превърнем в заложник на някакъв криворазбран либерализъм. Защото една разходка по тези няколко улици ще ви убеди, че там надписите на кирилица стават все по-малко.

– Какви мерки трябва да се предприемат, за да се премахне това нещо, което се случва в този район?

– Да се седи на Женския пазар, за да може да се прекрати тази хранителна среда. Защото в момента е хранителна среда за криминален контингент. Там имате контрабанда на цигари, проституция, кражби, измами и общо взето това го знае всяко хлапе.

Очевидно само властта не го знае! Да се премахне Женския пазар, това ще даде възможност на хората да си ремонтират сградите, да си обновят фасадите, на мястото на Женския пазар може да стане една хубава пешеходна улица, там може да има малки магазинчета за занаяти, да се направим прекрасен книжен пазар.

Общо взето може да придобие един цивилизован вид, за да могат хората, когато идват в София да се разходят по такива улици, да си купят нещо символично за България, нещо символично за София, а не да се опитват да оцелеят между продавачите на гащи и чорапи, малолетните проститутки и от всякакви полове, които се мотая там и тези, които убиха най-старото столично училище 13 СОУ, него го уби Женския пазар.

Хората се възмущават, че виждат средни пръсти пред портрети на велики личности, но всъщност това училище, което е било навремето едно от най-големите огнища на възрожденска просвета в столицата, сега е един двор, в който пикаят циганета от Женски пазар. Това е факт!

– Ще се коалирате ли с „Атака”?

– Това, което се опитваме да направим е колкото може по-голям национален, патриотичен и родолюбив Националистически блок. И затова сме подали ръка на политическа партия „Атака”, на политическа партия „Защита”, на всички тези български политически организации, които самоопределят себе си като едни родолюбци, патриоти и националисти. Българският национализъм е единственият отговор на това, което се случва е момента в държавата!

Последни Новини

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir