Начало Блог Борис Вангелов: Да спрем да гласуваме за звезди, фойерверки-еднодневки и манекенки

Борис Вангелов: Да спрем да гласуваме за звезди, фойерверки-еднодневки и манекенки

Време е да изберем читавите професионалисти, смята координаторът на ВМРО за Велико Търново.

Борис Вангелов е роден на 4 април 1972 г. Член на ВМРО от май 1990 г. Завършил „Право” и „История” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Четвърти в листата за общински съветници на ВМРО – Българско национално движение във Велико Търново.

– Г-н Вангелов, защо е важно да се гласува на изборите на 23 октомври?

– Много е важно да има висока избирателна активност. Който не участва във вота, ПОДАРЯВА власт. Който не гласува, подпомага точно тези, които са го отвратили от политиката. Политиката не е мръсна работа. Просто в нея влизат “мръсни” хора. Тях обаче ги избираме ние, българите. Затова е много важно да спрем порочната практика от последните 20 г. да избираме “нечистоплътни” хора. Велико Търново е малка общност. Тук много лесно можеш да разбереш кой колко струва, как му е минал живота, кои са му приятелите и кои – враговете. Това са силни показатели, чрез които всеки може да прецени за кого да гласува. Това трябва да направим отговорно и с разум. Тези послания ние от ВМРО-Българско национално движение отдавна ги отправяме към хората и сега си позволявам да ги повторя.

– Кой избира управлението в България?

– Предимно купените гласове, “чугунени” глави, поддръжници на тази или онази партия, защото са получавали облаги и етническите гласове. ВМРО няма нищо общо с този уродлив модел на прехода, на който сме свидетели във В. Търново и в цялата страна.

– Как ще коментирате така наречените политически проекти?

– ВМРО не е проект. Стига сме гласували за проекти – “Проектът ГЕРБ”, “Проектът НДСВ”, “Проектът Атака” и т.н. Щом са проекти, значи си имат проектант, инвеститор и изпълнител. Къде е тогава политическата им идеология? След като паднат от власт, проектите се разпадат. Политическите проекти в България търсят властта за лично и личностно облагодетелстване, за обслужване на задкулисни корпоративни интереси.

ВМРО е антипод на този модел. Нашата цел е България, В. Търново, хората и икономиката да вървят напред по ясни, прозрачни и принципни правила, а не 20 години да се обезлюдяваме и да тъпчем на едно място. Проектантът на ВМРО е българският народ, който ни създаде през 1893 г., за да защитаваме националната кауза.

– Какви качества трябва да търсим в един политик?

– Трябва да започнем да преценяваме хората и по ценностната им система. В политиката не е достатъчно да си професионалист в дадена област. Може да си най-добрият хирург, икономист, банкер или адвокат, но да си корумпиран, мошеник, крадец и лицемер. Тогава каква е гаранцията, че ще станеш прекрасен кмет или отговорен общински съветник?! Други качества трябва да търсим у кандидатите. На първо място е родолюбието. Вярата в Господ и спазването на Божиите заповеди не е глупост, а белег на мъдрост. Това ще ни опази от корупция и ще е в полза на обществото.Това трябва да прави съвременният политик, а не да мисли и работи само за себе си или за икономическата клика, която го е издигнала.

– Не е ли прекалено идеален този образ?

–  Време е да се появят идеалисти и в политиката. Достатъчно келепирджии отхранихме. Време е за ново начало за хората и за България.

– Каква е гаранцията, че ВМРО е новото начало?

– Гаранцията е в столетната ни традиция. ВМРО-Българско национално движение никога не е участвала в държавната власт и въпреки това се увеличаваме като структури, привърженици и членове. Гаранцията е, че въпреки неучастието ни във властта досега, във ВМРО членуват много млади хора. Нашият патриотизъм е най-голямата гаранция. Когато си патриот, ти си социално чувствителен към сънародниците и съгражданите си, не ти е приятно да гледаш западащи български общини и обезлюдени села. Родолюбието и вярата в Бог са истинската бариера срещу негативните процеси.

– Идеализмът не ви ли пречи?

– В наше време идеализмът се представя като недостатък. Нищо подобно. Когато си на изборна длъжност, той е задължителен. Когато работиш за хората по правилата на демокрацията, малко или много трябва да си идеалист. Трябва да изповядваш ценности, не груб меркантилизъм. От години наред в повечето общински съвети има плаващи мнозинства, които се формират по най-безпардонен начин от задкулисни корпоративни интереси. Няма леви, няма десни, има моментен търговски интерес, който ги е събрал.

ВМРО през цялото си съществуване не е задавало тон на подобни процеси.

И ние сме хора и имаме човешките си недостатъци, но повече от всичко искаме Велико Търново и България да вървят напред.

– Това случва ли се?

– Велико Търново можеше икономически да се развива с много по-бързи темпове, защото има данни и условия за това, но не се случи. Точно защото политическите типажи на новото време дърпат конците в Общината. Затова младите търновци или емигрират, или живеят мизерно с 300-400 лв. на месец. Индустрията ни се е превърнала в икономика на услугите, а не на производството.

– Какво е решението?

– Всичко е до човека. Прогонихме от себе си всяка истинска ценност и издигнахме в култ точно най-грозното в човешката природа – завистта, злобата, алчността. Тези пороци се пренесоха в политиката и от там рефлектират върху нас – обикновените българи.

– Какво ви дава оптимизъм, че статуквото подлежи на промяна?

– Определено съм оптимист, че ще започне промяната и тя ще тръгне от В. Търново. Хората разбраха какво означава да гласуваш за този, за онзи и накрая да гледаш едни и същи резултати от управлението на уж различни политически сили. Оптимизмът ми е в помъдряването на избирателя.

– Каква предизборна кампания очаквате?

– Литературните класици отдавна са описали ситуацията – куцо, кьораво и сакато тръгна да печели избори, кандидатирайки се за общински съветници и кметове. Точно за това призовавам помъдрелите от избори хора да засилят критериите си, по които ще избират. Не можем да спрем никого да се кандидатира – човешко право и израз на плурализъм. Но изборът дали ще получат подкрепа е на нас, българите. Нека широко да си отворим очите и много да внимаваме за кого гласуваме този път.

Колкото и да ни се струва странно, местните избори много по-силно влияят на ежедневието ни и на личния ни живот, отколкото парламентарните или президентските избори. Голяма част от проблемите ни в живота са свързани точно с местната власт, а подхождаме безотговорно – подвеждаме се по популисти, по хора “ментета”. Накрая резултатът е плачевен. Не може да очакваш добър резултат от управлението в дадена община, когато избираш на чело на нея да застанат хора, които са тръгнали с целта да получат властта за лично облагодетелстване.

– Как да различим истината от популизма?

– Трябва да се гледа личността, а не да се вярва сляпо на изречените думи. Ако знаеш, че един човек е сменил пет-шест партии, бил е корумпиран, приятелите му не са читави хора, а в същото време ти говори колко мед и масло ще донесе на Велико Търново, автоматично го изключваш. Обръщаш се към друг, който може да не е толкова речовит, и креслив, но знаеш, че има почтен живот, че е професионалист и гласуваш за него.

Да спрем да гласуваме за разни звезди, фойерверки-еднодневки и манекенки.

Отговорността на всички ни е много голяма. Казват ни го социолози, политолози, но го пропускаме покрай ушите си. Действително отговорността е голяма. Във Велико Търново се избират 37 общински съветници. Листите са наредени, всеки ще ги види. Сядаш и започваш да преценяваш – читав ли е този човек, заслужава ли доверието ми.

Има партии, които не трябва да получат нито един глас, защото до ушите са оцапани в така наречения преход и съсипването на българския народ.

Дано този път мъдростта да надделее.

Да живее България, с нами Бог!

13 септември 2011

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари